A keresztény és a keresztyén ugyanaz? (tudásbázis)
en nem utalkoztam.
es pont azert nem utalkozok, mert szeresd felebaratod.
amig nem tamadoak, minden elkepzelest meg lehet hallgatni.
Nekem publikalhatatlan elkepzelesem van arrol, ha a katacsonyt at kell irni, meg hasonlok. De amig bekes muzulmanokkal elunk egyutt, en par napot idiot/ vallalok, ok meg dolgoznak karacsonykor.
A hithu zsidok meg nem kostolnak meg rakkal keszult etelt. ahol mi foztuk a risottot, en voltam a kostolo ember, mert bor volt benne. ilyenen minek osszekapbi?
Én sokszor használom a keresztény szót a megszokott keresztyén helyett, mert vannak akik szinte sértésként fogják fel a "keresztyén" szó használatát. Nem is a vallásosak, inkább az ateisták méltatlankodnak ilyenkor. Volt már aki csöppet leordította a fejemet, hogy mit figurázok itt, tessék a rendes szót használni. A keresztyén az valami avitt, mesterkélt szóhasználat, senki sem beszél így. Viselkedjek már!
Szóval itt is általában a katolikus változatot használtam református létemre, merthogy nem akartam még azzal is fokozni a hangulatot...
"A Károli Bibliában (és az azt használó magyar protestáns hagyományban) a „keresztény” szó nem abban a formájában, hanem keresztyén alakban szerepel. Ezzel a helyesírással pontosan 3-szor fordul elő a teljes Szentírásban (mindhárom alkalommal az Újszövetségben):"
Hát pont azt írtam, hogy 3 x szerepel benne. Arra reagáltam, hogy azt írtad, zömében így szerepel. A zömét számszerűsítettem, hogy az a zöme HÁROM.
És, ha figyelmesen olvastad volna, akkor pont ezeket a verseket másoltam be. :)
Tehát összefoglalva: A Károliban keresztyén szerepel, a (RÚF), illetve a keresztény Katolikus fordításokban, pedig keresztény. Mindegyik ugyanazt a három görög előfordulást fordítja le.
Már nem akartam ebben a témában írni..
Én úgy értelmeztem AI-t, hogy csak a keresztyén szerepel benne:
AI-alapú áttekintés
A Károli Bibliában (és az azt használó magyar protestáns hagyományban) a „keresztény” szó nem abban a formájában, hanem keresztyén alakban szerepel. Ezzel a helyesírással pontosan 3-szor fordul elő a teljes Szentírásban (mindhárom alkalommal az Újszövetségben):
Cselekedetek 11:26: „...és lőn, hogy ők egy egész esztendeig gyülekezének a gyülekezetben, és tanítának nagy sokaságot, és hogy a tanítványokat először Antiókhiában keresztyéneknek nevezték.”
Cselekedetek 26:28: „Monda pedig Agrippa Pálnak: Kis híja, hogy rá nem beszélsz, hogy keresztyénné legyek.”
I. Péter 4:16: „Hogyha pedig mint keresztyén szenved, ne szégyenkedjék; hanem dicsőítse azért az Istent.”
Ha szeretnéd ellenőrizni ezeket az igeverseket vagy összehasonlítani őket más fordításokkal, érdemes felkeresni a Magyar Bibliatársulat hivatalos online felületét vagy a Károli Biblia oldalt.
Szeretnéd tudni, hogy a keresztény szó milyen más kifejezésekkel (pl. hívők, tanítványok) jelenik meg gyakrabban a Károli Bibliában, vagy érdekelne az eredeti görög kifejezések jelentése?
De természetesen tévedhetek.
Van egy elég régi papír alapú Károli bibliám, nincs kedvem átlapozni;)
"Persze, nem mindegy, hogy melyik bibliát forgatja az illető, mert a Károliba keresztyén van zömében:DDD"
3 x szerepel benne akeresztyény szó. mint a keresztény is 3x szerepel a új protestáns fordítás (RÚF), illetve a keresztény Katolikus fordításokban.Mindegyik ugyanazt a három görög előfordulást fordítja.
Apostolok cselekedetei 11:26
Apostolok cselekedetei 26:28
1Péter 4:16 (Péter első levele)
Érdekesség, hogy a Biblia nem a "keresztyén" vagy "keresztény" szót használja leggyakrabban a hívőkre. Sokkal többször szerepelnek ezek a megnevezések:
tanítvány(ok), testvér(ek), szent(ek), hívő(k).
Nekem ugyan mindegy, hogy bigottnak hiszel-e vagy sem.
Maradjunk annyiban, hogy: higgyél, amit Neked jólesik, ne foglalkozzál a tényekkel, azok jól elvannak anélkül is!
A vallásos emberek nagy része köti az ebet a karóhoz.
Bizonygatja az általa vélt dolgokat. Bigottak.
Szerintem maradjunk abban, hogy mind a kettő ugyan azt jelenti.
Az egyik régies, amit x vallás magáévá tett, a másik modernebb, amit szintén x vallás magáévá tett.
Ha én vallásos lennék, akkor, mint kiderült a keresztyént használnám, bár nem hiszem, mert nem szeretek régies szavakat használni.
Tehát FI!, ugyan az, csak mindenki szereti bizonygatni, hogy ő aztán jobban tudja, mert hetente többször jár misére és naponta forgatja a bibliát.
Persze, nem mindegy, hogy melyik bibliát forgatja az illető, mert a Károliba keresztyén van zömében:DDD
En ateista vagyok romai katolikus alapokon. meg beszedet irtam regen egy evangelikus iskolaban, aminek valami Hindi iras volt az alapja. egyutt tudok elni barkivel, amig nem szol tele az eletembe.felolem ne egyen diszot vagy marhat, semmi hust, vegan kajat is tudok csinalni, csak NE SZOLJON BELE AZ ELETEMBE. a problema ott kezdodik, ha valaki meg akar gyozni. ott mar repult kiruha meg cipo az ablakon. en El tudom fogadni, ha o nem, egy dolog. talald mega parod! som szerencset! de ha gyozkod...
es mint tudjuk jezust meg az atyat akkor talaljuk meg, ha magunk jovunk ra.
2000 felett a lenyomjuk a torkan, ha belefullad is, nem elfogadhato.
Most is gond van... :-)
Ugyanis - szerintem - ha két ember valamiben nem ért egyet, abból (a jobbik esetben) lehet vita is, eszmecsere is. És a vita lehet parázs is, tartalmas is, sőt, el is fajulhat.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a vita, vitatkozás szerintem hasznos, jó dolgok, akár "eszmecserének" nevezzük őket, akár "vitának".
A gorog katolikusok hazasodhatnak felszenteles elott, es mi mashogy vettunk keresztet, mint a romaiak. felszenteles utan ott sem lehet hazasodni, es nok nem lehetnek lelkeszek.
tudtommal ez igy mukodik, de en se nem gugliztam, se nem hasznaltak mesterseges inteligenciat.
par evtizede erettsegiztem, azota vallasi szertartasokon nem jartam. egy nagyanyam temetese kivetel, de akkor az etimologia nem jott szoba.
"Azért sajnálom, mert Veled nem szeretek vitatkozni."
Sajnálom, hogy így érzed, mert én nem vitatkozni szeretnék veled. Számomra az, hogy két ember nem mindenben ért egyet, még nem vita, hanem eszmecsere. Érdekelnek mások gondolatai, és attól, hogy másképp látunk valamit, még lehet tisztelettel beszélgetni.
Kár, hogy pont egy-két hónapja kidobtam a vallástörténeti jegyzeteimet, két évig tanultam ezt a témát, és most kíváncsi lettem volna, mit jegyzeteltem akkor erről. Egyébként tisztelem minden hívő ember hitét, csak én magam még nem találtam olyan vallási utat, amellyel azonosulni tudnék.
Azért sajnálom, mert Veled nem szeretek vitatkozni.
Lényeges különbségnek tartom azt is - azok mellett, melyeket Te taglaltál -, hogy a keresztények (érsd: keresztény katolikusok, római katolikusok) egyházfője a római pápa, míg a keresztyén egyházaknak több legfőbb méltóséga van, s ezek vagy elismerik a római pápát mint egyházi legfőbb méltóságot, vagy nem.
Miért sajnálnád?
Én röviden akartam leírni, hogy lényegében nincs, de ettől nem biztos,hogy igazam is van.
A keresztény és a keresztyén eredetileg ugyanannak a szónak két magyar változata. Mindkettő a görög christianos ("Krisztus követője") szóból származik, és jelentésük azonos.
Az, hogy mégis beszélnek különbségről, többnyire három okból történik:
Nyelvi hagyomány: A református egyház évszázadok óta következetesen a keresztyén alakot használja, míg a katolikusok és a legtöbb más felekezet a keresztény formát.
Felekezeti identitás: Egyes reformátusok úgy érzik, hogy a keresztyén jobban kifejezi az ő hagyományukat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy más vallást vagy más hitet jelölne.
Népi magyarázatok: Elterjedt az a vélekedés, hogy a keresztyén Krisztus-központúbb, a keresztény pedig inkább a keresztre utal. Ennek azonban nincs nyelvtörténeti alapj, ez utólagos értelmezés.
nem ugyanaz.
Keresztyén : protestáns
keresztény r.k. és tsai
Már az első hittanórán tanultuk / tanulják a gyerekek.
Biztos, hogy van ilyen is.
Nem vagyok vallásos, ha az lennék, akkor református lennék a keresztelésem alapján.
Innen vettem, amit idéztem: [link]
Már nagyjából leírtad azt, amit én csak jeleztem.
Értelmezésem szerint azt jelenti, hogy minden keresztény keresztyén, de nem minden keresztyén keresztény.
Tény, hogy a gyakorlatban inkább az a jelentéskülönbség áll fenn, amiről Te írtál, azaz hogy a protestánsok keresztyéneknek mondják magukat, a római katolikusok pedig keresztényeknek, de ez nem az az összefüggés, amire én utaltam.
Én azt gondoltam, hogy ugyan azt jelenti, csak az egyik egy régies szóhasználat (keresztyén)
És mivel itt többféle választ kaptál, rákerestem és ide teszem, amit találtam. Persze, csak egy részét:
"A mai nyelvészek szerint egyik változat sem hibás, mindkettő elfogadható. A két változat között eredetileg, illetve végső soron nincs tartalmi különbség: Krisztus híveire utal.
Hogy ki melyiket használja, annak eldöntése gyakorlatilag felekezeti kultúrától, korosztálytól és egyéni választástól függ, tehát a választás megszokás dolga. A jelentősége is ennyi: ki mihez szokott hozzá a saját családjában vagy felekezetében, illetve melyiket tudja könnyebben kiejteni?"