TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)
Szerintem fognak, amikor én voltam járkáltak, ablakot nyitni csukni. Én abban bízok, hogy most lesz óra a teremben, mert a múltkor nekünk nem volt, és mindig kérdezgetni kellett. :S
Levélírásnál, meg egy csajszinak így szólt is a felügyelő az utolsó 10 percben a levélnél, hogy gondolja át még egyszer a levél témáját. És félre értelmezte, panaszlevelet írt, miközben infókérő levél volt (tényleg félreértelmezhető volt). Úgy radírozta a lapot, hogy majdnem kilyukadt. És 10 perc alatt írt egy másikat.
Az igaz, hogy egyben megkapjuk az egész írásbeli feladatot?
Előre bele lehet kukkantani a levélírásba?
Jó sok kérdésed van :).
Többségére nem tudom a választ. :D
Én úgy tudom, lehet Ref.:-el rövidíteni.
Bele lesz írva a feladatba, hogy milyen levelet kell írni. Csak olvasd el figyelmesen.
Nem hiszem, hogy adnak plusz pontot a 4 szempontért.
Én Dear Sir/Madam, -et szoktam írni.
Nem sok idő lesz a levélre, ezért gyorsan össze kell szedni a gondolatokat. Én itthon mindig először piszkozatot írtam, de erre sajna nem lesz idő holnap, meg talán papír sem hozzá - nem tudom, mit fogok csinálni :).
Kell bele sablon mondat is, meg egyéni gondolatok. meg kell találni az egyensúlyt.
Sok sikert és ne izgulj!
10: elég csak beljebb kezdeni (nem lesz elég a hely, ha kihagysz sorokat!)
12: plusz pont nincs semmiért
14-15: ismered a "vázát" az adott levél tipusnak, tehát csak röviden átgondolod milyen sorrendben mely pontokat kívánod kifejteni, majd ha megvan a sorrend (1 perc) akkor átgondolod gyorsan, hogy melyik pontot mivel akarod "megtölteni". 30 perc nagyon kevés idő, 10 perc után midenképpen kezdj el írni.. lehet, hogy 10 perc gondolkodás/tervezés is végzetes. Írj vékony hegyű, de könnyen radírozható ceruzával, apró betűkkel, mert nem lesz elég a hely. Címzéssel és 250 szóval épphogy kifér. Ha lóbetűkkel írsz akkor még van pár órád megtanulni apróbbal írni :DD Én már begyakoroltam, lóbetűs voltam :))))
16: igaz
nyugi :)
én elkezdtem egy könyvet olvasni, most meg csak netezgetek, pedig talán jobb lenne nézegetni még pár dolgot :)
nagy levegő, holnap megcsináljuk!!!! :)
Kérdéseim a levélről:
1. Amikor írom bal oldalra a címzést olyan sorrendben írom egymás alá, ahogy a hirdetés megadja?
Pl.: Laguna Inn 1073 Lighthouse Avenue
Pacific Grove, California 93950
2. Ez így fog kinézni, hogy
Laguna Inn
1073 Lighthouse Anenue
Pacific Grove
California 93950
3. A címzett címének írását is pontozzák, beleszámít?
4. A dátumot a címzett alatti sorba és a jobb oldalra írjuk?
5. A 25 May, 2013 Itt a May után kell vessző?
6. A Reference line-ot úgy rövidítem, hogy Ref. az úgy jó, elfogadják?
7. Mik a helyes kifejezések a Ref.: sorához? Application for a job, Complain, Asking more information? Enquire more information?
8. Ha rossz kifejezést írok a Ref.: sorába akkor az egész levél lenullázódik?
9. Honnan tudom megállapítani legkönnyebben, hogy ez most milyen típusú levél?
10. Elég ha nem hagyok ki sorokat csak bentebb kezdem egy centivel a sorokat?
11. Nektek hány soros szokott lenni egy bekezdés?
12. Lehet kapni plusz pontot ha mind a 4 szempont benne van a levélbe?
13. A Dear Sir or Madam, vagy a Dear Sir/Madam, a helyes?
14. Ti először fejben megfogalmazzátok mit akartok írni, vagy spontán ami eszetekbe jut angolul és tudjátok, hogy úgy jó, azt írjátok?
15. Ugye nem érdemes a levél írása közben hosszasan elgondolkozni, hogy mit írjunk?
16. Igaz, az, hogy a rövid mondatokat nagyon nem szeretik a javítók?
17. A szempontok kifejtése legyen az elsődleges szempont vagy a bemagolt sablon mondatoké? Melyik a fontosabb?
18. Mindegyik levélbe beleírhatok magamról egy jellemzést, hogy hány éves vagyok, mivel foglalkozom stb, azért nem vonnak le pontot, hogy nem csak a szempontokról írtam?
Szia!
A bemutatkozós rész 2féle lehet.
1. Mondasz magadról pár mondatot ,majd a párod kérdez és arra válaszol, aztán ő is mond magáról pár mondatot és utána te kérdezel amire ő szépen válaszol. Kb 2-3 kérdés, többre úgy sincs idő.
2. Egyből kérdés válasszal kell bemutatkozi. Kérdezel ő válaszol, aztán ő is kérdez valamit amire te válaszolsz.
Nekem a vizsgán az utóbbi volt. Bementünk, leültünk majd a vizsgabiztos mondta,hogy akkor kérdés-válasz formájában mutatkozzunk be. Az általános hogy hívnak, honnan jötté, hova jársz suliba mellett én még megkérdeztem hogy mióta tanulja a nyelvet, plusz mit csinál a szabadidejében. Szóval semmi extra! Sok sikert!
Sziasztok!
Pár kérdés eszembe jutott még a vizsgával kapcsolatban: rossz válaszért ugye nem vonnak le az írásbeli részén? Illetve szóbelin, amikor valamit meg kell szervezned a pároddal, az hogy megy? Ő mond egy mondatot, én egyet, vagy hogy kell elképzelni? Arra hogyan lehet jól felkészülni? Köszi!
Illetve továbbra is kérdés, hogy aki nem holnap vizsgázik, és pesti, nincs kedve összefutni gyakorolni??
holnapra pedig egy nagy drukk mindenkinek!!!!
Németesek!! Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Hogy van az a mondat németül?
Több okból szerettem volna Magyarországon tanulni.
Vááááá én nagyon izgulok a holnapi vizsga miatt!!!
A szóbelitől nem annyira parázok, mint az írásbelitől.
a szóbelin hogy van a bemutatkozós rész? Bemegyünk és néhány mondatot mondunk magunkról? A vizsgáztató kér meg rá? Kell kérdezni akkor is a másik vizsgázótól?
Előfordult már, hogy baráti vagy ajánló levelet kellett írni a telcen?
relax ! try to ease up this afternoon. however i am really nervous as well, but if your brain is not chance to regenerate you probably will cause essential problem than advantage. this is a biological fact, so don't worry be happy, maybe it wont be easy but we can do it. don1 loose your consciousness
Melyik a jobb a ref-nél????
asking for information about...
or
inquiry
Én ahogy néztem 6 ember van egy csoportban. És én is megnéztem hogy ki lesz majd, de ez sem 100%.Mert az is lehet hogy nem jön el vizsgázni, vagy éppenséggel előre behívják mert a vizsga előtt ezt jóval hamarabb kérelmezte.
Szerintem nincs értelme megkeresni, mert még a feladatot nem nagyon tudjátok előre hogy mit kellene összebeszélni...
Azt megtudni hogy ő például milyen szinten áll, nincs értelme, ha nagyon penge akkor amiatt fogsz idegeskedni, ha nagyon gyökér akkor pedig azért, mert majd neked kell kitöltened a 20 perces vizsgaidőt egészen, mert csak hümmögni fog.
Úgy látom, hogy mindenki a szóbelitől parázik a legjobban ?? :)
Hogyan tudnám megtalálni a szóbelis páromat? Van vkinek vmi ötlete? Ti megpróbáljátok egyáltalán megkeresni? Vagy inkább hagyjam a manóba?
További ajánlott fórumok:
- ECL középfokú nyelvvizsga
- Az iskolai nyelvtanulás elég a középfokú nyelvvizsga letételéhez?
- Melyik angol középfokú nyelvvizsga könnyebb: Euro, TELC vagy ECL?
- Mennyi idő alatt lehet felkészülni a TELC középfokú nyelvvizsgára?
- Telc - középfokú német nyelvvizsga
- TELC középfokú szóbeli nyelvvizsgádon milyen témakörökről kellett beszélgetni?