TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)
Aki jönne, az írjon nekem.
Más.
Kérdésem továbbra is, mert nem tudom:
Itt azt írja, hogy:
"Az eljárás megkezdésekor együttesen benyújtandók:
* Az államilag elismert szóbeli és írásbeli nyelvvizsga-bizonyítványok, illetve a honosítási Határozat egy-egy fénymásolata;"
Mi az a honosítási Határozat? Azt hol kaphatom meg?
Sziasztok!
2 évnyi szenvedés után:
1. írásbeli részpontszám: 57.5
2. írásbeli részpontszám: 10.5
3. írásbeli részpontszám: 27
95 pont sikeres írásbeli :)
Gratula mindenkinek, akinek meglett, akinek pedig nem sikerült sok kitartást!
Ja! Meg igaza van Karolinnának, ahogy a 10266. hozzászólásban írta:
"A Telcet kellene ismételni, mert egy új típusra felkészülni több időt jelentene."
Nem Neked írta, de ez mindenkire vonatkozik... :)
ECL:
==> ÍRÁSBELI
Olvasott szöveg értése:
1. feladat
Egy hosszabb szöveg, amiből szavak hiányoznak, másik oldalon a hiányzó szavak +1 vagy 2 kakukktojás. Mivel eleinte voltam ecl-en, nem tudom, hogy most is nehéznek tűnnének azok a szövegek és szavak, amiket ott megadtak. Akkor annak tűnt, most lehet könnyebb lenne.
2. feladat
Ismét egy hosszabb szöveg és másik oldalon 10 kérdés, erre kell _írásban_ válaszolni. Na emiatt például azért nehezebb az ecl, mert kis hibát ejtesz a válaszadásban, nem adnak pontot. Ha viszont a szöveg szavait használod, de még akkor is ha 1-1 szó a szövegből van a válaszodban, akkor sem adnak pontot. telc-nél csak satírozni kell...
Íráskészség:
2 feladat, mindkettő levélírás
Azt hiszem az egyik levél rövidebb, másik hosszabb terjedelmű kell legyen. Itt normálisan pontoznak. Levelekre jó pontokat lehet szerezni. De nem tudsz úgy ugrani a pontszámok között, mint a telc-nél. Én telc-nél 73, illetve 87%-os leveleket írtam, ecl-nél 64%-os leveleket. Persze ismét megjegyzem, hogy a ecl hamarabb volt, telc később, s ha most írnék ecl-nél levelet, lehet sokkal jobb lenne...
Ja és ecl-nél csak a levél törzsét kell megírnod, semmi címzés nem kell, csak a végén elköszönés. De szerintem ez a legkevesebb.
-------------------------------------------------
-------------------------------------------------
==> SZÓBELI
Hallott szöveg értése:
Rohadt nehéz, nekem legalábbis az volt.
A magnók általában nagyon szar minőségűek, hihetetlenül rosszak. A telc magnói azokhoz képest leányálom.
1. feladat
2-szer egymás után meghallgatnak a vizsgázók egy hosszabb terjedelmű szöveget, majd 10 kérdés esetében kell kiválasztani a helyes választ a), b) és c) közül. Ha telc-hez viszonyítjuk, akkor ugyebár a telc esetében a magnóhallgatásnál ez a "nehezebbik réssszel" azonos, hiszen telc-nél a magnónál az igaz/hamis kiválasztós a legkönnyebb. ECL-nél viszont ez a könnnyebb. Az a), b), c) választós. Miért? Második feladat leírása elárulja.
2. feladat
Ismét hosszabb, szar minőségű szöveg 2-szer egymás után való meghallgatása, majd 10 kérdésre való válaszadás _írásban_. Esélytelen... Nagyon szar. Írásban válaszolsz, s mindenbe belekötnek. Helyesírás, elírás, nyelvtan... Tehát nem elég, hogy figyelned kell a szövegre, megértened amit mondanak, közben a szöveget felfognod, még írnod is kell gyorsan, de úgy, hogy ne írd el a szavakat és a nyelvtan is jó legyen...
Szóbeli kommunikáció:
Elég annyi hátrányként, hogy nincs semmi időd felkészülni. Bemész, megkapod a feladatokat és van 30 másodperced, hogy neki kezdj a dumának. És 2 vagy 3 vizsgáztatóval szemben, párod melletted ül. Tehát itt is párban szóbeliztek, de nincs felkészülése idő.
Összességben az ecl sokkal nehezebb, telc sokkal könnyebb hozzáképest. Ecl után nem akartam elhinni, hogy telc-nél a magnóhallgatásnál igaz/hamis választós van... Hihetetlennek találtam és nem méltónak egy nyelvvizsgához. ecl-hez képest persze. Később viszont rájöttem, hogy telc-hez is kell tudni, nem is kicsit... Szókincs nagyon nagyon kell és telc is nehéz. De idővel teljesíthető... ecl viszont... Bár régen voltam tényleg, 1 éve. Lehet ha most mennék, menne minden... Kivéve a magnóhallgatást, mert az garantált nem sikerülne ott.
Szia! Csak most olvastam, hogy ezek szerint nem én vagyok az egyetlen. Májusban elsőre ment a szóbeli és most voltam 3x írásbelin, most 82.5 pont lett. Nem tudom én sem mint csináljak már, mert már a kedvem is kezd elmenni tőle. De nem adom fel, mert ha már ennyi időt és pénzt költöttem rá, akkor ki kell tartani. Talán márciusira elmegyek, most kell egy kisebb szünet, pihire.
Kitartást!!!
Szia!
Köszönöm szépen, megfogadom!
Köszönöm:)pedig egy fél évvel ezelőtt meg sem mertem szólalni angolul..:D
a 40 év feletti dologról nem tudok pontos infot sajnos.
Én úgy tudom h. ha 40 felett kezdi meg vki a képzést felsőoktatásban, akkor nem kell vizsga.
Ha 39 évesen kezdted el, de pl. 43 évesen végzel, akkor még kell!
Úgy éreztem most meglesz. A felkészítő tanfolyamon írtam 45 pontos levelet és több 39-est. Most 33-as lett, nyelvtanból kellett volna még egy jó válasz. Azért köszi a tanácsokat!
Sajnos az iskolakezdés ideje számít, ha közben töltöd be a 40 évet, köteleznek a nyelvvizsgára. Azt hiszem egy felülvizsgálatot azért megér az ügy, amúgy meg jan. 22-én újra próba.
Együttérzésem a hiányzó fél pont miatt....bosszantó lehet...
Úgy tudom, hogy már most sem kell 40 év felett a nyelvvizsga a diplomához.
A helyedben biztos megpróbálnám újra, mert nagyon közel voltál, így kár lenne otthagyni ennyi befektetett energiát. (Még később is szükséged lehet a nyelvvizsgára.) A Telcet kellene ismételni, mert egy új típusra felkészülni több időt jelentene.
Mindenképpen menj el megnézni, hátha rosszul adták össze a pontokat.
Sziasztok!
Most voltam 5x vizsgázni a TELC-nél egy év alatt, szóbeli elsőre meglett, írásbeli most 89,5 pontos lett. Voltam írásbeli felkészítőn is a TELC központban. Mit tanácsoltok: felülvizsgálat, új próbálkozás a TELC-nél, esetleg valamilyen más típusú vizsgán. Lehet a kormány nyelvvizsga mentességet ad a diplomásoknak, ha az egyetemek is beleegyeznek. Várjak hátha így is meg lesz a diploma?
A megszerzett nyelvvizsga örömmámorában minden megbocsájtható...;-) én is a föld felett lebegek tegnap óta.:-)
...és nagy gratula a kitartásodhoz és a vizsgádhoz Neked!
További ajánlott fórumok:
- ECL középfokú nyelvvizsga
- Az iskolai nyelvtanulás elég a középfokú nyelvvizsga letételéhez?
- Melyik angol középfokú nyelvvizsga könnyebb: Euro, TELC vagy ECL?
- Mennyi idő alatt lehet felkészülni a TELC középfokú nyelvvizsgára?
- Telc - középfokú német nyelvvizsga
- TELC középfokú szóbeli nyelvvizsgádon milyen témakörökről kellett beszélgetni?