Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Szoptatás: adhatok a saját tejemből? fórum

Szoptatás: adhatok a saját tejemből? (beszélgetős fórum)


2010. júl. 3. 14:05
egyébként szerintem nem különösebben gond a korkülönbség...
15. mamcili (válaszként erre: 9. - 793a9334d7)
2010. júl. 3. 14:04

ez így van...

Méghozzá jópénzt,


de mindefélén át kell esni, tüddőszűrő széklet és vérvizsgálat...

utána meg bevizsgálják a tejet, hogy megfelelő-e és akkor fizetnek ha igen...

én hallottam olyanról, hogy meg sem kérdezték a védőnőt...

de szerintem azért jobb, ha megkérditek...

És azt is ha igen milyen módon(szopizhat a cicidből, vagy fejd le és ugy agyátok,. akkor viszont mire kell odafigyelni fejésnél...

2010. júl. 3. 11:12
Megkérdezzük majd az orvost, az a legtisztább. Vagy esetleg vegyesen is kaphatná. Fele 0-ás tápszer, fele tej és akkor talán nem lenne annyira nagy a különbség.
2010. júl. 3. 11:09
Köszönöm a válaszokat! Persze én aláírom, hogy a tápszertől ugyanúgy felnőnek a babák, és biztos hogy semmilyen hátrányt nem szenvednek mint azok akiket csak szoptattak, csak azért jött az ötlet, mert mi is hallottuk, hogy az anyatejgyűjtöbe is összeöntögetik a tejeket, szóval onnan sem biztos hogy a ő életkorának megfelelő tejet kap, és közel is lakunk egymáshoz, tudja hogy normálisan eszem, nincs semmi káros szenvedélyem, semmi betegségem, és még jutna az ő babájának is. A leadáson nem gondolkoztam, mert lusta voltam végigjárni azt a rengeteg vizsgálatot.
2010. júl. 3. 09:56

A tápszer tehéntejből van, ami alapvetően a kis bocinak készült.

Jó, át van alakítva embercsecsemő számára, és ha nincs anyatej, a tápszer a legjobb. Higiénikusabb, mint a lefejt tej, de ha a tejadó mama megbízható, egészséges, akkor szerintem attól se kell félni.

Egyébként rá lehet bízni a gyerekre, mit fogad el.


(Mi a testvéremmel anno 7 hét különbséggel szültünk, és megpróbáltuk szoptatni egymás gyerekét- tőlem szopott az unokaöcsém, tőle meg az én fiam nem volt hajlandó, a lefejt tejét sem itta.)

11. syria (válaszként erre: 10. - Bf5264a5b9)
2010. júl. 3. 09:51

A begyűjtött anyatejet csak alapos bevizsgálás után adják a rászoruló csecsemőknek!


"Az anyatejet térítésmentesen (ingyen) kaphatják meg azok a csecsemők, akik számára fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásuk során, továbbá járóbeteg-szakellátásuk során a gyermekgyógyász szakorvos, illetve házi(gyermek)orvosuk anyatejet rendelt.


Az anyatejet vényre (receptre) kell havonta (1-31-ig) felírni.


Az anyatejet igénylő gyermekek szülei a gyermekorvos által felírt recepttel kereshetik fel a lakóhely szerinti anyatej elosztókban dolgozó védőnőket, akik megrendelik az anyatejet az Állomástól. Csak szabályosan kitöltött vényre lehet anyatejet kiadni. Az Anyatejgyűjtő Állomás hetente három alkalommal szállít anyatejet a kerületekbe, egy-egy anyatej elosztó gyermekrendelőbe.

A kiadott anyatej mennyiségével az Anyatejgyűjtő Állomásnak a Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár felé szigorú elszámolási rend és határidő betartásával kell elszámolni, mert a felhasználók helyett a Pénztár fizeti ki az anyatej árát az Anyatejgyűjtő Állomáson keresztül az anyatejadó anyák számára.

Egy-egy csecsemő számára maximum annyi anyatej adható ki amennyit az orvos felírt. Mivel azonban a kiadható anyatej mennyisége mindig a készlettől, tehát az anyatejadó anyák által leadott anyatej mennyiségétől függ, ezért nem garantálható minden esetben, hogy azt a mennyiséget (pl.: napi 1000 ml) ki tudjuk adni, de az is előfordulhat, hogy több anyatej is lenne, ha szükséges, mint amennyi fel van írva (pl.: napi 200 ml)."


Tehát érdemes leadni (most 1800 Ft egy liter) és igényelni.


Annak idején a két összesen fiammal 170 liter tejet adtam le. Két okból fejtem:

1: minél tovább tudjanak szopni

2: elkerüljem a gyulladást, amire sajnos nagyon hajlamos voltam, s ez volt az egyetlen normális ellenszere.

10. bf5264a5b9 (válaszként erre: 5. - 793a9334d7)
2010. júl. 3. 09:43

Erre mondta azt a gyerekorvos, hogy ha valakinek nincs teje, jár az központi elosztóból, de többet árt mint használ, mert nem lehet tudni miket öntögetnek össze, honnan van, mit evett az anyuka...


Így megbízható, jó ismerőstől érdemes csak szerezni, akinek azonos korú babája van.


A tápszerrel pedig semmi baj nincs!!! (Ezt lszi ne adjátok elő, hogy a tápszernél bármi jobb, mert én majdnem belebolondultam anno, hogy akármit csinálok nincs tejem és tápszert kell adnom a gyereknek. Depressziós lettem tőle, mert nem tudtam elfogadni, hogy attól nem leszek rossz anya, hogy nincs tejem!)

2010. júl. 3. 09:42
Amúgy pedig ha sok a tejed, szólni kell a védőnőnek, már másnaptól jönnek az anyatejgyűjtőtől és elviszik, annyira nagy szükség van rá. Még fizetnek is.
8. vidamtyuk (válaszként erre: 1. - Elsőmami)
2010. júl. 3. 09:41

Vigyázat!

Komoly vizsgálatokon kell átesni(Aids..stb)

Az orvos sem fog titeket támogatni,hiszen a te tejed nem egy újszülöttnek való.

Vannak már nagyon szuper tápszerek....

7. borbelya (válaszként erre: 3. - Borbelya)
2010. júl. 3. 09:41
Beszélj a védőnőddel, ők kapcsolatban állnak mindenivel, aki segíteni tud.
6. bf5264a5b9 (válaszként erre: 1. - Elsőmami)
2010. júl. 3. 09:41

Általában egyidős babáknak szoktak anyukák tejet adni. Az összetétel hónapról hónapra teljesen más (zsírosabb az elején, aztán kezd "felhígulni").


Nekem egyáltalán nem volt tejem, és a gyerekorvos javaslatára tápszert adtunk, mert nem volt megbízható kismama ismerős, akivel egyidős volt a gyerek, a központi tejelosztóban pedig az összes tejet összeöntik, nem nézik kinek mennyi idős babája van, úgyhogy annak semmi értelme... gondolj bele, hogy a tápszerek is változnak... 10 hósan már a 3-as tápszert kell adni, aminek teljesen más az összetétele, mint az újszülöttek 0-sának.


Eleinte én is harcoltam... próbáltam megoldani, mert azt hallottam a tápszer nem jó... aztán kénytelen voltam belenyugodni, hogy tápszert fog kapni a kisfiam. Ma már 17 hónapos, nem volt betegesebb mint az anyatejes babák... szóval nem kell tőle félni, hogy nem anyatejen nő fel egy gyerek :)

5. 793a9334d7 (válaszként erre: 1. - Elsőmami)
2010. júl. 3. 09:40

Szerintem meg kell próbálni adni a másik kisbabának, elfogadja-e. Bármilyen anyatej még mindig jobb, mint a tápszer vagy a tehéntej.

Egyébként pedig kérdezzétek meg a gyerekorvost.

4. pritta (válaszként erre: 3. - Borbelya)
2010. júl. 3. 09:38
Igen, én is úgy tudom, h a tej alkalmazkodik a baba korához és olyan tápanyagokat tartalmaz ami az adott korban szükséges a szervezetének és egy 10 hós és egy újszülött eléggé távol áll már szükségletben
3. borbelya (válaszként erre: 1. - Elsőmami)
2010. júl. 3. 09:36
Ennek szigorú előírásai vannak, hogy mikor kinek adhatsz a tejedből. Előbb be kell vizsgáltatni! Ráadásul egy újszülöttnek nem adhatod azt a tejet amit egy 10 hósnak, teljesen más az összetétele!
2010. júl. 3. 09:35
Nem. Gyermekeitek majd elmondhatják, hogy "tejtestvérek"!!
2010. júl. 3. 09:24
10 hónapos babámat még mindig szoptatom és még mindig sok a tejem. A barátnőm most szült, és neki sajnos nem indult meg a teje, nem tud szoptatni. Adhatok neki a saját tejemből, nem baj, hogy nekem jóval idősebb a babám?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook