Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Szocpol igénylés fórum

Szocpol igénylés (beszélgetés)

111. vhajni (válaszként erre: 110. - LTP ÁKOS)
2008. máj. 8. 20:00

Köszönöm, hálásan :-)

Most rajzolják,1-2 hét és beadjuk.

Beszerzek egy boxzsákot :-)

Budapest Bank milyen ebből a szempontból ?

110. LTP ÁKOS (válaszként erre: 109. - Vhajni)
2008. máj. 8. 17:22

Együtt érdemes igényelni a kettőt. Maga a bővítési hitelre is kb 2 hónap átfutással lehet számítani, összetettebb, nagyobb szakértelmet és vizsgálatot igényel, mint egy szabfel vagy vásárlási hitel. Persze az nincs kizárva, hogy 1 hónap alatt megvan, de sok benne az emberi tényező. A szocpollal kapcsolatos feldolgozás meg 30 nap az Államkincstárnál, de hallottam már rosszabbat is, ezért írtam a 2-3 hónapot befogadástól számítva.

Nem tudom, a tervek készen vannak-e, és van-e engedélyeztetve az Önkormányzat által, az is 60 nap, és csak utána lehet indítani az igényléseket.

Ilyenkor akad ki az ügyfél, és jut el odáig, hogy b...k meg a szocpolt, felveszek egy sima szabfel hitelt, és megcsinálom abból:)

Ha ki akarod használni a bővítési kedvezményt, sok-sok türelem és egy boxzsák kell, amin levezeted a dühödet:)

109. vhajni (válaszként erre: 107. - LTP ÁKOS)
2008. máj. 7. 13:45

Esetleg érdemes felvenni csak bővítésre hitelt,maj ha azt elkezdik folyósítani (azt is szakaszosan ?) akkor majd megigényelni a szocpolt?

Mert ha magában kérek hitelt gyorsabb az ügyintézés nem ?

Lehet beszélnünk kellene ? :-))

108. LTP ÁKOS (válaszként erre: 107. - LTP ÁKOS)
2008. máj. 7. 11:38
véletlenül entert nyomtam: öröklés útján max 50% lakástulajdonod lehet egyéb.
107. LTP ÁKOS (válaszként erre: 105. - Vhajni)
2008. máj. 7. 11:37
He elkezded, az nem baj, a lényeg, hogy legyen annyi munka még hátra, hogy kijöjjön a szocpolból, különben nincs mire adni. 2 féle hitelt én hülyeségnek tartok, dupla induló költségek lesznek 2 hitel esetén. Ha nem ugyanolyan lesz a tető, az nem gáz. Amit leírtál, az a tetőtérbeépítés definíciója. Lényeg, hogy a személyi feltételeknek megfeleljetek, amit a jegyző állít ki, ti neveteken legyen a bővítendő ingatlan, meglegyen a jogerős építési engedély az Önkormányzattól, tervdokumentáció szerint meglegyen a méltányolható szobaszám, és ugye ne legyen más ingatlanotok, mert az kizáró ok, kivéve, ha min 2éve öröklés vagy ajándékozás útján haszonélvezettel került a tulajdonodba és a haszonélvező bennt lakik, vagy öröklés útján max 5
106. vhajni
2008. máj. 6. 22:47

már meglévő tetőtérben az eredeti tetőszerkezet megbontása nélkül további helyiség kialakításához.

Ez arra érvényes,ha máshogy nézne ki a tető mint eredetileg ? Ha lebontom de ugyan olyan lesz az nem gond ?

105. vhajni
2008. máj. 6. 20:01

Köszönöm ismét de még kérdeznék . Tegnap ismét kiborított egy hozzá nem értő bankos :-/

Veszek fel szabadfelhasználásút,elkezdem azzal,majd minimális bővítésit + félszocpolt?

Vagy ha már elkezdtem a tetőteret akkor ez már nem megy ?

104. LTP ÁKOS (válaszként erre: 103. - Vhajni)
2008. máj. 6. 07:28
Akinek frankó vállalkozása van, az benne van az Apeh nyilvántartásában, ez arra vonatkozik, hogy famililárisan hiperpigmentált etnikumtól piacon vásárolt számlákat nem fogadnak el. Ha kamattámogatott HUF hitelt veszel fel hozzá, vagy szocpolt teszel a bővítési hitelbe, a teljes költségvetés 70%-át számlával le kell igazolni. Én úgy szoktam mondani, hogy amit az Állam az egyik kezével ad, a másikkal el is veszi: ha adok neked 1.2 millió támogatást, fizesd meg az anyagok és a munkadíj áfáját.
103. vhajni
2008. máj. 5. 19:42

Köszönöm !

Az igaz,hogy csak azoknak a számláját fogadják el,akik az APEH honlapon rajta vannak ?

102. LTP ÁKOS (válaszként erre: 100. - LTP ÁKOS)
2008. máj. 5. 15:51
Ha szocpolt is szeretnétek, mindenképpen bővítési hitellel kell egybekötni, szabfelhez nem lehet, és számítani kell a 2-3 hónap átfutási időre, egyrészt mindent felül kell vizsgálni a banknak, másrészt a Magyar Államkincstár sem kapkodós, a hivatalos 30 napos ügyintézése gyakorlatban van a duplája is, ahonnan a bank kapja a pént, hogy neked továbbíthassa.
101. LTP ÁKOS (válaszként erre: 99. - Vhajni)
2008. máj. 5. 15:49
a műszaki felülvizsgálat bankonként változó, 13-30e Ft/alkalom. Önerő, ha nincs, nem akadály, mert annak megfelelő fedezet lesz az ingatlan.
100. LTP ÁKOS (válaszként erre: 98. - Vhajni)
2008. máj. 5. 15:36
Aki nem tud ennyit várni, a meglévő ingatlanra lehet felvenni szabadfelhasználású hitelt is, sok helyen megvan akár 2-4 hét alatt is, csak drágább a kamata 1-2%-kal, ebből is meg lehet csinálni. Építési/bővítési hitelnél mindig szakaszos folyósítás van készenléti foknak megfelelően, nem kapod meg előre a pénzt, a bank azért adja olcsóbb kamatra, mert neki az lesz a fedezet, és odafigyel, hogy erre is költsd.
99. vhajni (válaszként erre: 97. - LTP ÁKOS)
2008. máj. 5. 14:31

Mennyibe kerül a bank műszaki ellenőrzése?

Igazolt önrész kell ?

98. vhajni (válaszként erre: 97. - LTP ÁKOS)
2008. máj. 5. 13:06

Köszönöm.

Akkor midenhol csak akkor adnak pénzt ha elértél egy készültségi fokot? Ezt a bank dönti el? 2-3 hónap az első részletig az nagyon sok.

97. LTP ÁKOS (válaszként erre: 96. - Vhajni)
2008. máj. 5. 12:40

Szia!

1 költségvetést kell beadni, a bank bírálja el a jogosságát a szocpolnak, ő is folyósítja a hitellel együtt, ha megvan a jegyzői igazolás a gyerekekről, építési engedély, költségvetés, méltányolható szobaszám. Nyilván nem lehet több a szocpol + hitel, mint a költségvetés. Általában 3 szakaszban fognak folyósítani, 45-45-10%. Az utolsó 10%-ot csak akkor, ha már készen van, 3 alkalommal banki műszaki felülvizsgálat lesz, melyet ki kell fizetni. Szerintem 2-3 hónap átfutása van, mire az első részletet megkapjátok, ha elfogyott és minden rendben van műszakilag, megy a következő. Erre a tetőtérbeépítéses szocpolos témára én az FHB-t vagy Erstét javaslom.

96. vhajni
2008. máj. 5. 12:05

Sziasztok!

Tetőteret építenénk be 2 gyerekkel,félszocpollal +hitellel.Olvasom,hogy elég zűrös a dolog. Engem a folyósítás érdekelne,mikor,hogy fizetik a hitelt és a szocpolt ? 1 költségvetést lehet beadni? Az elszámólhatóság miatt - szocpolhoz jobb az alacsonyabb? Vagy ha a bank intézi mindkettőt akkor ez nem működik ?

Köszönöm a válaszokat Hajni

95. LTP ÁKOS (válaszként erre: 92. - F855602947)
2008. ápr. 30. 09:14

Szia! a 35 év használt lakás vásárlásánál 1 vagy 2 meglévő gyermekre vonatkozik, ez a fiatalok otthonteremtési támogatása. Ha megvan a 2 gyermek, és új lakást építetek, nincs korhatár.

Ha nincs gyermeketek, és 2-t bevállaltok 8 éven belül, ez a Megelőlegező LÉK, az igénylés pillanatában 40 év alatt kell legyetek. Fontos feltétel még a lakástulajdonnélküliség, méltányolható szobaszám 4 együttköltözőnél 2-4 szoba között, méltányolható építési költség. Fontos tudni, hogy ha szocpolt veszel igénybe, a TELJES költségvetés 70%-át számlával le kell igazolni, és 10 éves elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be a MÁK javára.

94. f855602947 (válaszként erre: 93. - Kishoresz)
2008. ápr. 29. 21:38
Köszönöm szépen a választ!
93. kishoresz (válaszként erre: 92. - F855602947)
2008. ápr. 29. 19:43
Ha építkeztek, akkor 40 év a korhatár. Meglévő gyermekekről van szó? Ha igen, akkor adókártyát csináltassatok a gyerekeknek.
2008. ápr. 29. 18:29

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy a vőlegényem 33 éves én pedig 24 és jövőre szeretnénk építkezni és szocpolt felvenni 2 gyermek után és azt hallottam, hogy ha az egyik fél elmúlt 35 éves akkor nem jár a szocpol. Igaz ez?

Előre is köszi a választ!

2008. ápr. 29. 13:58

Sziasztok!

érdeklődnék. 33 éves vaygok két gyermeket egyedül nevelő,

tavaly az édesapám nekem ajándékozott egy 49nm-es lakást, ő marad a haszonélvező,

most szeretném egy nagyobb 68 m-es használt panelre cserélni

én kaphato-e szocpolt és ha igen most mennyi szocpol "jár"?

előre is köszönö a válaszokat

90. LTP ÁKOS (válaszként erre: 89. - Ypes)
2008. ápr. 11. 23:21
Sok szülő a lakását a gyerekre iratja, és ezzel ki is zárná a szocpolhoz jutás lehetőségét, ugyanis egyik feltétel a lakásnélküliség. Azonban, ha a lakás min. 2éve öröklés vagy ajándékozás címén került a tulajdonába haszonélvezettel terhelten, és bennt lakik a haszonélvező, akkor kaphatsz szocpolt, nem zárnak ki. Feltétel még a méltányolható szobaszám, és a méltányolható vételár, a megvásárolandó lakásra vonatkozóan.Más kérdés, hogy pusztán a szocpolt bevinni önerőnek, kapsz-e annyi bankhitelt, ahhoz nagyon jó netto igazolt fizuknak kell lenni, hogy minimális önerőnek elég legyen.
89. ypes
2008. ápr. 11. 18:09

Tiszteletem!

Sajnos eléggé bonyolúlt az esetünk. Lakást szeretnénk vásárolni feleségemmel. Van 3 gyermekünk. A lakásvásárlásnal a szocpol öszege lenne az önerő. Eddig nem is lenne semmi gond. A nehézségek csak ezután jönnek. Nekem van 50% lakástulajdonom, amit szüleim írattak még öcsém és az én nevemre 50-50%-ban 1992-ben. Szüleim a haszonélvezők. Ők elváltak, így csak édesanyám és öcsém laknak az említett ingatlanban. Édesapám haszonélvezeti joga ugyanúgy megmaradt. A lakás jelzáloggal terhelt, ami szintén az én nevemen van.

A kérdésem az lenne, hogy ezek ismeretében Ön illetve Önök szerint igényelhetem a szocpolt? Ha igen, akkor mit kell tennem ehhez? Lemondani a lakástulajdoni részemről nem tudok a jelzálog hitel miatt. Esetleges megoldásokat is szívesen vennék!

Válaszukat előre is köszönöm!

88. LTP ÁKOS (válaszként erre: 85. - B.GEO)
2008. ápr. 9. 14:34
attól függ, mire kéred, mennyi gyereked van. Új lakás vásárlásánál nincs életkori megkötés, használt lakásnál csak 3 meglévő gyerek esetén jár. Ha nincs meg a 3 gyerek, csak 1 vagy 2, és használt lakást vesztek, erre van a FOT (fiatalok otthonteremtési támogatása), ez esetben mind a kettőtöknek 35 alattinak kell lenni, nem lehet a neveteken lakás, fontos a méltányolható építési/vásárlási költség, és a méltányolható szobaszám is.
87. LTP ÁKOS (válaszként erre: 86. - Aa35c27f5c)
2008. ápr. 9. 14:30
szia! Nem tévhír, ha van pl. egy 20 millió Ft költségvetésű építés, és felveszel hozzá 1 gyerekre 900-at, vagy 2 gyerekre 2,4 milliót, akkor a teljes költségvetés 70%-át le kell igazolni számlával, tehát 14 millióról kell számla. Amit az Állam az egyik kezével ad, azt vissza is veszi, ha ad támogatást, vedd már meg áfás számlára az anyagot és a munkadíjat. Emiatt sokan nem is kérik...
2008. ápr. 7. 11:22

Sziasztok!

Tévhír vagy tényleg igaz, hogy ha szocpolt veszünk igénybe, akkor nemcsak a szocpol összegének 70%ról kell számla, hanem a teljes építkezés költésének 70%-áról???

Aki tudja aválaszt és esetleges kiskapukat, kérem dobjon egy mailt, kköszönöm!

85. B.GEO
2008. márc. 19. 21:13

Sziasztok !

Nekem is hasonló kérdésem van, mint Francesnek.

Jár-e a SZOCPOL ha az Egyikünk elmúlt már 35?

Válaszokat mielőbb várom ide vagy e-mail-re!!!

bgy1974@freemail.hu

84. szabotimi (válaszként erre: 80. - Mtt80)
2008. márc. 5. 14:09
kérni kell az önkormányzattól nyilatkozatot, hogy még nem vettétek igénybe a gyerköcre és ezzel a papírral bemenni a bankba! Vállalni nem hiszem, hogy lehet, de a nyilatkozatot kikéritek majd arra is mikor már meg lessz.
83. szabotimi (válaszként erre: 81. - Frances)
2008. márc. 5. 14:06

gyerekek életkora számít!!!

Úgy tudom 14 éves korig de erre nem vennék mérget!!

82. szabotimi (válaszként erre: 78. - Viki1980)
2008. márc. 5. 14:05

a szocpolt hitelhez kötik! Mivel ha nem veszel fel hitelt nincs szükséged pénzre SZERINTÜK!!

De használt ház vételénél csak a felét lehet felvenni, szintén hitellel!

Salynos így van kitalálva:(

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook