Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Szocpol igénylés fórum

Szocpol igénylés (beszélgetés)

❮❮ ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... ❯❯
231. schdori (válaszként erre: 230. - Cd517435f9)
2008. aug. 29. 16:48
Köszi!
230. cd517435f9 (válaszként erre: 229. - Schdori)
2008. aug. 29. 15:12
Igen, az 1+ 3 fél tényleg 2és fél, csak "kerekítettem".De neked van igazad!
229. schdori (válaszként erre: 228. - Cd517435f9)
2008. aug. 29. 08:11

Kedves Skyline!

Köszi a hozzászólást.

Sehol nem találok erre vonatkozó adatot, de én úgy gondolom logikusnak, ha két félszoba egy egésznek számít. Ebben az esetben ugye 2+2fél az 3, 1+3fél az 2,5. Valaki meg tudná erősíteni?

Nem tudjátok nem-e terveznek új árakat hozzárendelni a méltányolható lakásigényekhez? Ha jól tudom ezt a most érvényeset már 2001-ben adták ki. Azóta gondolom változtak valamennyit a lakásárak.

Köszi! Dóri

2008. aug. 28. 11:39

Köszi Ákos!Van ebben logika, h miért kell visszafizetni az egészet, ha kisebb lakást vesznek?Vmi megoldás?Köszi!

Schdori!Szerintem a 2+2fél az 3 szoba, az 1+3 fél szintén.De hátha más is megerősít!

227. schdori
2008. aug. 28. 10:21

Sziasztok!

Valaki meg tudja nekem mondani, hogy szocpol esetében 2+2 fél szoba és 1+3 félszoba hány szobának számít?

Mivel a méltányosható lakásigénynél csak 2 - 2,5 - 3 - 3,5 és 4 szobás lakásokról van szó.

Köszi! Dóri

226. vhajni (válaszként erre: 223. - LTP ÁKOS)
2008. aug. 28. 09:10

"legalább egy lakószobával nőni kell (12m2)"

Vagy 2 x 1/2 szobával. A fél szoba ha kicsit kissebb (a hasznos )a 6-nál akkor már az nem jó ?

225. vhajni
2008. aug. 28. 08:55
Köszönöm
224. LTP ÁKOS (válaszként erre: 222. - Cd517435f9)
2008. aug. 28. 08:49
Szia! Teljes egészében vissza kell fizetni. Ha megelőlegező szocpol volt, akkor kamatostul. Azonban ha a másik ingatlan is megfelel szocpol szempontjából, a lakóhely szerint illetékes jegyzőtől lehet kérni halasztást max 1 évig, és át lehet tenni a szocpolt a másik lakásra. Eladni sem lesz egyszerű, mert kell az Államkincstár engedélye, ugyanis szocpol esetén elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a Magyar Állam javára, ők meg nem az az idegbajos kapkodósak:) Néhány hónapba is beletellhet.
223. LTP ÁKOS (válaszként erre: 221. - Vhajni)
2008. aug. 28. 08:44
Szerintem minél előbb érdemes beadni a kérelmet, mert van átfutási ideje, míg a bank jogászai eldöntik a jogosultságot, és a műszaki ellenőr megvizsgálja. 2 meglévő gyermek esetén a tetőtérbeépítésre is jár félszocpol (bővítési). Fognak kelleni a tervek és a jogerős bővítési engedély, költségvetés. Legalább egy lakószobával nőni kell (12m2) a területnek, az 190cm belmagasság feletti részek számítanak annak, és férjen bele a méltányolható szobaszám (4 együttköltöző esetén min. 2 max 4 lakószoba)
2008. aug. 27. 21:59
Ákos, bocs, h megint zavarlak, de egy barátnőm megkért, h kérdezzem meg!Szocpolt vettek igénybe lakásépítéshez, és most, 2 év múlva venni akarnak egy kisebbet.A szocpolt ilyenkor teljes egyészében, vagy arányosan - az árkülönbözet szerint - kell visszafizetni?Köszi!
221. vhajni
2008. aug. 27. 10:26

Sziasztok

Ákos lenne egy gyors kérdésem.

Szabad felhasználású hitelt veszünk fel, tetőteret csinálunk ( bővítésit nem tudjuk kivárni,bonyolult a finanszírozása, terv folyamatban)

A befejezésre viszont jól jönne a fél szocpol. Tudom kell számla a 70%-ról. Ha elértünk oda,hogy a befejezéshez már csak az az összeg hiányzik,akkor beadom a kérelmet( tudom a bankok szívóznak)és várom,hogy ne kössenek bele semmibe.

Kihagytam valamit ?

2008. aug. 26. 14:32
Sziasztok:Valaki ha tud akkor segitsen nekem.Én 2000-ben igénybe vettem a szocpolt 3 gyermekre és épitettünk is.Jelenleg abban lakunk.Közben elváltam és a második házasságomból ismét született 3 gyermek.Igénybe szeretnénk venni bövitésre ennek a 3 gyerköcnek a fele szocpolját.De azt mondták nem lehet.Elöször is a földterületett bekellene gyümölcsfákkal ültetni,majd átminősitettni gyümölcsössé a földet és az ingatlant.A föld ami a házhoz tartozik majnem 5000 nm.Ebböl amit nem hasznositunk az 4000nm és ebbe kellene legalább 80db gyümölcsfa.Ez most igy fedi a valóságot vajon vagy minket átvertek?????????Ha valaki tud segitsen.Mert aki annak idején épitette és intézte az már sajnos nem él.
219. LTP ÁKOS (válaszként erre: 216. - Esztiapu)
2008. aug. 25. 10:43
Nagyon jó a kérdés, utána fogok nézni.
218. LTP ÁKOS (válaszként erre: 215. - Cd517435f9)
2008. aug. 25. 10:32

A méltányolható építési költség áfával növelt, telekárat nem tartalmazó összegre vonatkozik.

Tényleg félreérthető - a 24.5 milliós határban nincs benne a telekár. Egyébként a legtöbb lakás így sem fér bele, sem az új építésű lakásvásárlások, sem amit építenek, ezeket a határokat 2001 óta nem változtatták meg.

217. esztiapu (válaszként erre: 206. - LTP ÁKOS)
2008. aug. 24. 23:29
Bocs. Nem az épitési költségből, hanem az eladott ház árából szeretnénk levonni a vásárolt telek árát.
2008. aug. 24. 23:09

Üdv.LTP Ákos! A 206-os hozzászólásodban bukkantam egy számomra tisztázatlan kérdésre a d pontban:

-CSAK a szocpol-szerződés megkötésétől 1 évvel visszamenőleg vásárolt telek vételárát lehet levonni az építési ktsg-ből? A problémánk ugyanis, hogy mi 2007. dec-ben vettük a telket, de az Önkormányzat közműépítési késlekedése miatt a mai napig nem tudtuk birtokba venni és elkezdeni az építkezést. Mit vesznek figyelembe:

1. az adásvételi szerződést (ami létrejött, de csak 20%-ot fizettünk ki), most még az Önkorm. a tulajdonos,

2. vagy pedig a végleges birtokba vétel időpontját?

Előreláthatólag októberben(?) kezdenénk, de semmi esély, hogy decemberig szocpol-képes legyen a ház, ha egyáltalán megfelelünk a feltételeknek.

Köszi előre is!

215. cd517435f9 (válaszként erre: 214. - LTP ÁKOS)
2008. aug. 23. 13:27

Én sem gondoltam, h rosszindulatból írtad!!!

Az viszont meglep, h a telek ára is beleszámít...Az nálunk kb. 9 millió, akkor gyakorlatilag 15 millióból építhet vki 4 szobás lakást?Azért az kissé meredek, nem?

214. LTP ÁKOS (válaszként erre: 213. - Cd517435f9)
2008. aug. 23. 10:36

Idézőjelbe akartam tenni a "csalni"-t, nem rosszindulatból írtam:) Beleszámít a garázs is az építési költségbe, és az alábbiak is:

Mi számít építési költségnek?

a) a lakás, a lakóépület szerkezetének, közös használatra szolgáló helyiségeinek és központi

berendezéseinek építési költségei,

b) a lakások rendeltetésszerű használhatósághoz szükséges helyiségeknek, melléképületeknek

(tüzelőanyag-tároló, lomkamra stb.), melléképítményeknek (hulladéktartály-tároló, közműpótló

építményeknek és berendezések, közmű-becsatlakozás építményei stb.), valamint egyéb építményeknek

(lakótelek homlokvonalán álló kerítés, az építésügyi hatóság által előírt kerítés, az

épület megközelítését szolgáló tereplépcső, lejtő és járda, valamint támfal és szivárgó övárok)

gépkocsitároló építési költségei,

c) a közműbekötések költségvetés szerinti építési költségei,

d) a lebonyolítási költségek, a műszaki tervezési költségek,

e) a jogszabály alapján fizetendő út- és közműfejlesztési hozzájárulás,

f) távfűtés bekapcsolási díj, az elektromos hálózat fejlesztési hozzájárulások,

g) a közterületi út-, járda- és közműépítési költségek és hozzájárulások,

h) az építmény megépítéséhez szükséges földmunka elvégzésének költségei (tereprendezés,

földkiemelés és deponálás),

i) az építmény megépítése érdekében felmerült építménybontási költségek (épületek, építmények

bontása), valamint

j) a telek ára.

2008. aug. 22. 21:02
Köszönöm Ákos a választ!Nem csalni akarunk mi, épp azért kérdeztem, hogy nehogy túllépjük a 24,5 millát, csak nehéz úgy előre tervezni, ha azt sem tudom, ők mit vesznek alapul.Mert pl. van ács ismerősünk, aki nyilván nekünk olcsóbban számítja meg a dolgokat, de erre nem hivatkozhatok a költségvetésben.Így nem tudunk akkor előre csak saccolni, aztán reméljük, h a bank is úgy számol, ahogy a tarbezőnk.Azért lehetne ez egyértelmúűbb, pl. m2 árat meghatározni, és azzal felszorouni, vagy vmi hasonló.Ezek szerint akkor a garázst is bele kell számolni, ugye? Köszi!
212. Danica16 (válaszként erre: 204. - LTP ÁKOS)
2008. aug. 22. 09:44
Köszönöm a választ.
211. LTP ÁKOS (válaszként erre: 209. - Cd517435f9)
2008. aug. 22. 09:32
A bankoknál megvan erre a csapat, akik ellenőrzik tervrajzot, a kivitelezési tervdokumentációt, a jogerős építési engedélyt,a beadott részletes költségvetést, nagyon sokat nem lehet csalni, tudják ők is, mire mit lehet számolni kb.
2008. aug. 21. 22:37
Ja, mégegy kérdés!A garázs is beleszámít a költségbe, ha egybe van építve a házzal?Köszi!
2008. aug. 21. 22:06
Sziasztok!Ákostól szeretnék én is kérdezni!Most terveztetjük a házat, amire szocpolt is szeretnénk felvenni, ahogy kiderült max. 24,5 millió lehet a 4 szoba alapján.Azt ki dönti el, hogy nem lépjük-e túl a 24,5-t?Mert ugyebár a bankhoz az engedélyezett terv megy be, és a bank készíttet értékbecslést, vagy mi alapján számolják ki azt a 24,5 millát?Négyzetméter alapján, vagy hogy? Köszi!
208. LTP ÁKOS (válaszként erre: 207. - Akosi76)
2008. aug. 21. 21:09
Szerintem nem jár 1 milliónál több a jogszabályok alapján. Bankba tudod az igénylést beadni, a bank jogászai fogják eldönteni és elbírálni. Gondold át, megéri-e igénybe venni úgy, hogy 10 év elidegenítési és terhelési tilalom lesz a Magyar Állam javára és számlákkal le kell igazolni a full költségvetés 70%-át.
207. akosi76
2008. aug. 21. 16:33

Koszonom a valaszt. Ezek az osszegek azok, amikkel mar "jatszunk", tehat ennel daragabban tudjuk eladni az ingatlant.

Akkor ezek szerint nem egyertelmu, hogy ilyen esetben mi a teendo? Ki az aki, eldonti, hogy ebben az esetben mennyi jar? ( kolcsont nem vennénk fel)

2008. aug. 21. 12:42

Szia!

Vidéken 22.5 M, Bp-en és megyei jogú városokban 24,5 millió. Hivatalosan úgy van, ahogy írtad, mert fel kell használni teljesen az 5 éven belül értékesített ingatlanok árát, mely csökkenthető az alábbi tételekkel:

a) az értékesített lakást terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással,

b) a kiegyenlített lakáscélú hitelintézeti kölcsön összegével,

c) a számlával igazolt ingatlan-közvetítői jutalék összegével,

d) a támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötését legfeljebb egy évvel megelőzően

vásárolt és az építés helyszínéül szolgáló építési teleknek az általános forgalmi adó (a

továbbiakban: áfa) összegével növelt vételárával,

e) a támogatással vásárolni kívánt lakás telekárat is tartalmazó vételárának legfeljebb

10%-ával, ha ezen összeg kifizetése a korábbi lakás eladását bejegyző földhivatali határozat

kiadásának időpontját legfeljebb 120 nappal előzi meg,

f) olyan számlával, szerződéssel igazoltan kifizetett összeggel, amelyet az igénylő az általa

vásárolt, de meg nem valósult lakásszerzésre fizetett ki, ha az összeg az értékesítés

céljára lakást építő gazdasági társaság bíróság által elrendelt felszámolásának teljes befejezését

követően nem térült meg.

Talán tudtok még az adásvételi árral játszani, egyezkedni, hogy beleférjen.

205. akosi76
2008. aug. 21. 08:13

Szia Akos,

orommel latom, hogy egy szakerto hozzaszolasait olvashatom. Nekem is lenne egy kerdesem.

A leendo felesegemmel hazat szeretnenk epiteni, 4 szobas haznal, 2 gyerekre maximum 22.5 millios hazat tamogat az allam. Nekem van egy lakasom amit 14 millio forintert lehet eladni a menyasszonyomnak a lakasat 7,5 millioert akarjuk eladni. Ez igy osszesen 21.5 millio forint. Ebben az esetnem csak 1 millio forintot igyenyelhetunk (22,5 millio - 21,5 millio), vagy jogosultak vagyunk a 2.4 milliora?

Valaszodat elore is koszonom!

204. LTP ÁKOS (válaszként erre: 203. - Danica16)
2008. aug. 20. 08:40

Szia!

A lényeg, hogy az igénylés pillanatában ne legyen lakóingatlan a neveteken, tehát ha eladjátok, és építetek egy új lakóingatlant, akkor lehet igényelni teljes szocpolt. Ha van már 1 gyermek, megelőlegezőként csak 1-et vállalhattok, így lesz 900.000 Ft Lakásépítési Kedvezmény a meglévő után és 1.500.000 Ft Megelőlegező kölcsön a vállalt +1 gyermek után, akit 4 éven belül kell "teljesíteni", összesen 2.400.000 Ft.

Ha később születik még egy harmadik, van utólagos jóváíró szocpol is, tehát a harmadik gyerek után akkor kaphattok, ha már megvan, és van még annyi banki lakáscélú kölcsön tartozásotok, melyből jóváírnak még 1.400.000 Ft-ot.

2008. aug. 19. 14:35

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem a szocpollal kapcsolatban: most szeretnénk Fóton egy telket venni, lakás építési céllal, jelenleg van egy panel-lakásunk, amit szeretnénk eladni rövidesen, a kérdésem az lenne, ha eladtuk a lakást, és vállalunk 3 gyereket (1 már van), akkor jogosultak vagyunk-e a teljes szocpolra?

2008. aug. 19. 13:29
Sikerült rajta eligazodnom, köszönöm a gyors választ:)
❮❮ ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook