Szobanövényeink (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Szobanövényeink
Nem is hallottam húsvéti kaktuszról, mi az?
A viaszvirágot nem szabad elmozdítani a helyéről. Minden elmozdítás sok évre visszaveti a virágzásban.(igy hallottam:)
Nekem nagyon régen volt egy, nagyon nehezen szokta meg a helyét, évekig még egy levelet sem hozott. 5 év után vittem el az anyósomhoz, ő az előszobában az ablakkal szembeni falra rakta. kb 3 év múlva kezdett leveleket hozni, mostmár vagy 10 éve rendszeresen virágzik, de még tapétázásnál is csak addig vette le a virágtartótól, amig azt a csikot tapétázták le:)
Majd fog virágozni, várj türelmesen!
Az enyém már öreg és nagyon dús, sok virágot hozott, amik nagyon illatosak. Két éve szét szedtem, adtam belőle a lányaimnak is, az enyém most nem hozott még virágot, de amit Évinek adtam két virágot is hozott.
Nekem is van szerencsebambuszom, egy nagyon szép kis tálban kaptam 4 éve a hugomtól, több van összekötözve, szerintem öreg már, de még mindig hozza a hajtásait.
Én is kaptam egy szerencsebambuszt, nem ültetem el, csak vízben tartom. Még kicsi, de szépen hozza a leveleit. Én is szoktam beszélgetni a virágaimhoz!!! Néha nevetek is magamon, ha akkor látna valaki...:D:D Én a húsvéti kaktuszról kérdeznék....Idén nem virágzott, leveleket szépen hoz. Mi ennek az oka?
A viaszvirághoz nem tudok hozzászólni, nekem nincs, de a barátnőmnek van, neki virágzik is, bár sokáig ő sem tette ezt! Nem tudom miért.
Gyere közénk, és oszd meg velünk ötleteidet.
én a szerencsebambuszról szeretnék írni, mert majdnem mindenki kapott, de kevesen tudták megtartani. Őt nem szabad földbe ültetni, mert eredeti élőhelyén mocsárban él, az enyém, már négy éves és gyönyörű, hajtásokat hoz és gyökereket. Igaz, nagyon szép példányt kaptam, de négy éve egy vázában él vízben. Havonta, két havonta cserélem a vizet és teszek a vízébe kevés tápoldatot, ja és nagyon szeretem, szoktam vele beszélgetni és simogatom.
Tudna-é valaki a viaszvirágról írni, hogy miért nem virágzik? Nagyon szép fut mindenfelé, de nem akar virágozni, vele hiába beszélgetek nem csípheti a dumámat?
Nekem a kertben nő a királyliliom, gyönyörű, bordó, vágott virágnak is szép és tartós.
Soha nem szedem ki a gumóját, áttelel a kertben és mindig több kel ki.
A liliomok gondozása:
A fehér liliomot augusztusban ültessük el 10-15 cm mélyre, a többi liliom átültetése késő ősszel lehetséges. Ha cserépben vásároltuk, akkor a fagyos idő kivételével egész évben ültethető, mert így a gyökerek nem sérülnek, nem pereg le róla a föld. A fehér liliom kivételével a hagyma feletti szár is legyökeresedik, ezért mélyebben (20-25 cm) ültessük.
A liliomokat cserépbe is ültethetjük, de ügyeljünk arra, hogy a cserép ne legyen túl kicsi. (A királyliliomnak legalább 5 literes, 22 cm átmérőjű cserépre van szüksége). Ha több fajtát akarunk együtt ültetni, még nagyobb cserépbe helyezzük a hagymákat. A tövüket ültessük be alacsony évelőkkel (lobélia, molyhos madárhúr stb.). Fontos a trágyázás is: kihajtáskor, virágzáskor, illetve virágzás után van rá szüksége a növénynek.
A fejénél kell levágni, a szára majd leszárad
Egynyári virág.
Közepes vízigényű, kedveli a fényt, de a szélre érzékeny.
Palántáit célszerű virágboltban megvásárolni. A fajtaválaszték rendkívül gazdag - piros, kék, sárga, fehér, lila, rózsaszín, csíkozott változatai egyaránt népszerűek.Virágformájuk szerint léteznek zártabb és nyitott torkú, sima és fodrozott pártájúak.Méretük különböző: kicsi, közepes és óriási virágúak is lehetnek. Általában a kisebb virágúak dúsabban virágoznak. Az óriás virágúak egy időben gyérebben nyílnak, ezeknek a merev hajtása könnyen törik, ezért ne szeles helyet válasszunk számukra.
Május elején kiültethetjük már őket virágládákba vagy szabad földbe, 20 cm tőtávolságra.
Rendszeres öntözést igényelnek, de figyeljünk arra, hogy a tövükhöz kerüljön a víz, szirmaikat ne érje.
Az elnyílott részeket naponta vágjuk le, ezzel bővebb virágzásra serkentjük petúniánkat.
(A felkopaszodott hajtások a barnuló magtokokkal nem nyújtanak szép látványt.)
A száraz magtokokból gyűjtsünk magot, amit aztán a következő éven ládákba vethetünk, bár ezekből csak a nyár második felére fejlődnek virágzó növények.(Ha azonban van alkalmunk - és türelmünk - a lakásban előnevelni őket, akkor saját, erőteljes palántáink lehetnek már tavasszal!)
Ültetésükhöz használjunk Florasca B típusú földet.
Csüngő, felfüggeszthető példányai apróbb virágaikkal látványos díszei a teraszoknak, erkélyeknek.
Sziasztok! Jöhetek közétek? Imádom a szobanövényeket! Van is belőlük rengeteg...:) Akárki jön hozzánk, mindenki csodálja őket! Van két hatalmas yuccam, és rengeteg kisebb virágom. A kedvencem az a vitorlavirág, ami az étkező asztalon kap helyet. Ő egy icipici virágocska volt, átültetés alkalmával kaptam pár levelet. Sokáig egy nem túl világos szobában tartottam, és sokszor el is felejtettem öntözni....bizony volt, hogy elfeküdt. De túlélte, olyannyira, hogy ma már 3 cserépbe ültettem szét, mindegyik virágzik, és hatalmasak lettek! Tápozni ritkán szoktam őket. Viszont inkább megvárom, hogy kicsit látszódjon rajtuk, hogy kellene már nekik víz...., minthogy túlöntözzem őket. Vannak virágaim, amiket a meghalás széléről hoztam vissza, mára viszont nagyon szépek lettek!!!
Én azt szoktam, amikor látom, hogy már nagyon haldoklik, hogy teljesen visszavágom....ez eddig mindegyiknél bejött, amelyik nem akarta bírni tovább.:)))))
Eddig nem voltak virágaim, de most vettem, hogy legyen az ablakba: petóniát, sima, meg kúszós is van. Fogalmam sincs hogyan kell őket gondozni. Valaki írja meg mi a legjobb nekik. Nem szeretném ha "meghalnának" azért mert nálam kötöttek ki!
Ja és kaptam egy narancssára színű cserepes liliomot. Az volt ráírva, hogy virágzás után vissza kell vágni. Most virágzott le. Visszavágom én... de mennyire kell visszavágni????
Előre is köszi a válaszokat!
De kellően meleg napot várj ki, mert még fel is kell száradjanak, egyébként utána gondoltam még akkor.
A fokföldi ibolya trópusi növény éa az őserdők alján, levélnövényként él.
Ott pedig van eső bőven :))
Tehát nem véletlenül bírta a kiképzést a sok cserép virág. :D
Amíg voltak növényeink, elég sok, akkor nyaralások alkalmával a kádat megtöltöttem velük és bedugtam, majd annyi vizet engedtem bele, hogy a legkisebb cserép még ne boruljon el.
Mire hazaérkeztünk, kb 1-másfél hét, addigra felszívták a vizet és gyönyörűek lettek, jah ezt tussal tettem, így portalanítódtak is :)
Én is szeretem a fokföldi ibolyát, de eddig én is úgy tudtam, hogy nem szabad a leveleit meglocsolni, ki fogom próbálni, mert az enyémek is porosak, remélem nem halnak bele!:)
A letört leveleit bedugtam virágföldbe és gyönyörű kis növények fejlődtek belőle.
Korallvirágja édesanyámnak van és nagyon szépen virágzik is, de nem tudtam, hogy pihentetni kell, és vágott virágnak is szép és tartós.
Szia Evam, érdekes cikk, pont azok a növények, amikről keveset tudok részemről.
Papucsvirágom és korallvirágom is volt már, de egyik sem élte túl az elvirágzást,
viszont egy nagyon érdekes tapasztalatom volt, családban építkezés alatt nálam örződtek a virágok, többek között elég sok cserép fokföldi ibolya, és még én is kaptam egy jó párat, így egész sokan lettet. De hát a levelük bármennyire is szépen virágzott, olyan poros kezdett lenni. Gyönyörű nyári, meleg idő volt, kitettem a nyugati fekvésű (akkor még) erkélyre, fogtam a virágspriccelőt és alaposan meglocsoltam a leveleit is, gondoltam ha kipusztul, hát sajnálom.
De nem, annyira örültek neki, hogy rövid időn belül, háromszor olyan szépek lettek, ezek után havi egy alkalommal a legmelegebb napon, míg tartott a jó idő, megcsináltam.
Mire elvitték tőlem a vendégvirágokat, csodásak lettek, volt öröm, gondolhatjátok.
Kedvező feng shui energiákkal bíró növények közé sorolják a BEGÓNIÁT., amely sokszínű és még szobában is több hónapig nyilik.
Vizigényes, az átlagosnál többet kell locsolni, szereti a meleg napos helyet.
Párás levegőt igényel, ezért a cserepet vegyük körbe nedves tőzeggel.
Ha elnyilás után visszavágjuk és mérsékelt öntözés mellett hűvös helyen tartjuk, újra fog virágozni.
Tavasszal és nyáron kéthetente kell tápoldatot adni neki.
Ha a bimbók lehullanak, annak a száraz levegő, vagy a vizhiány lehet az oka.
Nekem is van korallvirágom, úgy kaptam, de azt pl., hogy pihentetni kell, nem is tudtam.
Most majd fogom:)
Nekik szeretnék pár ötletet adni, és a hozzáértőktől ötletet kapni.
Ha szerencsések vagyunk, akkor szeretnek a közelünkben lenni a növények:)
Ugrás a teljes írásra: Szobanövényeink
További ajánlott fórumok:
- Írjunk szobanövényeket szóláncban
- Milyen szobanövényt érdemes nevelni, ami szép virágot hoz, nem szúr, illatos és nem kell sokat locsolgatni?
- Levéltetű ellen hogyan-mivel védekezzek a szobanövényeimnél?
- Miért nem virágoznak a szobanövényeim?
- Milyen szobanövényeitek vannak?
- Hogy lehet leszoktatni a macsekot a szobanövény kinyírásról?