Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Szexuális felvilágosítás - alsó tagozatban? fórum

Szexuális felvilágosítás - alsó tagozatban? (beszélgetős fórum)


A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

1 2 3
2012. nov. 18. 19:23
Jár még erre valaki?
2009. máj. 3. 22:47
Csak annyit szolnák hozzá h most leszek 17 és itt annyi hülyeséget olvas az ember...sexuális felvilágositás(minek?) a gyereket ugyis ha érdekli majd elöbb utobb kérdez...nekem sem kezték h :"nah kisfiam ma a sexröl mesélünk neked" ...fenéket...én kérdeztem mig szép lssan mindent megtudtam...söt azota tul is estem a "dolgon"...ha a gyerek 17 évesen kérdez a sexröl akkor sincs baj..azt jelenti h akkor kezte el érdekelni....
2009. febr. 12. 09:01
Ártani nem árt,föleg a mai fiatalokat nézve...mikor már 12 évesen randikra járnak,meg hasonló dolgok.Kérdés,hogy elég érettek e ,hogy fel is fogják miröl van szó....Végül is inkább elöbb,mint hogy túl késö legyen.
61. vakesz
2008. okt. 27. 13:47
Fontos minél előbb annál jobb
2008. okt. 27. 13:29
Szerintem a felvilágosítást már késő tizenegynéhány éves korban elkezdeni. Nekem egy 3 éves kisfiam van és most várjuk a második babát. Akkor néztem nagyot, amikor elkezdte kérdezgetni a fiam, hogy hol fog kibújni a baba, és (ami zavarbaejtőbb volt) hogy hogyan került bele anya pocijába... Szerintem amikor a gyerkőc elkezd kérdezetni, na akkor kezdődik a felvilágosítás! persze mindig az adott szitunak és persze életkornak megfelelően! Tizenévesen ez már késő, és szerintem fontos, hogy fel legyenek készülve, mikorra oda jutnak, hogy a tudásukat használják is (ami ma már sokkal hamarabb van!).
2008. okt. 7. 15:29

Szerintem nem árt egyáltalán felvilágositani a gyerköcöket a témával kapcsolatban...

Van egy kis barátnöm (12 éves lesz idén)

Már 10 éves korátol menstruál, nem lepte ugyan meg..tudta mi az, de nem mert máshoz fordulni vele csak hozzám..azt se tudta most mit, hogyan tegyen.. elmagyaráztam neki...

Sex-el kapcsolatban meg szintugy...már 10 éves korában olyanokat mondott nekem..hogy nem hittem a fülemnek, mikor én ekkorka voltam eszembe sem jutott az ilyesmi. Ekkora korban én még a babákat öltöztettem, ö nekem meg arrol tartott nap mint nap beszámolot h ö melyik fiuval hogy csinálná, mit csinálna...és nagyon komoly dolgokat mondot...nem csak szájra puszi fordult meg a fejében..

Változik a világ... ha valaki beszélt volna neki erröl, egy felnöt, talán meggondolná miket mond, és miket akar tenni kiváncsiságbol...

58. Avi
2008. júl. 19. 18:03

Végig olvasva a hozzászólásokat, egy 13 éves látta a legjobban, hogy a fiúk és a lányok nem egy időbe érnek. Egy ideje dilemmám, hogy a 10 és 1/2 éves fiamnak miként beszéljek a szexről? Akinek hasonló korú gyereke van, látja, hogy milyen kis-nagylányok a lányok, és mennyire "kis"fiúk a fiúk. Mind testiségben-küllemben, mid gondolkodásban, játékban. A lányoknak szerintem beszélni kell a nemi érésről, mert érettebbek. De mi van a fiúkkal? Megörültem, hogy itt találok olyan fiús szülőt, akinek szintén olyan dilemmája van mint nekem, de igazából nem lettem okosabb. Az óvodai nemi érdeklődést nem lehet összehasonlítani egy 10-11 évesével. A szociálpszichológiai fejlődés nem minden területen egyforma (hullámzó). Kinek kisiskolás a gyereke, az tudja, hogy az ovi középső-nagy csoportjában van egy felerősödő nemiség iránti érdeklődés , ami kb. fél évig tart, majd lecsendesedik, és más téma kerül előtérbe. A mai gyereknél már szóba sem kerül a gólya, mert eszébe nem jutna, bármilyen kicsi, hogy a gyereket az hozza.

De visszatérve dilemmámra. Szívesen olvasnék olyan fiús szülőt is, aki már túl van ezen a problémán, vagy hasonló cipőbe jár mint én.Mert szerintem ez először szülői feladat és utána iskolai téma.

A fiúkat mikor és hogy készítsük fel a szexre, az ezzel járó örömökre és problémákra?

57. Vilma007 (válaszként erre: 55. - Franciska :))
2008. júl. 18. 23:00
Nagy hiba a felvilágosító órákat együtt tartani fiúknak és lányoknak. A témáról elterelődik a hangsúly és nyilván senki sem arra figyel, amit mondani akarnak, hanem fegyelmezetlenséggel próbálják oldani a kényelmetlen helyzetet.Persze mindenki adja a "jól értesültet.Szerintem nem lehetett volna így együtt megoldani,bármilyen normális egy tanár.Egy valamire való pedagógus tudja, hogy mások az érési folyamatok a fiúknál és lányoknál, minden témában hatékonyabban lehet haladni csak lányokkal, vagy csak fiúkkal,a szexualitás leginkább ilyen.
56. nimpha
2008. júl. 17. 00:05

Tudom Franciska mit érzel, de sajnos erre még rá fogsz jönni hogy a fiúk általában mindig komolytalanabbak mint a lányok, de vannak kivételek. Nekünk 10edik osztályban is volt egy szexuális felvilágosítás amit a 15-16 éves fiúk végigröhögtek. Nekik ez mind csak játék, és ez mindig így lesz, nekik nincs olyan sok veszítenivalójuk mint nekünk nőknek. Mi érzékenyebbek vagyunk lelkileg, ha az első alkalom nem tökéletes, azaz ha nem egy hosszú kapcsolatban történik meg ahol a két fél nagyon szereti egymást és összeszokott, akkor a nőnek lehet egy életre nem fog örömet okozni a szex.


Remélem te vigyázni fogsz magadra, és csak annak adod oda magad, aki mellett biztonságban fogod érezni magad, és tudod hogy nem hagy el utána. A testet meg lehet gyógyítani de a lelket nagyon nehéz.

2008. júl. 14. 16:54

Én még gyerek vagyok 13 éves .

Most vagyok hatidikas és mi az idén kaptunk felvilágosítást . Elmondanám mi a véleményem arrol az orárol amin a felvilágositást kaptuk .

A tanár nem nagyon tudott fegyelmezni ( ami eddig is igy volt ) és azt vettem észre hogy mi lányok sokkal komolyabban vettük a dolgokat mint a fiuk . Ők folyton röhögtek a velünk kapcsolatos dolgok megbeszélése alatt . Mindenki nagyon félt ettől az orátol mindenki rettenetesen zavarban volt a fiuk miatt . Bár a tanár szerette volna oldani a hangulatot nem sikerült és csak még feszültebb lett . Minden lány kikéreckedett orárol ( bár nem hiszem hogy WC-et ) csak hogy néhány percel rövidebb legyen . Ez persze a fiuk szemében ujjab sebezhető pont lett rajtunk ( hogy vajon miért megyünk ki WC-re olyan gyakran ) . Persze azt tudom hogy az osztálytársaim nem a legnormálisabbak de azért az ember egy kis toleranciát elvárna tőlük talán az ilyen helyzetben . Rosszul esett és elég kényelmetlen ora volt de tul lettünk rajta .

Én azt gonolom hogy mi sokszor toleránsabbak voltunk amikor a fiuk dolgairol beszéltünk . Nem kuncogtunk mint ők és nem tettünk csipős megjegyzéseket ( Bár a fiukkal kezdtünk ők a mi viselkedésünk ellenére egyáltalán nem viselkedtek normálisabban ) .

Ugy érzem hogy egy normális tanár megoldhatta volna a dolgokat de az is ha esetleg külön világosítanak fel minket .

Nem hiszem hogy ennyit nem lehetett volna megtenni .

De mindedj ...

54. Rekus
2008. júl. 14. 16:02

15 éve az akkor óvodás unokatesóm kérdezte tőlem, hogy tényleg úgy lesz-e a gyerek, hogy a fiú belepisil a lány pisilőjébe?

És ez 15 éve volt! Most teljesen általános, hogy 10-12 éves kislányoknak (mert érzelmileg még kislány) rendszeres ciklusa van.

Igenis el kell kezdeni a korosztálynak megfelelő (!) szexuális felvilágosítást a gyermek érdeklődésétől függően akár már óvodás korban.

2008. júl. 11. 18:15
Sziasztok! Nekem három fiam van. Az ikrek most fogják betölteni a 11-et. Sajnos olyan időket élünk, amikor a fiatalok fő témája a drog, sex és a pénz. Ezt nehéz nekünk szülőknek megemésztenünk. Igen! Kell a felvilágosítás az iskolában és otthon is! A lányok már sexuális életet élnek 12évesen. A gyerekdiszkókban a drogot természetben fizetik meg! Én sem hittem volna, hogy ha nem az egyik kidobó meséli el nekem. Én nem hiszem, hogy ki tudjuk védeni ezeket a dolgokat. De azért sokat tehetünk, hogy ilyenkor hogy kell viselkedni. Én például lerobbant drogosokról kerestem borzasztó képet a neten és megmutattam a fiaimnak. A sex.felv. már 3.osztályban megvolt. Eggyett tehetünk megelőző felvilágosítás és sok beszélgetés az élet nagy dolgairól! És csak reménykedhetünk!
52. Dudky
2008. júl. 8. 23:21
A lanyom iskolajaban egy gyerekporno (oralis sex) felvetel röppent vegig a gyerekek mobiljan. Az egyik 9-es lany vette föl a baratjaval es ha nem is tudatosan, de elterjesztette. Mivel szinte az összes gyerek latta (meg az enyem is akinek nincs mobilja)ugy ereztem el kell mondanom neki, hogy mit latott. Jo volt latni, hogy a dolgok az ö szintjen, de helyükre kerültek. En eredetleg kicsit kesöbbre szantam a teljes felvilagositast, de ugy gondoltam, hogy inkabb tölem tudjon mindent, mint pajtasoktol össze-vissza infokat.
51. nimpha
2008. júl. 8. 23:14
Végigolvasva a hozzászólásokat,nagyon meglepett egy vélemény és az hogy ez senkinek sem ütötte ki a szemét. Cel azt írja hogy egy nemi betegség rosszabb mint egy terhesség. Azért én ezt a gyermekemnek nem igen hangoztatnám. Egy abortusz olyan lelki trauma főleg fiatal korban amit egy gyermek soha nem tud kiheverni. A nemi betegségekbe belehalhat az ember, de egy ilyen súlyos trauma alatt nehezen tud normális felnőtté fejlődni. Szerintem ezt is el kell mondani hogy igenis egy nemkívánt terhesség is nagyon súlyos dolog és hangsúlyozni azt hogy a szexnek egy biztonságos és harmonikus párkapcsolatban van helye, addig mindig védekezni kell ameddig a kapcsolat olyan szintre nem ér hogy egy terhesség nem terhesség legyen hanem gyermekvárás. Nem akarom elterelni a témát de szerintem helyes neveléssel az abortuszok száma is csökkenthető. Hiszem hogy a mostani fiatal generáció annak a levét issza hogy a szüleik még túlságosan feszengve, pirulva válaszoltak, ha egyáltalán válaszoltak a kérdéseikre. Fontos hogy a szülők természetesen beszéljenek erről minden feszengés nélkül és mégis a téma komolyságához mérten.
50. e16386a4e9 (válaszként erre: 49. - Vilma007)
2008. júl. 8. 16:01
Szerintem két lényeges dolgot kellene kiemelni.Az egyik, amit alig olvastam a hozzászólásokban, a gyerek érdeklődése, és itt lényegtelen a kora, mert minden gyerek más és más korban kezd érdeklődni (kevésbé vagy komolyan), a másik a korának megfelelő felvilágositás.Szerintem ha nem érdeklődik még a téma iránt,vagy felszines az érdeklődés, nem kell eröltetni. De ha kérdez, mindig annyit szabad elmondani, amennyit megért és a válasz nem frusztrálja,nem kelt benne felesleges félelmet, szélsőséges esetben undort.A család szerepe nagyon fontos, de bármilyen őszinte is a légkör előfordulhat, hogy a gyerek nem mer kérdezni. Jó, ha van otthon olyan könyv(ebben a témában is), amit bármikor levehet a polcról anélkül, hogy szemérmeskednie kellene.Ma már sok ilyen kiadvány van, különböző korosztálynak.Azoknak is akik még nem tudnak olvasni.A most 25 éves lányomnak egyik kedvence volt: A gólya hozza? c. kisalakú könyv.(9-10 évesen)De van más is. Én inkább azt tartom aggasztónak, hogy a gyerekek korlát nélül hozzáférhetnek interneten olyan oldalakhoz, amik megértéséhez nem megfelelően érettek.Ma már, a nagyon sok családban van számitógép és ez jó dolog,de oda kell figyelni a szülőknek, hogy mit néz, játszik rajta a csemetéje.
49. Vilma007 (válaszként erre: 6. - 56288d981e)
2008. júl. 8. 12:38
Valóban a szülői felvilágosítás a lényeg,leginkább az hogy a feltett kérdésekre hogyan válaszolunk.Minden gyereknek fontos hogy a szülő hogy viszonyul az ő élményeihez.Azt már óvodás korban megkérdezte a fiam, hogy mi az a szexelés, sikerült a korának megfelelően elmagyarázni neki.Az utcán, buszon óvodában!! látnak olyat amit otthon nem, és fontos megbeszélni ezeket, helyretenni az értékrendünkben,ezzel az ő alakuló értékrendjében is.Szerintem sem kell felvilágosítani a gyerekeket alsó tagozatban. Ahol fontos, a szülő tegye meg.Nem mindenkinél akkor jelentkezik a szex iránti igény, amikor elkezdődik a menzesz.Nekem 12 évesen "jött meg" és tudomásul vettem,nem nagyon érdekelt,anyukám viszont nagyon megijedt.Akkor nem értettem,hogy mitől, most lányos anyaként értem már, ő akkor döbbent rá,hogy a lánya már biológiailag nem gyerek.Anyaként nem örülnék ha 10 évesen felvilágosítanák a gyerekemet.Főleg azért sem, mert tanítóként látom hogy az iskolában az ismereteket át tudjuk adni, de a felvilágosítás nem ugyanazt eredményezi mindegyik gyerekben.Amikor nekünk tartotta annak idején egy szexológus a felvilágosító órát, emlékszem volt olyan mondata, amitől nekem hiteltelen lett az egész, viszont az olyan osztálytársaimnál akik már "komolyan járogattak" fiúkkal ugyanezzel a mondattal bevágódott.
48. ce91523917 (válaszként erre: 46. - Ce91523917)
2008. júl. 5. 09:38
Bocsi az lemaradt, hogy már ovodás korban kezdem a felvilágosítást. Fokozatosasn
2008. júl. 5. 09:36

Még annyit:

17 éves volt osztálytársamat /fiú/ én világosítottam fel jóformán mindenről, azt hitte a lányok akkor kezdenek havonta menstruáli miután egyszer már sexeltek.

Azért én voltam az, aki felvilágosította, mert értelem szerüen a szülei ezt nem tették meg és mert én nem szájbarágós módszerrel, lenézve, kinevetve tettem meg mindezt.

Sokan itt rontják el! Azt hiszi a gyerek hülye és nem érti meg, a szájába rágják pedig a gyerek így csak eltávolodik a témától és attól kér "segítséget" aki úgyszintén nem tud semmit. Pusmognak, vihognak és hihetetlen nagy ökörségeket hordanak össze, amit aztán elkönyvelnek, ez így van. Ez is tapasztalat kedves lány osztálytársaim okoskodtak egy másik lánynak

2008. júl. 5. 09:30

Az én véleményem az, ha valaki gyereket vállal, az minden részével együtt tegye azt. Úgy értem ezt, igenis világosítsa fel a gyerekét! Nem egyszerre kell mindent rázúdítani a gyerekre, szépen fokozatosan lehet ezt megtenni, időnként ismételve...

A lányom most 2 éves a fiúnk 6 hetes. Látta a kislány, hogy gömbölyödik a hasam, és "mozog" mondtuk neki, hogy ott az öcsi. Egész biztosan nem tudta miről van szó, de mikor talélkoztunk egy pici babával, mondtuk, hogy az öcsi is ilyen lesz. Onnantól simogatta a pocakom és mondta hogy szereti. A párommal puszizkodtunk, előszőr azt hitte ez nem jó, mert még nem látta hogy egymást megpusziltuk volna, megilyedt és sírt, ellökött minket egymástól. Később mondtuk pusziadáskor, hogy jaj de finom volt a puszika. Hogy tudja nem csak az a puszi a jó, amit ő kap, hanem amit mi kapunk egymástól is.

Én egész biztosan, mind a fiamnak és a lányomnak is fokozatosan mesélni fogok a párkapcsolatról, együttélésről, sexről, védekezésről, betegségekről,a terhességről... és mindenzek felelősségéről. Természetresen ide értem a mensest és a magömlést is.

45. böbe83 (válaszként erre: 44. - 56288d981e)
2008. júl. 4. 11:48
Szerintem mindegy honnan hall erről az ember. Sok családban ez egy tabu téma. És jó, ha vki olyantól hall erről, aki jobban átlátja az ezzel kapcsolatos problémáka, mint a kortársai. Ettől még utána lehet pirulva nevetni, milyen zavarba volt az előadó, de hátha vki innen értesül.
44. 56288d981e (válaszként erre: 42. - 4ab67f870d)
2008. júl. 4. 11:04

Kedves AlieNeetah!

Nem akarom ismételni magam, de egyrészt ez is egyéni eset, másrészt szerinted az iskola tehet arról, hogy az unokatestvéred így járt? Nem gondolnám, hogy ez általános történet. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy ilyen háttérrel (meg ne haragudj, de az ilyen szülők messziről nem mondhatók átlagosnak), hogy ha a lány hall hamarabb az iskolában dolgokról, nem történik-e meg ugyanez. Te sem az iskolában "tanultad" a szexualitás témakörét, hanem a szüleid tudtával, biztos forrásból. Nem az életkorral van "gond", ahogy már többször leírtam, hanem az iskolai kerettel. Szerintem. De ízlésekről és véleményekről nem lehet vitatkozni.

2008. júl. 4. 10:51

azt hiszem nem vagyok tisztában a modern kor szellemével :(

pedig nem hittem, hogy nagyon idős vagyok.

Szerintem is jobb mielőbb beszélni erről, hogy az ember tudja a veszélyeket, mire odakerül a helyzetbe.

2008. júl. 4. 10:29

Kedves Dorcs!


Anno alsó tagozatosként már könyvtári tag voltam ott, ahol laktunk. Mivel csak "felnőtt" könyvtár volt a közelben, ahová egyedül is el tudtam menni (szüleim dolgoztak, nem értek rá kétnaponta jönni velem), oda voltam beíratkozva. Soha, senki nem foglalkozott azzal, hogy milyen könyveket viszek ki, anyuékat nem zavarta, mit olvasok. Lehettem úgy 10 éves, mikor épp egy szexuális témájú szakkönyv volt kint nálam, azt olvastam. Jöttek keresztanyámék, unokatestvérekkel látogatóba, a lány nálam négy évvel idősebb. Felháborodva mutatta anyunak, hogy mit olvasok, mire ő: hadd olvassa, ha érdekli. Apró adalék: ez az unokatestvérem (aki hetente kétszer járt hittanra a templomhoz, a szexről hivatalosan 18 évesen hallott először, 19 évesen teherbe esett, mára van öt gyereke, férj nélkül, mert mikor a férje (akit leitattak, úgy vette el a lányt) el akarta hagyni, a szülők egy "balesetben" kinyírták. A másik adalék, hogy én 23 évesen még szűz voltam, 14 éve van stabil kapcsolatom... Azt hiszem, velem jót tettek azzal, hogy idejekorán tisztában lehettem mindennel. Ja, mire a nyolcadikat elvégeztük, három osztálytársam volt terhes, természetesen férj nélkül...

2008. júl. 3. 22:51

Sziasztok! Most olvastalak vissza titeket, és most elmondom a véleményem. a mai lányok valóban már 10 évesen is menstruálni kezdhetnek, mert ennyire érettek, nem kell ahoz erősebb testalkat. 20 éve még 17évesen kezdtek el a lányok menstruálni, aztán 10 éve már 12-13 évesen, most pedig it tartunk. Ez ellen nem lehet tenni. :S


A tamponos dologhoz pedig annyit, hogy én versenysport miatt szintén szűz-lányként kezdtem tampont használni 12 évesen, persze nem állandóan, csak verseny alatt vagy edzsőtáborban napközben. Egy betéttel elég rossz lett volna a futó-edzés és a borulás.( evezés a sportág.)


Ez egy tévhit h átszakítja a szűzhártyát, amúgy is van rajt egy kis lyuk, mivel ha nem lenne nem távozhatna a vér. Ez rugalmas hártya, menstruáció idején a lyuk nagyobb igy a tampnt felhelyezés nem okoz szüzesség vesztést. :P Valóban nagy a fertőzés veszélye, ha az ember nem cseréli max 6 óránként a tampont,de ezt irja is. Nekünk annak idején az iskolában beszélt nekünk a tampon használatáról 6.-ban már a védőnő, és elmondta ezeket amiket irtam.

Azonban igenis egyre többen használnak a 12 éves lánykák is tampont, sokuk már nem is szűz, és ciki ha valaki tundra-bugyiban és betétben feszeng a társai között.(Ez az új kor hibája) A legmegdöbbentőbb pedig az, hogy 11 évesen már ciki szűznek lenni, piszkálják emiatt egymást a gyerekek. Ez az elkeserítő. :S

40. böbe83 (válaszként erre: 39. - Vorozhev)
2008. júl. 3. 17:38
szerintem se használjon, de azt hiszem az ilyen korú lányok nem is szeretik.
39. vorozhev (válaszként erre: 38. - Böbe83)
2008. júl. 3. 16:38
Igazad van ma utanna erdeklodtem egy gyerekorvosnal a veletlen hozzta elibem ot.O is azt mondta amit te,hogy altalaban nem bantja a tampon a szuzhartyat,de lehet kiveteles eset is ami ritka.Szoval roviden ne hasznaljon a gyermek tampont foleg mert 4orankent kellene cserelni amit ok konyelmuen vesznek es a bacik komolyan kialakulnak.Termeszetesen a szulo dolga felvilagositani.
38. böbe83 (válaszként erre: 28. - Vorozhev)
2008. júl. 3. 12:36

Nem . a szűzhártya körkörösen van a hüvely belső falán, rugalmas. A tampon általába nem bántja. Ha meg nem lyukas, akkor van probléma, mert a menstruációkor keletkezett vérzés nem tud kiürülni, ilyenkor megnyitják.


A felvilágosítás témához annyit, hogy nem árt, ha korán történik szerintem. Főleg a veszélyek bemutatása. Minél többször hallja a gyerek amíg nem él szexuális életet, annál könnyebben tudja kialakítani a véleményét a témáról. Esetleg egy korai kapcsolatba nem megy bele 13 évesen. Vagy eszébe jut a védekezés stb. Szerintem ezek fontos dolgok, ugyanúgy, mint a drogokról szerzett infók, ha korán beszélnek a kábítószerekről, mint bűnös dolgokról, mélyebbre ültetődik a fejekben, és talán nehezebben vonhatók bele. Persze ez emberfüggő, de mégis.

37. scorpiolady (válaszként erre: 35. - 56288d981e)
2008. júl. 3. 12:03
Sajnos még manapság is sok olyan szülő van, aki maga sem lett rendesen felvilágosítva, azoktól hogy várnád el, hogy értelmesen, érett ember módjára ezt megtegyék(tisztelet a kivételnek, akik utánajárnak és pótolják ebbéli hiányosságaikat, mielőtt a gyerkőjük abba a korba ér)? Ha az alsósokat nem is az iskola feladata felvilágosítani szexuális téren, akkor legalább tegyék meg egy szülői értekezlet keretében, hogy felmérik a szülőket, velük beszélgessenek el egy kicsit, vagy családlátogatáskor gondolom manapság is van még ilyen. És igenis világosítsák fel azokat a kislányokat, kisfiúkat akiknek a szüleivel nem tudnak dülőre jutni, hisz ők veszélyeztetettek lesznek.
2008. júl. 3. 09:43

Amennyire tudtam visszaolvastam a témában és sok mindennel egyetértek az előttem válaszolókkal.


A fiam 13 éves most megy hetedik osztályba és volt olyan osztálytársa akinek harmadik osztály végén jött meg.Akkor ugye csak 10 éves volt.Azóta szinte az összes lánynak megvan.Én is azt mondom hogy a felvilágosítás a szülőnek a feladat.A mi korosztályunk nem olyan akiknél tabu lenne a szex.Anyukám érdekes módon mindig figyelemmel kísérte hogy mikor jön meg nekem,és én is ezt fogom csinálni a lányomnál.Szerencsére ha bajuk van mindig jönnek hozzám.Ennek nagyon örülök.

A mi iskolánkban az ifjuságvédelmis nem igazán olyan ember akihez a gyerek fordulni tud ilyen esetben,viszont a védőnő nagyon fiatal és nagyon kézséges.Na ő hozzá mindig lehet menni.Ő biztos fog valamilyen szinten segíteni.Vagy valahogy szól a szülőnek.Csak az a baj hogy igen meg van kötve a kezük.A gyerekek jogai igen erősek és nem mindig lehet szólni a szülőnek,mert megsértik a jogaikat.

Sok szülő pedig azért nem világosítja fel a gyerekét mert egyszerűen nem érdekli vagy egész nap dolgozik és mikor hazaér akkor már megszólalni nincs kedve nemhogy a szexről beszélni.

Mi most várjuk a harmadik babát és ez éppen "kapóra jött" felvilágosítás céljából.De akármikor kérdeztek a gyerekeim dolgokat mindig válaszoltam rá,persze az szintjükön.A betét szem előtt van soha nem dugdostam előlük,tudják mire való.

Ja és a suliban ahol tanulnak a harmadikos embertankönyvben benne van a női és a férfi nemiszerv.Ilyenkor a tanár eldönti hogy leadja-e az anyagot vagy tovább lép.Nálunk leadták,de külön a fiúknak és külön a lányoknak.

De én is azt mondom hogy ez nekünk szülőknek a felelősségünk.

Bocs egy kicsit hosszúra sikerült a mondandóm,de ebbe a témában mindig forrong bennem valami.Amikor 11,12 és 13 évesen szülnek a gyerekek.Ránéztem a lányomra az ő kis 11 évével és csak ámultam hogy úristen ez a korosztály már szül.Ő nekik még játék babát kéne öltöztetni és nem igazit.

35. 56288d981e (válaszként erre: 32. - Scorpiolady)
2008. júl. 3. 09:04

Nem hiszem, hogy a 11-12 évesen szülő kislányok korai szexuális élete az iskolai nevelés hibája, hanem a szülőé. Azt próbáltam hangsúlyozni, hogy a szülői hiányosságokat nem az iskola feladata pótolni. Az, hogy egy 11 éves lány már szexuális életet él, nem csak egészségtelen, hanem bűncselekmény is. Ezt a kedves szülőnek kellene tudnia és tudatosítani a gyerekben. Ha elmulasztja, nem az iskolán kell leverni a port, hanem beismerni a hibát!

Nem azt mondom, hogy egyáltalán ne beszéljünk a gyerekeknek a szexről, csak ne az iskolában, órai keretek között... Egy idegen szakember ijesztő lehet a gyerek számára, és továbbra is fenntartom, hogy ez a szülő feladata. Persze vannak egyes esetek, konzervatív vagy prűd szülőkkel, akik nem hajlandóak beszélni ilyen dolgokról, de inkább általánosságban kell(ene) gondolkodni. És emlékeim szerint minden iskolában van ifjúségvédelmi felelős, akinek talán a munkakörébe beletartozik/hat az is, hogy a hasonló kérdésekkel hozzá forduló gyerekekkel elbeszélgessen, akár a szülővel hármasban. De ez azért mégis más, mint egy osztály előtt...


Szerintem az egész nevelés kérdése. Nekem például direktben sosem beszéltek anyuék a szexről, igaz, nem hülyítettek gólyamesével sem. De amit kérdeztem, arra válaszoltak, és nem éreztem úgy, hogy szégyellnem kéne magam.

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook