Szerintetek mikor aratják a tarhonyát? (tudásbázis)
Kívánom, hogy járj sikerrel! :-)
Még mindig él benned a vágy, hogy átállsz a fekete tarhonya termelésére?
És mi lesz akkor a jól bevált aranytarhonyával??!
Hát persze, érthető...
Sikerrel járt már a keresgélés?
Csak egy főzetre valót kaptam, az nem elég mindenre.
Tudod nem cserépben termelek, ha már lúd, legyen kövér:-)
Nahát, én meg véletlenül úgy olvastam, hogy a Holdon termesztik :)
Kár, hogy mindet megfőzted. Ha elteszel pár szemet előtte, most meglenne a vetőmag.
íaz az igazság, hogy kaptam és akitől kaptam az is kapta valakitől, csak megfelezte velem, hogy én is készítsek belőlle készételt és így is történt.
Keresem a vetőmagot, de állítólag hazai viszonylatban hiába, mert Magyarországon nem termelik. Körbe kérdezek külhonban, hátha valahol ráakadok. Mint mondtam 1 holdon szeretnék vetni próbának és kitapasztalni annak is a termelését.
Hol lehet beszerzni a fekete tarhonyát?
Bár termeszteni eszembe se jutna, egyszer azért megkóstolnám, kíváncsiságból.
Milyen jó, hogy van egy szomszédasszonyod, aki szintén szakértő! Képes lettél volna azt a finom tarhonyát kidobni.
Bár igaz, én meg se mertem volna próbálni fekete tarhonyát enni. De ezek után lehet, hogy kipróbálom.
A téli szüretre esetleg csinálsz belőle pálinkát vagy likőrt? Nem lehet rossz, még kinézetre sem.
"Kipróbáltam a fekete tarhonyát, hogy milyen mikor megpirul, hát nem vettem észre a pirulást, mert inkább feketébb lett. "
Tehát eleve feketetarhonya termést raktam fel pirítani. Most divat a feketefagyi, hát gondoltam ez is valami olyan lehet, hogy az íze az "eredeti" ízzel megegyező, csak a színe fekete. (A visszáját meg nem láttam):-D
Nekem nincs, sajnos. (Említettem már, hogy új fajtákkal nemigen szeretek kombinálni.)
Rájöttél-e, oszlej, mitől feketedett meg a tarhonyád? Egyáltalán - bocs, ezt nem tudtam kivenni a szavaidból -, már eleve feketén került a lábasba, vagy elkészítés közben feketedett meg?
A kulso feluletunk szinnel kapcsolatban erdekesek vagyunk mi kaukazusifajta emberek.
A kozos fogalmak alapjan, mi az afrikaiakat, indiaiakat es mindent azok kozott, mi szineseknek nevezzuk.
De amikor mi megijedunk, a borunk szine feherebb lesz.
A sotetborueke nem.
Amikor a napon "megegunk", mi pirosabbak leszunk.
A sotetboreueke nem.
Amikor mi meghalunk, akkor "kifeheredik" a borunk.
A szinesborueke nem.
Kerdem en, hat akkor kik a szinesboruk kozullunk???
:DDD
Na még így nem jártam. Kipróbáltam a fekete tarhonyát, hogy milyen mikor megpirul, hát nem vettem észre a pirulást, mert inkább feketébb lett.
Már kiakartam dobni, de jött a szomszédasszony és azt mondta, "Ki ne dobja szomszéd, mert ez bizony így pirul." Ezek után befejeztem a főzési műveletet és azt gondoltam magamban, hogy kár volt az energiáért, mert bizony ebből brikett lesz.
Mekkorát csalódtam, mert az íze valami fenséges, el is fogyott az utolsó szemig.
Összeségében elhatároztam, hogy fekete tarhonyát is fogok termelni, úgy is van még egy hold bevetetlen terület, hát azon kipróbálom.
Valakinek van-e valamilyen tapasztalása a termelési menetre vonatkoztatva?:-)
Lochki!
Köszönöm a megerősítést lecsó ügyben!
Felénk nem ismernek másféle szüretelési módot, csak a fedeles-kosarast. (Lehet, hogy közel lakunk egymáshoz?)
Ugyanakkor olvastam valahol, hogy a világ némely tájain valóban más eljárások vannak szokásban. Még az is lehet, hogy kedves Fórumozó Társunk valóban azt látta otthon, hogy a lecsót is aratják??
Remélem, hogy nem hagy bennünket bizonytalanságban!
Jobbulást kívánok a szulákjaidnak! (Olyan szertelenek, vigyázatlanok tudnak lenni néha...)
Igen, ezt meg tudom erősíteni, a lecsót valóban szüretelni kell. Bár annak a termesztésében nem mélyedtem el annyira, mint a tarhonyáéban.
Nekem most kék foltos szulákjaim vannak, mert tegnap addig ugráltak a tarhonyákon, hogy egy hirtelen szélroham lesöpörte őket és jól összeverték magukat a földön. De nem sírnak ám, rögtön elkezdtek hupikék törpikéset játszani. Én meg már két órája mondogatom magamban, hogy ha még egyszer meghallom azt, hogy "Magas hegyek mögött, hol a tenger hupikék", akkor kimegyek és szétcsapok köztük... De aztán sajnálom megzavarni őket, olyan jól szórakoznak. Arról nem is beszélve, hogy a tarhonyák is szemlátomást élvezik és még több lett a termés rajtuk.
Jól van no, "oszlej", majd megpróbálok úrrá lenni a beidegződéseimen!
Fő a tarhonya! :-D
(Arról meg, ha lehet, többé egy szó se essék, hogy emlegettem itt időnként holni "Oszlejt" is...)
Erőt, egészséget!
Szia, Locki!
Csak legyen egy kis időm, ígérem, elolvasom a kezdőoldalakat is!
(Mostanában, sajnos, csak arra van valamennyi időm, hogy a friss bejegyzéseket olvasgassam. Hiába no, a tarhonyatermesztés időigényes tevékenység! :-D El is szoktam egy kicsit szomorodni, ha valaki tiszteletlenül, könnyelműen áll hozzá. :-D)
Bevallom, nem volt tiszta a lelkiismeretem, hogy hosszú ideig felé se néztem a Szövetségnek, mert annyi segítőkészséggel, jószándékkal, mint itt, rég nem találkoztam mostanában.
Számíthattok rám! :-D
Egyébként engem a hagyományos fajták és eljárások érdekelnek inkább, az innovációkkal szemben vannak némi fenntartásaim...
Naarcissz, ne is lépj ki többet a Szövetségből! A legutolsó hozzászólásodból az látszik, hogy ízig-vérig tarhonyatermesztő vagy, mint akikkel ezt a fórumot kezdtük.
Apropó, a kezdet... Érdemes végigolvasni a fórum első néhány oldalát. Eddig ahány embernek ajánlottam, mind az oldalfájásig nevette magát rajta :) Ja, oszlej, természetesen nem a komoly témákon :)
"A pirulás meg nem egésszen a tarhonya színétől függ, csak a színesek máskép adják vissza a pirulásukat.:-) "
Ahogy Janibacsi tudja cifrazni, feloraig tutja mondani ugy, hogy ketszer ugyan azt a szot sosem hasznalja!
Attol garantalom minden tarhonya meg fog pirulni!!!
Igen am, de melyik erik be eloszor, a negytojasos, a hat tojasos, vagy a nyolc tojasos?
---ez itt a kerdes!!!
At hiszem tévedésben vagy, engem nem bosszant, hogy Oszlejnek címzed (belső tartalomban) a mondandódat, hisz Oszlej nevű tarhonyatermelő nincs a Szövetség nyilvántarásában, csak "oszlej".:-)
Ugyan már többször leírtam, a nicnevem oroszos keletkezését, (sztem itt is), de azért elmondom hátha csak a visszaolvasás során véletlenül átugrottad ezen fontos információt.:-)
Tehát az első portálra való regisztrációm során a rendszer kérte a Nevet, s mivel nem voltam rá felkészülve így az első szemembe ötlö szót választottam, ami a "jelszó" volt. Gondoltam jó lesz ez, csak visszafele írva, igen ám, de a hosszú Ó-ó-t nem engedte, így marad kicsivel a kezdőbetű "o".:DDDD
Na azóta használom más fórumokon is, így itt is, szinte már védjegyem lett. A Hoxára pár éve bejelentkezett egy "OSZLEJ" nevű személy, de rövid időn bellül eltanácsolták, mikor kiderült, hogy az nem én vagyok, hogy ne legyen keveredés.
Hát ennyi a történet.
Megjöttek, Oszlej, még naplemente előtt! :-DD
Olyan kacarászásba fogtak rögtön, hogy még ilyet nem hallottam! Különösen ügyes az a kis szemüveges, rögtön bújócskázni hívta a verebeket... Na hogy abból aztán mi lett! A képzeletedre bízom. :-D Megmenekült a tarhonya!!!
Jó hír, köszi, hogy nem töröltetek a nyilvántartásból!
(Tőlem meg egy rossz hír: tudom, hogy bosszant, Oszlej, de képtelen vagyok kiskezdővel írni a nevedet!)
Ja! Még valami!
Napsugi60!
Váltóruhácskákra lenne szükségem a két kis szulák számára, mert alaposan összekoszolták, amiben jöttek.
Bay-bay, Tarhonyások!
További ajánlott fórumok:
- 160, -Ft=1 CHF Szerintetek lesz ebből valami? És mikor?
- Ettetek már rakott tarhonyát?
- Hogyan készíted a tarhonyát?
- Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan kell tarhonyát csinálni? Olyat szeretnék amilyen az éttermekben van, sötét barna.
- Hogy készítsem a - Virslis tarhonyát -?
- Rakott tarhonyát szeretnék csinálni, bele tehetem a tegnapról maradt pörköltet?