Süteményekkel kapcsolatos segítség, egy cukrásztól (beszélgetés)
Sziasztok í4
ía kérdésem a következő:Két éve beleesettaz olajba a kézzel írt szakácskönyvem és képzeljétek eltüntek belőle a betűk::DHát én azóta se találok biegli receptet a mi olyan puha lenne és finom mint annak idején a "Juli-suli beigli "nevezetűt/Tudjátok ez Kudlik főzős műsora volt/
Arra emlékszem hogy az olvasott és elkészített receptekhez képest több tojást és vajat tartalmazott,de jobb is volt .
Itt a karácsony nagyon kéne segítség,/Egyébként is rá vagyok stresszelve a sütikre ,mindig van velük valami gond:D/
A dobostorta tetejének az elkészítése tényleg nem egyszerű....
egy normál torta tetejére kb 15 dkg cukrot kell olvasztani , folytonos keverés mellett.
mielőtt ennek nekikezdenél oda kell készíteni egy kenőkést amivel a felolvadt cukrot elkened és egy nagyobb vágókést aminek az élét alaposan bezsírozod....esetleg olajjal megkened...
célszerű a tetőnek szánt lapot egy tiszta kartonra vagy valamire rárakni , hogy a az esetlegesen lefolyó cukrot könnyebben el tud távolítani...
amikor ezek készen vannak ..akkor a felolvasztott cukrot ráöntöd a lapra gyorsan elkened a késsel , majd a zsírozott kést belemmmmmmmmmmmmmmmmnyomod a cukorba ..magyarul elvágood a cukrot a tortaszeletnek megfelelően....minden egyes vágás után zsírozni kell a kést , hogy bele ne ragadjon a cukorba...ezt a műveletet nagyon nagyon gyorsan kell csinálni , mert a cukor elég hamar meghúz.....amikor ez készen van akkor hagyd kihűlni....és rá lehet tenni a tortára..
ha valami kérdésed van akkor írjál..
nem ördöngösség , de egy spéci géppel csinálják...
én mint cukrász , meg sem próbálnám otthon..
van a dr.oetker cégnek egy cukormáz terméke..ha jól tudom akkor van csokisban, fehérben és puncsosban... én azt szoktam használni...
nem tudom a receptedet hogy miből készíted a mázat, de az eredeti receptben cukorszirupot kell főzni a megfelelő sűrűségben , és ebből kell "táblázni " a fondant.....
Mondhatni: igen. :) Nem a recepteddel van baj sztem, hanem a technikai háttér hiányával. Van itt egy topik, annak idején még Mumu írt bele egy házi fondant receptet - kipróbáltam, nem tökély, szóval azért eltér a cukistól, de a többi próbálkozásomhoz képest zseniális volt. :DDD
Egyébként lehet készen is kapni - állítólag... :)
Nem vagyok cukrász, csak amatőr műkedvelő. ;)
Én egy kb. 25 cm ármérőjű tortára 15 dkg kristálycukorból szoktam mázat készíteni. (Láttam, fentebb írtál róla, azért írom.)
Kell bele egy nagyon pici citromlé, esetleg pár csepp ecet. De a kevés, tényleg kevés, épp csak löttyintek az üvegből, vagy megfacsarom a citromot.
Utána közepes hőfokon olvasztom, majd karamellizálom a cukrot. Így a színe pont szép (bár az ízlés dolga), nem világos és nem sötét, megégni nem szokott. Ebből a mennyiségből épp kellő vastagságban (persze, ez is ízlés dolga) van a máz a lapon.
A kész tortát én a hűtőben szoktam tartani, mert az a krém, amit én készítek, nagyon gyorsan meglágyul szobahőmérsékleten. Mivel a hűtőben minden le van zárva, bedobozolva, fóliázva, ezért nem igazán van környezetei nedvesség, alacsony a relatív páratartalom. Gondolom, nálam ezért nem folyósodik el, nincs mit magába szívni a máznak.
A cukormáz elfolyása nálad talán úgy lenne megakadályozható, ha a tortát betennéd egy műanyag, fedeles tortatartóba. A fedél belsejéről pedig rendszeresen letörlöd az esetlegesen lecsapódó nedvességet. Így a torta a környezetével nem érintkezik, onnan felvenni plusz nedvességet nem tud, a magából a tortából netán kipárolgó folyadékot viszont eltávolítanád.
Na, én is csak egyszer kezdtem bele, majd amikor elkészült, nem akart sikerülni a tetej, pont, mint Neked.
Biztosan van valami forsza a dolognak, amit csak a cukrászok ismernek, hiszen ők tudják a legjobban, mit mivel, hogyan :)))
A tetejét frissen vágod fel együtt a legfelső tésztával ugye??
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni valakitől aki tud puszedlit sütni.Valami finom csokis puszedli receptet szeretnék kérni,olyasmit mint a bolti ami csokival van bevonva!
Remélem valaki tud segíteni!Előre is köszönöm!
Szia!
A férjem kedvence a fondanos mignon. Nagyon sokféle receptet kipróbáltam már de soha nem lett olyan, mint amit a cukrászdában lehet kapni. Mi a titokos recept?
köszi a segítséget előre is. :)))
Van itt valaki, aki ért a cukrászathoz?
Kérdésem lenne:
Ettem egyik nap egy finom gesztenyés sütit, de még a nevét sem tudom.
Legalul volt egy réteg piskóta, középen egy gesztenyekrém-szerű réteg, legfelül egy fehér habszerű, aminek a tetején kakaó volt szórva.
Mi a neve?
Hogy készül a középső és a felső réteg?
Akkor segíts nekem lécci ha felajánlottad.
Van egy kedvenc diótortám amit még soha nem sikerült elkészítenem úgy, hogy ne kanállal együk meg:)
Pörkölt dió, tojás, habja, cukor és ezt iellene megsütnöm úgy, hogy szép magas legyen mert ketté kell vágnom és megtölteni csoki krémmel.
Vékony lesz ha kiveszem a sütőből mondhatnám összeesik és szalonnás a tésztája.
Mitől zuhan igy össze?
Hát ez tök jó!Most leltem rá erre a csodálatos fórumra/Nem vagyok nagy sütőbajnok:)/
Tényleg bármire válaszoltok sütiügyben???
Ez egy sima habosmákos, amit sok szakácskönyvben megtalálhatsz. Vagy pedig csinálod a Rákóczi túrós alapján, a mákot pedig ledarálva, cukorral összekavarva, mazsola is lehet benne, utána forró tejjel leönteni, nem sokkal, csak legyen miben a máknak megpuhulni. Ha kihül ráteszed egy sima linzertésztára, majd felvered a tojásfehérjét habnak, cukorral, rá az egészre és be a sütőbe.
Nem kell nagy hőfok Neki.
:)))) Látom, már írtad.
Már többször megfogadtam, hogy előreolvasok. Megspórolnék magamnak egy csomó felesleges pötyögést. :)
További ajánlott fórumok:
- Óvodai ballagással kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni! Ti sokallanátok a 3000ft-ot fejenként (16 gyerek ballag)?
- Segítség kismamáknak szoptatással kapcsolatban
- Jogi segítség terhességgel kapcsolatban
- Segítség hitellel kapcsolatban
- Egy kis segítséget szeretnék kérni olyanoktól, akik jól ismerik a Nokia 6303i mobilt. Fotókkal kapcsolatban, segítenétek?
- Magyar vizslát szeretnék, mire hívnátok fel a figyelmemet tartásával kapcsolatban? Köszönöm a segítséget előre is! :)