Süteményekkel kapcsolatos segítség, egy cukrásztól (beszélgetés)
Sziasztok!!
Van egy túrós süti - nevét nem tudom, talán sült maggyes - Valamilyen omlós tészta van alul, utána meggy és a tetején túró, ez össze van sütve! Nagyon finom, esetleg valaki ismeri a receptet??
Szia! Köszi a leírásod. A gondom csak az, hogy már többször is próbálkoztam vele, mégsem jön össze! Mindig nem lehet ugyanaz a baj. Olyan klassz receptet kaptam, amit imádok. Megpróbáltam ugyanúgy készíteni ahogy elmondták, és mégsem lett még hasonló sem. Pedig bármilyen kelt és nem kelt tésztát sütök, mind jó. Sőt a karácsonyi beiglit az egész családnak én készítem el, mert annyira szeretik.(18 rúd) Nem kicsik, nagyméretű tepsi/4 rúd.
Teszek a pogihoz ramat is, egy egészet.
Bocsi, kicsit elfelejtkeztem az igéretemről... :)
Szóval a könyv címe: ÉDESKÖNYV, írta: Mária Hájková.
Még nem sikerült kókuszzsírra szert tennem...
Margarin nincs benne?
Még rögtön az első hozzászólások között vannak Tilva pogácsa receptjei, próbáld ki, szinte ugyanez, csak margarint is tesz bele. Így lágyabb a tészta.
Tudomásom szerint, a kelt tészta akkor nem jön fel rendesen, ha pl. kemény a tészta, nincs elég ideig kelesztve, hideg helyen van, sok benne a só... A jó kelt viszonylag lágy, puha, de alaposan kidolgozott tészta. Azt írtad, 1 órán át keleszted - ha hűvös helyen van, akkor ez nem elég, ha meleg helyen, akkor meg lehet, hogy sok. Addig kell keleszteni, míg a tészta duplájára nő. Az egy centis nyújtás elvileg elég magas, talán próbáld meg úgy a sütést, hogy kiszúrás után lekened, besajtozod a tetejét és 50-70 fokos sütőben először keleszted a tésztát, majd amikor már kb. másfélszeres magasságú, akkor kapcsolod fel 180-200 fokra a sütőt. Közben a többit is el tudod készíteni, azt már elég a meleg sütő közelében hagyni, ott is elindul elvileg a folyamat.
Egyéb ötletem nincs... :(
Igen, ezt olvastam én is, sőt olyat is olvastam, hogy nem bírja a magas hőmérsékletet. Úgyhogy végképp nem tudom mi az igazság. :)
Van egy nagy süteményeskönyvem, hogy mi a pontos címe és hogy ki a szerzője nem tudom, de majd este megnézem. Nagyon jó receptek vannak benne. Vagy 20 éve vettem. :)
Szia!
50dkg liszt, 2dkg élesztő,1,5dl tejfől, tej,cukor a kelesztéshez, só bors,és sajt a tetejére. Jól kidagasztom és letakarva kelesztem, max egy órát. Sütőt begyújtom, és a tésztát nyújtom. Kb. egy ujjnyira, és kiszaggatom. Beteszem a tepsibe és közepes lángon sütöm. Finom, de sosem kel fel szépen, magasra!
Hát ha a neten szétnézel, semmi extra. Iszonyú egészséges, diétákhoz, néhány betegség "kezeléséhez" ajánlják. Egyébként van egy honlap, ahol neten rendelni lehet (200 gr=kb. 800 Ft), ott annyit írtak róla, hogy zsírban sütéshez ajánlják, mert nem fröcsköl és nem habzik, mint egyéb zsiradékok. Szóval, ha sütihez kell, cseréld le margarinra. Egyszer elronthatod, legfeljebb többször nem kisérletezel. :DDD
Egyébként milyen süteményeskönyv?
Szívesen! Remélem finom lesz!
A kókuszzsírt nem csak reformételekhez hazsnálják, hanem az én süteményeskönyvemben egy csomó recepthez az kell. Gondolom margarinnal is lehet helyettesíteni, csak érdekelne, hogy mi a különbség.
Valami Herbaház-ban állítólag lehet kapni, de nagyon nem esik útba nekem...
Sokat nem tudok róla, de úgy emlékszem, talán reformételekhez használják - eszerint nagyon egészséges lehet.
Próbáld meg nagyobb áruházakban (pl. Metro) vagy bioboltban.
Én ilyet találtam:
Reszelt kakaós-túrós sütemény
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
37 dkg margarin
23 dkg porcukor
2 tojás sárgája
3-4 evőkanál kakaó
0,5 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tej, ha szükséges
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg túró
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 tojás sárgája
3 tojás fehérje
0,5 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés: A tésztát 1-2 órára a hűtőbe tesszük. (a hideg tésztamassza keményebb, ezáltal könnyebb reszelni) A töltelék hozzávalóit a 6 tojásfehérje kivételével összedolgozzuk, a 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük, és összeforgatjuk a töltelékkel. Kivajazott, kilisztezett tepsibe almareszelővel belereszeljük a tészta egyik felét, erre terítjük rá a tölteléket, majd ráreszeljük a tészta másik felét is. 180 C°-ra melegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A sütőből kivéve még langyos állapotban felszeleteljük, és a tetejét megszórjuk porcukorral.
Sziasztok!
Valaki tudja, hogy hol lehet kókuszzsírt kapni? És miért jobb ettől a süti, mint a margarintól pl.?
Az tk. lisztes dologhoz nem tudok hozzászólni, de a cukorhoz igen. Amennyire észrevettem mennyiségi szerepe is van (szárazanyag-nedvesanyag arány) valamint állagában is számíthat a cukor. Talán próbáld meg a folyékony édesítőt lecserélni valamilyen édesítőporra (ha van), az talán jobban közelít majd az eredeti recepthez.
Desszertként -ha szereted- jó ötlet lehet a madártej, az garantáltan sikerül folyékony édesítőszerrel is.
Szia!
Most kezdtem el diétázni, de nagy néha azért szeretnék enni vmi igazán finom sütit.
Tudsz nekem olyat mondani, ami teljeskiőrlésű lisztből készült?
Ha másnak van kipróbált recije, ossza meg velem, de a hangsúly a kipróbált-on van.
Egy párfajtát sütöttem már netes kutatásaim alapján, de azt kell mmondjam, alulmúlta a várakozásomat.
Tudom, hogy a tk liszttel készült dolgok nem lesznek olyan könnyűek, mint a fehérlisztesek. Magam sütöm a kenyereimet, tehát ezzel tisztában vagyok.
Csak vmi olyanra vágyom, ami egészséges, de mégsem fűrészpor ízű :)
A másik nyűgöm: úgy gondolom, sok tésztába egyszerűen nem lehet édesítőszerrel (folyékony) helyettesíteni a cukrot, mivel a cukor besegít a megfelelő állag eléréséhez. Vagy rosszul gondolom, és bátran cseréljem?
A válasz(oka)t előre is köszönöm, szép napot!
Örülök, hogy sikerült! ;)
Én ha meggyes piskótát sütök, abba egy üveg befőtt meggyet szoktam tenni a nagy gáztepsihez, így nekem jó szokott lenni a gyümölcstartalma.
Örülök, hogy sikerült! :)
Próbáld ki más gyümivel is. Én először sárgabarackkal csináltam. Isteni lett. Később próbáltam barackkonzervvel, na az nem lett jó. :(
De érdemes szederrel is kipróbálni.
Már gondoltam arra is, hogy a liszt egy részét darált dióval helyettesítem, és akkor talán valami diós piskótaszerű sütim lesz. De most egyelőre nem próbálkozom, mert fogyikúra van. :(
D@nu, Loni! Megsütöttem az általatok ajánlott tésztát, annyi belekontárkodással, hogy a 30 dkg lisztnek felét réteslisztből vettem. Végül tejszínnel csináltam, nem tejjel. Nagyon jó állagú tészta lett! Talán egy kicsit kicsi tepsibe tettem, így magas lett, és arányaiban kevés a meggy. De ezen legközelebb tudok segíteni.
Még egyszer köszönöm.
Ja! A sütőpor kimaradt a tésztából. Az is kell bele.
Közben most ltom, hogy kb. ugyanezt írta le d@nu is. :)
Bár én nem vagyok sütőmágus (csak itt tanulgatom), van egy egészen jó receptem. Próbáld ki, hátha...
Sűrű palacsintatésztát szoktam keverni, két tojásból. Majd adok hozzá fél deci olajat, fél deci tejszínt és vaníliáscukrot. Ezt beleöntöm egy kikent tepsibe, beleszóróm az előtte egy kis cukroban megforgatott gyümölcsöt, és a sütőben megsütöm. Azt, hogy mikor van kész, csak a tűpróbával ellenőrzöm. Időt nem tudok mondani, mert igen rossz a sütőm, hol erősebben, hol gyengébben süt.
További ajánlott fórumok:
- Óvodai ballagással kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni! Ti sokallanátok a 3000ft-ot fejenként (16 gyerek ballag)?
- Segítség kismamáknak szoptatással kapcsolatban
- Jogi segítség terhességgel kapcsolatban
- Segítség hitellel kapcsolatban
- Egy kis segítséget szeretnék kérni olyanoktól, akik jól ismerik a Nokia 6303i mobilt. Fotókkal kapcsolatban, segítenétek?
- Magyar vizslát szeretnék, mire hívnátok fel a figyelmemet tartásával kapcsolatban? Köszönöm a segítséget előre is! :)