Spórolni az ételen, de hogyan? (beszélgetős fórum)
Mai menü:
Húsleves eperlevéllel
Hamis ludaskása
Kb 800 ft-ból kijön.
A fél kiló sertéscombot felkockázom és felteszem főzni mintha húslevest főznék.Teszek bele sót-borsot egy hagymást,babérlevelet majd lehabozom ha felforrt és bele teszem a kockára vágott zöldséget.Puhára főzöm majd kiszedem a léből a húst meg a zöldséget a levet leszűröm,kettészedem egyik része leves lesz,másik részével puhára párolom a rizst,majd amikor puha belekeverem a zöldséget és a húst.:)
tehát mi kellett hozzá?
fél kg sertéscomb: 450ft.
répa-gyökér-zeller(2-2-negyed):170 ft
rizs fél kg: 130
fűszerek-hagyma-eperlevél:80 ft
Kijön belőle ma és holnap vacsi két személyre :)
Tojáskrém:
Mi reggelinek nagyon szeretjük.
Kb. 5-6 főtt tojás, 2 kanál margarin vagy vaj,1 kanál mustár, 1 fej vöröshagyma reszelve, vagy nagyon apróra vágva. Ezt az egészet jó alaposan kikeverni (robotgéppel a legegyszerűbb bár én régen villával csináltam)Só, bors ízlés szerint és még szárított petrezselyemlevéllel is lehet turbózni. Kenyérre kenve finom szendvicskrém.
Egyik kedvenc és finom vacsora ételem az alábbi.
A burgonyát hasábburgonyának elkészítem. Egy megfelelő nagyságú tepsit kizsírozok nem sokat rakok bele /vagy kiolajozok/ és beleteszem a burgonyát,megsózom és kb 1 óra alatt pirosra sütöm, igaz időnként egy kicsit megkavarom.
Mikor már szép színe van teszek rá egy tejfelt.
Nekem ez mennyei.
Igaz imádok a burgonyát.
Sáfár Anikó receptje
Tarhonyás, burgonyás tejfölös kolbászleves
Egy nagy fej vöröshagymát megdinsztelek /feltétlen csak zsírral készül/, ráöntök egy bögre tarhonyát és öt hat nagyobb, kockára vágott burgonyát. Teszek hozzá egy kiskanál pirospaprikát és jól összekeverem.
Felöntöm vízzel és megfőzöm.
Ahogy a krumpli puhulni kezd, kolbászt karikázok rá és a tejföllel behabarom.
Ha nem teszel rá tejfelt úgy is jó. Van aki kolbász nélkül készíti.
Kelkáposztás darált hús
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 60 dkg kelkáposzta, 2 ek olaj, 40 dkg darált hús, 2 dl hús- vagy zöldségleves kockából, 5 dkg reszelt sajt
A hagymát meghámozzuk felaprítjuk. A káposztát megtisztítjuk, a levelek vastag erét kivágjuk, a többit csíkokra vágjuk.
Az olajat nagyobb, bevonatos edényben felforrósítjuk, és morzsásra pirítjuk benne a darált húst. Hozzáadjuk a hagymát, és együtt pirítjuk még pár percig. Sózzuk, borsozzuk.
Belekeverjük a kelkáposztát, ráöntjük a zöldséglevest, felforraljuk és lefedve kb. 5 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.
Végül beleszórjuk a reszelt sajtot, és összeforraljuk. Bagettel vagy párolt rizzsel körítve kínáljuk.
Most találtam,olcsónak, és kiadósnak tűnik..
Megpucolod a krumplikat, lereszeled apró reszelőn, megfűszerezed: fokhagyma, vegeta, bors, tojás /l-2/
Annyi lisztet teszel bele, hogy olyan nokedlis állaga legyen. Forró olajban kisütöd, evőkanállal kiszaggatva. Nagyon finom és olcsó
Nekem is vannak hó végi olcsó ételek:
- tejberizs
- tejbegríz
- rizskoch
- rántani nem csak drága dolgokat lehet (hús, hal, sajt), hanem hagymakarikát, párizsit, virslit, almát is. Ezek feltétnek is jók, vagy rizzsel, tepsis krumplival.
Pl. régen főztek nagyanyáink, legalábbis az enyém: ganca, ami krumpliból, és lisztből áll, olyan tésztaféle, de nagyon finom. Sztrapacska, zsemlegombóc levessel, paradicsomleves, burgonyaleves, burgonyafőzelék, hamisfasirt és ehhez hasonló könnyű, finom és olcsó ételek.
Sokat én is megtanultam ezek közül és finomak.
Nem mindig olyan könnyű,hidd el nekem!
Édesanyáméknak is kertesházuk van Dunakeszin.Ha valaki pesten dolgozik reggel 7-től-délután 16-ig és mire hazaér vonattal és bevásárlással együtt van 18 óra is! Utána még a kertbe kimenni elég fárasztó.Hétvégén megoldható de az embernek szüksége van egy kis pihenésre. Nekik egy 250 négyszögöles telek van.Azt bevetni és utána gondozni nagyon nehéz! Szoktak ők is paradicsomot ,paprikát babot ,borsót stb ültetni és tényleg jó amikor télen csak a fagyasztóból előveszik.Csak sokba kerül mostanában a víz is. Dunakeszin sajna azt is megszabták,hogy milyen állatokat lehet tartani. Jó a régi időre visszagondolni amikor még apu élt és kicsi voltam,volt nyúl, csirke, malac.Tele volt a kert gyümölcsfával és különböző zöldségekkel.Az a baj hogy ebben a rohanó világban már nagyon nehéz kertet művelni és állatokat nevelni!Ezért értem meg egy- két fórumozó véleményét.
Az valami kukoricás étel?
A svájci frank 211 Ft!!!!!!!!!!!!!!!!!
Puliszka:))
Szokták még forrón tejjel nyakonönteni,vagy kiolvasztott szalonna katonákkal meglocsolni.
Nagyanyáinknak annak idelyén nem volt lehetőségük a "bőségre", hiszen nem volt termékválaszték (10000 féle felvágott, margarin,stb.)
Emlékeztek még, hogy ők mit főztek? Azok szerintem olcsók voltak, na és persze szerintem egészségesebbek.
Tudtok recepteket is?