Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan tudnék spórolni, illetve tartalékolni? fórum

Hogyan tudnék spórolni, illetve tartalékolni? (beszélgetős fórum)


1 2
2012. szept. 30. 19:28
en segithetek de ugy sem teszed meg...nem ertem,meg magadert sem uh sirjal tovabb
52. cirmoscicajaj (válaszként erre: 47. - B4d40997c0)
2012. aug. 31. 16:59
ha csak te sporolsz a másik kettő nem akkor olyan mintha te sem sporolnál!!!!!sok hűhó szinte semmiért!!!
2012. aug. 31. 15:47
Néha rögtönözni kell. Abból kell bespájzolni, amit éppen előnyös áron adnak, legyen az paradicsomsűrítmény vagy gombakonzerv.
2012. aug. 31. 14:37

Általában hétvégén , szupermarketekben intézem a bevásárlást, több mintent megveszel előre. Van előnye, hátránya. Előnye: nem kell utána pluszban járkálni, és általában az árak is kisebbek mint a kisboltban. Hátránya: kockáztatsz, hogy olyan dolgot is megveszel, amire később nincs olyan nagy szükséged.


Amit javaslok: gondold végig, hogy mit szeretnél enni/főzni egy hétig, csak úgy nagyjából, hogy pl. na holnap este megpárolok egy szelet csirkemellet, majd valamikor meg sütök egy kis lángost amikor több időm lesz, vacsorára jó a lencse is, szóval ilyen menetben és megveszed a szükséges hozzávalókat.

49. 6f257fd90e (válaszként erre: 47. - B4d40997c0)
2012. aug. 31. 14:34

Helló, bekapcsolódtam én is gyorsan:D


Én otthon főzök, amit csak tudok, és javaslom, hogy ha van hely a fagyasztóba, akkor fagyassz le minél több mindent. Ami nekem bejött: érdemes szezonban gyümölcsöt, zöldséget venni, és lefagyasztani, mert egyrészt olcsóbb, másrészt meg mindig kéznél van.


Amennyiben van ismerősöd/rokonod vidéken, akit látogatsz, javaslom, kösd össze a hasznosat a kellemessel,es akkkor az alapélelmiszereket érdemes onnan megvenni (csirkehús, répa, karalábé, burgonyafélék, stb). Ezeket lehet "városi" módszerekkel is tárolni, nem feltétlenül csak a lefagyasztást ajánlom.


Lehet, hogy említetetted, csak elkerülte a figyelmemet, hogy mit dolgozol. Amennyiben lehetőséged van rá, csinálj otthon ennivalót. A párizsi + zsömle + margarin kombó megteszi, de csak időszakosan, amennyiben nem akarod az alakodat rááldozni. De ha egy kevés tésztát megfőzöl otthon, két szem főtt burgonyát is ráapritasz, már kés is a krumplistészta, ami igazán finom, pláne só+borssal (egy kis edénykébe téve lazán hordozható). Hasonlóan ajánlom még a káposztástészta változatot is, mint recept. Még gondolkodom itt recepteken...

2012. aug. 31. 14:27
Kész ötletbörze:D
2012. aug. 31. 13:39

Huh, jöttek tippek rendesen :)

Sajnos jelenlegi helyzetemben a háztartásra vonatkozó dolgokat elengedem a fülem mellett, mivel két pasival élek együtt, akiknek már minimum 4 éve megvan a maguk kis szokása, amihez nekem kell alkalmazkodni, az apuka tett szívességet, hogy befogadott.

Levetítve magamra, én ahol tudok spórolok... fogmosásnál csak akkor engedem meg a csapot, ha öblítek, mosogatásnál csak akkor engedek vizet, ha leöblítem illetve bevizezem a szivacsot, a gépem nem megy egész nap, ha filmezek akkor notebook, nagyobb dolgokhoz (programozás, játék, szerkesztés) használom a nagy gépet. Tv-m nincs :)


Inni vizet iszom, csapvizet, szerencsémre itt iható a víz. Kávét a munkahelyen iszom, felváltva vesszük munkatársakkal. Szóval nekem sajnos a vizet vödörbe teszem praktika nem helytálló, kicsit meg lennék feddve, ha ezzel előhozakodnék (még haverom részéről is, pedig ő piszkosul anyagias... de csak abban, amit akar)


A kajával én is ezt szándékozom csinálni, hogy megfőzök, és elteszem... bár gondolkoztam, hogy fogadott nővérem konyhán dolgozik, hátha le tudnám beszélni vele... így nekem is kevesebb dolgom lenne, és haverom is meg én is tudnánk minden nap rendesen enni (ő is zsömlén és párizsin él... anyagias).. ha meg mégsem, akkor főzök... csak itt is, hogy mit? Ami olcsó, jó áron van... az a gond, kezdő vagyok, soha életemben nem főztem még nagy tételben, egyedül ami jól megy, az a krumplipüré és a sült csirke :) Abból is a far-hát, mert hát olcsó és finom.


Ja és persze nem vagyok még magabiztos anyum konyhájában sem, nem még itt, ahol az apuka azért nagyon jól főz (csak ugye általában azt, amit ő akar enni) és kényes a konyhára. Szóval olyan receptek kellenek, amik egyszerűek és olcsóak... ti hogy szoktátok? Kinéztek pár receptet, és ahhoz vásároltok?

2012. aug. 31. 13:37

Tartós hús élelmiszert csak olyat vásárolok, ami pontosan beazonosítható: füstölt sonka, angol szalonna, kolozsvári húsos szalonna, füstölt tarja, (húsos)tepertő, teaszalonna, megbízható helyről füstölt kolbász, szalámi, stb. stb.

Ezek elállnak, változatosan felhasználhatók.

2012. aug. 31. 13:23
zsemle
44. Cilumiluci (válaszként erre: 43. - Globus)
2012. aug. 31. 13:23

A mai kenyerekről nincs jó véleményem,de a kifli,zsemel meg még pocsékabb.

Talán a Li.óti kenyér jó,de azt nem lehet mindig.

43. globus (válaszként erre: 41. - Cilumiluci)
2012. aug. 31. 13:20
Azt mi sem szeretjük. Még a friss is olyan, mintha másnapos lenne, felpuhult, semmilyen aromájú, nincs kenyérillat. Ropogós héj nuku...
42. Cilumiluci (válaszként erre: 40. - A14deb9047)
2012. aug. 31. 13:20

Rá bizony!

Hétvégén leülünk és beszélünk majd erről.

2012. aug. 31. 13:19
Mindig mindent nagy kiszerelésben veszünk mi,de pl.a csomagolt, szeletelt kenyeret nem szeretjük.Van amiben nem alkuszom.:)Persze aki egyedül él(nincs gyerkőc) az nem hinném hogy nagy kiszerelésben vásárolna.Neki ez nem járható út szerintem.
40. a14deb9047 (válaszként erre: 37. - Cilumiluci)
2012. aug. 31. 13:19

Indíts takarékossági verseny! Egyébként lehet esztétikusan is félretenni vizet. Nem azt mondom, hogy hl számra, de napi 15-20 liter optimális.

Egyébként sok ötletet német oldalakról vettem át. Azt pedig tudjuk, hogy ők igen-igen praktikusan és a lehető legtakarékosabban élnek.

És rá is fogunk kényszerülni a takarékoskodásra.

39. 6b006fc769 (válaszként erre: 1. - B4d40997c0)
2012. aug. 31. 13:16
Itt max. a telefonon és a kondibérleten lehet spórolni. Tartalékolni ennyiből szerintem művészet.
2012. aug. 31. 13:14

Úgy is lehet csinálni, hogy tudod, megspóroltál egym3 vizet, annak az árán venni tusfürdőt (nagy kiszerelésben), fogkrémet, sampont, mosogatószert (szintén nagy kiszerelésben). Így fel tudod tölteni a háztartást folyamatosan.

Valamelyik nap a fél kilós csomagolt szeletelt kenyér 50 %-kal olcsóbb volt. Naná, hogy bundáskenyér, de akár pirítós, melegszendvics is jó lett volna belőle.

37. Cilumiluci (válaszként erre: 36. - A14deb9047)
2012. aug. 31. 13:13

Én sem.Kérdés az én kamaszgyerekeim benne lesznek e a megvalósításban:)

Párom biztosan!:)Vödrök meg vannak:)

2012. aug. 31. 13:10

Egy vödörnyi félre tett fürdővízzel fel lehet mosni a folyosót, az erkélyt; letörölgetni az ablakpárkányt; lemosni a redőnyt, a szemetesvödröt kiöblíteni; zoknit leáztatni, a bugyit, nylonharisnyát kimosni benne; a szekrények tetejét portalanítani; áttörölni a gázcsöveket;

Ha egy m3 vizet spórolsz meg havonta, az nálunk pl. 714,-Ft, ami egy év alatt 8 és fél ezer forint. Nem vagyok ellensége a saját pénzemnek!

35. globus (válaszként erre: 31. - D71ef05a8e)
2012. aug. 31. 13:04
Meg hosszában kettéhasítja a gyufaszálat :D
34. Cilumiluci (válaszként erre: 31. - D71ef05a8e)
2012. aug. 31. 13:03
Ezek már kissé durvák:D
33. Noarashi (válaszként erre: 31. - D71ef05a8e)
2012. aug. 31. 13:03
Hát ez azért már tényleg túlzás :)
2012. aug. 31. 13:02
Ebéd-doboz:)Kedvencem (Hugh Fearnley) műsorában láttam,tényleg jó.Én ma is így hoztam kaját:)
31. d71ef05a8e (válaszként erre: 26. - A14deb9047)
2012. aug. 31. 13:00

Nagyon jó ötletek ezek is!!!!


Azért viccből nem állom meg, hogy egy másik végletet ide ne idézzek: egy ismerősöm a WC felett mos fogat, és csak akkor húzza le, ha legközelebb más is kerül a WC-be:) De olyat is hallottam, hogy valaki a WC kagylójában álló vízbe mártja a felmosót, és azzal mossa fel a lakást:):):):)


Ne haragudjatok az off-ért, de ezek most eszembe jutottak, és annyira kell nevetnem:) Pedig biztos kiderült, hogy én is nagyon spórolós vagyok, de azért épeszű:)

30. d71ef05a8e (válaszként erre: 23. - Noarashi)
2012. aug. 31. 12:57

Bizony!!!


És mennyi pénz megy el olyan apróságokon, mint pl. a hajszálvékony erecskében folyató Wc-tartály, és még lehetne sorolni.


Nekem van egy barátnőm, akit úgy nevelt az anyukája, hogy minden nap főzött, mindig csak annyit, ami egy étkezésre elfogyott, de mivel ilyen ugye nincs, ezért a maradék mindig ment a szemetesbe. A barátnőm ezt látta otthon, egyszerűen nem ismeri azt, hogy a maradékot el lehet tenni másnapra, kiegészíteni vele a másnapi ételt.


Vagy. Egy másik ismerősöm ugyanilyen, ők azt csinálják, hogy ha pl. nagy az a húsdarab, amit vett, és előre láthatóan nem fogy el egyszerre, akkor vendéget hívnak, hogy segítsen megenni:) Ez aranyos mondjuk, de hosszú távon nagyon nem kifizetőső. akit nem így neveltek, az talán el sem hiszi, hogy ilyen van.


Az én anyukám, rendkívül elfoglalt volt, nem tudott minden nap főzni, de ha főzőtt, akkor egyszerre laglább két teljes étkezésnyit mindenből. és másnap szintén főzött valamiből egy nagyobb adagot, és harmadnap szintén. Mondjuk péntek-szombat-vasránap. Sohe nem ettük egymás után ugyanaz, hanem mindig váltogattuk, vagy pl. csak a köretet kellett frissen elkészíteni, és az volt mindig más. gyakorlatilag egy hétre előre bőven megfőzött három erőfeszítéssel. Én is ezt tanultam el tőle. Igaz, minket a férjemmel az sem zavar, ha kétszer egymás után ugyanazt esszük, főleg a kedvencekből:)


De például minden kollégám úgy viszi haza éthordóban az ételt, mert nem főz hétközben. Viszont így két adag kell, a férjnek is. Na most ez nálunk 1100 Ft-ot jelent naponta, plusz azért csak kell valami reggelire és vacsorára is. Plusz vesznek még tízóraira valamit a büfében, nagyon kevesen hoznak magukkal szendvicset.


Azt is bevallom, hogy én nagyon szerencsés vagyok, mert a férjem mindenben segít, tehát főzhetek nyugodtan, mert nem kell mindent nekem cisnálnom otthon, sőt, főzéskor is szívesen a kezem alá dolgozik, zöldséget pucol, aprít, stb. Mert mindketten élvezzük, plusz együtt vagyunk azalatt is, és beszélgetünk. Na de ez már nem tartozik a tárgyhoz:)

29. globus (válaszként erre: 23. - Noarashi)
2012. aug. 31. 12:53
Mivel nálunk itthon max. 19-20 fok van, én szó szerint rosszul vagyok a munkahelyi 23-24-ben. Egyedüli háklisként nyitogatom az ablakot, és sóhajtozok.
28. Noarashi (válaszként erre: 26. - A14deb9047)
2012. aug. 31. 12:53

Na gyűlnek itt az ötletek :)

És akinek meg ellenérzése van a spórolással, az megnyugtathatja sznob részét azzal, hogy környezetvédő :)

Barátnőm is sosem jött ki a nem is olyan kevés fizujából. Elmentem vele vásárolni, látom ám miket vesz: nestea, napi egy üveg minimum (az alsó hangon is 200 ft, sőt inkább több) , előre felszeletelt saláta, hozzá öntet stb...Szóval az ember ezekbe bele sem gondol, de szorozz be egy liter kóla árát 30-cal. Vagy ott a cigi, na azt le kell tenni mindenképp. Inkább néha vegyen az ember egy üveg jó bort, finom sajtot, abból a pénzből :)

2012. aug. 31. 12:51
Jó ötletek,nekünk igen magas a vízszámlánk,ennélfogva a csatornadíj is,a víz felfogása jó ötlet tényleg.
26. a14deb9047 (válaszként erre: 23. - Noarashi)
2012. aug. 31. 12:48
A wc-tartályba 3 db fél literes műanyag vizespalackot tenni! A mosdókagylóban legyen egy műanyag edényke, amibe felfogjuk a kézmosáskor haszhnált vizet! A fürdés/tusolás megkezdésekor a víz eleje még hideg. Szintén edénybe felfogni locsolóvíznek, mosogatóvíznek. A mosni való ruhát - főleg a sötétet - az esti fürdés vizében leáztatni.
25. cirmoscicajaj (válaszként erre: 23. - Noarashi)
2012. aug. 31. 12:43
az ember nem is látja az apróságokon,h mire megy el a pénz,nem is kevés...
24. cirmoscicajaj (válaszként erre: 18. - D71ef05a8e)
2012. aug. 31. 12:42

nekem halálom a gázfűtés,hideg van állandóan nálunk is több réteg ruha+takaró.sajna én könnyen felfázok,ez megy minden télen,van,h többször is.

azért nem vesszük feljebb a gázt mert nem érdemes,hidd el!!!mint ha a pénzt szórnánk az ablakon.20-25 ezreket fizetünk és hideg van.A ház is régi,a nyilászárókat ia idén szigeteltük le saját pénzből(albérlet)a gazda még csak meg sem köszönte.szeretnék már régóta fáva tüzelni,annak más a melege,fa olcsóbb lenne,de képzeljétek hol a kémény nyilás.a konyhába a sarokban lent!!!!még ilyen hülye helyre tenni...

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook