Spórolni az ételen, de hogyan? (beszélgetés)
Ciprusi modra muszaka
Hozzavalok:
-2 nagy tojasgyumolcs-vineta friss
-2 kozepes fiatal tok
-2 nagy burgonya-krumpli
-oaj a suteshez
-600-700 g daralt serteshus
-1 nagy hagyma
-1 evokanal paradicsompaszta vagy paradicsomle izle szerint
-so,oroltbors izles szerint
-egy csokor petrezselyem zoldje aprora felvagva.
Bessamel cremet csinalni
-1 l felforralt tejbol
-1/3 vaj
5-6 kanal liszt
-2 tojas
-2/3 sajt
so,oroltbor izles szerint
a tojasgyumolcsot,tokot es a burgonyat miutan megpucoltuk hoszaba felszeleteljuk es mindket oldalukat megsutjuk,itatos papira rakni hogy a felesleges olajat szivja fel.
A daralt hust a hagymaval megparolni ha lefot a husleve lehet izesiteni so,oroltbors petrezselyemzolddel.
egy 35-40 cm tepsit elokesziteni eloszor egy keves bessamel szoszt tenni majd egy sor zoldseget majd a daralt hust ra lehet szorni reszelt sajtot es 2-3 kanal bessamel szoszt utan ujbol zoldseget es vegul a tobbi bessamel szoszt ra onteni vegul reszelt sajtot rakni 170-175*fokon 40-45 percig sutni/aszosz megkell kemenyedjen/
Kerlek irjatok at a receptet nekem nincs hajlamom szepen erthetoen elmagyarazni.
Igen ,leírhatnád a páclevet,köszi!
Már kacsingattam az elrakás,savanyúság készítés felé,de még nem mertem nekiállni:))
Szia,Sziasztok!
A vinetet fakessel darabosra vagjak de lehet blenderrel finom kremet csinalni/a vejeim kimondotan a kessel darabolt vinetet szeretik/A vinetet sok fele kepen keszitik itt Romaniaba.En aluminium foliaba csomagolom es ugy sutom meg a gazra teve vagy a grill suton,gyonyoruen megmarad a feher szine megpucolom a keseru levet lecsorgatom.A vinetat pepesited vagy darabolod nyerhagymat aprora vagod ossze vegyited a vinetevel olajat adsz hozza,kikevered izesited so es orolt borsal/van akik fokhagymat is tesz/ez a bojtos valtozat.
A hagymat dinsztelni olajba majd a vinetevel pepesiteni es utana majonezt hozza kavarni a so es oroltbors izles szerint tenni.
A vinete kremet friss kenyerrel kenni reggelire vacsorara nagyon jo.
A vinete kremmel lehet tolteni paradicsomot hideg talhoz.
A vinete a zakuszka elkeszitesenel nagyon fontos meg az ajvarnal.A vinetet miutan megsutottem es lepucoltam egeszben vagy pepesitve szoktam najlon zacskoba a melyhutobe tenni telire.Az egesz vinetet hosszaba fel szeletelem ujjnyi vastagsara es rantom erdemes kiprobalni.A vinetet meghamozod es ujjnyi vastagsagra szeleteled/nem hosszaban/meg sozod a keseru leve lefolyik utana olajban mind ket oldalat meg sutod hulni teszed,kozben elkeszited a marinat levet es a pritaminpaprika /
4 be vagva/ meg abarolod a marinata leben,
420-as befotes uvegbe retegezve rakod a vinetet es pritamin paprikat vegen a marinata levet ra ontod jol lezarod az uveget kb.20 percig dunszolni a vizben huljon ki majd a kamraba tenni.Magara is lehet fogyasztani/bojtos idoben/.Van muszaka is amit vinetaval csinalnak ha erdekel elkuldom a receptet.
Tudod mi a marinata?pacle,ha nem tudod jelezd le irom a pontos adagokat.Ha valamit nem ertettek meg irjatok meg es megprobalom megmagyarazni.Van skypem.
Tudom kuka vagyok de nem értem?
Most vagdaljuk darabokra és azt olajjal turmixoljuk?
...és milyen ételekhez szoktad használni?:)
Én nagyon szeretem a padlizsánt.
Vineyard=Padlizsan
VINETE ELTEVÉSE BEFŐTTES ÜVEGBE
A teljesen ép vinetéket parázson megsütjük,hideg vízben lehámozzuk,egy ferdén állított deszkára téve a vizet lecsurgatjuk róluk . Fakéssel megvagdaljuk,minden közepes nagyságu vinetére 1 kanál olajat számítva jól kikavarjuk,gyengén megsózzuk,és üvegekbe rakjuk. Vigyázzunk arra hogy a masszába ne maradjon hézag.A vinetére egy ujjnyi olajat töltünk,légmentesen lekötjük,és 1 órát gőzöljük.
Margit2-O.Rozalia/Gyergyocsomafalva/
Sziasztok!
Ezt a receptett a grocceni.com-rol masoltam ki.
Vörösáfonyalekvár (fojminc)
1 kg vörösáfonya, 60 dkg cukor.
Az áfonyát megmosom és a cukorral felfõzöm. Mintegy tíz percet követõen elõmelegített tiszta üvegekbe töltöm. Másnapig szárazdunsztban hagyom kihûlni.
Gondolom ismeritek a fekete afonya testvere a fojminc,sult husokhoz kinaljak.Ha elmegyunk kirandulni tudunk szedni es igy csak a munkat szamoljuk fel meg a cukrot.Van egy masik valtozata az eltevesenek de en nem tudom az anyatarsamtol megkerdem es azt is leirom.Az anyatarsam szovatai.
Ma rakott káposztát főztem,kb 1800 forintba jön ki,viszont kicsit besokalltam a mennyiséggel,szerintem kb 12 -13 adagnyi lett.
Szóval leosztva egy adagra 4 személyre simán benne van az 500 forintba.Laktató és finom.
Sziasztok!
Vendegeim erkeztek ma Gyulafehervarrol igy a recept iras csak a jovoheten lesz.
Szerintem ide mert úgy csak egyszer kell és többen látjuk:-)
Előre is köszönöm.
Sziasztok!
Szivesen kuldom a recepteket csak annyi a keresem ide rakjam fel vagy pedig megadjatok az email cimeteket?
Szia margaréta !
én is szeretném az elrakós recepteket.
Szia! Köszönöm!:-)
Amúgy - bár ez nem az étellel való spórolás - mi gázt sem használunk. Nagyon gyorsan rájötünk, hogy a fűtőértéke egyre alacsonyabb, az ára egyre magasabb... A fa viszont ingyen van a tanyán anyuéknál, csak vágni kell... Kényelmetlenebb, mert reggel kelnem kell korán begyújtani, hogy mire ébred a kismanó, meleg legyen, de tulajdonképpen nem bánom. A begyújtásnak, a pattogó tűznek hangulata van. Amint tudunk építeni a tanyán, megyünk ki mi is, oda kandallót is tervezünk. Meg udvari kemencét. Még talán a nagyanyám emlékszik, hogyan sütötték régen a kemencés lángost... Szeretnék ilyeneket megtanulni.
Gyertek enni!!!:-)
Feltettem a gyerekek naplómba a Hot-panes képeket. Mártikám nem akarom a szivedet fájdítani, csak néhány ötlet. Szerintem 4 adag simán belefér. Jó étvágyat!:-))
Szia Gard!
Nagyon szivesen segitek elrakasokhoz receptekkel.
Szia Alexa!
Nagyon tetszik a beosztasod es ahogyan gondolkozol.Szerintem az etelnel lehet sporolni a legjobban.Gondoljatok el a nyugdijam kozel 100 euro.
mai menü: babgulyás és burgonyás palacsinta.
ez ahogy számoltam 900-1000 ft és két napig ez a vacsi.
sőt a leves nagyon sok,abból szerintem két adagot le is fagyasztok.