Régen miért fényképezték a halottakat? (beszélgetés)
Én annyira nem szeretek a sírnál elmélkedni.
Nem is azért megyek ki hozzájuk, hanem azért, hogy rendbe tegyük a sírt és tegyek rá friss virágot, illetve gyújtsak néhány gyertyát.
Én minden nap gondolok rájuk, elmélkedek otthon vagy bárhol, nem kell ehhez egy kies temetői helyszín...
Sőt, a viktoriánus korban az elhunytat székre ültették, vagy a családtagok közrefogták, mintha élne.Nekünk már furcsa, de ők szerették volna megörökíteni a szerettüket.Ma, mikor akár naponta 100 fotót készítünk egymásról a mobillal, messznek tűnik az a kor, mikor csak pár fotó készült egy emberről életében, jeles alkalmakkor.
Nekünk is volt a családi fotográfiák közt egy kép, amin egy 2-3 éves kislány feküdt a kiságyban csukott szemmel. Ő bizony nem aludt, hanem meghalt diftériában.Én ezt gyerekként sem találtam morbidnak, csak sajnáltam.
Régen a halál “kôzelebbi” volt, az élet része volt.Fiatal-idős családtagokat otthon ápoltak, otthon hunytak el, a gyerekek is körûlöttük voltak. Most egy kisgyereket sokszor el sem visznek a nagyszûlő temetésére.(Minket anyuék elvittek minden temetésre a csaladból, mert nem tudtak volna kire otthonhagyni.Nem lettünk lelki sérültek...)
Tudom, hogy most trendi (meg legfőképp olcsóbb) szétszórni a hamvakat, de én szeretek a nagymamám sírjanál emlékezni.
👍igy van!
! igazad van
Ne is mond!
Idén kell hosszabbítanunk a sírhelyet.
Innentől 25 év.
Nem hiszem, hogy fogja a gyerekünket érdekelni, hogy majd 25 év múlva hosszabbítson és nem is akarok ilyen terhet neki, de lehet, hogy nekem még bele fog férni.
Nem is emlékszik senkire, aki a sírban van, csak úgy, hogy mesélünk róluk...
Nekem sem lesz sírhelyem...
Pedig egy szépen gravírozott réztábla Tumbo felirattal szerintem méltó emlék az utókornak...-))))
Én speciel szeretnék magamnak egy ilyen táblácskát..-)))
Igen!
Bár, a hatodik érzék is hasonló...
Bizony!
Húúú, azért régen voltak érdekes szokások...
Ja, most is.
Más világ
(The Others, 2001)
------------
film
További ajánlott fórumok:
- Miért merül le az elem is, és az akkumulátor is olyan hamar a fényképezőgépemben?
- Miért fényképezik magukat a tinilányok?
- MIért nem lehet kamerázni és fényképezni amikor felszáll a repülő?
- A számítógép miért érzékeli fényképezőnek az iPhone 5-öt?
- Miért történik fájlhiba a digitális fényképezőgépnél, amikor a számitógépre képeket másolok fel?
- A Sony Xperia U-t miért fényképezőgépként illetve képolvasóként ismeri föl a számítógép?