Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
nem tudom ki ez aki írta, de ez így teljesen igaz. Halomra jelennek meg a könyvek, melyek kritizálják a civilizált társadalmat. Szinte mindegyik külön fejezetet szentel a koleszterin bla-blának... és mégis... csak kevés az orvos, aki szembe megy a hivatalos (gyógyszeripar által diktált) elvárásokkal
Igen, tudok az LDL-HDL párosításról, de ebben a leletben valamiért csak koleszterin van megnevezve, ill. alatta triglicerid, az az érték normális. A dokija persze egyből koleszterinszint-csökkentőt akart írni, de felejtős. Erről mi a véleményetek?
[link]
Nekem a koleszterinem 4,9 , 5,2-ig normális, szóval nekem is elég magas, pedig én aztán igazán nem eszek semmilyen finomított szénhidrátot.
túladagolni még azzal az egységgel is nehéz lenne, amit először leírtam :D gyakorlatilag lehetetlen.
De mindig riogatnak a túladagolással...
nem tudom, hogy az nem az összes-e?
Van külön LDL és HDL. A HDL-t nevezik jó koleszterinnek. Ez a takarító...
Az LDL-t szegényt rossz koleszterinnek, holott ennek is van fontos szerepe. De mivel az LDL-ek egy része glikált állapotba kerülhet, és akkor tényleg rossz koleszterinné válnak, ezért egy az egyben rájuk húzták, hogy rossz... Pedig érdemes lenne vizsgálni, hogy mennyi a glikált állapotú belőle, az lenne a mérvadó. Ilyen állapotba a magas finomított ch tartalmú táplálkozás következtében kerülnek egyébként.
Az étrendi koleszterin a koleszterinszintet csak nagyon kis mértékben emeli, semmi hatással nincs szinte a koleszterinünkre...
Kicsit megszaladt a kezem :D 10 000 NE akart lenni :D :D
Nem. Napi 100000 NE kell ilyenkor már.
hat arra nagy valoszınuseggel nem , hogy foltornazd az optımalıs szıntre...
Az, amelyik csak simán "koleszterin" a vérképben, azt hiszem, ezt hívják rossz koleszterinnek.D-vitamint hébe-hóba szedek, nem tudom,hogy a 2000 NE/nap elég lesz-e.
ng/l-ben, es inkabb a felso ertek fele kozelıteni lenne a jo.
Ja és még a belső rendberakására nagyon alkalmas a csontleves. Ehhez vásárolj jó kis inas porcogós marha és sertéscsontokat (a legolcsóbb csontok ezek amiket a hentesnél kapni). Esteleg csirke lábat, farhátat is... Tedd fel őket főni nagyon kicsi lángon akár 6-8 órára is. Ízestsd mint a húslevest. Szűrd le a levét, és napi több alkalommal is fogyaszthatod. Tele van ásványi anyaggal,
véletlen nem kaptál be valami enyhe hasfájtató vírust is? Olyan esetekben a szervezet automatikusan böjtre áll, és nincs étvágy. Szerintem még ne aggódj ezen az étvágytalanságon, ilyenkor sok változás indul be a szervezetben. Akár a bélbacik változása is okozhat problémát. Valahol olyat is olvastam, hogy ha merőben átáll az ember egy újfajta táplálkozásra, az újfajta bélflóra kialakulását fogja eredményezni. Persze csak lassan, akár évekbe is telhet. De a rizsen és krumplin élő bélbacik lassan elkezdenek pusztulni, éhenhalni. Az ő pusztulásuk során akár nagyobb mennyiségű toxin is felszabadulhat, ami akár ragyák formájában is kijöhet (ahogy írtad is). A bélflóra átalakulását, jó irányba tolódását probiotikumokkal is lehet segteni. A jó bélflóra azért is fontos egy gyermeket tervező nő esetében, mert a szülés és a szoptatás során a baba az édesanya bélflóráját, és mikroorganizmusait fogja átvenni. Egészséges babája csak egészséges édesanyának lehet. Ezekről a kérdésekről egy remek könyv is ródott GAP szindróma címmel. (Az alcím kicsit félrevezető, mindenkinek érdemes elolvasni, babát tervezőknek pláne..
melyik koleszterinje sok az sem mindegy.
D vitamint ha eddig nem szedtél akkor biztos lehettél benne, hogy alacsony. De mindenkép K2-vel szedd. Mg segíti a D vitamin felszívódását.
Fogyni szeretnék és mert tudom, hogy egészséges. Előtte sok ch-ot ettem (na sosem voltam az a chipses csokis kólás sütis egyén), de azért toltam a hús-krumpli, hús-rizs kombót és olykor megettem egy egész pizzát, csokit, jégkrémet, blabla. Szóval egy plusz 10-12 kg van rajtam és miután kisbabát szeretnék, ez le kell, hogy menjen terhesség előtt, ha nem akarok a pocakkal együtt gurulni és mázsás súlyokat cipelni magamon a terhesség végére.
Jobban is éreztem magam már pár nap után különben, miután lkezdtem most a paleót, sokkal energikusabb voltam már 2-3 nap után, csak ez az étvágytalanság aggaszt egy kicsit. Múlt héten pénteken volt egy nagyobb gyomorgörcsöm is, na, az nagyon kemény volt, aznap fél 5 kor délután ettem először és a gyomorfájás még napokig megmaradt. Most nem fáj, csak érzékeny, a pocakom sokkal lejjebb ment, fogytam 3,5 kg-t és ahogy mondom, nem kívánok semmit.
Most kaptam meg a vérvizsgálatom eredményét, azon kívül, hogy alacsony a D-vitamin-szintem, minden tökéletes. A páromnak, aki kisebb kihágásokkal, de szintén paleózik, túl sok a koleszterinje. De elvileg ez a koleszterin dolog is kamu...szóval a kétkedők és a fikázók bekaphatják. :P
a ragyásodás lehet normális, ilyenről más is beszámolt. Ez elméletileg elmúlik.
Nem tudom mennyi szénhidrátot ettél korábban. Ha sokat, akkor örülj neki, hogy különösebb nehézségek nélkül tudsz szabadulni a szénhidrátfüggőségtől, ha viszont eddig is keveset, akkor pedig az a helyzet, hogy a szervezet hatékonyan égeti a zsírt. Amúgy nem túl sok ch van a mostani étrendedben, bár hogy ez grammra mennyi nem tudom. napi 50 g ch bevitel alatt a szervezet ketózisba kerül, ami jó, mert a zsrok és fehérjék felhasználásával nyer energiát, másrészt nincs inzulin és vércukor ingadozás, ami sok sok probléma kiindulóforrása lehet. Az alacsony kalóriabevitel amúgy is jó hatással van a szervezetre.
Biztos vagyok benne, hogy azért ez nem marad mindig így, hogy nem kívánsz enni. Amíg étvágytalan vagy, addig ügyelj rá, hogy azért egyél rendesen, ne koplaljon a szervezeted. Amit leírtál az jó szerintem.
Miért tértél vissza a paleora? És súlyfelesleged van-e vagy inkább a fogyás miatt aggódsz?
Reggel banánt, délelőtt mandulát/diót pár szemet, ebédre húst zöldséggel, vagy tojást, vagy sonkát, (de pici adagot és azt is kényszerből nyomom le) , délután szintén valami magot vagy gyümölcsöt, este pedig valami pici egyneműt (pl. halat).
Sziasztok paleósok,
3. hete keztem a paleót (sok év után újra) és azt tapasztalom, hogy a gyomrom szerintem összeszűkült nagyon az utóbbi hetekben és csaknem teljesen étvágytalan vagyok. Ezért sokszor keveset eszem. De picit ijesztő a jelenség ahhoz képest, hogy korábban milyen étvágyam volt. Azt is tapasztalom, hogy arcom tiszta ragya azóta.. Légyszi nyugtassatok meg, hogy ez normális! Köszi
Kicsit utánaolvastam. A basmati meg a hosszú szemű rizsák jobbak rezisztens keményítőben a jázmin meg a tömöttebbek, pl szusi rizs, rizottó rizs sokkal gyengébbek. Azt is írják, hogy van benne oryzatensin nevű vegyület, ami hasonló a gluténhez, és néhányan érzékenyek rá.
A gomba tényleg nagy probléma. Búza őrlésnél csinálnak most már olyat, hogy a héj külsejét lehántják, a maradék meg benne marad. Így a tápanyagok egy része bekerül a héjból. A végeredmény nagyjából olyan lesz, mint a teljesőrlésű liszt, csak toxin mentesen. Nyilván a boltban kapható dolgokban, meg már az őrlés előtt is nézik a toxin tartalmat, van határértéke, ahogy írtad, sokat számít a gabonaminősítésnél. A gabonafélékre ez általánosságban jellemző, nem véletlen halmozzák fel a gombaölő anyagokat, antioxidánsokat, stb... a héjukban. De ugyanígy igaz ez a gyümölcsökre, zöldségekre is. A héj mindig koncentráltabb hatóanyagokban, a belsejükben meg energia tároló vegyületekből van több. Ja a barna rizs a héjtól barna. Úgy rémlik rizsnél ritkább a gombásodás, mint búzánál vagy rozsnál, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Ha zavar a fitinsav, akkor hagyd a héját, és inkább a megfelelő fajtát válaszd, amiben sok a rezisztens keményítő. A basmati és a jázmin a két véglet úgy emlékszem, de már nem tudom, hogy melyik melyik. :D
nem tudom, ha rizst használok akkor fehéret. A barna az a héjától barna? Ha igen, akkor azt a fitinsavak miatt nem ajánlják. Na meg a gabonáknál nem nagyon beszélnek róla, de a héja van tele a gombákkal, és a toxinjaikkal.
Esős időszakban kifejezetten jelentős lehet az aflatoxin tartalom.Még akkor is, ha határérték alatt van.
Igaz ez kukorica, de elgondolkodtató: tavaly az őszi időszak olyan esős volt, hogy a kukorica rettenetesen gombás volt mikor aratni lehetett. Nem is ment el sok étkezési céllal vetett étkezési minőségnek... Csaka disznóknak... DE! Nagy problémát jelentett, hogy ettőla toxinos kukoricától nem nőttek úgy a disznók. Itthon minden gabona ilyen volt, külföldről pedig elég drága lett volna behozni.
Ezt csak azért írtam le mert elgondolkodtató, hogy a toxinok mit okozhatnak bennünk, érdemes kerülni őket amennyire csak lehet.
rezisztens keményítő vana csicsókában, vagy a zöldbanán lisztben is.
[link] nagyjából ugyanolyan az összetétele nagy vonalakban, mint a krumplinak. Annyi, hogy van benne egy kis cukor 4g/100g, amitől édes. Nem tudom, hogy ez mennyire fér bele a diétájukba, ismerek olyan cukorbeteget, aki ugyanazt eszi, mint előtte, csak kaja előtt lövi magát. Én inkább a több rezisztens keményítőt tartalmazó dolgok felé mennék el, teljes őrlésű gabonák lisztjéből készült dolgok, magas rezisztens keményítőt tartalmazó fajták (pl rizs és rizs között is hatalmas különbségek vannak), stb... A barna rizs mennyire fér bele a paleo étrendbe?
Hát azt kétlem, már rég halott lennél akkora értékkel. Talán mikrogramm/liter vagy nanogramm/milliliter. A 80 körüli az jó, azt mondják valahol 25-75 körül optimális. 20 alatt jönnek a bajok. Nem tudom mennyitől toxikus, 250-nél már biztosan hypercalcaemia van.
Sziasztok! A tápiókaliszt, miféle, mire használjátok?
Okozhat hasmenést szerintetek búzaérzékenyeknek?
édesburgonyát ehet cukorbeteg? vagyis hát javasolt számára? ha igen miért, ha nem miért?
ezt majd még kipróbálom. utifűvel még nem sütöttem.
arra is rájöttem, hogy az édesburgonyát vékony szeletekre vágva olajsütőben sokkal szebben ki lehet sütni mint serpenyőben. Igazi ropogós chipset lehet belőle sütni.
További ajánlott fórumok: