Pajzsmirigy betegek fóruma (beszélgetés)
Azért nem beszéltek róla, mert amiket Kirukiru összeirkált, a nagy része marhaság.
Majd írd meg légy szíves, hogy mit mondott az orvosod.
Azért, mert ha túl sok, akkor belehalhatsz!
Inkább hiszel egy vadidegen fórumozónak mint az orvosnak? Mégis ki a szakember? Ki tanult évekig?
Csak egy pici józan ész kell...
Szia Kirukiru!
A káliumot egyik orvos sem ajánlotta. Nálam a gond az, hogy az összes göbömet kivették négy éve, azóta küszködöm, főleg az ízületeimmel. Szeretnék többet mozogni, de a szívem időnként nemet mond. Nem zabálok, igyekszem kerülni a szénhidrátot és egyéb káros ételeket, de nem megy le egy deka se. Mikor még tekertem, alig két kg ment le, így egy kicsit elment a kedvem. Már nem igazán tudom, hogy mit tegyek. Amúgy nem értem, hogy a dokik miért nem hívták fel a figyelmem a káliumra
Ez sok időnek számít? Én csak annyit érzékeltem eddig belőle, hogy alig több mint egy hónap. Állítólag addig még jónéhány vizsgálatot el is kell intéznem.
Ma a babánk orvosa kézzel-lábbal próbált meg lebeszélni a műtétről. Nem vidított fel a hozzáállása. 🙄
Ilyen sokat kell várnod? Jaj...
Mondjuk te jól működsz, ugye? Nekem nagyon közeli időpontot adtak, mert állandóan változtak az értékeim...
Ha a TSH alacsony, a T értékek pedig magasak, akkor túlműködés.
Ha fordítva van, azaz a TSh magas és a T értékek alacsonyak, akkor alulműködés.
Túlműködés tipikus tünetei, amik nekem voltak és nem tudom, hogy eszembe jut e mind:D
Kés és láb remegés, izgágaság (amúgy is pörgök ezerrel, akkor még 10x pörgősebb voltam), persze rövid ideig, mert hamar elfáradtam, mert magas volt a pulzusom (120 feletti), gyengeség, ami pl. abban mutatkozott meg, hogy nem tudtam kinyitni pl. az üdítős palackot, ha le guggoltam, akkor nem tudtam felállni, csak úgy, ha segítettem a kezemmel, a buszra úgy tudtam felszállni, ha a kezemmel is felhúztam magam. Úgy éreztem, hogy gyorsan futok, közben meg egy helyben toporogtam, kapkodtam a levegőt, rettenetesen zavartak a fények, hőhullámom volt, hol gyakrabban jött meg a havim, hol kimaradt, aztán végleg el is múlt 36 éves koromban. A bőröm nagyon száraz volt, pedig a meleget nem toleráltam túl jól, szinte állandóan szakadt rólam a víz és főleg a fejemről. Télen elég volt egy póló és egy vékony kabát mínusz 10 fokban is. Hadarni kezdtem, sajnos ebből maradt egy kevés....6 hét alatt 25 kg-ot fogytam normál súlyból. Vérkép: koleszterin és a vércukor is alsó referencia alatt. Nekem nem csak ATPO-t néztek, ami 2121 volt, hanem TRAK-ot is, ami 600 volt és TG-t, ha jól emlékszek és az is 600 volt.
És igen, elég feszült is voltam:D csoda, hogy mellettem maradt a férjem:)))
És nem lehet, hogy a hullámvasút már ennek, azaz a pm-nek a következménye volt? Mert ugye ez a hormonális változás is produkál elég érdekes hangulat ingadozásokat.
Sajnos, nem mondhatom biztosra, hogy nem fogsz meghízni, nem lesznek hangulat ingadozások, főleg az első 1-1,5 hónapban, mert minden szervezetre másként hat, de ha figyelsz az étkezésre, akkor a hízás elkerülhető, illetve hamar leadható, és amíg nem szokik hozzá a szervezeted az új helyzethez, addig sajnos lehetnek hisztisebb, dühöngősebb, stb. állapotok.
De mind ezek mellett a legjobb megoldás a műtét.
természetes, hogy izgulsz, mindenki ezt teszi, én 1 éven át változtattam a véleményem a műtét kapcsán. Nem kell engem megműteni, hát jól vagyok! A férjem meg: te tényleg azt hiszed, hogy azért akarnak megműteni, mert ez a heppjük? Ha nem lenne fontos a műtét, nem akarnának veled foglalkozni...Féltem az altatástól, mert ez volt az első műtétem, a műtéttől, a felépüléstől, de aztán rájöttem, hogy ez volt a legjobb megoldás. Én túlműködő vagyok és x évente anorexiásra fogytam néhány hét alatt, ekkor a családom aggódott, majd vissza szedegettem x év alatt, aztán újra kezdődött. És a súlyom ingadozása volt a legkevesebb a többi tünet mellett...
Azóta megszűnt minden gondom szerencsére.:D
A műtét után már tudod, hogy 1 hónap kb. és a régi leszek:DDDDDD És a család így kibírja!
Nem mondom, hogy ne aggódj, mert ezt túl könnyű mondani...
Köszönöm Channa!
Tudod már az előzetes vizsgálatok alkalmával is úgy néznek rám, mint egy Marslakóra, amikor egy ilyen csepp gyerekkel a kezemben látnak meg. Nagyon nem értik a dokik, hogy van és gondját kell viselem. 2 hetet a műtét után még megoldanak a nagyszülők és apuka,de több valószínűleg nem nagyon megy. Ezért rettenetesen aggódom. Illetve egy éven belül két ennyire kiszolgáltatott, gyenge időszakra mentálisan sem vagyok felkészülve, nem tagadom. Éppen csak megtaláltam babával az ölemben az új pörgős életemet és most kezdhetek mindent elölről. Szóval nem tagadom, rettegek. És nem akarok már megint fogyózni!😣A család meg elviselte a terhesség minden hormonális változásával járó hullámvasutat (kiállhatatlan voltam),nem vagyok róla meggyőződve azok alapján amiket olvasok, hogy felkészültek egy következő menetre.
Az ATPO-m 2121 volt a műtét előtt és én túlműködtem, mert nekem is voltak göbök és szépen növögetett a pajzsmirigyem, azaz kívül csak kicsit látszott (nem volt lyuk a nyakamon), és inkább befelé nőtt. Szép nagy volt amit kivettek 11x6x2,6 cm-es.
A műtét után nekem nem fájt a nyakam, és jellemzően senkinek nem fáj, de azért az emelgetéssel vigyázni kell, mert ugye itt is lehet gond a belső varratokkal, attól függetlenül, hogy nem érzünk fájdalmat. Az én esetemben 2 hétig a fiúk csináltak itthon mindent, hogy kíméljenek.
Sokan azt mondták, hogy enyhe torokgyulladásos fájdalmaik voltak. Nekem semmi. Én elég gyenge voltam a műtét után. Nem tudom miért de engem nagyon megviselt, sokan már 1 hét után dolgoztak, én csak 4 hét után kezdtem az új munkahelyemen szerencsére, de úgy éreztem, hogy jól jött volna még 2 hét legalább, de ez is egyén függő.
Császárral nem tudom összehasonlítani, mert olyanom nem volt, de nem rég volt epeműtétem (laporoszkópos), ezt jobban viseltem. szerintem azért egy császár rosszabb.
Hormonális változás lesz, de azt majd gyógyszerrel szabályozzák. Én a műtét óta letroxot szedek. ez pajzsmirigy hormon, és teljesen jól vagyok. A gyógyszert jellemzően a műtét után 4-6 héttel adják, addig nagyon kell figyelni a súlyunkra, mert a pm. hormon hiánya miatt hízhatunk. Én híztam, de aztán le is ment. 9 éve műtöttek és a súlyom mondhatom, hogy állandó, azaz tartom. Én nem vagyok túlsúlyos, hanem normál alkat vagyok. Természetesen a mai ideál szerint túlsúlyos vagyok:D, de ez engem nem érdekel. Az endokrinológus engem mindig megdicsér, hogy mennyire jól tartom a súlyomat, de akiket ismerek innen, illetve a való életeben mind úgy van, mint én, azaz senki nem hízott el. Tehát, emiatt nem kell izgulnod! Én nagyon pörgős voltam mindig és ez megmaradt a műtét óta is, sőt!:D
Járok tornázni hetente 3x, sokat bicajozunk, és persze háztartást vezetek és dolgozok is (irodában), semmiben nem változott az életem a műtéttel.
Ha valami érdekel még kérdezz nyugodtan. Most nekem ennyi jutott eszembe.
Szia Channa!
Nagyon köszönöm a válaszodat!
Az említett fórumot visszaolvastam, de egyetlen speciális kérdésemre sem találtam választ a több ezer hozzászólásban. Május elején műtenek. Az anti TPOM az egekben, minden más tartományon belül. Teli vagyok göbökkel, amik citológiailag nem kifogásolhatóak, de nyomják a légcsövemet. Van egy csepp lányom. Közelít a 7kg-hoz. Érdekelne miként tudom majd ellátni, gondoskodni róla és kb mennyi idővel a műtét után? Mivel klasszikus értelemben nem vagyok pajzsmirigy beteg, momentán sem alul, sem túlműködésem nincs, érdekel a műtét után hormonálisan mi varható, milyen tünetekre készüljek illetve hogy hat majd ez a súlyomra? És persze az is izgalmas számomra, ez mennyivel fájdalmasabb beavatkozás mint a császármetszés? Nekem csak ez tud lenni a hasonlítási alap. Tehát eléggé nem szokványos kérdéseim vannak.
Ha bármelyikre is tudsz válaszolni, azt nagyon megköszönöm!
Szia!
9 éve vették ki a teljes pm-em. Semmi változás az életben. Jól vagyok, aktív vagyok, még túlzottan is. Reggelente beveszem a gyógyszerem, időnként rácsodálkozok a tükörben a vágásomra és ennyi:D
Van egy fórum a:
Tudásbázis - Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában?
Itt sokan vannak, akik ilyenen estek át. Van valami konkrétan ami érdekel? Milyen félelmeid vannak? Lesz mostanság műtéted?
Sziasztok!
Azoknak a válaszára vágyom leginkább, akik teljes, 2 oldali pajzsmirigy eltávolításon estek át. Az érdekelne, mennyire változott meg a műtét után az életetek, milyen minőségbeli változás várható?
Válaszotokat előre is nagyon köszönöm!
Biztos.
Milyen rosszindulatú daganata volt? Mikor volt a műtét és kezelés?
Sziasztok!
Kérdésem az lenne, hogy tud valaki valamit arról, hogy egy rosszindulatú pajzsmiriggyel megmûtött páciens mûtét, illetve jódos kezelés után táplálék kiegészítôként, illetve a daganatos sejtek kiújulása ellen fogyaszthat alma cékla és sárgarépa levet?
Sziasztok!
Nincs már itt senki?
Sziasztok!
Két éve diagnosztizált Hasimotos vagyok. Orvost kényszerülök váltani tud valaki ajánlania 3. Kerületben valakit??? Nagyon megköszönném..