Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Pajzsmirigy alulműködés és a kiszáradás fórum

Pajzsmirigy alulműködés és a kiszáradás (beszélgetős fórum)


22. Csipkerózsika (válaszként erre: 20. - Kókusz13)
2015. szept. 14. 21:29

Nem, semmit nem kell szednem, októberben kell(ene) kontrollvizsgálatra mennem. Az értékeim mind jók voltak már nyáron, csak az antitest-szám megemelkedéséből lehetett látni, hogy volt korábban probléma.

A hüvelyszárazság az elég hamar elmúlt anno, ahogy elhagytam a gyógyszert, szerintem pár héten belül. De hozzáteszem, hogy én rögtön nekiálltam egy cickafarkfű tea kúrának, és minden nap csináltam az öt tibeti jógagyakorlatot is. Szerintem ezeknek köszönhető, hogy a ciklusom meg a szervezetem egészégen viszonylag hamar rendbejött - leszámítva a túlsúlyt.

21. zahonyil (válaszként erre: 15. - Kókusz13)
2015. szept. 8. 09:39
Az ilyen esetekben 3 havonta célszerű TSH laborvizsgálatot kérni, és közvetlenül ezután endokrinológus szakorvossal konzultálni. Tekintettel arra, hogy a pajzsmirigy a szervezet "karmestere", így kihat a szervezet minden funkciójára. Ezért tapasztalunk hízási hajlamot, fázékonyságot, bőrszárazságot, és még hosszan sorolhatnám a tüneteket. Nekem pajzsmirigy-sorvadásom van, az UH csak nyomokban talált pajzsmirigy-szövetet. Jelenleg 125 ug Lethrox-ot szedek.
20. kókusz13 (válaszként erre: 19. - Csipkerózsika)
2015. szept. 3. 15:32
Neked hormont nem is kell szedned? A hüvelyszárazság mikor múlt el neked?
19. Csipkerózsika (válaszként erre: 18. - Csipkerózsika)
2015. szept. 3. 15:00

2,5 hónap után abba kellett hagynom, mert rengeteget felszedtem, teljesen legyengültem és folyamatosan lázas voltam.

Lefogyni azóta sem sikerült, de a ciklusom legalább helyreállt gyógyteákkal, az alulműködésem pedig jógával és jódtablettával.

18. Csipkerózsika (válaszként erre: 8. - Nyamitörp)
2015. szept. 3. 14:57
Hüvelyszárazság nekem is fogamzásgátlótól volt. Sőt, a pajzsmirigy problémáim is attól jöttek ki.
2015. szept. 3. 13:06
Akkor te most nem szedsz pajzsmirigyre gyógyszert? Vagy lehet félre értettem.
16. kókusz13 (válaszként erre: 13. - Nyamitörp)
2015. szept. 3. 13:05
A szárazság neked is úgy jelentkezett, hogy folyamatos égő vagy viszkető érzés? Ha meg épp nem ég vagy viszket akkor meg olyan érzéketlennek érzem, vagy nem is tudom hogy mondjam. A nőgyógyász azt mondta semmi fertőzésre utaló jelet nem lát. De akkor meg nem értem mégis mi ez és mikor múlik már el? Remélem ha a gyógyszer beáll tényleg jobb lesz mert ez szörnyű. Ha nem javul tényleg megint nőgyógyászhoz kell mennem.
15. kókusz13 (válaszként erre: 13. - Nyamitörp)
2015. szept. 3. 13:01
L-thiroxint szedek, augusztus 19-én kezdtem el először él szemmel majd egésszel, később egy vérvétel kimutatta, hogy autoimmun eredetű az alulműködés így a doki megemelte mégegy negyeddel, tehát most szedek 75 mikrogrammot. Néha vannak napok mikor jobban vagyok, vagyis úgy érzem, de aztán meg megint mintha rosszabb lenne. A hasam is elég sokat fáj. Uhos vizsgálatkor hála Isten nem találtak nőgyógyászati eltérést, de mégis csak jó lenne egy hormonvizsgálat szerintem is. Lehet a pajzsmirigy mindent felborított. Vagy nem tudom már, hogy mire is gondoljak.
14. Nyamitörp (válaszként erre: 10. - Kókusz13)
2015. szept. 3. 00:36

Az anyagcsere nem azt jelenti, hogy hányszor "ürít" egy nap a szervezet. Előre is elnézést kérek, kicsit gusztustalan leszek, szóval én is naponta tudok nagy wc-zni, de ha kukoricát eszek, 3 nap múlva látom újra.

Pisilni is sokkal ritkábban járok, még ha iszom is rendesen. Előtte meg megittam egy pohár vizet és 10-15 perc múlva már mennem kellett mosdóba.

Nálam is úgy volt, hogy amikor a gyógyszert elkezdtem szedni (én túlműködésre), akkor kb. 2 hónapig semmi bajom nem volt, utána viszont 1-2 hét alatt nagyon rosszul lettem. Bőröm, hajam kiszáradt. A hajam hullott is csomókban, semmilyen kaját nem bírt megemészteni a gyomrom, elgyengültek az izmaim, nagyon fázós lettem (télen a fűtött szobában két pizsamában, 3 takaróval betakarva se volt melegem) és egész nap tudtam volna aludni. A fogaim is törtek, lyukadtak, meg sajgott az állkapcsom, néha iszonyatosan fájt és cisztáim is lettek. Már lassan két éve nem szedem a gyógyszert és most kezdek teljesen helyreállni. A hajhullásom gyorsan abba maradt. A bőrszárazság is viszonylag gyorsan elmúlt, a fázás is, viszont a gyomrom sokáig nem akart javulni és az állkapocs fájdalom azóta is fennáll, pedig több fogorvos is egyöntetűen állítja, hogy már nincs baj a fogaimmal, sőt azt mondják, hogy kizárt dolog, hogy fáj, biztos beképzelem.

A labor szerint nekem sosem működött alul a pajzsmirigyem, mindig túlműködött egy kicsit, mégis előjöttek az alulműködős tünetek.

Mondjuk van rá esély, hogy neked pont ezeket a tüneteket (már ami meg van belőle) fogja mérsékelni a gyógyszer, de szerintem kérj a nőgyógyásztól is hormonvizsgálatot, mert nem biztos, hogy az endokrinológus megnézeti a női hormonokat is. Sőt valószínűleg nem.

13. Nyamitörp (válaszként erre: 9. - Kókusz13)
2015. szept. 3. 00:24

Én nem progeszteron szint emelésre kaptam a Norcolutot, hanem azért, hogy ne jöjjön meg. Mert egy pár hónapig olyan erős volt a vérzésem, hogy a legjobb nedvszívó betét és tampon együttes használata mellett is, ha nem tudtam negyed óránként "tisztába rakni magam", akkor átáztam, de úgy, hogy a nadrágom is tiszta vér lett, meg ha hosszabb felső volt rajtam, akkor az is. Ráadásul tíz napig tartott a mensim. Vérvizsgálaton voltam, de ott nem a hormont nézték, csak az erős vérzés miatt már voltak olyan véralkotó elemek, amikből nagy fokú hiányom volt. Ezért állították le a Norcoluttal a vérzést. Érdekes egyébként, hogy ezt írták, mert másoknak meg pont azért adják ezt a gyógyszert, mert nem jön meg nekik. Lehet, hogy mégiscsak néztek hormont is, csak nekem nem mondta az orvos. Alapvetően nekem a túlműködő pajzsmirigyem okozta a gondokat. Azért nem is kellett sokáig szednem a Norcolutot, mert utána már kaptam a pajzsmirigyemre gyógyszert és akkor már rendben volt a vérzésem is. A hüvelyszárazság folyamatosan fennállt. Meg az egyik lábamon a sípcsontomnál olyan volt, mintha megvastagodott volna a bőr, de ott is ki volt száradva.

Neked csak azért írtam, hogy a Norcolut progeszteron pótló, hátha segít neked rájönni, hogy mitől lehetnek a tüneteid. Persze biztosat csak orvos tud mondani. Vérvizsgálatból meg tudják nézni a hormonjaid. Milyen gyógyszert szedsz? És mióta?

2015. szept. 2. 23:56

Édesanyámnak is alulműködik.

A sok ivással nem mentek sokra. Ő napi bő 2liter folyadékot megiszik, mégis olyan száraz a bőre, hogy berepedezik és vérzik.

Pajzsmirigy gyógyszer + síkosító.

A nőgyógyász se mondana mást, mint a síkosítót és hogy a kezelés az endokrinológus dolga.

11. kókusz13 (válaszként erre: 8. - Nyamitörp)
2015. szept. 2. 22:52
A szárazság neked folyamatosan fennállt, vagy csak szex közben? Én folyamatosan érzem.
2015. szept. 2. 22:47
Nekem az anyagcsere is a fordítottja. Ezt sem értem, hogy hogy lehet. Az egész egy 2 napig tartó hányás hasmenéssel kezdődött nálam és onnantól hirtelen minden tünet kijött kb június óta.
2015. szept. 2. 22:43
De honnan tudták, hogy olyan gyógyszer kell ami emeli a progeszteron szintet? Kellett vérvizsgálat? Kérnem kéne a nőgyógyásztól? Az endokrinológus azt mondta várjak még beáll a gyógyszer dehát már annyira kellemetlen érzés.
8. Nyamitörp (válaszként erre: 1. - Kókusz13)
2015. szept. 2. 22:20

Szia!

Hüvelyi szárazság nálam nem jelentkezett. Kivéve mikor fogamzásgátlót szedtem. De szerencsére csak pár napig kellett. Norcolutot szedtem, ami a progeszteron szintet emeli. Nem tudom ez az infó segít-e. Az ivás nálam is nehezen megy, szerintem a lelassult anyagcsere miatt nem kívánjuk annyira a folyadékot.

Nekem sokszor egyébként nem is esik jól.

Régebben téli időszakban is simán megittam 5-6 liter vizet (és még erre jött rá a kávé, leves, stb...), most meg örülök, ha 1 litert megiszom egy nap, még így a nyári melegben is.

Igaz én túlműködősből lettem alulműködős.

2015. szept. 2. 21:50
Szerintem sokat fog segíteni:) De lehet, hogy csak hozzá kell szoktatnod magad és egy idő után igényelni fogod.
2015. szept. 2. 21:32

Jó lenne ha enyhülnének a tünetek mert komolyan mondom megbolondít.

Majd kipróbálom most, hogy többet iszom.

2015. szept. 2. 21:31
Hát napi min 2 liter nem lenne rossz ha lemenne de én sehogy nem bírom rávenni magam. Mostanában próbálom már úgy, hogy egy kis üdítőt rakok a pohár aljába és úgy öntöm fel vízzel, kicsit jobb így, mert csak tiszta üdítőket sem szeretnék inni.
4. MZsanett (válaszként erre: 3. - Kókusz13)
2015. szept. 2. 21:20
Akkor lehet, mégiscsak összefüggésben van ezzel...én is akkor kezdtem el sokat inni, amikor nyáron 30 fokban dolgoztam és egész nap csak kávét ittam szinte, azt is a legpocsékabb automatából. Dél felé olyan rosszul lettem, hogy azt hittem, lázas vagyok. Utána megittam egy liter vizet egy huzamban és annyira jól lettem, hogy azóta is tartom ezt a jó szokást. Ha az az élmény nincs, lehet, még most is olyan keveset iszok. Azóta nem is vagyok olyan fáradékony.
3. kókusz13 (válaszként erre: 2. - MZsanett)
2015. szept. 2. 21:14
Igen ez sajnos nálam is fennáll akár egész nap is ellenék úgy, hogy nem iszom, mindig figyelmeztetem magam, hogy inni kéne.
2015. szept. 2. 21:08
Nincs sok tapasztalatom a témában, viszont ismerek olyat, akinek palyzsmirigy alulműködése van. Nála is hasonlóak a tünetek, szárazság, fáradékonyság...őt is kezelik már régóta. Viszont feltűnt, hogy nagyon kevés vizet iszik, naponta ha két pohárral, nem tudom, hogy bírja. Hogy van e összefüggés a kettő között, azt nem tudom, de én tennék egy próbát. Régen én is nagyon kevés vizet ittam és rossz is volt a közérzetem, de amióta egyszer komolyan rosszul lettem és elkezdtem végre normálisan inni, napi 1,5-2 litert, sokkal jobb minden és már nem is száraz a bőröm. Régen az volt.
2015. szept. 2. 20:53

Sziasztok!

Azért indítottam ezt a fórumot mert egyenlőre nem találkoztam senkivel aki hasonló problémával küszködne mint én és így nem kaptam választ a kérdésemre. Tehát nemrégiben kiderült hogy pajzsmirigy alulműködésem van. Mindenféle változatos tüneteket észleltem magamon, de ezek közül a leginkább zavaró a hüvelyszárazság, ami igencsak megnehezíti a mindennapjaimat, ehhez társul az egész testem szárazsága is, de azt még úgy ahogy elviselem. Azt szeretném kérdezni volt - e valakinek már ilyen tünete, ha volt elmúlt-e és mennyi időre rá, hogy elkezdték kezelni? Hogyan enyhítettétek a tüneteket? Voltam vele nőgyógyásznál is de egyenlőre nem sikerült megoldani a problémát. Köszönöm a válaszokat előre is.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook