Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Óvodába 3 éves kiscsoportba vagy vegyes csoportba menjen? fórum

Óvodába 3 éves kiscsoportba vagy vegyes csoportba menjen? (beszélgetés)

1 2 3
2012. márc. 1. 09:51

Egyébként sok szülő azért sem szereti a vegyes csoportokat, mert azt hiszik, hogy az utolsó év az a kőkemény iskolai előkészítés éve és a kicsik visszahúzzák a nagyokat, nem lehet őket rendesen felkészíteni a sulira, stb.stb.

Minden gyermek megérik az iskolára felesleges a feladatlapok töltögetése, a legfejlesztőbb a szabad játék.

Persze természetes, hogy minden szülő azt szeretné, ha ügyes, okos, talpraesett gyerek kezdené meg az iskolát. De ez nem a nagycsoportban kitöltött feladatlapok számán és egyéb trenírozásokon múlik.

A tiszta csoportban sem egyformán érnek meg a gyerekek az iskolára.Nekem van olyan ismerősöm, akinek a gyermeke nem is járt oviba, mégis egy okos, nyitott kisgyermek. Az iskolába simán beilleszkedett.

47. egypt (válaszként erre: 44. - Ageeeka)
2012. febr. 29. 22:10
Na ennek a kötözködésnek marha sok értelme van... Képzeld, a fiaméknál tornaórának hívják!
46. egypt (válaszként erre: 43. - Ageeeka)
2012. febr. 29. 22:09
Ki mondta, hogy egyszerű? Egyébként pedagógus vagyok, de nem óvónő, viszont voltam többször oviban, anyósom meg óvónőként kezdte, és rendszeresen jár ma is ovikba, mesél eleget. És ő belülről látja a dolgokat. Nem tudom, minek veszed magadra, nem ízt írtam, hogy minden óvónő ilyen meg olyan, hanem hogy szerencse kell, hogy jót fogjon ki az ember.
45. trapiti (válaszként erre: 42. - Ageeeka)
2012. febr. 29. 21:24

Az iskolára való felkészítéssel kapcsolatban én azt látom a kislányom csoportjában (persze továbbra is DOB-program, nem tudom máshol hogy megy) hogy nem kevesebb, hanem több figyelem jut egy-egy gyerekre, mint amennyi a tiszta csoportban jutott. Idén 5 gyerek készül iskolába, így nem 25-öt kell egyszerre felkészíteni. Ráadásul nagyon sok gyerek van, aki egyes részteerületeken, vagy akár több területen is az átlagostól eltérő ütemben fejlődik. Ők nincsenek belekényszerítve a korosztálynak megfelelő "átlagba" akár lefelé, akár felfelé lógnak ki a sorból, megtalálják a saját szintjüknek megfelelő elfoglaltságokat. Az én kislányom pl. a szabad játékban, szerepjátékokban sokszor azonos korú vagy akár fiatalabb társat is választ, míg rajzolásnál, fejlesztő foglalkozások alkalmával a nagycsoportosokhoz, iskolába készülőkhöz csatlakozik. De van olyan gyerek is, aki bőven le van maradva, így középsős kora ellenére a kicsik között talál partnert a tevékenységeihez.

Bevallom, én sem hittem, amíg mi magunk nem tapasztaltuk, hogyan is működik.

2012. febr. 29. 20:52
Ja és oviban maximum játékos torna foglalkozás van, vagy mozgásos játékok! Tornaóra nincsen!!!
43. ageeeka (válaszként erre: 38. - Egypt)
2012. febr. 29. 20:50

Ne haragudj, hogy megkérdezem de te dolgoztál már oviban 20-25 gyerekkel???

Próbáld ki, meglátom hogy mi lesz a véleményed! Nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt a szülők gondolják!

Sajnos sokan egy-egy elkapott szóból vagy mozdulatból ítélkeznek! Így jártam én is egy szülővel! Aztán minden sz..nak elhordott más szülők előtt!

42. ageeeka (válaszként erre: 15. - Kistanítónéni)
2012. febr. 29. 20:44

Megcáfolnám a "gyerekmegőrző" jelzést! Én óvőnő vagyok már egy pár éve. Tény, hogy a vegyes csoport sokkal nagyobb odafigyelést és pedagógiai munkát kíván, de nekem sokkal jobb, mint a homogén csoport. Előnyei szerintem (saját tapasztalat szerint): a kicsik hamarabb beszoknak, testvérek járhatnak egy csoportba (ez is könnyíti a beszoktatást), a nagycsoportosok sokat tudnak segíteni a kicsiknél (ezzel is fejleszteni, ösztönözni lehet őket). Lehet úgy is iskolára felkészíteni, hogy mellette ott vannak a kisebbek is (differenciálás!),az én nagycsoportosaim mindig megkapták a megfelelő felkészítést (visszajelzésekből gondolom!)Szerintem nem igaz, hogy a kisebbek visszahúzzák őket!

Egy szó, mint száz én maximálisan támogatom a vegyes csoportot! Tudnék még oldalakat írni a témáról, de az hosszú lenne! :)))

41. szjudy77 (válaszként erre: 40. - Egypt)
2012. febr. 29. 17:18

Nézd, mivel nem vagyok ott, nem tudom hogy megy... Az tény, hogy a lányom mindig részt vesz rajta, meg a kreatív fejlesztő foglalkozásokon is, tehát valahogy kedvet csinálnak neki. Pedig még csak kiscsoportos. És ahogy meséli, tornaórán az összes gyerek részt vesz.

Ettől te még lehetsz vegyescsoport-ellenes, szíved joga, ezen nem fogunk összeveszni. Csak azt írtam le, hogy nekünk eddig bevált...

40. egypt (válaszként erre: 39. - Szjudy77)
2012. febr. 28. 16:04

Azt hogy oldják meg, hogy minden korosztálynak biztosítsák a megfelelő fejlesztő tevékenységet? Mert amivel egy nagycsoportos fejleszthető, az nem való egy kiscsoportosnak. Vagy pl. a mesélés hogy történik? Minden korosztálynak más mese? Kiscsoportosnak nem lehet ugye úgy mesélni, hogy leülök és felolvasok egy könyvből, mert ez nem mesélés. Szemléltetni kell, eljátszani, stb...

Bevallom, nekem ez nagyon nem tetszik, hogy ha akarja, odamegy a gyerek, ha nem, nem. Tudom, hogy az az elv, hogy felkínálom a lehetőséget, viszont az óvónőknek tanítják, hogyan ébresszen kedvet a gyerekben és hogyan vonja bele a tevékenységekbe, hiszen kiscsoportban is fontos a fejlesztés. Pláne a mozgásos dolgok esetében, pl. tornaóra...

2012. febr. 28. 15:28

A lányom vegyesbe jár, és nagyon élvezi... Nálunk úgy oldották meg, hogy a foglalkozások délelőtt vannak, ahova a nagycsoportosoknak kötelező odaülni, a középsősök ha akarnak jönnek, ha nem akarnak, akkor nem jönnek, a kicsik meg játszanak a másik óvónővel. Tornaóra a középsősöknek és a nagyoknak kötelező, a kicsiket is átöltöztetik és leviszik a tornaterembe, ha akarja, akkor csinálja a feladatot, ha nem akarja, akkor nem.

Az én lányom pl imádja a kézműves foglalkozásokat, azokra mindig odaül a nagyobbakhoz, hozza haza az alkotásait. Meg a tornaórákról élvezettel mesél, hogy miket csináltak. Amúgy meg a legjobb barátai az oviban a kortársai, velük játszik a legtöbbet...

Szóval nálunk eddig bevált... De abban én is egyetértek, hogy ez erősen óvónőfüggő...

38. egypt (válaszként erre: 27. - Trapiti)
2012. febr. 28. 12:35

Persze, hogy kivételes ovi, DOB program, stb., ráadásul mivel a kislányotok a koránál érettebb, neki valószínűleg tényleg jobb volt a vegyes csoport. De egy átlagos képességű gyereknek szerintem sokkal jobb a sima, hiszen pont az lenne a lényeg, hogy megtanul a saját korcsoportjával együttműködni, így készül az iskolára is, ahol szintén azonos korú társakkal lesz egy közösségben, nem pedig 2-3 évvel idősebbekkel.

Az általam említett vegyes csoporttal kapcsolatban még egy dolog eszembe jutott. Ismerősöm mesélte, hogy náluk nincs tornaóra, mert kicsi a tornaterem, és a kicsik az óvónők szerint csak össze-vissza rohangálnak, nem fogadnak szót (na ezt sem értem teljesen), és így a nagyok nem tudják csinálni a feladatokat. Ezért tesióra helyett is kiviszik őket az udvarra, mert rohangálni ott is lehet, és akkor is mozog a gyerek. Hát könyörgöm, az ovis tornaóra célja nem az, hogy a gyerek rohangáljon! Itt is fejlesztésnek kéne történnie. Nálunk szuper tornaórák vannak, ugyanolyan fejlesztő feladatokat csinálnak, mint amik a fizetős fejlesztő gyerektornán voltak. (Pl. olyan nagymozgások, amik a beszédközpontot stimulálják, stb...)

Azzal egyetértek, hogy az óvónő személye a legfontosabb, tényleg lényegesebb, mint hogy a csoport vegyes vagy sem. De sajnos előre nem nagyon lehet tudni, milyenek lesznek az óvónők, így ha csak a csoporttípust nézzük, én mindenképp a simára szavaznék.

37. trapiti (válaszként erre: 36. - Tündér74)
2012. febr. 28. 10:23
Sehogy. Állítólag a jegyző adhat majd és feltehetőleg fog is adni felmentést alóla. Tesómnál 2 éves múlt a nagyobbik és 3 hetes a kicsi fia. Már most megmondták neki, hogy nem veszik fel a nagyot az oviba, akkor sem ha betölti 3-at és kötelező lesz, mert úgyis otthon van a kicsivel, majd kérjen a jegyzőtől felmentést. Szerintem ugyanannyi gyerek lesz ovis, mint eddig.
36. tündér74 (válaszként erre: 34. - E28c748947)
2012. febr. 28. 10:18
Erre én is kíváncsi leszek, hogy ezt hogyan fogják megoldani, hogyan fogják pl. biztosítani a férőhelyet, mert sok oviban eddig sem volt hely.
35. Bun Csilla (válaszként erre: 26. - Egypt)
2012. febr. 28. 07:24
egyetértek
34. e28c748947 (válaszként erre: 33. - Tündér74)
2012. febr. 27. 23:12
Hát igen, a helyzet siralmas nagy általánosságban.Mi lesz itt még akkor, ha kötelező lesz a 3 éveseknek az ovi????
33. tündér74 (válaszként erre: 32. - Trapiti)
2012. febr. 27. 23:08

Az első oviválasztásunk nekünk sem volt szerencsés, nálunk is problémásak voltak az óvónők, az egész hozzáállásuk a gyerekekhez egy nagy nulla volt.

A mostani oviban viszont le a kalappal előttük:)

32. trapiti (válaszként erre: 30. - Tündér74)
2012. febr. 27. 22:53

Nálunk az első oviban volt problémánk az óvónőkkel, de azt is beláttam, hogy az én gyerekem kicsit más volt, és ezzel ők nem tudtak mit kezdeni. Barátnőm kislánya pl. kitűnően érzi magát ugyanabban a csoportban...

A második oviban viszont megtaláltuk azt az óvónőt és azt a mentalitást ami maximálisan megflel a gyerek személyiségének, tudnak és akarnak is tenni érte, hogy beilleszkedjen :)

31. e28c748947 (válaszként erre: 30. - Tündér74)
2012. febr. 27. 22:51
Így van:))
30. tündér74 (válaszként erre: 29. - E28c748947)
2012. febr. 27. 22:45
Akkor nekünk baromi szerencsénk van, és tényleg kivételes helyzetben lehetünk, hogy kifogtunk egy nagyon jó ovit, hozzáértő óvónénikkel.:))
2012. febr. 27. 22:43
Elnézést a kivételektől de az óvónők jelentős része alkalmatlan a pályára!!!
28. tücsimücsi (válaszként erre: 26. - Egypt)
2012. febr. 27. 22:40
na ja...a lányom ovijában volt pont olyan hogy a nagyok törölték ki a kicsik fenekét, ovónői kérésre...azért nem írtam ezt le eddig mert azt hittem ilyen csak abban az oviban volt, de ezek szerint nem...hát szomorú...
27. trapiti (válaszként erre: 26. - Egypt)
2012. febr. 27. 22:34
Akkor valószínűleg mi egy kivételes oviba járunk :) De egyébként hallottam én is ilyet... igazán tényleg azt hiszem, nem a csoportösszetételen műlik, hanem az óvónők hozzáállásán. Nálunk a lányom annyira kilógott a sorból a kiscsoportban, hogy vele nem foglalkoztak... itt igen, és úgy látom mindenkire jut kellő odafigyelés. Szerintem abba az oviba kell iratni a gyereket, ami szimpatikusabb, aztán úgyis a gyakorlatban dől el, jól választottunk-e... nincs garancia semmire, mi ezt nagyon megtanultuk...
26. egypt
2012. febr. 27. 22:24
Én nagyon ellenzem, semmi pénzért nem íratnám ilyenbe a gyerekem. Én direkt olyan ovit kerestem, ahol van rendes kiscsoport. A vegyes csoport max. akkor lenne működőképes, ha 10-12 gyerek lenne a csoportban. A gyerekek nem kapják meg a szükséges fejlesztést. Kezdjük azzal, hogy pl. minden korosztálynak más mesetípus való. És más fejlesztő tevékenységek, stb... Általában csak a nagyokkal foglalkoznak, mert őket muszáj valamennyire készíteni az iskolára, a kisebbek meg elvannak. Másrészt nagyon sok helyen pesztrának használják a nagyokat. Tudok olyat, hogy minden kicsi mellé naponta beosztanak egy nagyot, aki aznap tutujgatja, és pl. az ő dolga WC-re elvinni a kicsit meg ilyenek. Felháborító, komolyan... Nyilván vannak kivételek is, de ez elég általános.
25. trapiti (válaszként erre: 18. - Tücsimücsi)
2012. febr. 27. 22:19
Nálunk a nagyoknak külön iskolaelőkészítő van alvásidőben. A nagycsoportosok már nem alszanak általában, a középsősök egy rész sem. Addig fekszenek amíg a kicsik elalszanak, még az altatásban is segíthet aki kiérdemli. Amikor elcsendesedtek a kicsik, akkor a nagyok a terem másik részében körbeülik a nagy asztalt, és ilyenkor zajlik az iskolai felkészítésük. A lányom rengeteg dolgot hoz haza az oviból, amximálisan jól foglalkoznak velük. Szerintem ez nem a csoporttól hanem az óvónőtől függ. (Ráadásul itt nincs soha olyan frontális foglalkozás ahol 24-28 gyerekkel egyszerre próbálnak foglalkozni, a korosztályos kiscsoportban volt, ami teljes képtelenség...)
24. trapiti (válaszként erre: 19. - 17edc27aec)
2012. febr. 27. 22:16
A lányomék csoportjában 3-7 évesig vannak gyerekek. Nincsenek "összezárva", az óvónők differenciáltan, mikrocsoportokban foglalkoznak velük. Sokkal kevesebb a verekedés, csúfolódás mint a korosztályos csoportban volt.
23. trapiti (válaszként erre: 21. - Tündér74)
2012. febr. 27. 22:14
Mi ugyanígy jártunk. ELeinte nagyon ellene voltam a vegyes csoportnak, és nagyon örültem hogy a választott oviban ilyen nem volt. A beszokás még sima ügy volt, de aztán egyre súlyosabb problémák jöttek, amikre nem volt megoldás, sajnos az óvónők nem tudtak, nem akartak segíteni. Fél év után jutottunk el az óvodaváltásig, akkor már örültem hogy egyáltalán valahol szóba álltak velünk, egy szuper oviba kerültünk, a differenciált óvodai bánásmód programot kidolgozó oviba (DOB program) itt csak vegyes csoportok vannak. Nagyon bevált az óvoda, az óvónők és a csoport is. A kislányom érettebb, okosabb a koránál, nem találta a helyét a kiscsoportban, itt a középsősök-nagyok elfogadták, egyenrangú partnerükként kezelik, vannak barátai. Az, hogy hogyan viselkednek a gyerekek az óvónők és auz óvoda szellemiségén múlik, nálunk itt a vegyes csoportokban sokkal szelídebbek, türelmesebbek a gyerekek, mint a másik oviban ahol korosztályos bontás volt. (Pedig a mostani ovi Bp. VII. kerületében van, elég vegyes a gyerekanyag, a másik egy alapítványi ovi volt Újpest felkapott részén...)
22. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 19. - 17edc27aec)
2012. febr. 27. 21:31

..és vannak idősebbek is, hiszen akit nem találnak iskolaérettnek azok is ott rekednek, és akár a hatodik évüket is betöltik.

Én a hagyományos kiscsoportos mellett teszem le a voksom.

Persze lehet, hogy szerencsésen kerülnek össze a gyerekek, az óvónők is tudják kezelni a helyzetet, nálunk nem jött össze, a nagyobbak bántották a kisebbeket és ez egy elég felkapott ovi.

21. tündér74 (válaszként erre: 1. - Cumma1)
2012. febr. 27. 21:31

Szia!

Én is az azonos korcsoport híve voltam, de közben rájöttem, hogy nem az számít, hogy milyen összetételű a csoport. Csakis az óvónők személyisége a lényeg. Valamint az sem utolsó szempont, hogy mennyien vannak egy csoportban, mert ha nagyon sokan, akkor egyik csoportösszetétel sem működhet normálisan. Kisfiam 3 évesen kezdte az ovit tiszta csop.-ba, de sajnos nem hozzáértő óvónénikhez került, így be sem szokott.

Most 4 éves, szeptembertől újra ovis, vegyes csoportba jár. Szerencsére találtunk neki egy nagyon jó óvodát, hozzáértő, kedves, türelmes, empatikus óvónénikkel. A beszoktatással semmi gond nem volt:)

Tehát szerintem gondold át, hogy hová íratnád szívesebben a gyermekedet, ne ijedj meg a vegyes csoporttól, nem a csoportösszetételtől függ, hogy melyik a jó óvoda.

2012. febr. 27. 21:23
Szerencsére a fiamat sima kiscsoportba tudtam iratni és nagyon meg vagyok vele elégedve. A keresztlányom vegyes csoportba járt. Sok problémájuk volt. Voltunk óvodalátogatásokon és már ott látszott, hogy az óvónő nem tudott minden korcsoporttal egyformán foglalkozni. Nálunk a védőnök is sima csoportokba iratják a gyerekeiket. Én úgy látom, hogy kezdenek visszatérni a sima csoportokhoz.
2012. febr. 27. 21:12

A vegyes csoportot kerüld el. Egy 5 éves gyerekekkel összezárni egy 3 éveset, nem túl szerencsés. Vitatkoznak civakodnak egymással. Én nagyon nem ajánlom.

Gondolj bele, hol bírja ki egy 5 éves gyerek, ha elveszi egy 3 éves gyerek a játékát? Püföli a kisebbeket! Nagyon nem ajánlom, a gyerek érdekében!

1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook