Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Otthonszülés! Geréb Ágnes fórum

Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)

9558. 470abc56d9 (válaszként erre: 9556. - Orsolya33)
2011. ápr. 4. 17:14
Nagyon nem értek egyet...mi az hogy kórházban nem Te vagy a felelős??? Hát ki??? Ott is ugyanúgy a gyerekedről döntesz, közel sem biztos, hogy jól, de ez már más kérdés...
9557. DODICA (válaszként erre: 9556. - Orsolya33)
2011. ápr. 4. 17:09

"ha a baba maximális biztonságáról van szó ,akkor nekem van igazam,illetve ha a kórházban az orvosomra bízom magamat és együttműködünk,valami baj esett volna,azért nem én vagyok a felelős."

Csak sajnálni tudlak a mondatod 2. felében írt gondolkodásod miatt. Mosod kezeid...

Azt meg nagyon furcsállom, hogy kijelented, neked van igazad a biztonságot tekintve. :)

Nem az a baj, hogy kórházban akarsz szülni, hanem az, hogy képtelen vagy azt belátni, objektív igazság e kérdéskörben nem létezik. Se nekem, se neked, senkinek sincs igaza: döntések vannak, szabad választás van, felelősségteljes gondolkodás. Attól, hogy számodra csakis a kórház nyújt biztonságot, nem jelentheted ki, hogy csakis az a jó megoldás. Mert az csak neked úgy jó, másnak meg máshogy, s tudni kellene elfogadni mások döntését is, s nem kétségbe vonni, hogy veled egyenértékű szülő.

Én úgy gondolom, ha kórházban szülsz, az is a te döntésed, a te felelősséged. Nem kívánom neked, hogy ezzel csak akkor szembesülj, ha baj van!

9556. orsolya33 (válaszként erre: 9552. - DODICA)
2011. ápr. 4. 16:58
A véleményem akkor sem lesz más,megváltoztatni más elképzelését nem akarom. Egy biztos, nekem nincs a kórházról rossz véleményem, neked miért van? Tán van rossz tapasztalatod? Az orvosomnak a szülésznőmnek a mai napig hálás vagyok! Ha rossz tapasztalatom lenne,akkor másik kórházba mennék legközelebb. Te így én úgy gondolom,és ha a baba maximális biztonságáról van szó ,akkor nekem van igazam,illetve ha a kórházban az orvosomra bízom magamat és együttműködünk,valami baj esett volna,azért nem én vagyok a felelős. Viszont ha otthon szülök, az én döntésem,ha baj van,akkor az én felelősségem, mivel én akartam nyugodt körülményt és nem olyat ahol megműtenek,ha komplikáció adódik,vagy a babán egyből tudnak segíteni,ha baj van. Ennyi.
9555. DODICA (válaszként erre: 9538. - Orsolya33)
2011. ápr. 4. 16:58

"Ha nem vágnak és nagy a baba,akkor meg szétszakad"

Persze. Kórházban, ahol fekve, a gravitációval ellentétesen, a legelőnytelenebb pózban szokás szülni.

Otthon az 5 kilós gyerekek is képesek gátrepedés okozása nélkül kibújni.

9554. DODICA (válaszként erre: 9533. - Orsolya33)
2011. ápr. 4. 16:55

"mivel a méhlepény amin keresztül az oxigént kapja éppen válik le"

Az már régen rossz, ha ez igaz, akkor nagy a baj!

A méhlepény jóval a szülés után szokott normális esetben leválni, nem a szülés alatt. Ha nem vágják el azonnal a köldökzsinórt, akkor a kinti élethez való alkalmazkodásban még nagy segítséget nyújt a babának: továbbra is szállítja az oxigéndús vért.

9553. DODICA (válaszként erre: 9531. - Orsolya33)
2011. ápr. 4. 16:53

"A háborítatlanság azt hiszem nem múlja felül azt,hogy életben is maradjon a baba.Ne mond nekem,hogy ha a császáron múlna a gyereked élete,akkor is ragaszkodnál az otthon szüléshez."

Túlságosan végletesen gondolkodol. Senki se állította ennek ellenkezőjét, sőt. Csakhogy az osz nem egyenlő a halállal, még akkor se, ha te erről meg vagy valamiért győződve. :)

Otthon milyen fertőzésveszély van szerinted?

A kórháziról meg érdemes az orvos ismerőseidet is megkérdezni. Vagy érdemes fiogyelni, mikor melyik kórházban betegszenek meg tömegesen...

9552. DODICA (válaszként erre: 9545. - Orsolya33)
2011. ápr. 4. 16:48

Már megint gonosz vagy. :)

Ráhibáztál: tájékozott vagyok a kórházi szülést illetően is.

Neked amúgy milyen összehasonlítási alapőod van? Ha nincs, akkor mégis miről is beszélsz? ;)

9551. DODICA (válaszként erre: 9519. - 470abc56d9)
2011. ápr. 4. 16:41
Bizony, sokszor. :) Többször nem is vagyok hajlandó. Akit valóban érdekelnek konkrét válaszok, hiteles információ, az vegye a fáradságot, írjon kulcsszavakat a keresőbe, s nézzen utána! Ha tényleg érdekli...
9550. DODICA (válaszként erre: 9516. - Derya)
2011. ápr. 4. 16:39

Olvasd akkor kérlek végig újra elejétől fogva ezt a fórumot. Többen, többször leírták már.

Bár kétségtelen, csak az tudja megérteni, elfogadni, aki nyitottan áll e kérdéshez, s ettől még nem kell magával az osz-sel egyetértenie.

9549. DODICA (válaszként erre: 9515. - Orsolya33)
2011. ápr. 4. 16:37

1. Gonosz vagy.

2. Az alulinformáltságod a szülői felelőtlenség.

3. A biztonság relatív dolog, egyénfüggő, nem pedig kinyilatkoztatás kérdése.

4. Mit érezhet az az anya, akinek kórházban sérül vagy hal meg a gyereke? Annak tudatában, hogy otthon békében megszülethetett volna? Mindig több szempontból vizsgáld a dolgokat, ne egyoldalúan!

5. A legegyszerűbb megoldás hárítani a saját felelősségedet másra. Ha kórházban szülsz, akkor is a te gyerekedről van szó, miért lenne más a felelős érte? Mégis kinek a gyereke, kinek a felelőssége???

9548. DODICA (válaszként erre: 9505. - Derya)
2011. ápr. 4. 16:29

Nagyon naív vagy a jogot és az egyéb érdekeltségeket illetően.

Melleslag sajnos nem csak ő az egyetlen, akit idehaza ártatlanul elítélnek. (Lásd. pl. móri gyilkosság ügye, az azért nagy visszhangot kavart.)

9547. DODICA (válaszként erre: 9499. - Orsolya33)
2011. ápr. 4. 16:27

"és tudtommal akkor is ha otthon szülsz"

Ezt hogy érted? Úgy, hogy az osz után bemegy anyuka a kórházba?

Ha így tudod, akkor nagyon rosszul tudod. :(

9546. limma (válaszként erre: 9545. - Orsolya33)
2011. ápr. 4. 16:23

Ennek úgy látom, már sohasem lesz vége -- úgysem juttok közös platformra :-)

DE azért ne is ítélkezzünk felelőtlenül és oktalanul - mivel szerintem az köztudott és elfogadott is talán, hogy ami jó a mamának, az jó a babának is.

Ha a mama nyugodt és boldog, akkor a baba is sokkal hamarabb és nyugodtabban jön a világra.

9545. orsolya33 (válaszként erre: 9544. - DODICA)
2011. ápr. 4. 16:00
Mivel két nagy baba volt bennem nehezebben állapították meg a köldökzsinór hosszát. Nem hoztunk haza semmilyen húsevő baktériumot sem és az az 50-60 kismama és baba sem kapott meg semmit,amíg én ott voltam. Biztos úgy van ahogy te mondod,mert te aztán totál tájékozott vagy a kórházban szülésről. Szülj otthon,csak a gyereket sajnálom,gondolom te meg a nyugalmadat és a gátadat. Istenítesz egy angyalcsináló kisiparost,aki nem tanul a hibájából és nem látja be,hogy olykor szükség van egyéb beavatkozásra, ha valóban anya akarsz lenni és nem gyászolni. A stílusom lehet hogy olyan amilyen,mert mérhetetlenül elítélem az önző embereket,akiknek a saját érdekei fontosabbak és úgy döntenek ahogy nekik biztonságos és nem a babájának.
9544. DODICA (válaszként erre: 9497. - Orsolya33)
2011. ápr. 4. 15:37

"Otthon nincs olyan steril környezet,steril eszközök, műtő...sorolhatnám."

A saját otthonod, bár nem steril, bír azzal az előnnyel, hogy a baktériumflórájával 9 hónap alatt már megismerkedett a magzatod. Ezzel szemben azt még a kórházi dolgozók is hangoztatni szokták, hogy a kórházakban kiírthatatlan baktériumtörzsek tanyáznak mindenféle sterilitás ellenére.

Műtő, az tényleg nincs. :) De nem is kell.

Megyek sorban...

A forralt víz minek? Azért, mert a filmekben sokszor látni? Szoktak forralni vizet, de leginkább a has borogatásához. A nagy többségnek az esik jól.

Törülköző minden normális háztartásban adódik, nem?

Ha a baba magzatvizet nyel, le tudják szívni a járatokat megfelelő eszközökkel, mint a kórházban. (Nem véletlenül nehéz a bábatáska.)

Ha a baba elakad a szülés során, sok bábai módszer létezik arra, hogy megoldják a helyzetet. Ha nem sikerül, és a bába úgy ítéli meg, kórházba mennek. (Ez se egy olyan probléma, ahol perceken múlna az élet.)

A köldökzsinór elszakadásáról nem tudok nyilatkozni. A rövid köldökzsinórral rendelkező babák is szépen meg szoktak születni a saját ütemükben. Bár megjegyzem, a köldökzsinór hosszát illik uh-n figyelni, ha extrém rövid, akkor gondolom, eleve kórházban szül a nő.

A gusztustalan stílusod ellenére elárulom neked külön is, ítélkezhetsz, ahogy csak akarsz, de mindig is lesznek olyan nők, akiket semmivel se vennél rá kórházi szülésre. Fogd fel végre!

A fröcsögés helyett inkább vehetnéd a fáradságot, és informálódhatnál, akkor nem írkálnál annyi hülyeséget.

9543. e458602baf (válaszként erre: 9540. - Jozsi.38)
2011. ápr. 4. 15:35

Igen és ki is fogom használni ezt a lehetőséget és tájékozódni fogok.

Szerintem egy nő életében egy nagyon nagyon jelentős esemény a szülés, és nem szabad csak átsiklani a téma fölött. Én amúgy is olyan típusú ember vagyok, hogy szeretek jól informált lenni abban ami érdekel.

Ugyan még van 2-3 évem a gyerekvállalásig, de nagyon érdekel minden ami ezzel kapcsolatos.

9542. e458602baf (válaszként erre: 9538. - Orsolya33)
2011. ápr. 4. 15:30

Tisztába vagyok vele, hogy nem lehet minden esetben elkerülni... én csak arról beszélek hogy indokolatlanul ne tegyenek semmi ilyesmit. Persze, hogy mi az indokolt eset, az relatív.

Mindenkinek a legfontosabb a gyereke egészsége ebben biztos vagyok. De az anya magára is gondoljon azért, ha egy mód van rá.

Nincs semmi gond a vágással, ha szükséges volt...akkor természetes, hogy így történjen.

Remélem azért átmegy amit szeretnék mondani...még véletlenül se azt mondom hogy minden áron én legyek az előtérben. A baba a legfontosabb ez nem kérdéses.

9541. e458602baf (válaszként erre: 9535. - Jozsi.38)
2011. ápr. 4. 15:23

Hogy bejön-e, az majd akkor derül ki ha kipróbáltam :)

Én is olvastam már egy-két történetet angliai szülésről, meg van egy tv műsor is ami ezt mutatja be(persze abból ki tudja mennyi igaz)... olvastam ilyet is olyat is... de mivel ezek az élmények mindenkinél mások, ezért majd remélem egyszer leírhatom a saját élményemet is, és az lesz a tuti számomra, mert azt én éltem át személyesen :)

9540. jozsi.38
2011. ápr. 4. 15:23
nekem egyszer se volt gátmetszésem ha ez vigasztal. a szülésfelkészítő tanfolyamok arra jók hogy tájékozódjon az ember az adott kórház szokásairól, oxitocin, gátvédelem, babamama szoba, apás szülés esetén mi a teendő(papucs és kórházi cucc beszerzése) ilyesmi
9539. 470abc56d9 (válaszként erre: 9537. - E458602baf)
2011. ápr. 4. 15:22

Pontosan így gondolom én is...

Ráadásul a felesleges siettetés(oxi, könyöklés stb) nem csak az anyát érinti, a baba is ugyanúgy megszenvedi...

9538. orsolya33 (válaszként erre: 9537. - E458602baf)
2011. ápr. 4. 15:21
Ha nem vágnak és nagy a baba,akkor meg szétszakad. Van hüvelytorna és inkább érezzem életem végéig a sebet,a kellemetlenséget,de a gyerekeim élnek. De mindenkinek más a fontos. Én meg a hasamon viselek egy 10 cm.es vágást, és?
9537. e458602baf (válaszként erre: 9534. - E458602baf)
2011. ápr. 4. 15:18
És ha megköveztek is érte... azért indokolatlanul ne vágjon már szét odalent...mert amellett hogy anyává válok... feleség, és nő is maradok, és szeretném továbbra is úgy használni azt a dolgot mint azelőtt...és ez vágás után úgy olvasom sokszor nem megy...vagy csak évek múlva. És higgyétek el nem vagyok önző ember, attól hogy így gondolom.
9536. orsolya33 (válaszként erre: 9534. - E458602baf)
2011. ápr. 4. 15:16
Én amondó vagyok, hogy mindegy hogyan sikerül,úgyis a szép részére emlékszek én is,mert egy élmény. Ha kell,akkor avatkozzanak bele művi úton,de ne veszítsem el őket és ennyi.Nincs nagyobb fájdalom a gyerek elvesztésénél és szerintem az orvosok is ezért avatkoznak bele inkább és ezért van annyi császár. Gondolom nekik sem könnyű feldolgozni egy halálesetet,aminek részesei voltak, hiába nem látszik rajtuk,szerintem csak jól leplezik,aki meg nem ,akkor az szívtelen,de ez más tészta.
9535. jozsi.38 (válaszként erre: 9532. - E458602baf)
2011. ápr. 4. 15:11
háborítatlan kórházi szülésre :) egy kedves kis történetet hallgattam egyszer egy angliából hazajött csajtól aki ott szülte az első gyerekét. 5napig!!! hagyták vajúdni és a végén csak akkor császározták meg amikor másodszorra is esett a szívhang. a végén azt mondta neki az ottani bába neki, hogy nem baj kedves legközelebb újra megpróbáljuk természetes módon. erre ő: de nem itt! inkább hazajön magyarországra
9534. e458602baf (válaszként erre: 9533. - Orsolya33)
2011. ápr. 4. 15:10

Valóban nem bánom a kellemetlenséget, ha szükségszerű, vagy életmentő beavatkozásról van szó.

De vajon mindig életmentő az a beavatkozás és szükségszerű, vagy csak pl. a doki siet a dolgára?

Nehezen nyilatkozok így, hogy még nem szültem, és ezért nem is akarok különösebben beleszólni itt a beszélgetésbe... mert majd megkapom hogy nem szültem még, mit tudhatom én hogy mi a legjobb.

Na de honnan tudjuk, hogy amit az orvos csinál, az mindig 100%-ig indokolt? Nem értünk hozzá...elmagyarázza szaknyelven, mi meg elhisszük mert nem tudunk reklamálni...magyarán ki vagyunk szolgáltatva.

9533. orsolya33 (válaszként erre: 9526. - E458602baf)
2011. ápr. 4. 15:00
Amit itt leírtál az az anya kellemetlensége,mind mind. Hát nem az a lényeg,hogy a gyerek kibújjon,hogy neki segítsenek? A babának jobban fáj a szülés a lényeg,hogy minél hamarabb kint legyen és jusson oxigénhez,mivel a méhlepény amin keresztül az oxigént kapja éppen válik le. Tiszta merő önzőség. Kit érdekel,ha megvágnak odalent??? Engem nem érdekelt,hogy a hasamat felvágták és viselem a heget életem végéig,de nem tudtam volna megszülni őket,én az életet választottam.
9532. e458602baf (válaszként erre: 9529. - Jozsi.38)
2011. ápr. 4. 14:57

Ezzel mire gondoltál? :) mert én nem ismerem ám a kórházakat.

Én valószínű, hogy Angliában fogok szülni, ha oda kerül a sor egyszer.

9531. orsolya33 (válaszként erre: 9524. - Szorsa)
2011. ápr. 4. 14:55
A háborítatlanság azt hiszem nem múlja felül azt,hogy életben is maradjon a baba. Sok komplikált terhesség és szülés van,éppen ezért döntenek sokszor a császár mellett az orvosok.Ne mond nekem,hogy ha a császáron múlna a gyereked élete,akkor is ragaszkodnál az otthon szüléshez. A fertőzésveszély nem hiszem,hogy a kórházban nagyobb lenne,mint otthon.A biztonság pedig nem kérdés.
9530. Méz111 (válaszként erre: 9523. - Vberni01)
2011. ápr. 4. 14:53

Elég sok ott a kivétel!

"Mi tartjuk magunkat a szakmához, vagyis ha nem érzünk kellő indokot, akkor nem operálunk" - jelentette ki az [origo] kérdésére Novák Miklós, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház szülészeti osztályának vezetője. Ez a kórház azok közé tartozik, ahol a legkevesebb császárt hajtják végre az országban: 17,8 százalékkal közelítenek a WHO ajánlásához.

9529. jozsi.38
2011. ápr. 4. 14:52
pesten a szt. imre kórházban átélheted a háborítatlan szülést. kérdés bejön-e :)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook