Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Otthonszülés! Geréb Ágnes fórum

Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)

9468. orsolya33 (válaszként erre: 9463. - Szorsa)
2011. ápr. 3. 20:39
A kórházban is szinte csak az utolsó pillanatokban van ott az orvos, végig egy szülésznő figyel meg,aki le tudná vezetni a szülést otthon is,DE ha komplikáció adódik,egyből tudnak cselekedni,rendelkezésre áll műtő,eszközök,ami otthon nincs.Számításba kell venni mindent,mert a baba életéről van szó.Az egy másik kérdés, hogy a kórház valóban rideg és nincs olyan nyugodt körülmény,mint otthon,de szülésnél nem a külső körülményeknek kell számítani,hanem hogy az anya a babára koncentráljon és magára a szülésre.Ez a hsz-ed számomra azt tükrözi, hogy aki otthon akar szülni,az az orvos miatt akar,csak nem értem,hogy miért.Az orvosokat szidják,a gyilkos Gerébet meg nem. Amíg egy orvost meghurcolnak egy baba halála miatt,ami nem minden esetben miatta történik és valószínűleg nem szándékosan követ el műhibát.Geréb keze között,pedig nem egy baba halt már meg.Olvastam, hogy 6 gyereket otthon szültél meg, nem féltetted Őket,nem motoszkált ott a fejedben, hogy mi van ha valami baj adódik és elveszítem,holott a kórházban tudnak rajta segíteni,ha lehet? Mert például én nem engedtem meg magamnak azt a luxust, hogy veszélyeztessem a gyerekeim életét a saját félelmeim, vagy kényelmem miatt,mert a gyerekek is emberek,egy teljes jogú személyek,csak még kicsik és nekünk kell helyettük dönteni. Én úgy döntöttem helyettük, hogy a lehető legbiztonságosabb helyre vonultam,a kórházba és életet adtam neki és életben is vannak,pedig ha otthon szülök,akkor mind a hárman meghalnak,mert a köldökzsinór rövid volt és el is szakadt. Egyből tudtak cselekedni.
9467. vberni01 (válaszként erre: 9451. - Orsolya33)
2011. ápr. 3. 20:35
Lehet egyébként tudni, hogy milyen komplikáció lépett fel szülés közben? Csak azért, hogy egy kórházban is minimum 30 perc mire előkészítik a vajúdő nőt a műtétre....
9466. vberni01 (válaszként erre: 9443. - Orsolya33)
2011. ápr. 3. 20:30
És hány orvost vonnak ezért felelősségre? Hány nevet hallunk a híradóban? Közülük hányat csuknak le, vagy tiltanak el? Egyet sem!!! :(
9465. vberni01
2011. ápr. 3. 20:27
Dodica, Gavrillo köszi a tippeket. Erőltetni persze én sem fogom, nem adok ultimátumot neki! :) De igyekszem rávezetni. Pl innen is kimásoltam egy apuka hozzászólását, aki bent volt a szülésnél, és egy igazi pozitív élményként írta le. Ezek szerintem azért csak elosztják a kételyeiket. Sajna szülésfelkészítő nálunk nincs, azt a neten kell rendelnem. Lótuszbaba-t ismeritek?
9464. 625b4da9ec (válaszként erre: 9463. - Szorsa)
2011. ápr. 3. 19:35

Én ezt értem!!!!

Viszont ezen a fórumon némelyek kategorikusan elutasítják a kórházban szülést még akkor is,ha csak bába van jelen és orvos nincs!

Ők kizárólag otthon, de mindenképpen KÓRHÁZON KÍVÜL akarnak/szeretnének szülni.

Ezért írtam alább amit, mert az őket támadók ezt az érvet hozzák fel, amit Te is leírtál: intézményben, pár lépésre az orvostól, műtőtől...

9463. Szorsa
2011. ápr. 3. 19:28
Úgy értettem ahogy Gavrilo1 írta, hogy ott még kórházban sem orvosok vannak, hanem bábák. És ha elolvasod figyelmesen, akkor ez teljesen érthetővé válik. Sőt, pontosan az otthonszülést és a kórházban bábával és nem orvossal szülést propagálja.
9462. 625b4da9ec (válaszként erre: 9461. - Gavrilo1)
2011. ápr. 3. 19:15

Ezzel maximálisan egyetértek!!

De ezen a fórumon (OTTHONSZÜLÉS) néhány társunknak nem fér bele a KÓRHÁZBAN szülés, mert szó szerint értik azt, hogy OTTHON!

Ezért írtam azt alább, amit.

9461. Gavrilo1 (válaszként erre: 9460. - 625b4da9ec)
2011. ápr. 3. 19:07

Ők a saját maguk szülését nem tudják csak otthon elképzelni, de ha másnak háborítatlanul kórházban tetszik tessék. Mindenki joga hogy úgy szüljön ahogy akar- hát én ezt vettem ki a szavaikból.

Egyébként az említett mondat csak kiragadott rész egy hoszú cikkből. Olvasd el és akkor rájössz miért nem tesz az otthonszülés alá. Én olvastam!

9460. 625b4da9ec (válaszként erre: 9459. - Gavrilo1)
2011. ápr. 3. 19:00

Változatlanul nem egyről beszélünk!

Otthonszülés nem = kórházban szülés.

Ezt valahogy nem akarod megérteni.

Pl. DODICA határozottan elutasítja a kórházban szülést még akkor is ha csak bába van jelen orvos nélkül (legalábbis én így értettem).

Továbbra sem értem (minden tiszteletem mellett), hogy mit nem értesz?

9459. Gavrilo1 (válaszként erre: 9458. - 625b4da9ec)
2011. ápr. 3. 18:50

Kórházi szülés esetén csak a bába van ott nincs orvos és az egész terhességet ő kiséri végig- ezt jelentte a hozzászólás- vagyis nincs ORVOS

Ha érdekel itt ateljes cikk. És nem a korházban, orvossal való szülés mellett érvel, de nem ám. Hanem amagyar katasztrófális helyzetet jellemzi.

[link]

9458. 625b4da9ec (válaszként erre: 9457. - Gavrilo1)
2011. ápr. 3. 18:27

Nézetem szerint azért tett alá az osz-nek, mert itt hónapok óta azon megy a vita, hogy OTTHON és nem KÓRHÁZBAN akarnak szülni (DODICA, Dumboci stb)

Az általam lereagált hozzászólásban pedig azt olvashatjuk, hogy bába kíséri be a KÓRHÁZBA.

Mit nem értesz ezen??

9457. Gavrilo1 (válaszként erre: 9455. - 625b4da9ec)
2011. ápr. 3. 18:21
miért tett volna alá??? Senkinekm sem kötelező otthon szülni, mint már millióan írták. Kórházban is lehet, de máshol ott sincs orvos, sőt van hogy a terhesség alatt se látja a kismamát orvos, csak védőnő, bába. Mivel ez normál esetben nem kóros állapot, csak egy teher. Csak mi vagyunk annyira hozzászokva az orvosokhoz.
9456. 625b4da9ec (válaszként erre: 9455. - 625b4da9ec)
2011. ápr. 3. 18:12
Bocsánat! Ne hozzáállással,hanem hozzászólással!!!
9455. 625b4da9ec (válaszként erre: 9454. - Szorsa)
2011. ápr. 3. 18:10

Ezzel a hozzáállással akarva/akaratlanul alátettél az otthonszülőknek!

Valószínűleg erre:"a bába kíséri be az anyákat a kórházba.."(hova????????) nem csak én figyeltem fel!

9454. Szorsa
2011. ápr. 3. 18:00

Marsden Wagner professzor ezt mondja egy előadásán:

Látják? Nagyon érdekes, hogy az orvosok Magyarországon azt mondják, hogy azért van szükség az orvosok

jelenlétére a szülésnél, mert azt akarják, hogy az biztonságban folyjék le. Erre én azt mondom, hogy ez egy érdekes

állítás. Európában kevesebb babát és anyát veszítenek el, mint Magyarországon.

Skandináviában az esetek 75-80%-ban a bába kíséri be az anyákat a kórházba, õ gondozza, õ látja el tanácsokkal,

kíséri a szülést s az anya nem is találkozik orvossal. Ez, az összes szülés 75-80%-ára jellemzõ! És kevesebb babát

veszítenek el, mint önök itt Magyarországon. Hát, hogy mondhatják, hogy biztonságosabb több orvos jelenlétében

szülni?!

9453. Szorsa
2011. ápr. 3. 17:59

Az otthonszülés egy LEHETŐSÉG, de nem kell attól tartani, hogy kötelező lesz. Aki otthon szül, az is szereti a gyerekét, annak is a gyerek a legfontosabb.

6 x szültem otthon, és úgy gondolom, hogy mindent megtettem a biztonságunkért, a háborítatlanságunkért.

Nem gondolom, hogy rosszabb van jobb lennék bárkinél, aki kórházban szült volna, inkább MÁS.

9452. orsolya33 (válaszként erre: 9449. - DODICA)
2011. ápr. 3. 15:08
Nem arról van szó, hogy ki hogyan tesz többet a gyerekéért szülésnél, az mindegy,hanem,hogy egyáltalán esélyt adok arra, hogy életben maradjon,ahol olyan eszközök és segítség van,ahol komplikáció esetén segítenek.Tisztában van mindenki azzal,hogy minden nő képes szülni...stb.,ha minden rendben, de nincs mindig minden rendben,sőt!!!!
9451. orsolya33 (válaszként erre: 9446. - DODICA)
2011. ápr. 3. 14:51
De, felelősnek érezném magamat,keresném a hibát, hogy hol rontottam el,vagy hogy miért kapom az élettől azt, hogy megszülöm és egyben elvesztem a babámat. De esélyt adtam magunknak és első sorban a babáimnak ahhoz, hogy olyan körülmények között jöjjön a világra,ahol minden adott ahhoz,hogy komplikáció esetén segítsenek.Mint ahogyan Geréb se akarta azt, hogy a gyerek meghaljon, sok orvos se tehet arról, hogy így alakul. Csakhogy Gerébért kiáll mindenki,az orvos meg szar. Viszont a Geréb által vezetett szülések csak annyira voltak komplikáltak , hogy kórházban rutinosan elhárították volna. Otthon szülő anyák többségének nyilatkozata szerint azért szül otthon,mert a kórházi körülmények ijesztőek, barátságtalanok a számára és otthon jobban érzi magát. Hát számomra is barátságtalan és rideg volt, voltak bunkó nővérek, bunkó orvosok. DE nem azért voltam ott, hogy a seggemet kinyalják és hogy welness üdülésen érezzem magamat,hanem szülni mentem.Szóval én számomra is jobb lett volna otthon,DE nem biztonságos!!!!! És kinek nem volt elsősorban az, A GYEREKEIMNEK,ÉS KINEK AZ ÉRDEKEIT NÉZI EGY ANYA, A GYEREKEI ÉRDEKEIT ÉS NEM A SAJÁTJÁT. Úgyhogy szartam én arra hogyan érzem magam és hogy egy két nővér milyen bunkó,a lényeg egy volt, hogy minden segítséget meg tudjanak adni a gyerekeimnek, ha arra lesz szükség, és hogy minél hamarabb. Szüljenek még otthon egy két gyereket és kívánom,hogy minden rendben legyen A BABÁVAL, de ha nem ,ha mondjuk a köldökzsinór összegabalyodása miatt nem,akkor vajon a következőt is otthon akarná megszülni???? Még akkor is ha a kórházban egyből tudnának segíteni,vagy akkor is nagyobb lenne a féltés saját maga iránt, mint a gyerek iránt.Hát én az otthon szülő anyákat,azokat,akinek életben maradt a gyereke mázlistának tartom és tegye össze a kezét,de ettől függetlenül mérhetetlen önző dolognak tartom és szerintem a világ 70-80%-a annak tartja. Kövezzetek meg érte nem érdekel!!!!!! Én a gyerekeimért szó szerint tűzbe tenném a kezemet,és éppen ilyen az,amikor egy anya félre teszi a félelmeit azért, hogy a gyereke minden baj nélkül szülessen meg, illetve ha baj van rendelkezésre álljanak olyan eszközök,amivel segíteni lehet.Geréb pedig egy gyilkos, egy felelőtlen vissza maradott, szakmájához nem méltó sorozatgyilkos!!!!! Egy angyalcsináló a pártfogóival együtt,akik annak ellenére is megkérik, hogy segítsenek neki szülést levezetni,amikor már jó pár baba meghalt a kezei között.
9450. 67691d8c26 (válaszként erre: 9447. - DODICA)
2011. ápr. 3. 14:50
Megérteni meg tudom, csak elfogadni nem. Van különbség, szerintem!
9449. DODICA (válaszként erre: 9448. - Bumble-bee)
2011. ápr. 3. 14:40

Nagyon jól értettem én, hogy mit írt. Épp azért válaszoltam, amit. :)

Ugyanis miért olyan biztos valaki abban, hogy ha kórházban szül, akkor mindent megtett a gyerekéért, amit csak lehetett? Ám legyen... Aki a kórházban bízik, az így gondolja, ebben hisz.

Ugyanakkor miért gondolja bárki is, hogyha éppenséggel valaki nem a kórházat választja a szülése helyszínéül, akkor az ő esetében más a helyzet? Aki otthon szül, az is tudja, hogy mindent megtett a gyerekéért, amit csak lehetett. Ő abban bízik, úgy gondolja, abban hisz.

A kérdés most már csak az, aki a kórházakban bízik, honnan veszi a bátorságot, hogy elítélje mindazokat, akik meg másképp gondolják? Honnan veszi, hogy ő többet tesz a gyerekéért? Miért olyan biztos abban, hogy neki van igaza? És mégha biztos is benne, milyen alapon ítéli el azokat, akik otthon szülnek? (Tisztelet a kivételeknek, természetesen.) Az ő igaza csak önnön magára érvényes.

Nem az otthonszülők azok, akik nem képesek elfogadni mások hitét, gondolkodását, döntését... Pedig nyilvánvalóan nekik is megvan a saját igazságuk atekintetben, hogy az osz-t választják. Mégis, egyetlen osz se szokta becsmérelni a másik döntését, nem hangoztatja, hogy de igen, szülj otthon, mert az jobb, akkor többet tettél a gyerekedért (holott így gondolja, ha nem így lenne, kórházba menne szülni).

Hogy jobban megérts: én egész életemben hibáztatni fogom magamat azért, hogy az első gyerekemet nem otthon hoztam világra.

Az utolsó mondatod korrekt, örülök neki. :) A kölcsönös elfogadáson lenne a hangsúly.

9448. bumble-bee (válaszként erre: 9447. - DODICA)
2011. ápr. 3. 14:06

Szerintem o nem igazan igy ertette amit leirt,ahogyan te. En inkabb ugy ertelmeztem,hogy ha a korhazban egy orvosi muhiba miatt tortenik valami,akkor tudod hogy te mindent megtettel amit csak tudtal. Ezzel szemben ha otthon tortent volna valami,akkor lehet,hogy egesz eletedben magadat hibaztatnad,hogy miert nem korhazban szultel,ahol esetleg gyorsabb ellatast kaptal volna.

Azt ertem,hogy ti,akik az osz.-t tamogatjatok valasztjatok,ugy erzitek hogy ti akkor tesztek meg mindent ha otthon szultok.

9447. DODICA (válaszként erre: 9445. - 67691d8c26)
2011. ápr. 3. 14:01

"Szerintem aki anyává válik, az nem nézheti többé csak saját magát, onnantól a gyereknek kell a legfontosabbnak lennie!"

Bizonyára nagyon furcsállod, de az otthonszülők is ezt gondolják, s ezért is szülnek otthon, vagy születésházban. Lehet, képtelen vagy megérteni.

9446. DODICA (válaszként erre: 9443. - Orsolya33)
2011. ápr. 3. 13:59

"Tudom,ott is vannak hibák,komplikációk,de az az orvos felelőtlensége"

Aha. Tehát a kórházi szülésed esetén, ha baj van, akkor mosod kezeid, nem érzed magadat felelősnek?

Számomra ez megdöbbentő hozzáállás, s cseppet se nevezem felelősségteljesnek. Az viszont tény, mindez a te érdekedet szolgálja, a gyerekedétől függetlenül.

9445. 67691d8c26 (válaszként erre: 9443. - Orsolya33)
2011. ápr. 3. 13:56
Az utolsó mondatod nagyon-nagyon tetszik. Valahol én is ezeket a szavakat kerestem. Szerintem aki anyává válik, az nem nézheti többé csak saját magát, onnantól a gyereknek kell a legfontosabbnak lennie!
9444. Gavrilo1 (válaszként erre: 9443. - Orsolya33)
2011. ápr. 3. 13:45
Ez a tipikus szöveg, szerintem már milliószor hallotta és nem fogja meghatni. És engem sem, mert ez csak fellengzőség. Felelősségteljes gondolkodás, önzetlenség- mintha az otthon szülők nem gondolták volna sokszor át mit és miért tesznek.
9443. orsolya33 (válaszként erre: 9437. - Alexa77)
2011. ápr. 3. 12:53
Mondj hálát az égnek,hogy semmi baja nem lett a gyerekeidnek és neked sem,mert ezt nem a pozitív gondolataidnak köszönheted. Azok az anyák is pozitívan nagy lelkesedéssel,félelem nélkül szülték meg otthon a gyerekeiket,bár pár napra rá temethették is,mert olyan komplikációk adódtak,amin otthon segíteni nem lehetett,a kórházban pedig igen. Tudom,ott is vannak hibák,komplikációk,de az az orvos felelőtlensége,az otthon szülőknél,pedig az anya a hibás.Az utóbbi idők ilyen haláleseteinél pedig simán tudtak volna segíteni a kórházban. Bár mindenki szíve joga szerint dönt, hol akar szülni,hogyan akar szülni,én úgy döntöttem, hogy a gyerekeim érdekeit tekintem,pedig otthon biztos kellemesebb lett volna számomra, a gyerekeim számára,pedig nagy eséllyel halálos. Én Őket néztem és nem magamat.És talán ez is az anyává válás és felelősségteljes gondoskodás része,mivel önzetlenül választottam a számomra kellemetlen helyszínt,mert az a gyerekeimnek biztonságos volt.
9442. DODICA (válaszként erre: 9437. - Alexa77)
2011. ápr. 3. 09:48

Szia!

HIányoztál! :)

Irigyellek a 2. dokid miatt. Igazad van, ha minden orvos így állna az osz-t választókhoz, nem lenne semmi hiba. Talán még azok is járnának a várandósság alatt orvoshoz, akik ma még nem teszik. :)

9441. DODICA (válaszként erre: 9436. - Vberni01)
2011. ápr. 3. 09:46

Elfelejtettem...

Az viszont még kérdésként se merült fel bennünk soha, hogy ott lesz-e a szülésnél, vagy nem. Mikor a tanfolyamon feltették a kérdést, ki döntötte el, hogy bejön apa a szülésre, teljesen értetlenül néztünk egymásra, ugyanis erről mi sose beszéltünk egy szót se, teljesen természetes volt szavak nélkül is egymásnak, hogy bent lesz.

A férfiak se egyformák. :)

9440. DODICA (válaszként erre: 9436. - Vberni01)
2011. ápr. 3. 09:43

Megnyugtatlak, az én párom is megjárta a maga kálváriáját. :) Ő ugyan már 24 volt, mikor az első gyerekünk született, de bizony, a várandósság első 3 hónapjában szinte tiltakozott ellene. Viszont bármennyire is kétségbe ejtette az apaság tudata, abban - velem együtt - biztos volt, hogy megtartjuk a pocaklakót, a családok ellenérzéseivel harcolva. Ez a harc kovácsolta őt végül apává. Érdekes módon, ő nálunk fordított a helyzet, nagyon sokat foglalkozott az első gyerekkel, de ahogy jöttek sorba - s ahogy egyre nehezebbé vált az életünk - egyre kevesebb időt tölt a gyerekekkel. Ez nem azt jelenti, hogy ne szeretné őket, de ma már kb. ott tartunk, jó, ha képben van, melyik osztályba jár a gyereke és ki az osztályfőnök, a programokra legyek kedves én menni. :)) Múltkor kivételesen (6 év eltelte után) neki kellett elmenni egy szülői értekezletre (mert már a nagyszülők se értek rá helyettem menni) életében először. Hát 2 napig pereltem vele, hogy nincs kibúvó, igenis meg kell oldania, fontos, el kell rá menni. :))) Azt meg inkább nem írom le, hogyan jött haza róla. :)

Ha nem kellene éjt nappallá téve dolgoznia, s nem lenne testileg-lelkileg hulla, mikor itthon van, bizonyosan többet foglalkozna a gyerekeivel. Néha, ritka pihentebb állapotaiban ennek mutatja tanújelét, olyankor a skacok oda-vissza vannak az örömtől. :)

9439. DODICA (válaszként erre: 9435. - Szimbamacska1)
2011. ápr. 3. 09:33

Részben egyetértek, részben nem.

Abban mindenesetre hiszek, a saját gondolkodásunk, hozzáállásunk befolyásolja saját képességeinket. A hit ereje nem lebecsülendő.

El lehet jutni arra a szintre, hogy mindenféle félelem nélkül álljunk egy szülés elé, annak ellenére is, hogy eszünkkel tudnunk kell, bármikor bármi lehet. A kettő nem zárja ki egymást.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook