Otthoni kenyérsütés géppel-tapasztalatok..? (beszélgetés)
Először elindítom a "tésztadagasztás" programot, majd, ha lejárt, akkor elindítom a sütést.
Ha a tészta hamarabb megkel, akkor leállítom a kelesztést, és elindítom a sütést. Szokott működni... :)
Megsütöttem,FENSÉGES lett, mindenkinek ajánlom.
Annyit változtattam, hogy először géppel összedolgoztam a kenyérnek valókat, por élesztő helyett a LIDlis élesztő 3/4 ét tettem bele meg egy kupaknyi 10%-os ecetet és még 2 kávéskanál sikért.
Majd kikakpcsoltam,és ujra bekapcsoltam a gépet a gyors programra és abban sütöttem meg közepesen barnára. Az utolsó 5 percnél kikapcsoltam mert sötétnek találtam. Igy pont jó lett, sőt fenséges. Kalács jellegű lukacsos de kenyér izű kenyér lett. Köszönet Erikának a recept-ért...
Drága Erika én is szeretném tudni milyen programon sütöd, normál vagy gyors? Most betettem normálra, remélem jó lesz. Igazán a gyorsnak örülnék,nincs mindig 3 órám egyben itthon. Köszi a mielöbbi választ. Látom nem csak engem érdekel.Remélem jól vagy mert nemigen olvashatlak?
Szép napotneked és mindenkinek.....
Ha csak simán elindítottam a "kalácsprogramot", akkor eddig mindig túlkelt a tésztám.
Az utóbbi időben ezért figyelek rá, hogy ha a tészta a forma 3/4éig kelt, elindítsam a sütést.
Így jó szokott lenni.
Kalács (kenyérsütőben)
Hozzávalók:
-50dkg liszt
-2 db felvert tojás
-3 dl langyos tej
-1 cs szárított(vagy 2,5 dkg friss) élesztő
-5 dkg olvasztott vaj (én picit többet szoktam)
-3 evőkanál cukor (ebből is picit többet szoktam :D)
-1 csipet só
-kakaópor
-citromhéj
Elkészítés:
A kenyérsütőbe tegyük bele a hozzávalókat a következő sorrendben: tej, tojás, vaj, kakaó, liszt, cukor, só, élesztő, citromhéj.
Ezután elindítjuk a megfelelő programot:D
Nekünk kétlapátos gépünk van, kb 5 éves, nagyon sokat használjuk. Elsősorban kenyérsütésre, néha kelesztésre. Egyik kedvencünk:
Burgonyapelyhes kenyér
25 dkg rétesliszt, 20 dkg normál liszt, (mi legtöbbször gyermelyi közönséges lisztet veszünk) 2,5 dkg élesztő, 5 dkg burgonyapehely, 2 tk só, 1 ek cukor, 2 dkg vaj, 4 dl tej.
Másik:
Kenyérvarázs sorozatból a Falusi fehér kenyér liszt is kell hozzá, 1 kg-os kiszerelésben lehet kapni a Vitaporta és egyéb gyógynövényboltokban.
1,5 dl víz, 1 pohár kefír, 1 ek (oliva vagy más finom) olaj, 50 dkg liszt, 5 dkg a falusi fehér lisztből,1,5 dkg frissz élesztő.
Mind2-t rövid programon sütjük, mely 1 óra 58 percig tart. Amikor elsőt sipol, akkor szoktam bele magvakat önteni, vagy apróra darabolt olivabogyót. Amikor befejezi a dagasztó-keverő tevékenységet, (a mienk 1 óra 20 perc után) akkor felnyitom a fedelét, és óvatosan kiszedem a 2 lapátot, mert egyébként sokszor nagyon nehéz a sütés után kioperálni belőle.
Sok sikert!
Egyszer valahogy keverés közben úgy meglódult, h lerepült a kisszekrényről a konyha kövére..... Kirántódott a zsinór stb. Nagyon megijedtem, az egyik sarkából jó nagy darab letört, de csak a műanyag köpeny részéből. Szerencsére azóta is tökéletesen működik
Kipróbáltam és jelentem, ma ettünk s.k. kenyeret:D
nagyon örülök, hogy végre sikerült egy jót sütni, nagyon köszi a receptet!
Nagyon köszi a választ!
Kiirtam a receptedet, mert ez hasonlit leginkább egy kenyérre:) úgy értem, ami receptfüzetet kaptunk a kenyérsütőhöz, abban pl. olyan kalácsrecept van, amihez 5 tojás kell. Sárga, mint egy piskóta a végeredmény és nincs is kalácsize.
Holnap tesztelek :D köszi mégegyszer!
Aranyos vagy, ezt is számtalanszor kipróbáltam, de semmi eredménye nem volt. Szerintem az enyém selejt, látszólag sem illeszkedik a teteje, szinte tátong az oldalán a lyuk,ahol elszökik a meleg. :((
Mivel karácsonyra kaptam évekkel ezelőtt,nem volt szívem visszavinni. Így jártam.
A tied, meg a Moulinex a legjobb most a piacon.
Köszi a receptet!:)
Én is a tecsóban veszem a kenyérlisztet. De annyi féle van már, magos, rozsos, krumplis. Csak el kell olvasni mi van ráírva, mert sokban már pl benne van az élesztő is.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen lisztet használtok? Nekem sem jön össze igazán a kenyérsütés (bár anyukámék kutyái jól járnak...).
Van, ahol réteslisztet is tesznek a kenyérbe, de olyan receptet is láttam már, hogy BL80-as lisztet hsaználnak. Vagy ez mindegy?
Nekem is ilyen van, én nagyon szeretem. Kenyeret kb. hetente sütők. Most diétáztatom a családot, azért nem kapnak, mert frissen azonnal megeszik.
Az én receptem:
3 dl víz, 55 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 kk só, 1 kk. cukor, 1 cs. porélesztő. És a férjem oregánoval szereti. Én nem várom meg a csipogást, hogy lehet fűszeretni, még az elején beleteszem.
Nekem ez vált be.
Hónapokig tanulmányoztam a témát, és a Te problémádra azt írják, hogy a tetején levő kémlelő ablak miatti hőveszteségből adódik. Ha letakarod az ablakocskát, akkor megsül a kenyér teteje is.
Én Panasonic márkájút rendeltem, azt írják, ez a legmegbízhatóbb. Nincs is kukucskáló a tetején. :-)