Otthoni kenyérsütés géppel-tapasztalatok..? (beszélgetés)
Nagyon köszi, igen, erre gondoltam:D
kivettem a lapátokat és anélkül sült meg a kenyér.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a lapátokat mikor vehetem ki a tésztából?
Valaki irta, hogy kiszedi, csak nem lelem:(
huha bocsi nem figyeltem tegnap a fórumra :)
most én már előre kevert liszteket veszek, és nem teszek bele semmit csak amit írnak, de ezt mint egy patikus pontosan kimérve :DD
annyit csinálok még másképp hogy a sót a liszt tetején egyenletesen szétszórom, eddig az egyik sarkába raktam, eddig úgy tűnik nekem ettől "működik"
már rájöttem ,hogy így is kevés kenyeret eszem, úgyhogy sajnos a fele megszárad, de ezt nem kell nagyítóval néznem, hogy penészedik-e mint a bolti kenyérnek látszó tárgyaknál
A sikérrel a liszt minőségét javíthatod.
Szerintem, ha kifejezetten kenyérlisztet veszel, akkor nem kell bele, hiszen annak magasabb a sikértartalma.
"teszek sikért egy mokkás kanállal"
"Összegezve: 1 dl tej,2 dl viz,langyosan, 3 evőkanál olaj,só,liszt, sikér, ecet,1 evőkanál cukor, 3/4 morzsolt élesztő"
A sikér szándékosan kimaradt az összegezésből?
Mindig kell bele?
Szia..én az 23-as Erika-darts féle kenyeret sütöm. Szuper, kis változtatással. A Lidlis élesztőt szoktam venni az 4,2 dkg ennek veszem a 3/4- ét a tetejére szórva a cukor főlé. A tetejére teszek sikért egy mokkás kanállal és egy kristáylvvizeskupaknyi 10%-os ezetet. 3 evő kanál olajat teszek és 1 dl tejet és kb 2 dl vizet, langyosan néha többet,amennyit kiván és 60 dkg lisztet, a többi ugyanaz. Először bedagasztom aztán leállitom a gépet és 10 perc után rákapcsolom a gyors programra, világos sütésre. Amikor a dagasztás leáll kiveszem a lapátokat, kézzel megformázom a kenyeret és visszateszem sülni. Ilyen finom kenyerem még sose lett.
Összegezve: 1 dl tej,2 dl viz,langyosan, 3 evőkanál olaj,só,liszt, sikér, ecet,1 evőkanál cukor, 3/4 morzsolt élesztő a tetejére. Ez egy kg friss kenyér lesz. Ha lehet/van otthon/rendes élestőt használok, olcsóbb sokkal és tökéletes. Nekem bejött és géppel gyors is. Ha kihült leszeletelem és 3-4 szeletenként lefagyasztom. Sokkal finomabb mert friss mikor felenged. Mi ketten vagyunk csak.
Azt hiszem sikerült.
Nem lett olyan magas mint eddig,eddig, de nem esett össze.
Igen, még ez lehet az oka...:)
Átlagban fél kg liszthez egy cs. szárított élesztőt érdemes keverni. A frissel nem tudom, mi a helyzet, mert azzal én is mindig túllőttem a célon :)
A folyadék pedig átlagban fél kg liszthez 3 dl.
De ez is változhat a liszt minőségétől függően...
Érdemes tehát figyelni, dagasztás közben hogy alakul a tészta.
Kösz.
Akkor pl 65 dkg liszthez mennyit tegyek?
ha lehet még délelőtt válaszolj ,mert 1 órakor indítom a kenyérgyárat!
"nagyon kellett figyelnem, nehogy túlkeljen a sok cukortól"
Ezt hogy kell csinálni ,mert néha nekem beesik a közepe?
Holnap megint sütnöm kell ,jó lenne,ja szép lenne!
:) Sok sikert!!!
Én ma sütöttem teljes kiőrlésű kenyeret, egész jó lett, nagyon ízlett (főleg az eddigiekhez képest:S).
Vacsira meg kalácsot, és kb duplaanyi cukrot teszek bele, mint a receptben leírt mennyiség :)
Nagyon finom lett, csak nagyon kellett figyelnem, nehogy túlkeljen a sok cukortól... :)
Megnéztem és tévedtem, neked van igazad, van rajta dagasztás és sütés külön. Valamiért elkerülte a figyelmem, pedig megvan egy éve lassan és használom is. Bocsánat, ki fogom próbálni. Végülis nekem és a barátnőmnek, meg a csemetéinek izlett a kalács ma sütöttem nekik megint.Kenyeret meg tegnap feleztünk. A gyerekemnek nem izlik, nincs benne az a sok minden
minden amit beletesznek. Nekünk meg igy izlik. Igy felezünk és én is azt eszem ami finom. Találtam egy másik kalács receptet kefirest ki fogom próbálni és ha jó akkor leirom ide i s a receptet. Puszi mindenkinek.....
Sajnálom, hogy nem sikerült!
Nekem elsőre sikerült eltalálnom a megfelelő arányokat, másodjára viszont nem lett olyan jó :)
Lehet, hogy első alkalommal fel kellet volna jegyeznem a mennyiségeket?? :D