Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Pékek és tapasztalt kenyérsütők segítsetek! Hogyan lehet jó kenyeret sütni? fórum

Pékek és tapasztalt kenyérsütők segítsetek! Hogyan lehet jó kenyeret sütni? (beszélgetős fórum)


1 2
2012. nov. 11. 20:55
A Google-üsd be Limara-pékség
2012. okt. 1. 09:55
Köszönöm!!!
49. 34c48a3825 (válaszként erre: 47. - LauraJones)
2012. szept. 28. 10:14
Teljesen jó egy konyharuha vagy ilyesmi is , de zárt edényben is elvan, a gézlap kevés neki. Csak arra figyelj, hogy elég nagy edény legyen, mert ez szaporodik ám rendesen :)
2012. szept. 27. 16:16
Van egy ilyen oldal hogy LIMARA pékség keresd meg ott is sok jo ötletet kaphatsz.
47. LauraJones (válaszként erre: 25. - 34c48a3825)
2012. szept. 27. 15:34

Még egy fontos kérdés.

Ezt gézlappal fedjem le? Vagy pl befőttes üvegbe rakjam, csatos üvegbe?

És hűtőben legyen, vagy szabad levegőn?

46. LauraJones (válaszként erre: 45. - 34c48a3825)
2012. szept. 27. 15:32
Felcsigáztál :)
45. 34c48a3825 (válaszként erre: 44. - LauraJones)
2012. szept. 27. 14:50
Nagyon savanyú szagú lesz, de csodát művel a kenyérrel.
44. LauraJones (válaszként erre: 43. - 34c48a3825)
2012. szept. 27. 14:31

Igen, értem, csak eddig azt gondoltam, hogy a sima lisztes vizes keverék a kovász.

Ezt a 2-3 napos változatot is ki fogom próbálni, hogy mit csinál az élesztő a többi dologgal 2-3 napon át.

43. 34c48a3825 (válaszként erre: 41. - LauraJones)
2012. szept. 27. 13:22
Talán nem voltam elég egyértelmű: az általam leírt változat is egyfajta kovász, amivel évek óta, mind a sütőben, mind a kemencében régimódi, békebeli, kovászos kenyeret sütök.
42. LauraJones (válaszként erre: 40. - Gnomo)
2012. szept. 27. 12:08
Ez így van :D De nekem az nincs :P Még, majd talán egyszer lesz, kint az udvaron, de akkorra már profi akarok lenni :P
41. LauraJones (válaszként erre: 39. - 34c48a3825)
2012. szept. 27. 12:07

nem úgy mondanám, hogy nem lett laza, hanem elfelejtett megkelni :S :)

Élesztővel nincs ilyen gondom, de jó lenne egyszer egy jó kovásszal sütött kenyeret is kipróbálni.

40. Gnomo
2012. szept. 27. 11:43

:D öreganyád kemencében sütötte, nem sütőben :P


[link]

39. 34c48a3825 (válaszként erre: 32. - LauraJones)
2012. szept. 27. 10:38
Azért írtam az élesztőt, mert úgy egyszerűbb, s mint írtad, nem eléggé lett laza a kenyered szerkezete. Így az lesz. Ez a módszer egyszerűbb, kezdőknek jobban ajánlott.
38. bowie
2012. szept. 27. 10:24
Jah ezeket mind dagaszthatod és kelesztheted gépben is, csak akkor nyilván a folyékony dolgok mennek alulra. Ha jól tudom.
37. bowie (válaszként erre: 34. - LauraJones)
2012. szept. 27. 10:22
én nem szoktam már..de van, hogy kovászt se, meg öregtésztát se. LEgalábbis ezek, amik most az aktuális kedvencek, anélkül is nagyon finomak.:)
36. bowie (válaszként erre: 33. - LauraJones)
2012. szept. 27. 10:21
Nincsen lefedve! Csak bélelni szoktam szilikonos sütőpapírral
35. LauraJones (válaszként erre: 30. - Bowie)
2012. szept. 27. 10:19
Köszönöm, mindent ki fogok próbálni :)
34. LauraJones (válaszként erre: 28. - Bowie)
2012. szept. 27. 10:19
igen szoktam néhány csepp ecetet bele rakni, de nem az igazi :(
33. LauraJones (válaszként erre: 27. - Bowie)
2012. szept. 27. 10:18
A jénai fedve van?
32. LauraJones (válaszként erre: 25. - 34c48a3825)
2012. szept. 27. 10:17

Élesztő??? Nekem nem kellett bele élesztő. Csak víz, liszt, és egy kis cukor az elején.

A 3. naptól raktam hozzá 2-3 ek lisztet és ugyanennyi vizet. Így 10 napra lett egy nagyobbacska befőttes üveggel.

Ennek a felét használtam fel, mint kovász, és az üveget etettem tovább.

31. LauraJones (válaszként erre: 23. - 34c48a3825)
2012. szept. 27. 10:15

A kovászom 10 napos volt, nokedliszerű, de habos.


De már abban sem vagyok biztos, hogy jó arányokban kevertem a lisztet, meg a vizet.

30. bowie
2012. szept. 27. 10:13

És akkor a tejes kifli:


[link]


Ez valami isteni! Úgy ahogy van tökéletes a recept, nem kell semmiből se több, se kevesebb bele.

29. bowie
2012. szept. 27. 10:10

Én van, hogy öregtésztát használok. Pontosabban begyúrok egy kenyérnek valót..aztán beteszem a hűtőbe, és ebből mindig adok a friss kenyértésztához egy darabot.

A kovász pedig itt van szintén:

[link]

28. bowie
2012. szept. 27. 10:07
Jah, a kenyerek savanyúságát tudod szabályozni egy kevéske ecettel, vagy aszkorbinsavval..ettől lesz boltiasabb ízű.
27. bowie
2012. szept. 27. 10:06

Nekünk ez most a kedvencünk:

Ropogós héjú, belül meg pihe puha.:)

Hagymás kenyér


50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1 evőkanál cukor

3/4 evőkanál só

2 evőkanál olaj

2,8 dl langyos víz

1 nagy hagyma


A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A víz egy részében felfuttatjuk az élesztőt a cukorral.

A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az olajat, a vizet, a langyosra hűlt hagymát és a felfutott élesztőt.

Összegyúrjuk, dagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, cipót formázunk belőle, a tetejét bevagdossuk, kör alakú jénaiba rakjuk, és hagyjuk pihenni, míg szépen ki nem tölti a formát. Ekkor lespricceljük vízzel, és 200 fokon 45-50 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk hűlni, közben csattogva fog repedezni.

26. a14deb9047 (válaszként erre: 9. - LauraJones)
2012. szept. 27. 10:00

Ha sütök, az rétesliszt, víz (vagy tej, esetleg fehér bor), só, élesztő. Használok még színesborsot, krumplit, reszelt sajtot, köménymagot,

de lehet olajbogyót, apró kockára vágott sonkát tenni bele.

2012. szept. 27. 09:59
Kovász: élesztő, víz, liszt. Ez legyen olyan, mint a nokedli, fedd le és hagyd így 2-3 napig. Minden nap keverj bele egy kiskanál lisztet vagy egy kiskanál cukor, ez eteti az élesztőgombákat és így a végtelenségig élni fog.
2012. szept. 27. 09:58
50 dkg lisztből és kb 20 dkg kovászból sült kenyér nálam 50 percig sül, alsó-felső sütésen, 200 fokon.
23. 34c48a3825 (válaszként erre: 19. - LauraJones)
2012. szept. 27. 09:58

Dedede, pont azt akartam írni, hogy ne bl55-ösből, hanem bl80-asból, bocsánat :)


Hány napos a kovászod, amivel sütsz? Legyen legalább 3 napos, mert a felhabzott élesztő az még nem kovász! Legyen nokedlitészta-sűrűségű és legalább ennyi napos.


Ezen múlik a szivacsossága, a jó kovászon.


A rozskenyér érlelt rozskovászból készül és úgy, hogy a fele-kétharmada sima liszt, valamint egy kevés sikért is tehetsz bele, hogy pótolja a rozsliszt kieső sikértartalmát.

22. LauraJones (válaszként erre: 18. - Bowie)
2012. szept. 27. 09:54
jaj de jó :) Már várom :D
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook