Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Munkaügyi kérdések fórum

Munkaügyi kérdések (beszélgetés)

1 2 3
41. nzuzza
2010. okt. 20. 20:14

Sziasztok, ha tudtok légyszi' segítsetek.

Önkormányzatnál dolgozó próbaidős köztisztviselő vagyok. Június 1.-től dolgozom itt,a próbaidőm november 30-ig tart. Nálam még alkalmazási feltétel volt a versenyvizsga megléte. A versenyvizsgát tavaly decemberben tettem le, ami 19 ezer forintomba került. Munkanélküli voltam akkor, és csak június 1.-től tudtam elhelyezkedni. A köztisztviselőkről szóló 1992. évi XXIII. törvény 10/C. § (2)bekezdése szerint „a versenyvizsga költségét a vizsgázó viseli. A köztisztviselői kinevezést, vezetői megbízást, illetve kinevezést kapott vizsgázó versenyvizsga díját – ide nem értve a megismételt versenyvizsga díját – a munkáltató megtéríti.“

Az osztályvezető főnököm azt mondja, hogy ez rám nem vonatkozik, csak ha majd véglegesítenek, akkor fogják ezt az összeget kifizetni. Ezt az álláspontot én viszont kétlem.

Kérdés: a munkáltatónak már a próbaidősnek is meg kell téríteni a versenyvizsga költséget, vagy csak akkor, ha véglegesítenek.

Előre is köszönöm a segítségetek!

40. fd8e423e9e (válaszként erre: 39. - Arpo77)
2010. okt. 15. 12:28

Egybefüggően kell kiadni a 48 óra pihenőidőt, ez pedig máshogy nem megoldható, csak ha két nap van egymás mellett.

Esetleg pl. vasárnap délutántól (ha délelőtt dolgoztál) kedd délutánig (ha kedden délutánra vagy beosztva)... elvileg így lenne szabályos.

Jah és havi egy TELJES vasárnap jár!!!!

39. arpo77 (válaszként erre: 38. - Fd8e423e9e)
2010. okt. 15. 11:26

Köszönöm a választ!

Közben megoldódott a kérdés. Viszont annyit még hadd kérdezzek már, hogy mi minden nap nyitva vagyunk kivéve a hétfőt, tehát az mint szabadnap adott és hozzá havonta kapunk egy napot ami havonta változik. Ha jó értem amit írtál, ez ezek szerint törvényellenes?

38. fd8e423e9e (válaszként erre: 34. - Arpo77)
2010. okt. 10. 18:34

Első olvasásra pontosan nem értem, amit írsz, de a pihenőidők kiadásának alapelveit leírom.

Amennyiben nem általános 5/2-es munkarendben dolgozol (vagyis nem hétfőtől péntekig dolgozol, és szombat-vasárnap a pihenőidőd), akkor a következőket kell betartania a munkáltatónak.

1. ugyanannyi pihenőidőt kell számodra biztosítania, mint amennyi egy 5/2-esé. Ha egy hónapban van 4 hétvége, az 8 pihenőnap, akkor Számodra is nyolc pihenőnapot kell biztosítania, és azt ÚGY, hogy a két napnak mindig egymás után kell lennie. Tehát esetedben vasárnap-hétfő, vagy hétfő-kedd lehet csak elfogadható, mert egybefüggően 48 óra pihenőidőt ír elő a munka törvénykönyve. Ha az ünnepnap hétköznapra esik (most nem), akkor plusz egy pihenőnap illet meg Téged is abban a hónapban, ilyen volt pl. augusztus 20-a, ebben az évben.

2. Ha valakit pihenőnapján berendelnek, és nem biztosítanak helyette másik pihenőnapot számára, akkor 200%-ban kell azt a napját megfizetni (jár a bére és 100%-os túlóra), amennyiben jelölnek ki számára másik pihenőnapot, úgy ez a pótlék 50%, viszont említed a plusz négy órát - gondolom átlépik a havi munkaidőkeretüket ezáltal a kollégáid - de ezt a pihenőnapjukon való munkavégzéskor kifizeti a munkáltató, vagy 100%, vagy 50%-kal (ahogy írtam).

37. lenoandi (válaszként erre: 36. - 480b578442)
2010. okt. 10. 13:54
köszi ezt fogom tenni végül is nekem ugy volt 67 hogy a bánya adott 17-et most is megadja ha meg van a 40 az elég
36. 480b578442 (válaszként erre: 35. - Lenoandi)
2010. okt. 8. 16:12

Akkor ha jól értem visszavették a 67-et 30-ra?

Semmi esetre se hagyd annyiba.Fellebbezhetsz sőt pert is indíthatsz.Apósommal pont ugyan ez történt.Neki a hajdan végleges 67-et vették vissza talán 40-re.Fellebbezett, elutasították és most pert indított még nincs eredmény.

Régen ha kicsit megtömték a doki zsemét fűnek-fának osztogatták a rokkant nyugdíjt most pedig az sem kapja meg akit igazán megilletne.

Csak annyit tudok ismét mondani minden követ mozgass meg.

2010. okt. 7. 18:04
ki tudna segiteni? röviden.12 évet dolgoztam vájárként megműtöttek gerincsérvel kaptam 50%-ot a bánya hozzáadott 17%-ot igy lettem rokkant2009-bementem műcsőre ohol adtak 30%-ot műcső elött műtöttek nyaki gerincsérvel 1 hete kiderült epilepsiám is van dolgozni nem tudok a jogsim elvette az orvos a rohamokra hivatkozva vissza kapom még a 40% VAJON?AKI TUD IRJON VÉLEMÉNYT KÖSZÖNÖM Leno
34. arpo77
2010. okt. 7. 17:38

Sziasztok!

A következő kérdésem, problémám lenne: Múzeumban dolgozom teremőrként. A heti két szabadnapom közül az egyik fixen a hétfő a másik havonta változik. Október hónapban "szombatos" vagyok így a szabadnapom október 23.-ra esik. Először úgy volt, hogy nem dolgozunk 23.-án és kérhettem egy másik szabadnapot a szombat helyett. Aztán egy megnyitó miatt kitalálták, hogy egy pár embernek mégiscsak be kell mennie este 5-től 9-ig, és ezzel párhuzamosan tőlem meg el akarják venni a plusz szabadnapot. (Nekem nem kell bemennem) Kérdésem, hogy jogos-e ha elveszik tőlem a 23-a helyetti szabadnapot, ill. azok akik bemennek, arra a 4 órára azoknak ez túlórának számít-e vagy milyen formában kerülhet elszámolásra? A válaszokat előre is köszönöm!

árpó

33. excop (válaszként erre: 32. - A0c1361e44)
2010. okt. 5. 10:31
Köszi a válaszod! Úgy olvastam eddig ez volt a menet , most viszont elég egy igazolás is és nem kell igazolványt kiváltani!
32. a0c1361e44 (válaszként erre: 31. - Excop)
2010. szept. 29. 21:16
Egyéni vállalkozás=vállalkozói igazolvány. Tehát ki kell váltani! Igen 10 eFt, de kell tulajdonlap is, ami szintén pénzbe kerül.
31. excop
2010. szept. 29. 16:37
Szevasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudtok arról,hogy kell-e a válalkozói igazolvány az egyéni válalkozáshoz, vagy sem? Valahol olvastam, hogy nem kell! A munkához amit csinálni akarok ki kell váltanom a válakozói igazolványt ami 10 e ft. bár lehet, hogy ezt a kiadást meglehet sporolni. Aki tuja a választ kérem írjon. Köszi.
30. Bari12
2010. szept. 29. 15:37

Köszönöm szépen a válaszod. Én is erre gondoltam, csak megerősítést szerettem volna kapni :)

Két választásom van jelenleg, vagy várok míg adnak melót, vagy kiverem a balhét.

29. fd8e423e9e (válaszként erre: 28. - Bari12)
2010. szept. 29. 14:56

A gyermeked három éves koráig gyakorlatilag nem csinálhatnak Veled semmit. Ha visszamész dolgozni, akkor kötelesek visszavenni (az, hogy Te úgy döntöttél pár hónapja, hogy mégis gyed-en maradsz, az a Te egyéni döntésed volt). Számodra hátrányosabb munkakörbe nem tehetnek át - amivel meg is próbálkoztak ? -, ehhez munkaszerződés módosítás szükséges, mely kétoldalú jognyilatkozat, ha Te nem írod alá, akkor bukta nekik.

Amikor a gyermeked betölti a harmadik életévét, akkor sajnos egy jó indoklással, rendes felmondással megszüntethetik bármikor a munkaviszonyodat. De addig még van egy kis időd, és tudsz keresgélni.

28. Bari12
2010. szept. 29. 14:35

Sziasztok,

Tanácsot szeretnék kérni aki ebben hozzáértő.2008-ban elmentem 2 év szülési szabira.Gyermekem 2éves, most telt le a gyed.Másfél éves volt a gyerek amikor, egy új munkakörbe igaz, de sikerült visszemennem dolgozni.Két hónap elteltével a cég közölte hogy egy másik munkakört ajánl fel, olyat ahol napi szinten bocsátották el a kollégákat.Emiatt úgy döntöttem, hogy visszamegyek gyedre.Közben folyamatosan pályáztam de még nem vettek fel cégen belül.Jelenleg gyesen vagyok, azt is tudom hogy védve vagyok emiatt. Szeretnék dolgozni, kérdésem, hogy így is kötelesek visszavenni gyes alatt, vagy ezt már eljátszottam?

Előre is köszönöm a segítséget illetve tanácsot!

U.I. Bocsánat a hosszú levélért

27. a0c1361e44 (válaszként erre: 24. - Iloverunning)
2010. szept. 9. 16:27

Igen a munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkabért és valóban a minimálbér az etalon. Amivel szoktak játszani: nem 8 órára jelentenek be, így ugye kevesebb is lehet a munkabér.

Teljesítménybér: valamihez kötni kell. Nem konkrét összeg lesz a szerződésbe, hanem pl. forgalom valahány %-a.

Szabadság: A törvény előírja, hogy hány nap szabadság jár 1 évre, ha határozott idejű a szerződésed, akkor időarányosan jár. A szabit ki kell adnia a munkáltatónak, ha nem adja ki, akkor ki kell fizetnie. Ha ez a helyzet lesz, akkor bele kell foglalni a szerződésbe. Amit szoktak tenni. Kiiratják a szabit, hogy az ő részükről minden rendben legyen. Neked meg vagy kiadják, vagy nem.

26. mmacus
2010. szept. 9. 15:20

A szabadságoláshoz:

"A szabadság kiadása előtt a munkavállalót előzetesen meg kell hallgatni, azonban csak az alapszabadság negyedét köteles a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni. A munkavállaló legalább 15 nappal a szabadság tervezett időpontja előtt köteles tájékoztatni a munkáltatóját, hogy szabadságra kíván menni. A szabadság háromnegyed részével azonban a munkáltató rendelkezik, azaz adott esetben azt is megteheti, hogy nem engedi el a tervezett időpontban szabadságra munkavállalóját. Aki pedig új munkahelyen kezd, a munkaviszony első három hónapjában nem rendelkezhet szabadságával, azaz csak akkor mehet szabadságra ezidő alatt, ha azt munkáltatója megengedi."

2010. szept. 9. 15:13

2. Szabadságolás:

Ez egy határozott időre szóló, 4.5 hónapos munkaviszony, de azt mondták nem lehet szabadnapot kivenni. Ezt úgy tudom, az mt. által szabályozott, nekem 21 nap 365 napra, ami időarányosan osztva 7.8 nap erre az időszakra.

Ha beleírják, hogy nincs szabadság, az az mt rendelkezésével ellentétes, vagyis érvénytelen. Ha nem írják bele, akkor pedig Mt. szerinti rendelkezések érvényesek.

Van kiskapu, amivel mégis meg tudják oldani a nemszabadságot?

2010. szept. 9. 15:11

1. Azt mondták, a bruttó fizetés 75000Ft, de novembertől teljesítménybérezés lesz.

Utánanéztem, a munkaszerződésben elvileg kötelezően fel kell tüntetni a személyi alapbért, ami időbérezés és nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbérnél.

Akkor hogy akarják megoldani a teljesítménybérezést?

2010. szept. 9. 15:09
Ajánlottak egy munkát, holnap mehetek munkaszerződést aláírni, de számos kérdés merült fel bennem, valóban hozzáértők válaszait várnám, és ne haragudjatok, de mellőzzétek, a szerintem így, vagy úgy van típusú mondatokat. Konkrét válaszok érdekelnek.
2010. szept. 9. 15:07
Munkaügyi kérdéseim munkabaálláshoz
2010. jún. 22. 10:17
Ha ketten dolgozunk egy üzletben (főnök és beosztott) a nekem adott borravaló kit illet meg?
2009. okt. 20. 23:39

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni. Hosszított gyesen vagyok ami gyerekem 10 éves koráig jár. 2003 márciustól vagyok gyesen ami 2010 márciusában jár le. 21 év munkaviszonyom van egy cégnél ami még jelenleg is fenn áll de engem sem tudnak visszavenni a régi helyemre mert megszünt a munkaköröm és ugy tájékoztattak részmunkaidőben tudnának esetleg foglalkoztatni olyan munkakörben amihez nem értek és végzettségem sincs hozzá. Nem szeretném elvállalni. Ilyenkor mi a teendő?Ha azt mondom nem vállalom akkor járok jobban vagy pedig vállaljam el és utána próbáljak nézni mást?Hogy kapnám meg legalább a végkielégítést?És mikor kellene kb munkába álnom?Szabadság jár nekem ezekre az évekre?

2009. febr. 26. 18:42

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni hozzáértőktől, munkaköri leírás megváltoztatásával kapcsolatban.

Köteles a munkáltató a munkaköri leírásomat írásban ismertetni velem?

3-féle értékesítési besorolásból kell választanunk.

Szóban tájékoztattak, de azt nem hiszem, hogy részletesnek kellene tekintenem, mert nem esett szó számszerű adatokról.

Például:

Jutalom mértéke,szankcionálás mértéke, részletek a megváltozó feladatokról.

A 3 választható lehetőségből amit én választottam, most "folyosói híradó" szintjén kiderült, hogy alapbér csökkenéssel járna.

Erről viszont a megbeszélésen szó sem esett. Csak arról, hogy a csoportos jutalomtól esek el.

Kérdéseim a következők lennének:

Számon kérhetem-e, hogy nem kaptam részletes, írásbeli tájékoztatást, mielőtt választanom kellett volna?

Amennyiben csökkentik az alapbéremet, milyen módon tiltakozhatok az ellen, hogy erről nem tájékoztattak a választásom előtt?

Köteles vagyok-e ebben ez esetben aláírni a munkaszerződés-módosításomat, illetve milyen szankciókkal élhet a munkáltató velem szemben?

Köszönöm előre a segítségeteket.

Elnézést ha kicsit hosszúra sikeredtem.

2008. dec. 9. 21:58
Sziasztok,olyan kérdéssel fordulok egy hozzáértőhöz,hogy ahhoz a céghez ahol most vagyok nem akarok vissza menni dolgozni,és nem fogják a papíromat közös megegyezéssel alá írni mivel jogosult lennék már a végkielégítésre,mivel 6 éve a cégnél vagyok.Akérdésem:jogosult leszek e így is a munkanélküli segélyre??
17. peternicsne (válaszként erre: 16. - D88030a7e1)
2008. jún. 2. 14:06
Köszönöm szépen a segítségedet!:-)
16. d88030a7e1 (válaszként erre: 15. - Peternicsne)
2008. jún. 2. 11:25

Annyival kitolódik a számítás. Tehát az előző munkaviszonyodból számítják, de ne ijedj meg nem azzal az összeggel, hanem a munkakörödnek megfelelő mostani átlaggal.

Viszont, ha támogatják a tanfolyamodat az mellé nem álláskeresési járadékot kapsz, hanem kereset pótlótámogatást, aminek a mértéke a minimálbér összege.

2008. máj. 30. 15:05

Akkor sztem én nem lennék jogosult a végkielégítésre,mert 2003.07.01-jén mentem oda dolgozni és 2005.05.16-án született meg a második fiam.

A munkanélküli segély vagy jogosultság kiszámításánál beleszámítják a Gyed-et,Gyes-t?

vagy azt hogy számítják ki?

2008. máj. 30. 14:31

3 év után, de szerintem a gyest nem számítják bele.

és Igen, aki mnélküli a tanfolyam mellé kap ellátást is.

2008. máj. 30. 10:26

Tehát ha jól értem,akkor a szabi letelte után közös megyegyezéssel kell elválnunk és utána munkanélküli leszek és ez idő alatt a tanfolyam támogatottságon kívül még kaphatok havi juttatást is?!Az nagyon jó lenne!

Szerintem nem fog gondod okozni a közös megegyezéssel való elválás sem.

Végkielégítést meg lehet,hogy kapnék,de minimális összeget.Mert 2003 óta vagyok itt állományban és ha jól tudom 5 év után járna v.mennyi.

12. d88030a7e1 (válaszként erre: 9. - Peternicsne)
2008. máj. 30. 08:54
A munkahelyeddel úgy kell íratni a papírt, hogy közös megegyezéssel váljatok el. Ez általában nem szokott gondod okozni a munkáltatónak.
1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook