Most mit csináljak "mostohaanyaként"? (beszélgetés)
Az utolsó mondatod nagyon jó gondolat!
Egy 4 évesnek már el lehet mondani, hogy a környezetében ki, hol érhet hozzá, és KELL is elmondani.
Pontosan.
A gyerek oviba jár. Nem kell témát adni az otthon történtekről.
Igazat adok neked.
A párod nem gondolta át, a 4 éves gyerekével ne akkor menjen a fürdőszobába amikor te fürdesz.
"Neked kell többet tenned azért, hogy elfogadjon, hogy kijöjjetek, különben elveszíted az apját."
Nem rosszból, de szerintem az apa örüljön, ha talál valakit, aki elfogadja gyerekkel. Van, aki a jól nevelt gyerekeket sem szereti, nemhogy a neveletleneket. Mindenkinek alkalmazkodni kell, ha azt akarják, hogy működjön. Szomorú, hogy ennyi válás, és mostohaszülőség van.
Mindkettőtöknek igaza van. A párodnak tudnia és tiszteletben kellene tartania, hogy te nem szereted, ha mások meztelenül látnak.
Gyerekkel viszont nem kiabálunk, főleg a máséval nem. Jelen helyzetben ráadásul teljesen vétlen volt.
Gondold magad a helyébe, anya helyén egy másik "néni" van, és apa nem vele él, elég elveszettek a gyerekek ebben a helyzetben. Neked kell többet tenned azért, hogy elfogadjon, hogy kijöjjetek, különben elveszíted az apját. Apatigrisek is vannak, nem csak anyatigrisek.
Szuper okosakat írtatok. Jó dolog mások szemével is látni, mert tudom, hogy elfogult vagyok a magam problémájával.
Tapintatlan. Köszönöm, ezt a szót kerestem. Talán ezt megérti, hogy ezt érzem, hogy ez volt. Nagyon.
Plusz az intim szféra. Biztos nem így reagálok, ha magam elé tudok kapni egy törölközőt, de pont a mindennemmel kint, háttal a gyereknek, lehajolva... Na. Kínos.
Nem bántom a gyereket. A párom nem értette, mi a nagy ügy ebben. De délután higgadtan részletezem neki, milyen egy nőnek, ha így behajolva látja olyan, akinek nem szeretné mutogatni. Akárhány éves is.
A kopogás be lesz vezetve, gyereknek is megtanítva.
Ez egy szerencsétlen eset volt, ahol egyikőtök sem volt a helyzet magaslatán. Ezen már nem lehet változtatni. De azon igen, hogy ezt a továbbiakban hogyan kezelitek. Szerinted ő hibázott. Szerintem ő nem volt tisztában azzal, hogy neked ennyire nem oké ez. Akkor hibázna, ha azután is így cselekedne, miután megbeszéltétek, hogy neked mi nem fér bele.
Az utólag eszébe kellene jutnia dolog nem épp érett konfliktuskezelés. Mellesleg az emberben van egyfajta dac az őt ért támadások kapcsán. Tehát ha úgy érzi, hogy valaki ok nélkül leordította a fejét, akkor ez a tüske benne marad, és utólag hiába látná be, hogy ő hibázott, akkor már csak azért sem fogja. Ezért érdemes a problémákat higgadtan tálalni, mert úgy nem viszi el a fókuszt a stílus.
Ha te most felvettél egy védekező, sértett állást, akkor hiába várod, hogy majd ő jobb belátásra tér, mert épp ő is ebben a sértett állásban van. Ez nem vezet megoldáshoz. Maximum egy kierőszakolt békítéshez, ami nem lesz őszinte.
Tudom, hogy nem ilyen hozzászólást vársz, hanem csak megerősítést akartál az álláspontodhoz. És mondhatnám, hogy mennyire igazad van, és ne hagyd magad. De a saját magadért való kiállás könnyen átcsúszhat abba, hogy a párod úgy érzi, választania kell közted és a fia közt. Nem tudom, hogy ezt akarod-e.
Én sem értem, gyerekkoromban a szüleimmel sem, meg a sokéves párkapcsolatok alatt sem sétáltunk be szó nélkül a másikhoz, kopogás vagy kérdés nélkül. Nyilván a párom pl. minden nap lát meztelenül, de ha be vagyok zárkózva a fürdőszobába egyedül, még az is megeshet, hogy olyasmit csinálok, amit nem szeretném ha látna, egy benőtt szőrtüsző "megműtése" vmi kitekeredett pózban pl. tipikusan ilyesmi.
Szerintem egy 4 évesnek már el lehet ezt magyarázni az ő szintjén. Én megértem FI reakcióját, a kiabálás lehet, hogy túlzás volt, de szerintem ezt pont így meg kellene, hogy lehessen beszélni a pároddal, ahogy ide leírtad, hogy ha csukva van az ajtó, akkor kopogunk, vagy szólunk, és meg kellene értenie, hogy váratlanul ért. Nem tabu a meztelenség, nem kell megtiltani a gyereknek, hogy meztelenül lásson, meg nagy ügyet csinálni az emberi testből, de a másik ember intim szférája az szent szerintem. Semmibe nem kerül egy kopogás, hogy másik számíthasson rá. Lehet hogy a gyereket is érdemes így nevelni, hogy neki is van intim szférája.
A leírt esetben szerintem jogos a felháborodásod. Miért is gondolta azt a párod, hogy meglephetnek fürdés közben?
Sok embernek az esti fürdés a nap zárása, egy intim idő önmagával és nem szereti, ha eközben be-ki járnak a fürdőben. Nem csodálkozom, hogy megzavarva kiabáltál.
Azt, hogy hogyan neveli a gyermekét nem szólhatsz bele. Csak reménykedhetünk benne, hogy mások tisztelete ebbe belefér.
Teljesen igazad van. Nem, nem reagáltad túl. Nem nyitunk be a fürdőbe a másikra csak úgy, kopogás nélkül... ilyen helyzetben az ember nem épp fog asszertívan, vagy cukimukin reagálni.
A gyerekről és neveléséről lehet, legyen is véleményed, végülis te is töltesz vele időt, ha ezt nem hajlandó a párod figyelembe venni, vagy szimplán csak nem kiváncsi a véleményedre, akkor érdemes inkább arról kezdeményezni egy beszélgetés, hogy ő milyen szerepeket szán neked ebben a kapcsolatban és az alapján értékelni azt.
Itt mindenkinek természetes, ha valakinek megsértik az intim szféráját? 😲
FI-nak igaza van! Mi az, hogy kopogás nélkül beállítanak hozzá, amíg ő csupaszon van a fürdőben? És nem! Nem kell látnia őt egy 4 éves gyereknek csupaszon!
Gondolom, nem konkrétan a gyerekkel kiabált, hanem kettőjükkel, hogy menjenek már ki.
FI! Remélem, sikerült ezt az ügyet tisztázni a pároddal.
Én lezárnám a vitát. Mit kell ezen rugózni?
Megmondod neki, te többet nem kiabász a gyerekkel, ő meg nem hozzon ilyen helyzetbe.
További ajánlott fórumok:
- Nem hízik rendesen a kisbabám! Átlagban 120-140 ml eszik egy kajáláskor! Most 3 hónapos, és 3 hetes. Mit csináljak?
- SOS! 8 hónapos kisfiam rosszul van, bedugult az orra, nem kap levegőt, nem tud aludni, hiába szívom le neki. Most mit csináljak vele?
- Nem lát el az ügyelet. Most mit csináljak?
- Hétvégén bulizni voltam a volt pasim haverjaival, az egyik a "barátnőm" barátja... tanácsot kérek, most mit csináljak?
- Mit csináljak, ha új lakásba költöztünk és nappal el volt a kutya egyedül, de most éjszakás vagyok és látom a kamerán, hogy sír?
- Most mit csináljak?