Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Igen, emlékszem rá :-)
Biztos vagyok benne, hogy bele játszik a Mirena, nyilván, a hormon.
Ahogy írod, halad, de elég lassan. Nem úgy, mint Mirena nélkül :)))
De sok sikert, szerencsét kívánok hozzá, meg magamnak is :)))
Én szerettem volna hormont nézetni, de a dokim azt mondta, hogy ameddig a Mirena fent van, addig nem tudunk, mert nem kapnánk hiteles eredményt. Sőt, ha le is veszi a Mirenát, utána is várni kell, még kiürül a szervezetből a hormon tartalma.
Eléggé ésszerűnek találom, még doki nélkül is. De kérdezz meg többeket, más orvosokat is erről, hogy biztosabb választ kapj :-)
Ami azt illeti, be is vált, meg nem is.
Ami nagyon zavar, hogy meghíztam tőle... És ez nem is nagyon megy vissza Mirena mellett.
Szia.
Az még talán-talán belefér, mert egy hónap alatt - ha előtte nem szedtél hormontartalmú gyógyszert -, nem adja ki a hatását annyira, hogy nagyon torzítson. De nem vagyok benne biztos :-)
Szia!
Nekem január elején tették fel a spirált, februárban voltam hormonvizsgálaton.
Szia.
Nekem Mirena van.
Idén októberben lesz 5 éves. Nem rég voltam dokinál, februárban az éves szűrővizsgálaton és akkor mondta a dokim, hogy maradhat még 6-6 és fél évig fent. Ugyanúgy véd, illetve, ha kiürül a hormon (kb. eddig tart a hatása azt mondta), akkor is azt a szerepet tölti be, mint a hormonmentes spirál. Abból fogom tudni, hogy kezd kiürülni, ha elkezdek vérezgetni és ez egyre sűrűbb lesz.
Nekem annyiban könnyebb ezt észlelnem, hogy a Mirena felhelyezése után 11 hónapra, illetve egy évre rá teljesen elmúlt a vérzésem, évek óta nincs.
Ha megfázom vagy nagyon ideges vagyok (max félévente egyszer), akkor egy nagyon enyhe rózsaszínes van 1-2 napig, de nagyon enyhe, szinte észrevehetetlen.
Szia.
Nagyon szívesen.
Ritkán hallani-olvasni ilyet, hogy távozik a vérzéssel a spirál is... Én is ettől tartottam, mikor felhelyezte a doki és a nagyon erős vérzés meg volt, állandóan ezt figyeltem.
Sajnálom, amit írsz, de természetesen ezzel együtt Te élsz, Te tudod megítélni és Te döntesz.
Mindenesetre még nem hívnak be a műtétre, próbáld meg csökkenteni természetes úton a vérzést. Zsíros ételt ne egyél, mert attól is megnő a vér mennyisége (ezt tapasztalatból tudom) és a vasat mindenképp pótold.
Esetleg C vitamin, az is csökkenti valamelyest a vérzést, bár nem egyik napról a másikra.
A legjobbakat kívánom Neked!
Szia.
Sziasztok!
Régen írtam, néha benézek olvasgatni.
Most itt éppen arról beszélgettetek, ami engem is foglalkoztat... Mikor kell cserélni... Nekem Jaydess van fenn, a Mirena kistesója. Ez három évre van. Nekem októberben telt le a három év, de nem érzek semmi változást. A menzeszem nekem nem maradt el teljesen, csak erőteljesen lecsökkent a mennyisége, megjön 28-29 naponként, de csak tisztasági betétnyi mennyiség, és öt nap alatt vége. (Jaydess előtt 7-8 nap volt és tampon, eü betét kombó) Szóval októberben letelt a 3 év, de a mensi mennyisége nem nőtt, minden olyan mint az elmúlt 3 évben... Ezek szerint még maradhat? A fogamzásgátló hatása is megvan?
Köszönöm Neked is!
Már nem kételkedem. Nem igazán lesz más választásom sajnos... nekem az a méh már ott egy szükséges rossz..
Köszönöm a válaszod!
Azóta a legutolsó menstruációval távozott a spirálom is. Azt hittem rosszul látok. Ma voltam reggel bent a kórházban, mert ahhoz, hogy megcsinálják ezt a műtétet, kell egy ellenvélemény másik orvostól. Ott azt mondta a másik doki, hogy nem tud ellent mondani, mivel megpróbáltuk az egyetlen lehetőséget, ami segített volna ezen a problémán, az sem jött be, így nem marad más lehetőség. A méhet már én kértem, hogy távolítsák el, mert a legutolsó vérzésem az a nagyon brutális kategória. 2 óra alatt az esti lefekvés után jutottam el arra a szintre, hogy 2 bugyi, 2 óriásbetéttel sikerült a pizsamámat a derekamtól a térdhajlatig eláztatni, az ágymatrac, a takaró huzat és a takaró is tiszta vér volt... Sírógörcsöt kaptam, arról nem is beszélve, hogy alig bírtam kikelni az ágyból, mert már semmi erőm nem volt. Ez másnap este megismétlődött.. A hajam elkezdett csomókban hullani. Úgyhogy sajnos nekem nem marad más választásom. Bár a műtét időpontját nem tudják még a covid miatt, remélhetőleg 2 hónapon belül megcsinálják...
Szia!
Örülök a pozitív véleményednek, csak így tovább! :)))
A Mirénától én is jártam így, szerintem a hormon hatása is okozhatja, a beállás-átállás, de hormonzavar is lehet. Azt viszont csak akkor tudod meg, hogy hányadán állsz a hormonokkal, ha nincs hormon legalább fél-1 évig a szervezetedben, akkor végeznek ilyesmi jellegű vizsgálatot, ugyanez a csontritkulásos vizsgálatnál is.
Sziasztok! Még egy kérdésem lett, érdekelne, hogy mások mit tapasztalnak:
Időközben rájöttem, hogy a hosszú vérzéseim oka részben az, hogy nagyon lassan indul be. Szerintetek ez a mirena hatása lenne, vagy hormonzavar, amit ettől függetlenül is kéne kezelni? Úgy tudom, hogy progeszteron hiány okoz ilyen tünetet. Ez a probléma mirena előtt is meg volt. De most felerősödött: akár egy hétig is pecsételek és mikor már kezdem azt hinni, hogy ennyi volt, akkor indul be....
Pozitív fejleményt is megosztok biztatásként annak, aki még ezzel küzd: Közeledek a fél évhez és ez az első hónapom, hogy nincs mellfeszülés a ciklus 2. felében!
Még annyit írnék, hogy Áfonyával teljesen egyet értek és ezt nem írtam Neked, hogy mielőtt bármit is kivetetsz saját testrészed (méhtest), kérd ki több orvos véleményét.
Ez a legegyszerűbb, valamire ráfogni a panaszokat és kikapni, a többi gondolatom nem írom le.
Igen, ez így van.
Másra nem tudok gondolni, csak arra, hogy ezután plusz juttatást kapnak a forgalmazótól, gyártótól...
Szia! Olvastam erről is fórumokon, hogy mintegy utolsó lehetőségként bevetik a Mirenát mióma kezelésére. Sajnos nem egyedi a tapasztalatod, keveseknek használ.
Nem akarlak se le, se rábeszélni semmire, mert tudom, hogy ez nehéz döntés... De azt látom, hogy akinek végül eltávolítás lesz belőle, nem bánja meg, jelentősen javul a közérzete. Talán annyit javasolnék, hogy ha kételkedsz, kérd ki több orvos véleményét is. Akiben pedig azt látod, hogy meg tudsz bízni, azzal működj együtt.
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?