Milyen ütemezéssel, mikor utalják a járások az ápolási díjat? (tudásbázis)
Sziasztok
Baranyában lehet tudni mikor lesz utalás?
Köszönöm😇🪽
jaj dehogy, ez egy vicc akart lenni, bocsi
Lehet kétévente felülvizsgálat, de ezt ad hoc a hivatal dönti el
Nem kéne sértődni a semmin..
Köszönöm ☺️☺️
Nem mennék nagyon bele de a betegség ami miatt kapták a gyodot szerencsére már nincs. ☺️ 2 évig kapták csak most jár le a szakértői novemberben menni is fog a szakértő biztosan. De ahogy néztük nem lesz meg a 8 pont . Nézegettük de erre nem találtunk konkrétan hogy állapot javulás esetén ha nem jár tovább akkor meddig jár még. Akkor elvileg akkor is el hogy a megszűnését követő 3. hónap végéig? Ha jól értelmezem..?
Hát elég bonyolultan határozzák meg, és függ attól milyen beteg volt és milyen a változás, javulás, és mennyire?
így belinkelem a jogszabályt erre, és nézz utána
GYOd 14§ olvasd át...és nézz utána a hivatkozásoknak.
de ide másolom
14. § (1) Az Szt. 42. §-a a következő (1a) és (1b) bekezdéssel egészül ki:
„(1a) A 41. § (1a) bekezdés b) pontja alapján a jogosultság nem állapítható meg, ha a nevelőszülő nevelőszülői foglalkoztatási, hivatásos nevelőszülői vagy nevelőszülői jogviszonya a működtető azonnali hatályú felmondása vagy a Gyvt. 2013. december 31-én hatályos 66/E. § (3) bekezdése alapján szűnt meg.
(1b) A 41. § (1a) bekezdés b) pontja alkalmazásában a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt otthon történő munkavégzésnek kell tekinteni.”
(2) Az Szt. 42. § (2) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:
(Az ápolási díjra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha)
„h) a gyámhatóság elrendeli az ápolt személy utógondozói ellátását.”
(3) Az Szt. 42. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) Az (1) bekezdés a) pontjában, valamint a (2) bekezdés a) és c) pontjában foglalt esetekben az ápolási díjra való jogosultságot a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkeztének hónapját követő harmadik hónap utolsó napjával kell megszüntetni.”
Sose tudni. Békés megye se utalta soha hamarabb. Egyszer sem. Csak ha hivatalosan kellett. De most elos munkanap helyett 31én lesz hamarabb kivételesen ☺️
Más
Azt esetleg nem tudod hogy ha hivatalból megszűnik a gyod (unokatestvérem kapja lánya után) de szerencsére javult sokat. Így majd nem 100 százalék hogy novemberben amikor megy a szakértő nem adja meg újra a 8 pontot... Akkor meddig jár a gyod? Addig a napig amíg érvényes a mostani szakértő vélemény? Vagy itt is jár még valameddig? (Halál eset után ugye 90 napig még) ha csak simán meg szűnik akkor is jár? Nem találtunk erről semmit sem neten..
Köszönöm, tudom ezt a részét, régi motorosok vagyunk...ha kell nekik valami majd jelentkeznek...
Én csak azt akartam megosztani amit velem közöltek, hivatalos információt...
Bp első munkanap utal mindig, ami most 4-e
nem hinném hogy ez változna, de ki tudja? :)
A GYOD-ot határozattal kapod, amit a hivatal állít ki, a különböző bekért papírok alapján, ennek része lehet a szakértői, orvosi munkaügyi papír is, de nem feltétlen. Nem a szakértő adja a GYOD jogosultságot, hanem a hivatal. A szabályzás szerint a GYOD visszavonásig érvényes, de 2 évente felülvizsgálható (szokták is) Ekkor kiküldik a kitöltendő adatlapokat, és ha kell nekik, bekérnek különböző orvosi, szakértői papírokat, de nem feltétlen.
Egy biztos, neked ezzel semmi dolgod, nem kell semminek se utánajárnod, mert amig ők nem döntenek a felülvizsgálatról, kapod a GYOD-ot, és ennyi.
Nem, nem írt alá semmit, kamu volt a történet. Utána néztem sehol semelyik közlönyben nem jelent meg, az HOAX volt
A kormány most hozta meg erről a döntést és 2025 jan 1-én lép érvénybe, ami arról szól hogy ha a gyermeknél megállapították hogy állapota végleges, nem szükséges szakértőt kirendelni, a hivatal meghozhatja a hosszabbításról a döntést anélkül is.
Amit mondott hülyeség..a szakértői vélemény nem szempont, a felülvbizsgálatot kb 2 évente elrendelik, határidőktől függetlenül.
Nálunk pl most volt, 2 év elteltével, a szakértő 2020ban volt utoljára, azóta állapota végleges miatt csak automatice hosszabbítják. Kiküldik a kitöltendő papírt, adatok stb, majd jön a határozat, hogy hosszabítva a köv. felülvizsgálatig. A szakértői nem is kell, és teljesen lényegtelen meddig érvényes.
Ez azért érdekes, mert
1: A törvényi szabályzásban benne van hogy 2 évente felülvizsgálják
2: Semmilyen kötődés nincs a szakértői véleményhez időileg.
3: Kizárólag a hivatal rendelhet el felülvizsgálatot
4: A hölgynek valszeg fogalma se volt semmiről :)
5: Nincs dolgod ezzel, ha akarnak valamit, megkeresnek :)
További ajánlott fórumok:
- Munkanélküli járadékot mikor utalják? (ezt valahol meg lehet nézni?)
- Mikor utalják a rendszeres szociális segélyt? (Aktív korúak ellátása)
- Mandulaműtét - étkezési, ápolási tanácsokat kérek szépen
- Akik utálják az anyjukat!
- Mikor utalják a plusz fizetést a közmunkásoknak?
- Van itt valaki, aki asztmás gyerekkel van ápolásin?