Milyen gyümölcsből szoktál lekvárt főzni? (beszélgetés)
Nagyon finom a szörpike, gyerekkoromban az én amám is nyersen, csepegtetve készítette. Sajnos sok cukor kell bele és ettől óvakodok. Nagyon hízékony vagyok, amúgy sem egészséges senkinek. Ha lekvárt főznék, abba csak kevés nyírfacukrot tennék.
Ki fogom próbálni.
Sárgabarackból.
Forró vízbe dobom, utána lehúzom a bőrét.
Feldarabolom, apró lyukú elektromos húsdarálón átengedem.
Lemérem, és beleteszem a cukrot, ezzel együtt főzöm.
Forrástól számítva félórát állandó keverés mellett főzöm.
Üvegekbe öntöm, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot teszek.
Rácsavarom a tetejét, és forrón száraz dunsztba teszem.
Nálunk így szereti a kis család.
Jó kérdés, lekvárt még nem főztem. Anyu szörpöt szokott, valami hálóban csöpögtette.
Finom lenne biztosan!
Csak fügelekvárt készítek néhány éve, mert fügéből terem annyi.
Van egy fajta amit hámozok, darabolok, tapadásmentes sütő méretű sütőtálba teszek cukor nélkül. Csak pici citromsav megy bele. nagyon hasonlít az eredmény az őszibarack lekvárhoz.
Más fajta fügéket nem hámozok csak darabolok, cukor nélkül, pici citromsav, ízlésem szerint besűrítem és kész.
Nálam a meggylekvár úgy készül, hogy a magozott meggyet lecukrozom, hogy levet eresszen és majd az egészet leöntöm róla főzés előtt!
Így gyorsabban lesz sűrű!
A levéből szörp lesz vagy fagylaltöntet, külön felfőzve!
Sárgabarack a favorit.
Horváth Ilona receptje szerint, de kevesebb cukorral. Nincs meghámozva, csak mosva.
Fiam a cukortakarékos 3:1-est szereti (zselésítővel), menyem a 4:1-est. Idén csak ezeket főzöm, cukrosakból még van, elég lesz.
A sárgabarackot nem hámozom meg, hanem a magvazott, mosott barackot felteszem 1 deci vízzel főni. Amikor már pépes, egy fakanálon megjelölöm a szintjét és elfőzöm az 1/4-ét. Ekkor hozzáöntöm a cukrot, felforralom és forrón üvegbe töltöm. Rácsavarom a kupakot, fejre állítom egy fél órára.
Ezzel kész is, cimkézem.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell gyorsan sűrű baracklekvárt főzni?
- Milyen gyümölcsből lehet lekvárt készíteni februárban?
- Ti főztetek már körtéből lekvárt, nagyon vizes, sokáig kell főzni?Tartósító nélkül eláll?
- Tudja valaki hogyan kell a fokhagyma lekvárt főzni?
- Rostos sárgabarackból hogyan lehet jó lekvárt (dzsemet) főzni?
- Hogyan lehet lekvárt főzni a Clatronic befőzővel?