Milyen a jó vezető? (beszélgetés)
Na igen, vágyom már egy láblógatós helyre:DDD
Persze, hogy kiverte a biztosítékot, és mindig a vidékiek kezdik, ugye?
A pestiek lógósok, táppénzcsalók, stb....
Már vártalak, Irisz! Tudtam, hogy Nálad is kiveri a biztosítékot! :D
Lehet, hogy csak mi dolgozunk ilyen helyeken, és minden más pesti valami láblógatós munkahelyet talált? :D
Szóljatok már, akkor mi is átvándorlunk oda gyorsan!
Mekkora baromságok!
Már 5 év munkaviszony van mögötted?:DDDDD
Mennyi mindent láttál:DDD
Milyen helyen dolgoztál, ahol 18 ezer fő dolgozott? Valami gyár?
Én sok igazi pestit ismerek, akik itt születtek és a szüleik is itt születtek, mert ugye a pesti attól pesti, hogy itt született és nem attól, hogy már 3 hónapja itt lakik albérletbe. Na, az igazi pesti nem igen megy betegállományba, mert nem 70 % a pénz, hanem 50% körüli és ekkora bérkiesést nem igen engedhetünk meg magunknak. És ismerek vidékieket, ahol az asszony otthon van, illetve a munkaidejéből naponta kb. 2 órát azzal tölt, hogy hazaugrik ebédet főzni. Nekünk pestieknek ezt este kell csinálunk, illetve délután 2-3 óra között vége a munkaidejüknek és ha nem úgy van, akkor megy az apjuk és hazaviszi a feleségét, mert dolga van otthon.
Fekete munka? Tényleg nem tudom hol élsz! Én voltam 2 évig munkanélküli, de én még ilyet sem találtam. És mielőtt azt hinnéd, hogy azért nem helyezkedtem el, mert ki akartam használni az államot, elárulom, hogy baromi sz@r volt, hogy a nettó 200 ezres fizetésem helyett 3 hónapig kaptam 57 ezret. Szerinted is megérte?:DDD
Szállj le a földre, és ha lehet, akkor ide Pestre és nézz már körül!
Remélem megbuksz...
Mi van?
Azért nagyobb az elvándorlás, mert a munkaadók kiszórják a munkavállalókat. Manapság nagyon kevesen mennek el önként és dalolva egy munkahelyről, hiszen Pesten sincs kolbászból a kerittés, itt is nehéz találni munkát és itt is alulfizetett a legtöbb munkavállaló, ami mellé megkapunk jó sok kis kö.csögöt, akik azt hiszik, hogy ők különbek a többieknél, ezét üvöltöznek, lekezelik a beosztottakat, nulla elismerés és ráadásul egy olyantól kell ezt elviselni, aki a térdéig sem ér fel a legtöbb embernek.
Ja, és Pesten lassan több vidéki dolgozik...
Igen, én tudom, hogy mi a dolgom, nekem senkinek nem kell elmondania, hogy mit kell csinálnom, ráadásul nem tűröm el, hogy egy kis mitugrálsz nekem dirigáljon. Majd ha lesz mögötte annyi, mint mögöttem, akkor normális hangnemben szóbaállok vele, de nekem ne mondja meg, hogy mit, hogyan kell csinálnom...
5 év szakmai tapasztalata mondatja ezt velem, egy 18 000 főt foglalkoztató cégnél, pesti telephelyen. Ha meglepő, ha nem, ha tetszik, ha nem, ez az igazság. Ez egy tény, nem is ez volt a kérdés.
És igen, a jó munkaerő nem megy el betegnek, de rengetegen vannak, aki lesz.rják, épp azért mert megy feketén dolgozni mellette, vagy mert neki jobb 70%-os bérért otthon lenni, mint 100%-ért dolgozni. Nem a szellemi állományról beszélek, nem ők vannak többségben. És nem, nálunk nem küldik el az embereket azért, mert betegállományba mennek. Mert semmi jogszabályba ütköző nem történik. Ezt pontosan tudják és ezzel inkább visszaélnek.
Már meg ne haragudj, de ezt a sok hülyeséget honnan szedted? Ha ilyen dolgozatot írsz, meg fogsz bukni!
Nyugodt lehet, hogy Pesten is iszonyú sokat dolgoznak az emberek (legalábbis szerintem a legtöbb), és örülnek, hogy van munkájuk! És miért ne csinálnák meg a kiadott feladatokat?
Szabad tudnom, hogy honnan szedtél ilyen adatokat?
Nem, nem vagyok vezető, szakdolgozatra készülök, azért kérdeztem.
Az alatt, hogy Pesten többet tehetnek értem azt, hogy ugyanazon cég Pesti és vidéki telephelyei között hatalmas eltérések vannak az személyzettel kapcsolatos mutatókban. Pesten sokkal magasabb a fluktuáció, magasabb a hiányzás, több a munkaügyi per (nem feltétlen a munkavállaló nyer) és hasonlókra gondolok. Az emberek mentalitása is más. A vezetőnek visszabeszélnek, nem csinálják meg a kiadott feladatokat, folyamatosan keresik a kiskapukat. Pesten nehezebb elérnie egy vezetőnek náluk ugyanazt, mint vidéken.
Az utóbbi megállapításoddal kezdem, mivel nagyon nem értek egyet! Lehet, hogy Pesten valamivel könnyebb munkát találni, de azért itt is jó sok ismerősöm van, aki évekig munkanélküli volt, jó végzettséggel és tapasztalattal! Persze a kornak is nagy szerepe van manapság... 40 felett már szinte esélytelen Pesten is elhelyezkedni.
Az alap kérdésedre a válasz: a jó vezető legyen korrekt, szavahihető, ösztönözze a beosztottakat, ne kivételezzen, ismerje el a szakmai tudást. Normális, emberi hangon beszéljen a beosztottakkal. Ossza ki a feladatokat, és kérje is számon, de ne éreztesse, hogy te alsóbbrendű vagy.
Szerintem ez Pesten és vidéken ugyanúgy elvárható.
Sajnos sok helyen visszaélnek azzal, hogy nagy a munkanélküliség, és a stílus az utóbbi 10-15 évben nagyon megváltozott.
Vezető leszel?
Azért kérdezed?
Én nem azért tehetek meg sok mindent a munkahelyemen, mert pesti vagyok, hanem azért, mert a szakmai tudásom/tapasztalatom hatalmas.
Nekem a jó főnök: ne utasítgasson, mert tudom, hogy mi a dolgom.
Csak akkor tisztelem, ha normális. Ha nem az akkor csak azért nem küldöm el valahova, mert nem olyan a neveltetésem:D
Becsülni? Miért kellene becsülni? Majd ha ő is becsüli a tudásomat, akkor talán én is megteszem.
A főnök az főnök és csak abban az esetben fogom jobban tisztelni egy sima munkavállalónál, ha a tudása az enyém felett van. Amíg tőlem kérdez, addig bizony csak a kollégám marad és csak a fizetéseink közötti különbség miatt tekinthet főnökként magára.
Természetesen szólok neki, ha el akarok menni szabira, illetve elmondom neki a benti dolgokat, de ettől nem fogom sem tisztelni, sem becsülni, mint főnököt. Mint embert, kedvelem, de a főnöksége hidegen hagy.
Én nem vagyok főnök, de a kollégáim sokkal jobban tisztelnek, becsülnek engem, mint a főnökünket:DDD
Ha én mondok nekik valamit, akkor úgy csinálják.
Motiváció: manapság pénzzel tud egy főnök leginkább motiválni, de kell mellé a szakmai elismerés is, illetve jó ha nem tekinti a főnök a kollégákat alsóbbrendű lénynek, álljon ki a beosztottjaiért, akár magasabb szinten is és persze tök klasz lenne a szakmai támogatás is, de manapság ez már luxus, mert a főnököt általában nem a szakmai tudása alapján választják meg.
Velem ne kiabáljon a főnök, ne legyen mocskos a szája, mert ezektől inkább kevesebbet olgozok, illetve érdektelen leszek.
Sziasztok!
Ti mit gondoltok, milyen a jó vezető? Mit tegyen azért, hogy tiszteld, becsüld és megcsináld azt, amit mond? Mivel tud motiválni? Mindenkinek a véleményére kíváncsi vagyok, de első sorban pestiek véleménye érdekelne. Én is vidéki vagyok, de a pesti ember mentalitása ilyen szempontból teljesen más. Míg vidéken a munkanélküliség hatalmas probléma, Pesten az emberek sokkal többet megtehetnek egy munkahelyen, hisz hamarabb találnak "jobb" munkahelyet.
További ajánlott fórumok:
- Tanuló vezetők, friss jogsisok gyertek csevegni!
- "Akiknek már csak 5-10 kg van hátra" fogyicsapat és vezetője kerestetik:)
- 240.000 Ft a fizetésem. Ez olyan gáz, főleg vezetőként...
- Ha elhelyezkednék egy üzletben vezető beosztásban, akkor az ott eltöltött idővel kiváltható egy kereskedő-boltvezető tanfolyam?
- Idegesítő, hogy mindig a segély és járadék pénz téma a vezető fórum itt.
- Mentőautó vezetője + 1 fő utcai ruhában voltak, megálltak, kávéztak. Előre is bocs ha hülye a kérdés, de az orvosok így járnak?