Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mikor derül ki egy gyerekről, ha le van nőve a nyelve? fórum

Mikor derül ki egy gyerekről, ha le van nőve a nyelve? (tudásbázis kérdés)


2008. jún. 14. 13:47
Az én babámat még a kórházban megnézték, nincs-e lenőve, mert nem tudott rendesen szopni.
2008. jún. 13. 21:20

Látom már nam aktív a téma, de azért szeretném leírni az esetünket, mert nagyon mérges vagyok.

A fiam 6,5 hónapos. Sosem volt nagyevő, pedig étvágya lenne. Hiába panaszkodtam, hogy csak 30-40 ml-t szopik, és óránként eszik, senki sem gondolt arra, hogy le van nőve a nyelve. Három hónapja pedig szinte semmit sem hízik, szopni nem akart és tiszta kínlódás volt mire a cumisüvegből meg tanult inni.

Ma voltunk fül-orr-gégészeten fülgyulladás gyanújával. A doki nagyon rendes volt, habár 2-ig kellett volna rendelnie, még 1/2 4-kor is betegek voltak nála. Megnézte a füleit, orrát, meg a torkát, minden rendben volt. Majd megszólal, hogy "Hogy eszik ez a gyerek, mikor le van nőve a nyelve?"

Jövő héten kórházba megyünk kivizsgálásra, mert meglehetősen soványka, így mindenképp meglesz a nyelfelmetszés is. Igaz rohadtul félek tőle.

A lényeg, hogy látta már 2 klinikai gyermekorvos, 3 körzeti gyerekorvos, és még sem vették észre. Sok kínlódástól és gyötrelemtől szabadultunk volna meg, és még most is jóízűen szopikálna. Remélem minden rendben lesz, és nem a nyelvébe vágnak, mint ahogy azt máshol olvastam.

Köszönöm, hogy meghallgattattok.

2008. máj. 6. 17:54
Az ikertestvéremnek a szájpadlására nőtt fel a nyelve. Beletelt egy pár napba, mire anyu észrevette, mert nem nagyon tudott enni. Neki egy metszéssel meg is oldották. Tökéletesen beszél, nincs beszédhibája sem!!
2008. márc. 24. 10:27
A nagyobbik fiamnak is le volt nőve a nyelve.A korházban nem vették észre ,legalábbis nem szóltak róla.Itthon mikor sírt akkor vette észre a védőnő.Kérdeztem,hogy milyen hátránya lehet, azt mondta,hogy esetleg a hangképzésnél lehet gond.Semmi mást nem mondott.Három éves elmúlt mikor szóltam,hogy elég pösze és ,hogy szerintem köze lehet a nyelvéhez..Kaptam beutalót és a géhészetre kellett menni.Felkészítettem a gyereket,hogy mit fognak vele csinálni, nade nem csinálták meg aznap, hanem másnap kellett újra menni és akkor felvágták neki.Azóta az J-nek ejti az "r és l" hangokat. De a gyógypedagógus azt mondta,hogy be fog ez indulni.Szerintem már megszokás is van benne.Az akkori védőnő azt mondta,hogy felvágás után tornáztassuk a nyelvét,mert le szokott újra nőni, emelgesse stb..ez nem igen megy,De akkor kérdeztem a doktornőt a gégészeten ő pont az ellenkezőjét állította....
2008. febr. 25. 10:27
Nálunk még a szülészeten alaposan átvizsgálják a csecsemőket és sok kismamának jelezték már a gondot, mikor szültem a fiaimat. Ott helyben megoldották, felvágták azoknak a babáknak.
2008. febr. 25. 09:48
Nekem is le volt nőve a nyelvem, még pici gyerekként felvágták!! Nálam a beszédemnél "gagyogásomnál" vették észre, hogy valami nem okés.
21. Szamó
2008. febr. 15. 22:07

Sziasztok!


Az én kisfiam első perctől kezdve nagyon szépen szopizott, minden gold nélkül. 5 hetesen gyomorműtéten esett át, amikor szóltam a segész főorvos nőnek, hogy nekem olyan fura, mintha szív alakú lenne a nyelve, mikor kinyújtja. Azt kérdezte, hogy tud-e rendesen szopni. Mikor vitte kötözésre megnézte és már vágta is! Vérzett neki, de hamar elállt.


Nemsokára 5 éves lesz, most logopédushoz járunk. Nincs nagy baj, csak van pár betű, amit nem ejt tisztán. A logopédus első kérdése az volt, hogy nem volt véletlenül letapadva a nyelvféke?.....


Szóval, később is figyelni kell!!!

20. Nikice (válaszként erre: 16. - mimmi)
2008. febr. 15. 13:24
ühüm !
2008. febr. 15. 12:50
Otthon vettem észre én,pár hetes volt és sirás közben lehet megfigyelni,hogy a nyelvét nem tudja hátra huzni.
18. vronie (válaszként erre: 12. - aniko lengyel)
2008. febr. 15. 12:49

Mivel nálunk nincs gyerkőc, én a saját bőrömön tapasztaltakat tudom leírni. Elviekben azonnal, de legalább is az első pár hétben észre kellene venni, hogy le van nőve a kicsi nyelve. Hát ez nálam is így volt; anyáék szóltak a dokinak. Ő meg pont azért nem vágta fel a nyelvem, mert azt mondta, hogy akkor nem tudtam volna érthetően beszélni. Így megmaradtam lenőtt nyelvvel ;-)) Az egyik hozzászólásban említett "lovacskázás" megy, de pl. az rrrrrrrrrrr betű ropogtatása nem...; de kimondani ki tudom, szóval raccsolás nincs.

Úgyhogy a szopizáson kívül kb. ennyit számít ;-)

17. Elviracska (válaszként erre: 16. - mimmi)
2007. okt. 22. 08:49
Ugy kellene igazság szerint ,de ahogy látom ,itten is a leirtak között van akiknek ugyancsak nem vették észre:(mint ahogyan nekünk sem:(
16. mimmi
2007. okt. 18. 20:31
Ezt azonnal észre kéne venni a megfelelö személynek a korházban.
15. igynogy (válaszként erre: 9. - tibike)
2007. okt. 16. 10:23
Én megyeszékhelyen szültem, és ott nem vették észre. A központi kórházban! Erről ennyit! Szóval lehet, hogy Szibériában a bábaasszony aki a gyerekkel foglalkozik, hamarabb észre veszi. :) Pedig egyedül szültem, nem volt más baba, amikor megvizsgálták. Mégis nekem kellett szólni.
14. Elviracska (válaszként erre: 9. - tibike)
2007. okt. 16. 09:19
Én ebben nem vagyok olyan bíztos...
2007. okt. 15. 15:44
pár hónapos korban felmetszik, elég hamar észre lehet venni. A barátnõm kisfiának 2 hónaposan vették észre, meg is oldották rögtön.
2007. jún. 1. 20:37
Az én kisfiamnak is le volt nove a nyelve,és 7 honapos korában metszették fel neki. Sírt szegény,de meg kellett neki csinálni,mert azt mondta a doki hogy akkor nem tudott volna érthetoen beszélni.
2007. ápr. 2. 07:44
A gyermekorvosnak rögtön észre kell vennie. Én is úgy születtem, és a fiam is, de azt mondták, hogy nem kell felvágni, úgyis nagy lesz a szám(szánk).
2007. ápr. 2. 02:24
HA A KORHÁZBAN NEM VETTÉK ÉSZRE OTTHON BIZTOS HOGY ÉSZRE VESZIK EGY IDŐ UTÁN, MERT NEM TUD RENDESEN SZOPNI A PICI,ÉS CSÖKKEN A SÚJJA,NA MEG MINDIG SIR HOGY ÉHES,A BARÁT NŐMNEK VOLT ILYEN A BABÁJA.CSAK 4,-HÓNAPOSAN VETTÉK ÉSZRE, HOGY MIÉRT NEM HIZIK ÉS SOKSZOR SIRT.
2007. ápr. 1. 23:01
Szerintem rögtön kiderül, ha nem valami tajgán születik meg a gyermek, valahol Szibériában, égy bábaasszony által.
2007. ápr. 1. 22:28
Aktuális téma ez nekem és roppant szomorú. Biony az én kicsi lányomnak le volt növe a nyelve, és a kórházban nem vették észre. :(( Hazamentünk annak rendje és módja szerint és hiába szopikált a lányom kezdett apadni a tejem. Nem tudtam hol a hiba, mert a súlya szépen gyarapodott (apja lánya 30-40 grammal jól lakott) Én vettem észre, hogy nem tudja kidugni a szájából a nyelvét, éppen csak egy kicsit 5 hetes volt. Bementünk és felvágták neki a nyelvfékjét, és attól a pillanattól kezdve nem szopott többé :(((. Nagyon rossz élmény maradt így nekem. A kisfiam mikor megszületett, egybQl mondtam még a csecsemQsnek aki vitte fürdetni, hogy nézzék meg a nyelvét, addig ne hozzák vissza szopni, mert nem akarok így járni megint. Szerencsére neki nem kellett fölvágni, és a mai napig vígan szopizik :)))
2007. márc. 23. 17:31
Rendes esetben ,már a korházban mondani szokták ,ha ez elöfordul mert nem tud szopizni rendesen.Az én kisfiamnak viszont nem mondták ,és itthon a védönö vette észre mire lassan két honapos lett ,igy azonnal orvoshoz vittük fölvágták ,és minden rendben van.Pillanatnyilag vérzett kicsit ,de nem sokat ,ez nem nagy gond ,de jó idejében tul lenni rajta.
2006. nov. 22. 14:45
Annak a babának akinek le van nőve a nyelve még szopni sem tud rendesen. Elvileg a gyermekorvosnak észlelnie kell még a kórházban.
2006. nov. 15. 12:02
Attól függ mennyire van lenőve. Már néhány napos korban észre lehet venni. Ha kinyújtja a nyelvét az nem félkör, hanem szív alakú.
2006. nov. 1. 09:45
Az én lányom két hónapos volt, amikor az orvos észrevette, a sebészeten egy-kettő felvágták a nyelvét:) Amúgy onnan lehet észrevnni, hogy nem tudja kinyújtani a nyelvét, pedig a piciknél ez szokás. Meg állítólag van olyan baba akit még a szopásban is gátol a nyelvfék
2006. okt. 29. 13:57
Onnan tudhatod meg , ha lovacskázik és nem tudja utánozni a pata koppanást, próbáljátok ki!!!!
2006. okt. 27. 15:35
Par napos koraban az elso orvosi vizsgalatokon ki szokott derulni normal esetben.
1. Hoxa
2006. okt. 27. 10:15
Mikor derül ki egy gyerekről, ha le van nőve a nyelve?

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook