Miért van ennyi ember szociális segélyen és munkanélküli járadékon? (tudásbázis)
Nem ertek a mai viläg munkanelküli kerdesehez, de nagyon igaznak erzem a soraidat.
Tenyleg erös gondolatok, de nem lehet mindenki "kubikus" egy orszägban.
Szakmai tudäs nelkül nulla az eselyed az eletben.
A másik baj, hogy végzettség nélküli és kb. funkcionális analfabéta a fél ország. Lapátoláson kívül tényleg nem tudnának mást csinálni. Ennyit meg nem kell lapátolni. Szakképzettség kellene.
Most klinikai központban dolgozok, állandó a szakdolgozó hiány. Egy ápoló pl. simán találna melót. De vannak szakképzetlenek is, beteghordók, stb. Persze ehhez is kell egy bizonyos fokú intelligencia, kultúrált viselkedés, megjelenés, hiszen kiszolgáltatott emberekkel kell bánni.
Most volt egy sorozat valamelyik hírportálon az ország legszegényebb régióiról. Borzasztó. Fiatalabbak meg eléldegélnek alkalmi munkákból, de hosszú távon ugyanoda jutnak, mint az idősek: havat lapátolnak egy kiló kenyérért :/ Munkásszállón át talán látszódna kitörés, de költözni kellene, ahhoz minimum induló tőke, na meg ott van egy csomó éhes száj. Régóta gyűlt, halmozódott a baj.
Azt ők is elismerik, hogy akik dolgozni tudnak, lényegesen könnyebb helyzetben vannak. Kevés vagyok, hogy megoldjak ilyen horderejű problémát, helyben csak a mezőgazdaság jöhetne szóba, azon belül mi, passz...már az önellátási mérték is nagy segítség.
Dolgoztam kis önkormányzatnál. Egy a faluban lakó 50-es nő mindig a polgármestert szidta, mert az nem ad neki közmunkát. De sajnos akkor nem volt olyan munka, amit egy nőnek ki lehetett volna adni.
Egyszerűen nincs az emberek tudatában, hogy nekik kellene utána járni hajtani a melókeresést. Kilincselni cégekhez, a másik faluba, a városba, mindenhova. A sültgalambot várják sokan. Nulla felnőtt öntudat, eszükbe sem jut, hogy gondoskodjanak magukról. Plusz az igényeket a minimálisra redukálják, mondjuk nem is tudom, hogy hogyan élnek meg tömegek 22.800,- Ft FHT-ből...
További ajánlott fórumok:
- Mikor utalják a rendszeres szociális segélyt? (Aktív korúak ellátása)
- Depresszió, kisebbségi komplexus, szociális fóbia
- Munkaerő-kereslet avagy munkanélküliség
- Miért kapnak a rendőrök önkormányzati szociális bérlakást?
- Kit hogyan visel meg a munkanélküliség?
- Jogosult vagyok-e tgyás és gyed igénybevételére, ha a szülés idején munkanélküli segélyen leszek?