Miért reped el minden élesztőt tartalmazó sütim sütés közben? (tudásbázis)
Elképzelhető. Milyen hőfokon sütöd?
Én 180 körül sütöm a kelteket általában, de van olyan receptem, ahol a kezdőhőfok 170, majd kb 30 perc elteltével 150re kell mérsékelni és még 15 percig sütni.
A sütőbe tétel előtt kivárod a kelesztési időket? Akkor megkel a tésztád? Mert azt írod a sütőben gyorsan feljön. Nekem már a sütés előtti kelesztés (amikor már a formában/tepsiben van a tészta) során majdnem akkorára megkel, ami a végleges mérete, és a sütőben nem szokott olyan sokat nőni.
Mivel nincs kenyérsütőgépem én előmelegített mikróban szoktam keleszteni. Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy a tésztának nincs elég meleg vagy huzatot kap.
Nem lehet, hogy egyszerűen nem jók a recepteid? Úgy értem, próbáltál többfélét is? Írtad, hogy a régi sütődben is gond volt a tésztáiddal, ez pedig nem egy problémás sütőre, inkább a recept vagy a technika hibájára utal. Egyébként kelteket tudtommal 180-200 fok körül sütünk, 180 körül pl. a fonott kalácsot, 200 körül pedig mondjuk a kelt pitét.
A forró sütő miatt repedhet - mert a tészta túl hamar kérget kap, a belseje pedig még kelni szeretne, de a kéreg akadályozza a normális tágulásban.
Hát én már mindent próbáltam, de hozzászólásaitok alapján megerődödtem abban a hitemben, hogy átok ül rajtam.
Viccet félretéve, most az ragadta meg a figyelmemet, hogy túlkelés, ez gyanús próbálkozom majd. Meg azon gondolkozom, hogy nem.é nagyon forró sütőbe teszem és gyorsan feljön és ez lehet az oka, mert kb. olyan félsült amikor elkezd repedni, két rúd van a tepsibe és mind a kettő.
Mi a véleményetek a dolgok ezen állásáról?
Én még életemben nem szurkáltam meg egyetlen kelt tésztát sem, pedig szinte minden héten sütök...
Ez nekem újdonság! :-OO
Semmi minden gyönyörű, csak a kelt tésztáknál van ez, a régi sütőm is ilyen volt. Ameddig meg van kenve tojással addíg egybe van, alatta meg a sütőajtó felé eső részén reped, már próbáltam, hogy az egész tésztát ameddig csak tudtam bekentem tojással, akkor meg az alja repedt el.
Már nagyon gyanús a dolog, valami átok lehet a dologban 40 éve főzök, de még repedés nélkül nem tudtam kelt tésztát sütni.
Igaza van D@nunak, én is úgy tudom, a túlkelesztéstől reped meg a kelt tészta. Ha túlkel, akkor még a töltelék nélküli tészta i kirepedhet. (Én egyszer jártam így kaláccsal.)
Ha a sütő egyik részén reped meg mindig, akkor lehet, hogy ott nem süt rendesen a sütőd, vagy nem egyenletesen oszlik el a tér a süti körül, és nem áramlik megfelelően körülötte a levegő. Én ezért igyekszem mindig teljesen középre igazítani a sütőedényt.
A töltelékesek (pl. a bejgli) a tölteléktől repednek el. Ezzel nem sokat tudsz kezdeni, a gőzt nem nagyon lehet kijátszani. Elvileg, ha megszurkálod a tetejét a tekercsnek, azon keresztül tud a gőz távozni, de eddig nem sok jót tapasztaltam ezügyben.
A nem töltött (pl. fonott kalács) viszont valószínűleg túlkel. Ezt teheti akkor is, ha túl lágy a tésztád (esetleg rossz a recepted..) vagy egyszerűen sokáig keleszted. A kelt tészták bármennyire is van előmelegítve a sütőd, a sütés első fázisában tovább kelnek, tehát célszerű nem kivárni, amíg eléri a tészta az eredeti térfogatának kétszeresét. Bár a túlkelésre rossz szó az "elrepedés", mást nem tudok elképzelni egy sima kalács esetében.
Ha a sütődnek csak az egyik részénél tapasztalod ezeket a repedéseket, akkor vsz. az sem 100%-os. Egyéb tésztánál (pl. kevertek, felvertek) mi történik ezen a bizonyos részen?
Elreped?
Csak arra tudok gondolni, hogy túlkel a süti...
További ajánlott fórumok:
- Földrajzi nevek, amelyek személynevet is tartalmaznak /BUDApest, SzentENDRE stb/
- Szavak, melyek "let"-tet tartalmaznak
- Tudtad, hogy minden hányás tartalmaz répát és nokedlit?
- Szavad tartalmazzon -bárhol- "ágy"-at
- Mit ehet az, akinek ki kell zárnia a növényi eredetű olajokat, az azokat tartalmazó ételeket? Mindenben van:S - ételallergia miatt-
- Minden tea tartalmaz koffeint?