Miért erőltetik a zsírszegény tejet? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Miért erőltetik a zsírszegény tejet?
Én is ezt kérdezem - csak a "zsírszegény" szó nélkül.
Tudomásom szerint a Földön több ezer féle emlős él.
De nincs rá példa a természetből, hogy valamely emlős - életindító váladékát - más emlős is használná.
A mi általunk "tej"-nek nevezett folyadék történetesen a borjúnak való - amely egy év alatt több mint 100 kg súlyt kell hogy felvegyen. Ehhez rengeteg kalciumra van szüksége.
Ma már tudományosan bizonyított, hogy az emberi szervezet csak nagy veszteségek árán képes megbirkózni a tehén tejjel. Például a kínaiak egyáltalán nem ihatnak tejet.
A tej nem embernek való. Ezt nagyon értelemsen magyarázte egy honlap - de érdekes - az utóbbi időben megszűnt. (geocitiz.com, vagy geocitiez.com) Ott a rák előfordulásáról, gyógyításáról, kutatások eredményeiről, sikeres orvosok likvidálásáról is írtak. Ugyanott olvastam azt is, hogy a cukor - ilyen rafinált formában - ahogy mi használjuk - szintén nem embernek való táplálék.
Nem tudom, hogy mi van a bolti cuccokban :) Mi csak házi vágású disznót és csirkét eszünk. Kizárólag pulykát szoktam vásárolni, a felvágott számunkra ismeretlen. Házi húsos a fagyóban, egy évig elég, ez sok, vagy kevés mennyiség? Tojást faluról kapok, a zöldséget, krumplit megtermeljük.
Margarint akkor sem enném meg, ha fizetnének érte :)
És abban, hogy az egészséges ember, ha változatosan étkezik, gyakorlatilag bármit ehet.
DE HOL VANNAK AZ EGÉSZSÉGES EMBEREK?
A többség (beleértve sajnos jó sok gyereket is) vagy túlsúlyos, vagy cukorbeteg, vagy valamilyen allergiás, vagy valamire érzékeny. :( (A pajzsmirigy, emésztőszervi, és egyéb betegségeket ne is említsük.)
VAJON MITŐL?
Csak kapkodom a fejem, hogy milyen sok embernek jelent nem kis erőfeszítést, hogy a számára tolerálható ételeket beszerezze, vagy a gyerekének biztosítsa.
MIÉRT?
40-50 évvel ezelőtt szinte hírük-hamvuk nem volt ilyen mértékű egészségkárosodásnak. Persze, akkor is voltak cukorbeteg gyerekek, konkrétan az általános iskolában több mint 600 gyerek közt KÉT cukorbeteg (egyébként testvérpár, tehát családi probléma). Az ilyen-olyan allergia ismeretlen fogalom volt. És ma?
A kialakult helyzetért a környezeti ártalmakat okolom aminek következtében az immunrendszerünk a padlón van, és az élelmiszeripart, amely busás nyereség reményében ontja ránk az ízfokozókkal felturbózott, génmanipulált élelmiszereket, műkajákat, amikkel gyakorlatilag észrevétlenül megmérgezzük magunkat.
A finomított szénhidrátok is hizlalnak. Vannak esszenciális zsírsavak, amik nélkül bizonyos vitaminok nem szívódnak fel. Azonban még az olívaolaj is ugyanúgy hizlal, mint bármely más olaj, hiszen kalóriatartalma ugyanannyi, csak egészségesebb az omega-3 zsírsav tatalma miatt.
Jó étvágyat a zsíros étrendedhez, csak ne csodálkozz majd 100 kilósan, magas koleszterinszinttel.
Huhh, jó sok hozzászólás van már... Nem olvasom végig. :)
Tej:
Én 3,5öset iszom!!! És 52 kiló vagyok! ;)
És a nagyobbikom minden hétvégén rántott húst és sült krumplit akar enni (ált. meg is kapja). Ő 4,5 éves, 110 cm magas és 18 kiló - ez a percentilis táblázat szerint (kb. megfelel a gyerek BMI-nek) 50%-os, tehát átlagos testalkatot jelent. Jah, és kb. minden nap kap valami édességet, van, hogy többször is. (Pl. ízesített joghurtot és csokit vagy fagyit/jégkrémet.) És a vérképünk is jó, májusban ellenőrizték.
(Felemen ugyanez nem látszik, mert ő rengeteg cukros üdítőt iszik, meg automatás kávét extra cukorral, és este 10kor vacsorázik.)
A titok szerintem a mértékletességben és a változatosságban van. :)
Te is kevered a szezont a fazonnal:
Jobb lenne ha semmilyen tejet nem adnál a gyerekeknek, pláne ha még érzékenyek is rá :(
a Laktóz tej cukor, a tejérzékeny-tejallergiás a fehérjére reagál pl kazeinre.
Lehet,hogy már találkoztatok ezzel az írással?
Nem KELL.
Jobb lenne ha semmilyen tejet nem adnál a gyerekeknek, pláne ha még érzékenyek is rá :(
A zsíros étrend NEM hizlal :D A zsíros étrend fogyaszt. A finomított szénhidrát az ami hizlal!
A legjobb fogyókúra a ketogén diéta, ami gyakorlatilag 70-80% zsír, a többi fehérje.
Ideje lenne ezt már az emberekben tudatosítani.
Azért ne keverjük a margarint és a vajat!
Na meg az állati eredetű készítményeket se! Mert pl a hurkában több belsőség van, és abban hízlaló cucc mint pl zsír nincs vagy elenyésző mennyiségű... Csak amiben kisütöd....
A felvágottnak szója az alapja... És te valójában csak szóját, ízesített szóját eszel... Na az távol áll a hústól! Ez tényleg mű...
A disznóhús meg... Egészséges, nem annyira mint a marha vagy a csirke, mert ugye vöröshús... Habár a marha is vöröshúsú állat! Mégis egészségesebb mint a disznó, és miért? A kajálása miatt... Ha egy disznót csak tápon nevel az ember, meg mesterséges kaján, akkor szar íze lesz a húsnak, de mint ismerősöm is, erdőben tartja a disznót, azt eszik amit talál, sokkal finomabb húsa van! Ez sem elhanyagolandó szempont, hogy amit eszel, az mivel táplálkozik...
de van egy közmondás is... " azzá válsz amit megeszel", na itt ugye el kell vonatkoztatni, mert ha nyulat eszel, akkor nem leszel nyúl másnap reggelre :)
Csupán megjegyzés :)
Igazad van!
És arról nem is beszélve, hogy a proteinporok csak zsírszegény tejjel képesek hamar és normálisan felszívódni az emberi szervezetben!
Ha már tejet akar inni valaki, akkor tehéntejet igyon, mert a boltban árult tejnek nevezett löttyök, nem sok tejet láttak. Mi tehéntjen nőttünk fel és soha semmi gondunk nem volt a kálcium szintünkkel. Elhízni gondolom senki nem a napi 1-2-3 pohár tejtől hízott el.
Ez most ilyen új divat, hogy a tej ártalmas az emberi szervezetre. Érdekes, eddig hogy nem halt meg tőle senki? Talán a kálciummal dúsított bogyók egészségesebbek?
A frissen fejt és forralt, vagy éppen aludt tejnél egészségesebb nincs is, télen-nyáron bio termék.
Na igen borzalmas szaga van és nyúlós valami lesz belőle undorító.
Semmi köze a tejhez.
Még ha tejet erőltetnének! De ami a különböző %-okkal jelölt dobozokban van, az már minden, csak nem tej! Agyonfölözött, össze-vissza kezelt, tejízű borzalom.
Azóta mellőzöm (van már vagy 20 éve), amióta egyszer a hűtőben felejtődött pár napra. Na, olyan büdöset még nem szagoltam!
Gyerekkoromban, ha a tej megsavanyodott, lett belőle finom aludttej. De a keresztanyám vett is megsavanyodott tejet, s olyan első osztályú túrót készített belőle, amilyet ma csak a gazdák csinálnak.
Ha meg nem műtejet veszünk, hanem azt, ami a tehénből kijött, annak pont annyi a zsír és minden tartalma, amennyinek lennie kell. De hol vagyunk már ettől! :(
szia
épp a napokban gondolkodtam el azon, hogy laktózmentesre kellene váltanom, mert mi van, ha már nem bírom a normális tejet
sokkal drágább a laktózmentes?
A tej akkor finom ha elég zsírtartalma van!
3.5 nálam a nyerő...a többi vacak sovány tejporból készült vackok...
2dl tejtől senki nem fog elhízni:)
További ajánlott fórumok:
- Kalóriaszegény és zsírszegény édességek a jó alak és megelégedés érdekében
- Az egyik nagy drogériában erőltetik az önkiszolgáló kasszát...
- Elegem van, le akarok fogyni! Szénhidrát és zsírszegény diétás ételrecepteket várok
- Májproblémákra zsírszegény, fűszerszegény, cukorszegény diétát javasoltak. Mit lehet ilyenkor főzni?
- Osztály karácsonykor ajándékozás. Miért erőltetik?
- Szombathelyen melyik óvodában nem erőltetik az alvást?