Mi a véleményetek a Szulejmán c. török filmsorozatról (beszélgetés)
nálunk is német szerb keveredés van. Férjem 100 % szerb és a fiam a népszámláláskor szerbnek vallotta magát. ( persze, jó matekos, ha hozzáadjuk a szüleim rátáit is, akkor tényleg a szerb a többségi faj)
A Szulejmánra visszatérve, én kezdetben szerettem, Hürremet, de igazából csak a Bali béget Nigart és Rüsztemet sikerült elviselni.
Bár jó ( volt ) a sorozat ( eleje ) én kezdettől fogva ellenséget láttam a törökökben .
( igaz, hogy nagynehezen elment innen tatár török .... )
A 3-as hatá-r mellett lakunk, elég sok román ügyfelem volt, de teljeen más a habitusuk, mint a magyaroknak vagy a szerbeknek, vadak, erőszakosak,
külsőleg nekem nem jöttek be, de hozzá kell tennem, az én román "ismerőseim" többnyire valamilyen közlekedési büncselekményt követtek el.
Ó, nálunk is van kavar: anyai nagyapám szerb, nagyanyám sváb :-), apai nagyapám felvidéki tót (így emlegették :-)), nagyanyám törvénytelen gyerek volt (erről írás is van - szegénykének nem lehetett könnyű élete).
Nagy volt a forgalom errefelé...
Azt tudom, úgy csinálták, hogy odavonultak, és felszólították az adott állam vezetőit, hogy adják meg magukat, az országukat, stb. stb. az esetben nem fognak zúzni-törni-rabolni. Ha ez megtörtént, akkor meghagyták az addigi uralkodót a helyén, csak az adókat hajtották be az adott országon.
No mivel Lajos király nem volt hajlandó behódolni, és a magyar zászlót lecserélni az ország házán a félholdasra, meg nem volt hajlandó adót fizetni, stb. stb. Hát jöttek-láttak-győztek.
Igen, ők elsősorban arra.
A szereplő válogatásban hatalmas munka lehetett, de csodálatos figurákat sikerült összeszedni :-)
Ők az ázsiai közös múltra emlékeznek...
Az eseményeket természetes, hogy török szemszögből lát(tat)ják. Nem mindig követik a történelmi eseményeket, ha jól emlékszem a Mohácsi vész dátuma sem volt pontos. Az új részekben már rengeteg a pontatlanság. Végülis ez nem dokumentum film, de a köztudatot befolyásolják.
Valahol olvastam, hogy minden uralmuk alá került terület utódainak hízelegnek egy kicsit a sorozattal a kedvezőbb fogadtatás miatt :-)))
Bár ez alól mi magyarok kivételt jelentünk Lajos király ábrázolása miatt, akit jóval idősebbnek mutattak be a filmben - nyilván Szulejmán tetteit szépítve ezzel is.
:)
Nekem roppant tetszik, hogy tartják a magyar-török rokonságot.
2017.február.22. 214-dik magyar rész,104-dik török rész második fele,21:30-22:40h:
(Tv Animare)
Dzsihangir a fogadalmára készül, ami aggodalommal tölti el Hürremet. Musztafa mindent elkövet, hogy megmagyarázza apjának, miért érkezett a palotába egy seregnyi janicsárral. Hürrem a fiai mellé új és megbízható ágyasokat keres abban a reményben, hogy ezzel megerősíti fiai biztonságát, és hatalmát továbbra is megtarthassa. A hercegek versengenek Manisszáért, mert mindenki tudja, hogy a győztes egyben a trón várományosa is lesz
ó ilyen apróságokkal nem foglalkoznak az íról..:) sokszor nevetek azon mikor valami nagyon szorult helyzetben van a szereplő és hagyat-homlok rohanna onnét még el lamuroznak egy ideig...:D
végül is az akkori kor asszonyát vagy a az avilág asszonyát minősítik ezzel.::O
Számomra - többek között - ezért sem valós helyzetet ad vissza a film: a kiházasítottak sem örültek a szerencséjüknek, itt m.i.n.d.e.n.k.i ragaszkodik háremhez! (Bár mondjuk nem kell - korabeli - háztartást vezetni, nincs kiszolgáltatva egy idegen - ez esetben a férj - kénye-kedvének, aki el is válhat tőle, mehet világgá esetleg gyerekkel együtt, a háremben nem kell nélkülöznie, stb.)
De az a sok intrika, rosszindulat, ami egy ilyen zárt helyen dolgozik - hát az valami szörnyű. (Nem beszélve arról, hogy itt, a "világtól elzártan" is mennyire tájékozottak egyesek :-), milyen jól eligazodnak a világ dolgaiban...