Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mi a különbség a finomliszt és a rétesliszt között? fórum

Mi a különbség a finomliszt és a rétesliszt között? (tudásbázis kérdés)


18. a106211d56 (válaszként erre: 9. - Ec63a7fc29)
2009. júl. 25. 11:43
Pont fordítva!....
17. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 6. - 1a50c86bb0)
2009. jan. 6. 01:09
Munden liszbe csomósodásgátlót kevernek. Másként nem lehetne ellátni az igényeket.
16. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 2. - Gzs3)
2009. jan. 6. 01:06
Nem.
15. katic
2007. dec. 30. 19:18
A rétesliszt durvábbra van őrölve.
14. mongi (válaszként erre: 13. - Algea)
2007. jún. 1. 09:00
Anyukám szerint se jó a rétesliszt réteshez.A múltkor pont ezen "vitatkoztunk".Nem értem,akkor miért az a neve?!
13. algea
2007. máj. 30. 23:09

Én réteslisztet legszívesebben császármorzsához használok, vagy olyan sütikhez, amik akkor jók, ha pergősek-morzsásak. Kenyérsütéshez keverni szoktam sokszor finomliszttel, mondjuk 50 dkg finomliszthez 10 dkg rétesliszt arányban fogósabb, jobb minőségű lesz a tészta.

Nagymamám szerint, akinek messze földön híresek voltak a rétesei, egy dologhoz nem jó a rétesliszt: réteshez.... nem tudom, igaza volt-e, a receptek hol így írják, hol úgy:)

12. ec63a7fc29 (válaszként erre: 10. - 0565efa6e6)
2007. máj. 30. 21:19

Köszi, ezt a hamus dolgot elfelejtettem, azért nem részleteztem.


Köszönöm a kiegészítést.

2007. máj. 30. 20:37

Inkább így:

[link]


"A búza (valamint rozs) őrlemények jelölésekor legtöbb esetben egy két számjegyű jelzés (például BL 55, BL 80, TL 50, GL 200, RL 60, RL 125 stb.) is szerepel. Ez a szám az adott termék hamutartalmának százsorosát jelenti, ugyanis a búza- és rozsőrlemények hamutartalma a technológiai folyamatra, a termék minőségére jellemző mutató szám."

10. 0565efa6e6 (válaszként erre: 9. - Ec63a7fc29)
2007. máj. 30. 20:28

Én úgy tudom, a rétesliszt nagyobb szemű, durvább őrlemény.


A BL-55 viszont nem a méretet jelenti, hanem az ún. hamutartalom 100-szorosát (100 g élelmianyagot 500 Celsius-fokra hevítenek, a visszamaradt szervetlen anyag - ásványianyagok - adja a hamutartalmat).


A teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt pl. TGL-300. A teljes kiőrlésű azért nagyobb számú, mert a korpában és a csírában van az ásványianyagok nagyobb része, így a hamu is több lesz.

2007. máj. 30. 19:33

Ugyanabból az alapanyagból készül mindkettő, csak a finomságában van különbség.

A BL-55 egy méretet jelent rajta.


A kelt tésztákhoz, ahova élesztőt használunk, oda a rétesliszt (vagy kevert) a jobb.

A palacsintához, főzelékek, levesek habarásához a finomliszt.

A panírozáshoz is a finomliszt kell.

Amihez sütőport, szalakálit használunk, ahhoz a finomra őrölt liszt a jobb.

2007. ápr. 27. 16:57
A nagyim mindíg azt mondta,hogy a réteslisztből készült sütik,kekszek nem olyan csömörek mint a sima lisztből készültek.Könyebb vele bánni.De viszont nem mindenhez jó a rétesliszt.Hm!Hát nem tudom.
2007. ápr. 27. 16:33
A rétesliszttel készült süti sokkal finomabb, de érdemes keverni finomliszttel. Kicsivel több kell belőle mint a finomlisztből. Én a félfogós lisztet szeretem használni, nagyon finomakat lehet vele sütni. Ebből is több kell egy kicsit.
2007. ápr. 27. 16:11
A mamamtol azt hallottam, hogy a retesliszt nem csomosodik. Hogy ez igaz vagy sem, nem tudom :-S
2007. ápr. 27. 16:07

finomliszt-sütéshez, sütemény,palacsinta stb.

rétesliszt- főzéshez, rántás azt hiszem

4. 'szti (válaszként erre: 3. - Mongi)
2007. ápr. 27. 15:44

a régi receptekben fel is volt tüntetve, hogy finomlisztből, vagy réteslisztből készüljön-e

konkrétan én a "bögrés" sütit tudom, hogy réteslisztből az igazi

kicsit morzsásabb lesz tőle

a palacsinta meg finomlisztből jó

2007. ápr. 27. 15:33
Én eddig mindig csak finomlisztet használtam-nem tudom miért,s kíváncsi lennék,hogy tényleg más a kettő?Azt tudom,hogy az egyik nagyobb szemcsés,de más lesz tőle pl.a süti?Másképpen kell adagolni is őket?
2. gzs3
2007. ápr. 27. 15:27
A réteslisztben gríz is van.
2007. ápr. 27. 15:18
Mi a külömbség a finomliszt és a rétesliszt között?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook