Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mi a hálapénz? fórum

Mi a hálapénz? (tudásbázis)

1 2 3 4
64. 6ee0ffb012 (válaszként erre: 63. - Gazania)
2012. jan. 25. 19:12
Ahogy olvasom,te annak érzed :S
63. Gazania (válaszként erre: 61. - 6ee0ffb012)
2012. jan. 25. 19:12
Figyi nem kötelező adni.....
2012. jan. 25. 19:10
Egyébként ha nem egyben fizetsz, akkor meg addíg húzza az időt, amíg kiszedi a bukszádból a pénz, így tök mindegy!!!!!
61. 6ee0ffb012 (válaszként erre: 59. - Gazania)
Javaslom,legközelebb a buszsofőrnek is adj hálapénz,aki elvisz a kórházig!Az ő munkájának köszönheted,hogy élve eljutottál odáig!
60. Gazania (válaszként erre: 58. - 39694c0c70)
Miért, nem azok???!!!
59. Gazania (válaszként erre: 57. - 39694c0c70)
2012. jan. 25. 19:08

Nem, nem ezt mondom!

A rendelőben kifizetem a tarifát és az elvégzett műtétért vagy "komolyabb" kórházi bevatkozásért esetleg hálapénz.

De legszívesebben nem hálapénzt adnék az orvosnak, hanem 1 üveg jóminőségű italt, csokit, színházjegyet stb...

De az orvosok ezekre már úgy néznek, mintha kígyót akarnék a "kezükbe" nyomni....

És igen, miért ne lehetnék hálás, mert 50x benézett hozzám a kórházi ágyon?

Tudod, ha azon múlik az életem, akkor adok hálapénzt!!!

58. 39694c0c70 (válaszként erre: 56. - Gazania)
2012. jan. 25. 17:44

Te említed az orvosok kapzsiságát?!?

Nem mondod komolyan?

57. 39694c0c70 (válaszként erre: 54. - Gazania)
2012. jan. 25. 17:43

Komolyan azt mondod, hogy amikor az orvos a magánrendelőjében elkér egy vizitért, vizsgálatért, kezelésért 3-5-10 ezer forintot, azon felül, ott helyben MÉG TOVÁBBI BORÍTÉKOKAT DUGDOSOL A ZSEBÉBE?

Az eszem megáll! Mi a célod ezzel? Ha ennek 10 ezer forint a tarifája, akkor minek a további "borítékdugdosás"? Ha szükséges lenne, akkor nem 10, hanem 15 ezer forintot kérne!

Ha például megállapodtok egy szülésért 80 ezer forintban, akkor annak átadását követően, még ott helyben további borítékot dugdosol a zsebébe?!?

Ha ez tényleg így van, akkor meg miért ágálsz a hálapénz ellen?

Így tényleg nem lehet megszüntetni soha!

56. Gazania (válaszként erre: 51. - 39694c0c70)
2012. jan. 25. 15:19

M.o.-on nem tud rend lenni, mert ilyenek az emberek kapzsik!!! :(

És nem csak az orvosokról van szó....

Amúgy látom a másik oldalt is, van nem egy orvos az ismeretségi körünkben.

Van aki a fél világot bejárta a gyógyszergyárak pénzéből.

Van aki úgy kap pénzt, hogy azt sem tudja kitől, csak azért fizetnek neki fiktív állásért, mert majd csak jó lesz az "ember" valami kapcsolatra.

Van akihez idejönnek a betegek külföldről és itt ingyen kezelik valakinek a számlájára a TB felé meg elszámol zsíros lé meg a zsebébe.

Tudod ha az orvosok megálltak volna a pár tojásnál és kolbásznál....

De nem! Szintén ismerős orvos, kapja a drága innivalókat vadhúsokat, bonbonokat, rakja a kamrájába és ajándékozza tovább családi körben....

Ha egy picit évezné, amit Piri nénitől kapott, de azt sem tudja ki volt az a Piri néni....

Szóval az orvos részéről is mondható egy nem. Egy köszönöm, de fordítsa magára stb....

De nem csak rácsapnak mint gyöngytyúk a takonyra. :(

És miért ne fejezzem ki a hálámat egy üveg jó piával, opera jeggyel stb? Csak az orvosok nagy részének ez már nem elegendő....

Amúgy itt egy érdekes videó:

[link]

55. vica66
2012. jan. 25. 15:17

Ugyan nem pontosan a hálapénz, de az egészségügy témában ez is érdekes lehet:

[link]

Nem csak hálából adnak pénzt az emberek, hanem azért is, mert tartanak tőle, hogy le se carják őket, ha nem adnak, vagy várhatnak ítéletnapig a vizsgálatra, kezelésre. Sajnos ismerőseimtől hallottam műtéti "tarifákról", hogy egy-egy fajta műtétért mennyit kell adni az orvosnak...

A fenti linken lévő cikkből meg az jön le sajnos, hogy legalizálnák azt a helyzetet, hogy ha "tejelsz" az állami egészségügyi ellátásban, akkor hamarabb megkapod a megfelelő ellátást, ha meg nem tudsz fizetni, akkor várhatsz akár évekig, egy műtétre pl. Vagy egyre tovább, hiszen mindig lesznek előtted újabb és újabb fizetős ügyfelek.

54. Gazania (válaszként erre: 51. - 39694c0c70)
2012. jan. 25. 15:12

Persze, hogy adtam, és adnak rajtam kívül ma is!

Pl műtétek után. Pl érsebészet

53. 39694c0c70 (válaszként erre: 50. - Gazania)
2012. jan. 25. 14:56

Sajnos ezt mind-mind magadnak köszönheted!

Ha nem adtál volna 80 ezret, hanem csupán 20-30-at, akkor a többit majd szépen, gondosan, rád figyelve "kiénekelte" volna a zsebedből.

De akkor ezért te is kaptál volna ellenszolgáltatást.

52. 39694c0c70 (válaszként erre: 49. - Gazania)
2012. jan. 25. 14:54

Még egy!

Szerinted Németországban, vagy Ausztriában kap bárki is hálapénzt?

Elhiheted, hogy a nőgyógyászok se!

51. 39694c0c70 (válaszként erre: 49. - Gazania)
2012. jan. 25. 14:52

Na látod! Magad is tudod kérdésedre a választ!

Majd, ha nem lenne TB-kártya, hanem a választott magán-betegbiztosítód fedezné az összes számlád, akkor rend lenne!

Mondd, ha magánrendelőbe mégy, és kérnek tőled mondjuk 5000 forintot a vizsgálatért/kezelésért, ennek kifizetése után is dugdosod a további borítékot a doki zsebébe? Magyarul, akkor is adsz hálapénzt, miután rendezted a nem kicsit borsos számlát (amiért legtöbbször elismervényt se kapsz) azon felül is adsz még hálapénzt?

Na látod!

Így lenne eltüntethető a hálapénz intézménye, ha az illetékesek akarnák.

Csak az a baj, hogy ők ezt nem szeretnék. (Korábban írtam, hogy miért)

2012. jan. 25. 11:07

Egyébként a hálapénzzel nem is lenne gond, ha a dokik nem szemtelenedtek volna el.

Most veszem az én nőgyogyimat, aki 9 hónap alatt havi 6eFt-ot kért, minden vizsgálatot az SZTK-s orvos csinált, a szülés végén adtam neki 80eFt-ot, és amikor szülés után visszamentem, hogy fáj a hasam, csak megnyomkodta majd közölte menjek a belgyógyászhoz.

De közölte vár rákszűrésre.

Na hülye lettem volna tovább tömni a pénztárcáját.

Kicsit több törődésre vártam volna ennyi pénzért, esetleg ha csinált volna rögötn egy UH-t, meg is nyugodtam volna.

Az SZTK-s doki megnyomkodott és rögötn csinált UH-t is. Naná, hogy hozzá járok, és ha gondom lenne hozzá fordulnék bizalommal, a fizetett magán dokim meg mehet a levesbe, pedig 2 gyereket szültem nála.

49. Gazania (válaszként erre: 48. - 39694c0c70)
2012. jan. 25. 10:58

Az én véleményem annyi, hogy hiába emelnék az orvosok fizetését, a hálapénz így is maradna, legalább is olyan orvosoknál, mint pl. a nőgyógyász.

Szegény röntgen orvos, aki csak a havi fix-ből él és nincs magán prakszisa.

Egyébként azt sem értem miért kérte el a TAJ kártyámat az a magán doki, aki 3D UH-t csinált.

Mi köze a magán megfizetésnek a TB-hez.

Esetleg én fizetem és még a TB-től is bevasalja?

48. 39694c0c70 (válaszként erre: 47. - Lara1984)
2012. jan. 25. 00:12

Köszi! :)

Ha nem szeretnél "kiábrándulni" belőlem, akkor véletlenül se olvassad el a többi hozzászólásom! :)

2012. jan. 25. 00:06
Nálam sikert arattál! :-)
46. 39694c0c70 (válaszként erre: 45. - Lara1984)
2012. jan. 24. 23:22

Nem vagyok ám én se nem jó, se nem tökéletes!

Máshol meg győzök védekezni a véleményem miatt! :))

De nem érdekes.

"Ki szelet vet, vihart arat!"

45. Lara1984 (válaszként erre: 44. - 39694c0c70)
2012. jan. 24. 22:44
Ilyen válaszra vágyok, amikor egy kérdést felteszek! Ritka az ilyen válasz (mit ne mondjak: ember!), mint a fehér holló. KÖSZÖNÖM, hogy vetted a fáradtságot, és idöt áldoztál rá. TÖKÉLETES!
2012. jan. 18. 10:18

Adós vagyok még annak indoklásával, hogy miért is nem lehet HIVATALOSAN, központi forrásból tisztességesen bérezni az orvosokat.

Egyszerű.

Érdekes módon nem a pénz kevés hozzá, hanem más okai vannak.

Egyrészt, ha most valaki "helyre tenné" az egészségügyben dolgozók fizetését, azaz csupán az ausztriai jövedelmek 2/3-ára emelni az itthoniak bérét, abból Magyarországon azonnal palotaforradalom lenne. Nálunk nem viselnék el az emberek ezt! "Mi az, hogy egy orvos kereshet havonta 1-1,5 milliót?" (Közben persze a jattokkal együtt, meg a maszek rendelésen ennek akár 2-3 szorosát is bezsebeli, jórészt ADÓMENTESEN, de ez nem szúrja senki szemét, mert nem látszik, csak sejti mindenki)

Másrészt azok a pénzek, amik ezt lehetővé tennék, egészen más célokra és csatornákon folynak el. Részben a már említett visszaélések (kórházi gyógyítás - magánrendelői pénzbegyűjtéssel) másrészt az éppen hatalmon lévő párt(ok) kasszáját gyarapítja.

Senki ne gondolja, hogy az egészségügyben nincsen pénz!! Van elég! Jutna arra is (ha valakik le nem nyúlnák) hogy az ott dolgozók azonnal a mai bérük 3-4 szeresét kaphatnák.

De kinek is lenne ez érdeke?

Ha valaki vette a fáradtságot és végigolvasta az összes szövegemet, az magától is rájöhetett erre.

A kormányzatnak nem érdeke konfrontálódni az egészségügyiek bére érdekében, másrészt így a lakosság fizeti meg (hálapénzzel együtt) 2-3 szorosan a tényleges költségeket.

Na de ez kit érdekel ott fenn?

Van még valaki, akinek maradtak kérdései a hálapénzzel kapcsolatban?

2012. jan. 18. 10:02

A hálapénz megszüntetésének két módja lenne.

Egyik, az egészségügy TELJES privatizációja.

A másik az egészségügyben dolgozók TISZTESSÉGES bérezése.

Jól tudjuk, hogy jelenleg egyik se tűnik megvalósítható alternatívának.

Miért?

Rögtön kifejtem.

Az egészségügy teljes privatizációja egyrészt politikailag nem vihető át, másrészt pontosan azok gátolják meg ezt, akik most ennek a "vegyes rendszernek" a haszonélvezői.

Ja, hogy politikailag miért nem járható?

Egyrészt azért, mert a különféle címeken beszedett pénzektől elesne a költségvetés, aki mint tudjuk még eddig soha nem arra fordította a beszedett pénzeket, amire begyűjtötte, másrészt ezt még egy ilyen gyenge ellenzék mellett se lenne képes végigvinni. (Hiszen mindenki volt már ellenzékben, amikor az éppen regnáló kormány felvetette ezt, és akkor bőszen tiltakozott ez ellen)

És, hogy miért gátolják éppen az egészségügy prominens képviselői ezt? (Egészségügyi minisztérium és társszervei dolgozói, kórházigazgatók, osztályvezető főorvosok)

Egyszerű, mint egy pofon. A privatizációval sokuk azonnal elveszítené a zsíros állását, jó fizetését, amit legtöbbször a semmiért kap.

A gyakorló orvosok pedig azonnal kénytelenek lennének a saját lábukra állni.

Hogy ez mit is jelent?

Elveszítenék az a kellemes helyzetet, hogy az állami egészségügy finanszírozásában gyógyítják a beteget (vizsgálatok, műszerek, kötszerek, munkaidő, eszközök, kezelések, stb.) majd aztán magánrendelőben pedig beszedik az ezért járó pénzt. Persze az már a praxisuk bevételét gyarapítja.

Mit mondjak? Ügyes! Vagy nem?

Közösen megfizetjük a betegek kezelését az állami egészségügyben (akik néha ezért még hálapénzt is adnak) majd ez érte járó díjat, ismét beszedi a "jóságos doktorbácsi"

Szerintetek melyikük lenne olyan marha, hogy ennek megváltoztatását szorgalmazná?

Folyt. köv.

2012. jan. 18. 09:46

Folytatás.

Amit a sportról írni akartam, az volt, hogy az emberek egy idő után elkezdtek egymásra licitálni ebben is, sajnos néha erőn felül is.

"Mi az, hogy a Naca néni 10 tojást adott a doktor úrnak? Akkor én, azért is 20-at adok!" Mondta a Reszka néni.

Na ezek a főleg vidéki emberek vezették be a kórházakban is ezt a fajta "hálálkodást"

Természetesen egy kórházi beteg, vagy hozzátartozója esetében eléggé bajos lett volna füstölt sonkával, vagy demizsonnal mászkálni a kórházban, ezért ezt viszonylag hamar kiszorította a pénz.

El is jutottunk tehát a hálapénz intézményéig.

Majd azt is kifejtem, hogy miért is lesz nehéz ezt "kivezetni" az egészségügyből.

2012. jan. 18. 09:40

Akkor nézzük a dolog lényegét!

A hálapénznek Magyarországon évtizedes hagyománya van. Akkor is kifejezték hálájukat - főleg a vidéki emberek - amikor még az orvosok, az átlaghoz képest viszonylag elfogadható szinten kerestek.

Persze ez tényleg olyan céllal került a köztudatba, hogy a hálás beteg adta az orvosnak HÁLÁJA JELÉÜL. Ezt nem várta el senki, nem követelte ki az orvos, nem tett rá célzást, DE ELFOGADTA!

Hogy miért?

Egyszerű, mert nem lehetett visszautasítani! Ez sértés lett volna az egyszerű ember szemében. Igaz, hogy ez vidéken nem is mindig pénzt jelentett, hanem minden egyebet (tojás, sonka, kolbász, bor, baromfi, stb., stb.)

Aztán az emberek ebből szépen, lassan sportot is űztek.

Egyrészt nem csak akkor "fejezték ki hálájukat" ily módon, ha valami "extra szolgáltatást" kaptak (éjjel, vagy télvíz idején hívták ki az orvost) hanem később már akkor is megtömték a körorvos kocsijának csomagtartóját, amikor ő a szokásos heti "körútját" tartotta.

Hogy mi volt (most is) a körút?

Az amikor a körzetébe tartozó, rendszerint otthonukban lábadozó, vagy fekvőbetegeket végiglátogatta, megvizsgálta és szükség estén kezelte.

Folyt. köv.

40. 39694c0c70 (válaszként erre: 34. - 07c4794583)
2012. jan. 18. 09:31
Nem a nettó, hanem a BRUTTÓ! Esetleg az összes elvállalt ügyelettel együtt lehet egy kezdő - NEM SZAKORVOS - fizetése ennyi.
39. 39694c0c70 (válaszként erre: 16. - Orsiborsi87)
2012. jan. 18. 09:25
Ebben is van igazság!
38. 39694c0c70 (válaszként erre: 10. - A4c08bc146)
2012. jan. 18. 09:23
Valóban. Valahol itt van a lényeg, de a dolog ennél 100x összetettebb, szerteágazóbb. (Ha lesz egy kis időm, kifejtem a véleményem)
2012. jan. 13. 21:55
Úgy tudom,hogy a Kaáli intézetekben is ha valaki hálapénzt akar adni azt ki is zárhatják a lombik progiból,és az az orvos aki elfogadja repül!!!
36. Lara1984 (válaszként erre: 33. - 07c4794583)
2012. jan. 13. 21:19
Dehogynem igaz: te azon kevesekhez tartozol, akik ezt (öszintén) elmondhatják magukról - ama bizonyos "0,1%".
35. Lara1984 (válaszként erre: 31. - Doxikri)
2012. jan. 13. 21:16
Basszus! Bocsi, elírtam. Bár, míg kezdetben azt is le akartam írni hasonlatképp, hogy Ausztriában annyit (tehát 400-500€-t) keres egy részmunkaidös takarítónö, nagyon elkapott a hév - így követtem el ezt a "szégyenteljes hibát"...
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook