Mérgező italunk: a tej (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Mérgező italunk: a tej
Ha Darwintól indulunk ki, akkor sem stimmel....Az ember mindenevő, miért ne ihatna tejet is, ha éppen akar. Persze az állatvilágban nem adatik meg az sem, hogy a sült húst, meg a főtt ételeket élvezzék -természetes körülmények között- mert nem tudják elkészíteni. A teljes "visszatérés a természethez" szlogen nagyon ismerős a bicsérdizmus köréből.
Nem azt akarom mondani, hogy nyakra-főre tejet kell vedelni, de a kiegyensúlyozott étrend része, hogy az ember fogyaszt tejtermékeket és húst is-legalábbis itt Európában. A cikk abszolút nem győzött meg, főképp azért nem, mert nem egy elmélyült kutatásról szól, ami esetleg nyomonkövetéses vizsgálatokat is tartalmazna, hanem ideteszi a finneket példának. A helytelen táplálkozástól kialakuló megbetegedések etiológiája azonban nem ilyen egyszerű....hogy a finnek sok tejet isznak, ezért sok közöttük a mellrák...hol vannak az egyéb tényezők????
Így azonban nekem csak annyira meggyőző, mint egy fórumozó társunk, Gerna: 'Az uborka öl' című írása (lásd a Tévedett a tudomány topikot).
Azonkívül még gyerekkoromból azt a szlogent ismerem: egy pohár tej, tiszta a fej- nem azt mondták, hogy literszám igyuk. Az én generációmnak a cikk alapján cukorbetegnek kellene lennie, ui. abban az időben volt divat nem szoptatni, hanem hígított tehéntejjel etetni a gyerkőcöket.
Megvan, mitől lettél 120 kiló. A neskakaóban rengeteg a cukor, csakúgy, mint a kólában.
Meg a tej zsírtartalma se mindegy. Igyál zsírszegényt, az nem árt annyira!
Én meg se nézem a cikket, mert a tejivás nélkülözhetetlen része az életemnek. Nem viszem túlzásba, nem vagyok elhízva tőle, a vérnyomásom is a stressztől lett magas...
Most olvastam a cikkat. Megdöbbentő...!
Én imádom a tejet! Most akkor ne igyak többet?
Cia!
Ha már szóba jött a tehéntej és a mostani bolti tej... Nem egyformán látjuk. A mostani bolti tejet nem tartom szörnyűnek, szeretem, de ezzel együtt én is úgy gondolom, nem sok köze van az igazi tehéntejhez. Amikor persze megromlik a bolti tej, akkor már valóban szörnyű! Legegyszerűbb a lefolyón leereszteni. Régen ilyenkor a tehéntejet megaltatták és lehetett aludt tejet enni. Azt már egyáltalán nem szerettem.
Régen a tehéntejet nem szerettem ennyire mint most. A sok úszkáló ez+az miatt. Később hidegen és csak szürve voltam hajlandó fogyasztani. Csóválták is a nagyszüleim a fejüket! "Jaj, de finnyás vagy, Józsika!" A nagyszüleim mindenesetre jobban jártak vele, mert vajat, aludt tejet, meg ki tudja még mit csináltak belőle. A mostani bolti tejnél érzem azt, hogyha sok zsíros (3,5 vagy 3,6%) tejet iszom, akkor az terhel. ilyenkor pár napra visszaállok a 2,8-ra.
"Többek között ezért se lehet megaltatni, csak egy savó tetején úszkáló ragacs lesz belőle."
Vagy még az sem. :((
Múltkoriban egyszer éreztem, hogy nem jó már az illata a tejnek, gondoltam, hátha... Az ég világon semmi sem történt vele! Pont ugyanolyan maradt, csak határozottan savanyú szaga lett.
Szeretném mindenki figyelmébe ajánlani a következő oldalt!
www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/tej.htm
Szia!
A tehéntej más,az sűrű,és természetes!De ha megnézed a boltokban a mostani tejet,akkor bizony borzalmas!Vagy tévedek?
Ami a gyomorbántalmakat illeti, másnapos gyomorra tényleg nagyon jó!
:D
...a tejfelbontásért felelős enzim...mennyisége.
Bocs, az előbb lemaradt.
Kedves Erika! Ha igaz lenne, amit írtál, nekem kb. 5-6 éves koromra be kellett volna kómálnom a cukorbetegségből, csakhogy még 40 évesen sincs baj a cukrommal. (Napi 1 liter tejet iszom ma is, minden nap! Mert szeretem!)
Ez azért elgondolkodtató, nem?
A valóságban egyes emberek azért nem tudják meginni a tejet, mert a koruk előrehaladtával csökken a gyormorban a tejfelbontásért felelős enzim (kapásból nem tudom a nevét, de valaki majd csak megmondja). Mások a tejcukorra érzékenyek, hasmenést, puffadásérzést éreznek, ezért nem tudnak tejet inni. Mindkét csoportnak tilos a tejfogyasztás.
A maradék emberiségnek viszont nem árt!!! Ha ártana, itt jó páran már nem élnénk.
hm, nekem is fura a joghurt, h nem lenne szabad.
akkor a "bifidus-os" is káros? haha
én is sok tejet iszom ill ittam még régebben.
sőt anno mondták azt, h akinek gyomorbántalmai vannak igyon tejet!!!!
várom a folytatást!!
én szeretem, a kakaót is,
és minden nap teszek habos tejet a kávémba.
mindenre mondják már, h mérgező, rákkeltő más szinte semmit nem lehetne enni.
azt mondják együnk zöldséget gyümölcsöt...hát abban is van minden.
főleg ha pl pesten egy forgalmas csomóponton vesszük a répát, almást, banánt!!!
vagy nem?
Esküdni mertem volna, hogy élvezted!
Nem tagadom, én igen.
További ajánlott fórumok:
- Antiszociális (szociopata) személyiségzavar avagy a mérgező ember
- Hónaljdeo ami nem mérgező de jo illatu és hat
- Hallottátok hogy mérgező, rákkeltő anyagot találtak a habtapiban? De miért csak most?
- Susan Forward: Mérgező szülők című könyve
- Meddig lesz még divat a mérgező szülők kifejezés?
- Mennyire mérgező a gyufa feje? Mérgező egyáltalán? 1 éves gyerekem lerágott egyet ma. Mit csináljak?