Mennyi ideig tart a térdprotézis műtét utáni felépülés? (tudásbázis)
Jaj, de örülök nektek, most kezdtem el olvasni ezt a fórumot, az elejétől (vagyis az első oldaltól!). Mindenkinek ajánlom. Sokat tanulhatunk egymástól.
Szóval engem jan. 12-én műtöttek, 73 éves vagyok, Kb. 5 éve szenvedek igazán, előtte mindkettő térdem átesett a scopos műtéten. Két éve azt mondta a reuma-ortopéd osztályon az orvos, várjak addig, míg a szomszédasszonyomhoz nem tudok átmenni. Nagy hiba volt. Két évet vesztettem. Tavaly tavasszal azt mondta a reuma orvos, itt nincs mit várni, azonnal, másik orvoshoz. Mentem és aug.-ban váróra kerültem, annyira mindkettő térdem tropa volt a röntgen szerint.
Én is végig láztalan voltam (műtét első két napját törlöm az agyamból). De én utána sem álltam nagyon talpra, harmadik napon rosszul is lettem, így csak nagyediken csinált valamit a tornász, de nem sokat ért....
Rehabon nem voltam, mivel a dokim szerint (és a nővérek szerint is) inkább ne, ha otthon ellát valaki. Mivel a férjem egészséges, vele és az OEP tornászával (2x14 TB-re) próbálok helyre állni. A sebem gyönyörű volt, de a hajlítás nem ment. Itthon a tornász nagy nehezen - meg a férjem - "kivertek" belőlem kb. 100 fokot. A hathetes kontroll előtt teljesen bedagadt a lábam, a bokám. A doki szerint ez teljesen normális, csak - az akkori (kontrollon) 90 fok, ma 100 fok - nem elég!!! Az átlag 115 fok!!! A tornának két hete vége: most maszekban megyek tovább, mivel egyedül nem boldogulok, azaz nem haladok a fokokban. Előbb fogok bemenni a 3 hónapos kontrollra (ami kb. május 20-a), mivel dagad a bokám még mindig, kemény fájdalmaim vannak, mindenem feszül, mintha vas satuba fognák, néha alig bírom használni, estére bekeményedik.Szóval minden bajom van. Nagyon el vagyok keseredve. Műtét kijövetel után számított 6 hétig 2 mankóval, mostanáig egy mankóval közlekedem, csak itthon a társasház kertjében, utcán még kisérettel sem mertem.
Lépcsőzés egy mankó és a lécsőházi korlátot fogva megy, egyenként egymás mellé lépve. Néhány napja felfelé !!!! már tudom a műtött térdem hajlítani, persze a korláttal és mankóval segítve. - Nálam az a nagy baj, hogy a nem műtött térdem nem segít, mivel annyira rossz (várón vagyok már vele október végétől), így egyik a műtött (3 hónapos) a másik a műtetlen és az is használhatatlan, úgy ahogy a másik volt műtét előtt. Szóval azért írom ezeket, hoiyhga , aki 120 fokos, nagyon örülj, a többi elmúlik. A neurológus szerint pedig, ha a térdek működése rendesen helyreáll, akkor a külömböző fájások megszűnnek. Így nálam pl.a gerinc, nálad meg az oldalad (gerinc, nem?)
Írj, ki újság.
Kedves Betegtársaim!
Az én műtétem március 11-én volt.Nagyon tartattam tőle, sok rémisztő dolgot olvasva. Röviden egy egész évet szenvedtem annyira tönkre ment a térdem.
A műtétem ragyogóan sikerült.
A műtét napját és az azt követő éjszakát legszívesebben elfelejteném de másnap reggel levették a szorító kötést és minden fájdalmam megszűnt. Végig láztalan voltam A harmadik napon megkezdtük a tornáztatást, ami egy kicsit nehézkesen ment de fájdalommentesen. A tizenkettedik napon, varratszedés után egyenesen a csepeli rehabilitációs intézetbe mentem. Ott nagyon lelkiismeretes, hozzáértő volt a gyógytornászom. Hozzátenném még, hogy a műtét utáni napokon a térdem nem volt gyulladt, duzzadt és a sebem is szépen gyógyult. Csepelen 3 hétig voltam, torna mellett a gépi térdhajlítás 120 fokos, a nyújtás 0 lett. A mai napon két mankóval közlekedem. Április 21.-én megyek a hathetes kontrollra. Itthon már nem kell nekem gyógytornász, magam végzem a megtanult gyakorlatokat. Egy kisebb gondom van amivel egy hónapja szenvedek a műtött oldalamon a derekam meg a fél fenekem sajnos még mindig fáj. Talán ez annak tudható be, hogy a műtét előtt már egy évig nehezen tudtam járni és rendellenesen terheltem azt az oldalamat. Valóban csak biztatni szeretném azokat akik a műtét előtt állnak, hogy újból emberhez méltó életet élhetünk. Mindenkinek jó egészséget kívánok!
Köszönöm, erről a felírásról hallottam már, csak nem tudtam pontosan mi az, megyek a 3 hónapos kontrollra és az orvosom biztosan segít tanáccsal.
A gyógytornász is ezt ajánlotta (hátha segíthetek másnak is)
Szia Klári!
Én sajnos nem tudok segíteni Neked, nálunk alacsony belépős zuhanykabin van ami nagy segítségemre volt és még most is van!
A legjobb segítséged a gyógytornászod lehet aki mint írtad még mindig ki jár hozzád.
Kérd meg nézze meg a kádat és biztossan tud segíteni a belépéssel kapcsolatban is és lehet, hogy a segédeszközökben is amit a kádra szerelve
megkönnyítik a tisztálkodást vagyis könnyebbé teszik a ki-be lépést számodra!
Az is lehet, hogy van közöttünk Fórumozók között aki tud segíteni!
További fájdalom nélküli szép ünnepet kívánok Neked!
Anna50
Kedves Sorstársaim,
tudtok tanácsot adni, milyen "szerkentyű" tud segíteni kádba való ki és belépés esetén? Még nem megy a belépés - normál magas méretű beépített kádról van szó - sokat láttam az interneten, de tudtok olyat, ami már valakinél biztosan bevált?
Kántor Klára 73
Anna 50 köszi a vigaszt. Türelmem csak-csak van, csak mindig attól félek, kifutok az időből. A nővérek azzal rémísztgettek mindenkit, ha nem halad a hajlítással műtő asztalon törik be!!!
6 hetesre én is 2 mankóval mentem, a 3 hónaposra szerintem (előbb akarok menni) még lesz egy.
Állandó fájdalmaim vannak és nem tudom ez normális-e. Murvát is kérdeztem. Azután megpihen egy darabig majd kezdi elölről.
A nővérek szerint erőltetni kell, ha fáj, ha nem. A tornászom szerint is kell egy kevéske fájdalmat a torna során tűrni, én egyszer elájultam egy hirtelen fájdalom után.
Szóval félek.
Tényleg szerencsés vagy Murva, ez egy csoda, mint, amit a dokim mesélt: 80 éves műtött betege a 6 hetes kontroll után "szaladt". 6 hetesen én is elhagytam az egyik mankót,sajna a másik térdem is annyira tropa - fej vagy írást játszottunk a doktorommal, amikor totóztunk azon, hogy melyikkel kezdjük - hogy a terhet egyik láb sem nagyon tudja "vállalni". (Egyik műtött a másik teljesen kikopott!)
Heti 3-szor jött az OEP-s tornász összesen 28szor. Most telt le - egy hét mulva leszek 3 hónapos - meghosszabbítottam a jövetelét ameddig jónak látjuk saját zsebre. Muszáj, mivel 100 fokos vagyok, nagyon visítva bírom a 110-t. Az átlag valami internetes doki levele szerint 115 fok. Nagyon kell még hajtanom.
Csak az a nagy baj, hogy sokat fáj a vágás mentén elsősorban balra lent a sípcsontnál. Előbb megyek a 3 hónapos kontrollra, mivel azt nem mondták, hogy még mindig naponta komoly fájdalmaim lesznek és félek miatta.
Vízalattira én is akarok menni. Neked is ilyen sokáig fájt?
Kedves Saci, Mara,és Klári!
Nagyon jó a fórum és bátran írjatok egymásnak, mert nagyon sokat segít a gyógyulásban.
Mindenki másként gyógyúl van aki gyorsabban van aki
kissé lassabban de szépen mindenki gyógyúlt lesz!
Nekem Terminátor3 adott erőt!
Vízpart és Viaszvirág is megosztotta gyógyulása menetét, Aranynagyi nagyon aktív volt és Murva is.
Mi már szerintem /Vízpart,Aranynagyi,Murva,és ÉN/
6hónapos műtöttek elmúltunk, Ránk már lassan azt mondják GYÓGYULTAK!
BÁTRAN ÍRJATOK EGYMÁSNAK, segítsétek egymást nagyon sokat jelent a gyógyulásban!
Csak ismételni tudom magam, hogy nagyn-nagyon jó a ez a FÓRUM!
Minkenkinek nagyon jó egészséget és fájdalomnentes szép napokat kívánok ! Anna50
Murva!
148 nov.03.
200 den.10.
229 02.19.-i beírésásaidra emlékeztem!
Szia Klári!
Anna vagyok elmúltem 6 hónapos műtött és igaza van az Orvosnak ne siettesd az időt szép lassan neked is
menni fog a hajlítás csak idő kell és türelem mindenhez.Hozzájárul a gyógyulásunkhoz a korunk a testsúlyunk a hozzáállásunk is ezek az én véleményeim.Mütét után otthon gyógyúltam és gyógytornászom sem volt, vízalatti tornára sem kellett járnom, a 6 hetes kontrollra 2 könyökmankóval mentem a Doktor nevetve mondta most már elhagyhatom vagyis jó messzire dobjam el.
Igaz nekem hatalmas segítség volt a Hugom aki az
Ortopéd Klinikán dolgozik, a Klinika nagyrabecsűlt
nővérkéje aki felügyelte a gyógyulásom menetét!
Ne legyél türelmetlen hidd el meg gyógyulsz Te is mint itt mindannyian akik itt írogattunk. Arra vigyázz, hogy ne erőltesd ha fáj akkor abba kell hagyni a tornát is és pihentesd.
Fájdalommentes szép napokat és jó egészséget és gyors gyógyulást kívánok!
Anna50
Ja és még annyit a Murva beírásához!
Műtét után 12 nappal senkinek sem hajlik 110 fokot a térde a varratszedéskor ezt nagyon begondolta
Murva, akkor miért jár dec. közepétől mint írja még mindig VÍZALATTI tornára.
Murva Vízalatti tornát azoknak írnak ki akinek nem hajlik vagy valamilyen okokbol gond van a térd izomzatával./gyenge,erőtlen, ernyed az izomzat, nem tartja rendesen a lábat, vagyis erőtlen nem hajlik rendesen és a víz felhajtóereje segíti az izomzat megerősődését!/
És még ezt is Murvának írom lehet MR vizsgálatot
csináltatni mivel ötvözött nem mágnesezhető fém, vagyis keményfémből készült a pr......!
Csak az igazat nem kell egy mást Butítani Murva, ha elfelejtetél valamit olvasd vissza a beírásaid!!!!
Sziasztok. Igaz, hogy csak most leszek 3 hónapos és május közepe felé megyek a 3 hónapos kontrollra. Azt viszont most is tudom, csak torna, torna és izom erősítés állandóan, főleg a combnál, ahol a sebvágat fent véget ér. Nekem pont éjszaka nem fáj, és nem a hajlatom, hanem ahol a térdkalács megmaradt és végig majdnem a seb mentén! Nem kattog és lépcsőzni alig tudok, mivel a másikat is műteni kell és alig tud a még nem igazán erős műtöttnek a nem műtött segíteni.
Klára 73
Szervusz Vízpart! Borzasztóan írigyellek. 130 fok az szenzációs! Állítólag az a max. a "kütyük"nél. Az én nyújtásom 100 fok, visítva 110. Nem elég pl. a WC rendes használatához. 04.12-én leszek 3 hónapos. A dokim engedi a térdelést, de csak, ha jó lesz a hajlítás. De ha nem muszáj, ne tedd. Lépcsőn csak egy mankóval és a lépcsőház másik oldali korlátjával tudok. Jézusom,még jó, hogy nem kell már dolgoznom, mert én aztán 4 hónaposan biztosan nem tudok még menni
sem rendesen. Meleg víz tilos, ha valaki olvasná.
Klára 73
Murva, ne nagyon higyj a várakozási idő csökkentésében, az nem megy 6 milliárd pluszból.... Ahhoz kellene az egész satdionépítési pénzösszeg. Pesten a Carolina úti klinikán másfél év, a Honvédban (ahová én szerencsámre tartozom) fél év a várakozás. Én 73 éves vagyok, majd három hónapos műtött, alig haladok, még mindig egy mankót kell használnom, a hajlításom-AMI A LEGFONTOSABB-alig 100 fokos. Legalább 110 kellene a WC normális használatához.
Gyógytorna kitartóan, sok séta és sok pihenés, csak nem tudja az ember mennyi az a túlterhelés ne! mérték! Meleg víz (26-ig csak) tilos!
Klári 73
Mara08 - Ne légy elkeseredve, mivel 04.12-én leszek három hónapos műtött és kemény fájdalmaim vannak még. A doki szerint: hová sietek? Van időm, csak nekem fél év gyógyulást mondott a doki!
Térdelés nem fontos és azt csak 110-120 fokkal lehet ill. szabad. Én 100 fokos vagyok és visítva 110!!! Ennyi kell mondta a doki, különben a WC használat kissé fura és nehézkes. És a zokni
felhúzás stb. Nagyon igyekezz, mivel a 90 fok nagyon kevés, kötnek az izmos és az idegek. Én majd megőrülük úgy félek, hogy a 110-re nem tudok beeállni. Meleg víz tilos! Kattogásom nincs, az a valami, ami nem engedi a behajlást az a kissé megdagadt térd és az elvágott szövetek, idegek, amelyek fájnak és már kezdenek megkötni.... Igyekezz. Kári 73
Aranynagyi, hány éves vagy? Én 73 és két és fél hónapos műtött. Alig tudok még bot nélkül pár lépést tenni és kemény féjdalmaim vannak. A másik is mütétre vár oktoberben és nagyon fáj a megerőltetésől ill. a műtöttnek való segítségtől.
Tilos melegvízbe menni!!!! Tudtammal mx. 26 fokba!
Klári 73
Hogy-hogy nem használsz már botot két hónap után? Hát ez gyönyörű. Én két és fél hónapos vagyok, olykor kemény fájdalmaim vannak és csak pár lépést teszek bot nélkül a konyhában. Doki szerint ez normális. 73 éves vagyok és a másik lábom s műtétte vár. Te mit hallasz? Más is ilyen nehezen indul el vagy ilyen gyorsan mint te?
Klári 73
Köszöntök mindenkit! Nekem térdműtétem volt 3 és fél hónapja. Behajlítás csak 90 fokos, de már ennek is örülök, hiszen a nagy fájdalmak megszűntek. A doktor úrtól kérdeztem én is hogy mire kell vigyáznom. Azt mondta, nem kell nyugtalankodni, hiszen még van idő félév controll, és teljes év a gyógyulási idő, de a térdelést kerülni, és meleg - gyógyvizekkel vigyázni kell, mert begyulladhat. Az újság is írta, és volt vele riport, hogy ’a három kívánság’ D.Tibi bácsijának is térdprotézis műtétje volt. Az unokáival wellnesselt és sokáig volt bent a vízben. Kórházba kötött ki, komoly fájdalmai voltak, infúziókat kapott.
Vízpart: lehet téged is ezért tiltott el a doki a meleg víztől.
Sanci60: szerintem ne gondolj arra, hogy nincs jól összerakva! Magamnak én is hallok egy enyhe kattogást, ez vele jár, nekem is volt röntgen is, és nincs semmi probléma.
Nekem a térdhajlatban vannak fájdalmaim, kinyújtom, majd amikor visszahúzom, behajlítom. Mindig azt mondom, hogy ott nem akarja valami engedni, hogy erősebben behajlítsam. Most ennyit, de én is
válaszolok szívesen, ha valakinek van kérdése.
Fájdalommentes szép napokat mindenkinek, aki erre jár.
További ajánlott fórumok:
- Térdprotézis műtét után mennyi a felépülés, miben változik az élet?
- Császármetszés után mennyi ideig tart és hogyan zajlik a felépülés?
- 2 hónapja volt a térdprotézis műtétem. Nagyon megbántam,...
- Orrműtét utáni felépülés
- Volt valakinek már keresztszalag szakadása? Esetleg műtétje? Mik a tapasztalatok? Hány napig tartott a felépülés?
- Petefészek ciszta tapasztalatok és műtét utáni felépülés