Mennyi ideig tart a térdprotézis műtét utáni felépülés? (tudásbázis)
Na én most aztán jól megkevertem a dolgokat,ne haragudj benguzde, Mert előtte olvastam, b2418 levelét, ezért történt a keverés, mégegyszer elnézést kérek mindkét féltől :)
A nyújtés is fontos az ízületeknek, mi úgy csináltuk mindig a gyakorlatokat, hogy egy nyújtás, egy hajlítás. Meg az erősítés.
Klára! a vonatra borzalmas a felszállás, hacsak nem azt az új vonatot fogod ki, m eg a leszállás is. Győrből Pestre mentem, odafelé régi szerelvény volt, ott a leszállás nem érdekelt, mert a Keletiből nem megy tovább, de hazafelé egy kis állomáson szállok le Győr előtt, szóval izgulta,mert a vonatajtók is hülyén nyílnak, de hálistennek az a modern vonat volt, csak jeleznem kellett.
Ne higgyél Anyukádnak, minden egyes torna előbbre viszi az embert, erősíti a térdet, még ha nem is úgy érezzük! Ne engedd neki feladni, habár emlékszem az én Anyám még a gyógytornászt is elzavarta, őt agylágyulásból állítottuk talpra, emlékszem nem győztünk a kislánytól elnézést kérni. Szóval kemémyíts be, Anyukád érdekében teszed!!!!!!!
A lécsőzés?
Jön a gyógytornász és most próbáljuk rendbe tenni ezt az ügyet...
Ugyanis én egyáltalán nem tudok lépcsőzni. Egyik kezemben a mankó, a másikkal kapaszkodom a lépcsőház korlátjába. Közöttük a két lábam, amelyekkel egyenként lépegetek egymás mellé teszegetve. Ez lefelé...
Felfelé ugyanez, csak akkor tudok folyamatosan menni, de két oldalt is kapaszkodva. De ezeket a műveleteket leírva megkaptuk mi a kórházban és mellé diktál a tornász is különböző gyakorlatokat diktálva...
Tényleg, a csővel a térdében állították talpra az anyukádat? Hülye egy dolog.... már bocsánat...
Hétfőn 5 hónapos leszek és ma kibicegtem a Körútra, egy megállót tettem a Combinóval (Pesten, csak be kell lépni lépcső nélkül), vásároltam - férjem velem volt - utána haza bicegtem egy mankóval (hosszú út két metró megálló között vagyunk). Pletyóztam a ház előtt egy keveset, utána majdnem elpusztultam annyira elfáradtam. Főleg a nem műtött lábam nem engedelmeskedett. Hát szóval ez van. Holnap megpróbálok kimenni a Nyugatiba és a húgomhoz vivő vonatra fel- és leszállni megtanulni. Otthon már van kocsi.... Tíz nap múlva szeretnék Ceglédre eljutni, arra a vonatra is megpróbálok felszállni illl. megtanulni azt. Micsoda programok.... Fel a fejjel....
A szalagot háton fekve lábfejemre tekerem, a teljes lábam kinyújtom és így nyújtva húzom magam felé és engedem vissza, a szalag két szárával magam felé húzom a lábfejem, a felső lábszár ekkor függőleges, hogy a derékszög minél jobban behajoljon vagyis a hajlítás minél jobban menjen. Kevésbé fáj, mintha a tornász vagy én húzom az alsó lábszáram a függőleges felső lábszár vagyis a combom felé.
Szörnyű ezt leírni. Ha asztalon ülök, ugyanígy a lábfejemre tekerem és a két szárral húzom az asztal alá amedig tudom.
Szia, kölcsönözhető térdmozgatógép t. 06.1 239-23 80,/ de van azon kívül több hely érdemes a neten körbe nézni/ érdeklőgy utána, nem olcsó sajnos de szerintem
jó dolog sokat segít.
Üdv Elzbieta
Most értem haza a gyógytornásztól. Ez az 5. alkalom volt. Nem igazán lelkesedik a problémáimtól:::((( Úgy vettem ki a szavaiból, hogy nem sok értelme van a gyógytornámnak, hiszen egy fokot se fejlődtem egy hete:::(((Ne higgye senki, hogy nem vagyok sírós
kedvemben. Abban vagyok. Terminátor!! A labdát este megpróbálom..Mindent megpróbálok::((( Jöhetnek ég ötletek!!!Köszönöm!!!
Sziasztok! Mint Klára is írta a labda sokat segít a hajlításban. Ki kell ülni az ágy szélére és a talpad alá helyezni a labdát, aztán szép lassan nyújtod és vigyázz, ne guruljon el,majd ugyanígy görgeted vissza, hogy szépen elérjed a 90 fokot, vagy ha többet, egészen magad alá.
Itt Győrben sem állítottak fel másnap, hiszen még a cső a lábadban van, hogy tisztuljon a seb, Amikor azt kivették, másnap igen, fel kell állni. Én nem tudtam elindulni, mert este ugye contramalt adtak és attól teljesen zombi lettem, azt sem tudtam mi történik velem :( Sajnos én is keveset használhattam a térdhajlítót, egyszer azt olvastam, hogy Pesten azt is lehet kölcsönözni, mert nekem a műtétem október 30án volt és nov.1 úgy esett hogy péntek, aztán szombat, aztán vasárnap így 3 lyukas napom volt :( de próbálgattam a a gyakorlatokat. Annyi előnyöm is volt, már előtte túlestem két csípő proztézisen, láttam, hogy a térddel mennyivel több "szenvedés" van.Mielőtt hazajöttem, akkor szedték ki a varratot. Nekem az első hajlításnál a gyógytornász mindig feljebb tette a hajlítást a végén 90 fokra. Akkor rossz volt, de én beleegyeztem, hátha előbb beindulnak a dolgok. Rehabra nem akartam elmenni Balfra, mert ott nem szeretek, 2 ágyas szobák vannak és még nem volt normális szobatárs egyszer sem :( A csípőprotézisekkel már estem el, nem is egyszer, de a térdemmel még egyszer sem !!! nem is szeretnék és igen, ezért nem ajánlják nekem sem a normális bicajt. A férjem azt mondta csinál nekem 3 kerekűt, és nem kell a megállásnál fel-le ugrálni, habár most már lehet olyant is kapni, amin nagyon könnyed át lehet tenni a lábadat.
nem tudom még mindig, hogy mikor lesz a másik műtétem, hiszen nekem is azt mobdta az orvos, jó, ha fél éven belül sor kerül a másikra, mert tönkre megy a protézis a rossz terhelés miatt :( Én lusta vagyok tornázni, azzal intézem el, hogy naponta többször fel és le rohangálok a lépcsőn, a kertben dolgozom és most kivittük a szobabicót, hogy levezetésképpen ott tekerhessek:)
Ahogy múlik az idő, egyre többet tudunk megcsinálni és egyre derűlátóbbak leszünk és ez jó!
Januárban volt egy seggreülési balesetem. Svsz akkor kificamodott a térdem, majd vissza is ugrott. Ordítottam, de szerencsém volt, véletlenül:::)) nálam volt a mobilom, s így tudtam a lányomékat riasztani. 3 hónapig jártam, merev lábbal.Arra vártam, hogy a diagnózisként megállapított zúzódás elmúljon. Majd mikor nem múlt, lányom noszogatására indultam egy ortopéd orvoshoz.Megint szerencsém volt, látva állapotomat, mindent elkövetett, hogy mielőbb megkapjam a protézist. Ő úgy mondta, hogy a rossz térdem (ami igaz volt), kapott egy pofont.Immár kéz nap múlva 7 hetes leszek. Vettem egy térdprotézis utáni tornalemezt- nagyon jó, s már a 2. hete lesz, hogy a gyógytornászhoz járunk.Ez cefet kemény, de ahogy olvaslak benneteket, természetes. Holnap kicsit csalok, beveszek egy fájdalom csillapítót a torna előtt. 3 hete még egy centire sem tudtam felemelni a lábam fekvő helyzetben, ma már ez nem gond, még csak nem is fáj. Olyan magasra lendítem, amilyen magasra akarom.Tehát javulok. Biciklizés szóba sem jöhet, amíg a lábam merev- gondolom én.
Mit csinálsz a szalaggal??A hajlításban segíthet?
Köszönöm, hogy szakítottál rám időt. Szívesen venném, ha jutnak eszedbe még dolgok, esetleg gyakorlat.Szorgalmas vagyok. Bár ma fájdogáltam, csupán egy alapos tornára készülök az este.
Igazat szólva, hol tapadtak le az izmaid? A műtétem előtt én csak kacsa járással tudtam menni, jobbra-balra billegtem, alig hajlítottam a térdem, hogy ne fájjon, és alig- alig hagytam el a lakást. Tehát nagyon gyenge volt minden izmom!
Kaptál leírást arról, hogyan kell tornászni? Nincs "szkennelőm", nem tudom elküldeni, de nem olyan hosszú, ha nem kaptál folyamatosan le tudom írni. Nagyon jó és egyszerű gyakorlatok.
Ezenfelül a gyógytornászom is sokat diktált, amik segítenek a lábszár, lábfej, térd és minden egyes alkatrészünk, izmaink megerősödésében.
A hajlítást csak magad tudod elérni ill. a gyógytornásszal, én is szörnyen le vagyok maradva, mint írom is mindenütt.
A ladba is segít, meg a szobabicó, én még nem mertem, rejtély, hogy miért, pedig mindenki dicséri.
Van egy Thera-Band nevű gumi szalagom is a gyógyt. tanácsára (2.000 Ft - kék színű, extra erős - gyógyboltokban kapható. A leírásából nem sokat tudsz meg, de a Gy.tornász segít, ismernie kell.
Az aszalon való ülés a gyakorlataival is nagyon jó. Ezt a dokim is ajánlotta és a gy.tornász is.
Ezek biztos segítenek a letapadt izmoknak. Napi kétszer!!! Sajna én nem tartom, pedig kellene, és sokat menni, mivel - ezt megerősítem - a menés könnyebb, mint a torna vagy a fekvés!
Biciklizni nem tilos, csak veszélyes. Ha elesel, mi lesz??? A tornánál egyszer rosszul is lettem a fájdalomtól, alig tudtak észre pofozni.
Nálam az a szörnyű, hogy 15 percnél hosszabb ideig nem tudok ülni, fel kell állni, mivel ellenkező esetben nem tudok elindulni csak kapaszkodva és jajgatva. Tehát nem vagyok még igazán a topon, pedig 5 hónapos leszek pár nap múlva.
Kedves Bendegúz!
Nagyon fontos, mit mond Neked a gyógytornászod meg az orvosod. Mindezzel együtt én részt veszek egy kísérleti terápián, ott van egy férfi betegtársam (kb. 55 éves lehet) mindkét térdében protézise van és mindennap biciklizik (pest megyei) Nekünk is 6. hét után lehet szobabiciklizni. Ha még tudnék valamiben segíteni ajánlanám Neked a gyógytornász által javasolt segédeszközt egy "sofball"-t melyet akár TV nézés közben, fekve erősítettem a lábamat. Minden gyógyászati segédeszköz boltban
kb. 2000 Ft-ért kapható, egy felfújható jó tapadási felületű puha labda. Kitartás!
Kedves Betegtársak!
Üdvözlök Mindenkit. Jó olvasni, hogy nagy általánosságban mindenkinek az állapota lassan javul, az enyémet is beleértve. Holnap leszek 12. hetes. Sajnos amint korábban említettem ülőidegfájdalmaim továbbra is vannak, nem szűntek még meg.
Elmondhatom, hogy a műtét utáni napon engem is felállítottak. Ez azért fontos, hogy mikor az ágy szélére kiültetnek akkor szédülsz-e és ha nem akkor szépen (járókerettel) fel is állítanak. Nekem ezzel semmi fájdalmam nem volt. A következő napon már elkezdődött a gyógytorna és a félórás gépi lábmozgatás. Ez így ment 12 napig, nekem ekkor volt a varratszedés. Ezt követően egyenesen rehabra mentem, melyet a mai napig nagyon hasznosnak találok. Ez Csepelen egy átlagos intézet volt. Szerencsémre kétágyas szobába kerülhettem, de az osztályon minden egyéb súlyos (pl. stroke) betegséggel küszködő betegtársak is voltak.
Itt 3 hetet töltöttem el. Mikor eljöttem 120 fokos volt a hajlításom. A 6 hetes kontrollra egy mankóval mentem, a féléves kontrollra nem kell mennem. Egy év múlva találkozom az orvosommal.
A térdprotézis műtét mellett nekem egy alapbetegségem is van. RA - s vagyok (sokizületi gyulladás) .Ennek következtében állandó, napi fájdalomcsillapítókat szednem kell. Ez az én esetem. Azt gondolom, hogy ez a műtét annyira fájdalmas, hogy szükség szerint a fájdalomcsillapítót szedni kell. Kedves B2418 kitartás édesanyádnak lesz ez jobb is (egyidősek vagyunk :) ) Kedves Klára örülök, hogy Te is jobban kezdesz lenni, Téged csak biztatnálak, volt olyan betegtársam a kórházban akinek 1 éven belül a második protézist tették be és nem volt egyforma a két műtétje. Biztos, a második műtéted jobb lehet. Fontos, hogy a másik térdműtét fél év elteltével történjen meg.Holnap leszek 11 hetes, mankó nélkül közlekedek utcán is, persze nem egyedül, a biztonság azért fontos. Nagyon várom a 12. hetet, ugyanis akkor állítólag már váltva lehet a lépcsőn lépegetni. Tapasztalat másoktól érdekelne, Nektek hogy megy a lépcsőzés?
Sok türelmet kívánok Mindenkinek!
Hát nem is tudom mit mondjak, másnap még sehol sem állítanak talpra térdest. Harmadik napon fel kellett volna állnunk (MÁV kórház)járókerettel - én nem tudtam - le is tett a gyógytornász róla. Negyedik napon hozta a "térdmozgató" gépet, azt is kicsi fokban tudtam csinálni 10 perc volt rá. Ötödik nap is semmit mondó volt. Hatodik nap szombat volt, lépcsőzni !!! tanítottak. (Tehát 3 nap) 8. napon hétfőn meg jöttem haza. Ezzel csak azt akartam érzékelteteni, hogy a kórházi gyógytorna nem sokat ér.
Itthon a férjem kivert belőlem 90 fokot egy hét alatt, a széken a keresztpántig szorítottuk hátra a lábszárt, míg birtam. Ez kb. 90-95 fok volt. Egy hét múlva jött a tornász, aki kezelésbe vett, sírtam, jajgattam, de azért kezdett egy kicsit sikerülni. Egyszer rosszul lettem a fájdalomtól! (Pesten a "nyóckerben" nincs fizetett gyógytornász!!! Képzeljétek el!!! Úgy kellett a házi dokinak kisírni a Mazsihisztől egy OEP-es tornászt. (Másra jut???)
A 6 hetesen (febr. 25-én) még a doki meg volt elégedve (csak 90 fokot ismert el), sajna semmit nem haladtam tovább. A rákövetkező 3 hónapra (előbb mentem a nagy fájdalmam miatt) április 30-án, már morgott, amikor panaszkodtam. Mint írtam is, szerinte meg fogom szokni: azt reklamáltam, hogy vassatuban érzem a térdem, rettentően szorít, néha mintha ezer forró tűvel szurkálnák a térdem külső részét (a vágáson túli részt).Néha úgy érzem, mintha egy kis vas kalitka lenne a térdem helyén és az mozogna bent, ahogy lépek. Semminemű ruhafélét nem tűrök a térdemen, annyira ég a térdem. Éjjel zokniban alszom és szabadon van a teljes lábszáram. Ha nadrág ér hozzá, már sziszegek. Úgy érzem hajlítani is azért nem tudom, mivel ez a satuba szoritás nem engedi. Holnap leszek pontosan 19 hetes, tehát egy hét múlva 5 hónapos!!! És semmi eredményt nem látok ill. nem érzek. Mind ezeket azért írom, hogy hátha (tudom nem!) vígasztal, hogy más is szenved.
Hiába mondta a doki, hogy "meg fogja szokni, eltűnik ez az érzés, a szövet ill. bármely ruhaféleség és a fém hatása reakcióba lépését érzem és azt is megszokom. Ne terheljem túl." Azaz fekve tornáztassam (néha unom és lusta is vagyok bevallom), a tornász 2x14 alkalommal való jövése OEP-re letelt persze, most kb. 10 naponként jön maszekba a tornász, mivel lépcsőzni nem tudok és jobb, ha itt van és látja mit csinálok. Most is nagyon fáj - tegnapelőtt a gyógyszer (Voltaren75) sokat segített. A Flector port nem ismerem. Én ahogy hazajöttem utána mindössze 4-szer azaz négyszer vettem be Voltarent és most tegnapelőtt egyet!!! A gyógyszer csak elfedi a fájdalmat szerintem és nem gyógyít. Én kibirom, csak az eredménytelenség aggaszt. (Kivéve a műtét utáni napokat, azt jobb elfelejteni, akkor kemény csillapítókat kaptunk).Ha a levelek elején olvastad János53 leveleit, akkor megérted, mi aggaszt. Csak könyökmankóval tudok menni majdnem 5 hónaposan és csak kisérettel merek, itthon elbicegek mankó nélkül is, van fal, bútor, ajtó ugye és az segít.
Az égető, szúró érzés csak pár percig tart, utána csillapodik. Már nem dagadok annyira, csak kicsit, elsősorban a lábszáram, és csak akkor, ha sokat vagyok fent.
5 hónap után goldoljátok el. A doki szerint ilyen alkat vagyok.
Szóval lehet, hogy többször leírtam ugyanazokat, de hát....
Türelem, türelem, lehet, hoyg egy év is eltelik, mire jobb lesz....
És nekem ott a másik, a teljesen használhatatlan térdem is...
Szevasztok! Órákig keresgéltem a neten hasonló problémára mint az enyém. Arra ugyan nem találtam oldalt, ám nagy örömömre megleltelek benneteket, s jó volt olvasnom a ti gondjaitokról.
Ápr. 8-án kaptam a térdprotézist. Egy hete itthon vagyok már, de a térdem csak passzívan hajlik 90 fokra,ha gyógytornász erőlteti. Aktívan talán 50-60 fokra tudom hajlítani. Erre keresgéltem a neten,de mindenkinek megy a legalább 90!!!
Nagyon el vagyok szontyolodva, a gyógytornász szerint a biciklizésről le kell örökre mondanom.
Itthon is tornázom, de magamnak nem okozok fájdalmat, míg a gyógytornásznál elsírtam magam:::(((, annyira fájt a hajlítás.
A műtét előtt 3 hónapig merev lábbal jártaM, NAGYON LETAPADTAK az izmaim.Van-e ilyesmi tapasztalatotok??Szívesen vennék néhány vigasztaló szót is:::)))
Nekem a labdát a sarkam alá tették aztán úgy kellett a lábfejemhez görgetnem és vissza, gondolom ez a hajlítást segíti elő. Igen minden gyógyszernek van mellékhatása, pl, a cukorgyógyszerem is májromboló és minden nap kell szednem, akkor ha fáj, miért ne vegyem be a Flector port? Igaz, műtét után nekem nem volt jó, akkor a Nidolt szedtem.
Én a voltarent a derekamra szedtem annó. A szobabiciklim csak egy sime mezei "lomis"nál vett bicó, de a célnak megfelelt eddig és remélem majd eztán is . Felülni nem kell bátorság, hanem áttekerni, emlékszem mindig csak egy kicsit hajlítgattam aztán egyszercsak áttekertem
Mindenkinek!!!
Tegnap 22-én este - január vége óta először - bevettem egy Voltaren75-t, mivel nagyon odavoltam - nem először - és reggelre szörnyen jól éreztem magam. Alig-alig fájt, tudtam dolgozgatni, utána ugyanannyit pihengetni, tornászgatni és most a gép előtt ülök és nem fáradt. Még tart a hatás.
Nahát többször fogom ezt csinálni, mivel ahogy többen írják gyakran fájdalomcsillapítóznak.
Csak én úgy gondolom ez nem gyógyítás, hanem a fájdalom eltüntetése... és a máj dolgozása!!
És a házi doki is alig akarta ezt is felírni február elején, a műtő doki pedig csak a Flector extra kenőcsöt adta, ami semmit nem ért...
Estefelé vagyok és igenis a pihengetés közben - amit mai is folytatok gondolva a dokira, aki szerint túlterhelem és az a bajom - dobálom a lábaim, a férjem meg a derékszöget próbálja tágítani, mivel szerintem még mindig csak 100 fokos vagyok. Ülök az asztalom is (az asztal pont a magasságomnak megfelelő)és a keresztpánt alá próbálom bepasszírozni hátrafelé a lábfejem, mivel az megvan bőven 110 fok, de csak ritkán sikerül gyömöszölés nélkül (Na jó megírtam). A labdát én is használom, de a térdhajlat alá téve görgetem (25 cm a labda) és nem új, kicsit használt kell. Gumi szalagom is van, azzal húzgálok!
A csigolyák szörnyű dolgokat művelnek, tudom, állandó vendég vagyok az idegsebészeten. A szobabicajod milyen, Mágnes szalagos? Én még mindig nem merek felülni rá. Nem tudom miért.
Ha műtenek, gyere újra, hátha valami újat hallunk!
Klára, mikor azt írod, hogy heverészel, aközben simán lehet tornáztatni a térdedet. Ha sokat használjuk, akkor azért fáj, feszít, ha heverészünk, akkor meg azért, Rá kell találni a helyes útra, hogy mi a jó neki, azaz nekünk, Én sokáig ha feküdtem, mindig tornáztattam közben a térdem, térdfelhúzások,, aztán felemelm, visszahajlítom, meg szoktam kislabdát tenni a talpam alá és szép lassan azzal nyújtom lefelé és görgetem felfelé. A szobakerékpár nafyon jó, én nem állítom erősre, hogy könnyedén tudjon átgördülni a lábam. Köszönöm a figyelmeztetést, mindig éhhomra szedem a Tiogammát a pajzsmirigy gyógyszerrel együtt. Nálam is a Flector por vált be, ő a mentsváram, ha nagyon fáj már minden. Ha minden igaz 28án megyek idegsebészetre a csigolyáim miatt, mert lehet az okozza a csípőmbe nyilalló fájdalmat, aztán megkeresem az orvosomat is, hátha ad egy közelebbi dátumot, ha már az ápeilis elejeit lemondta a pajzsmirigy miatt, most a TSHm rendben vab és szerintem ez a lényeg, nem az, hogy csúnya göbös, hiszen a műtét ne altatással történik
Mindenkinek javulást kívánok, habár ez az eső nem kíméli az izületes betegeket :(
További ajánlott fórumok:
- Térdprotézis műtét után mennyi a felépülés, miben változik az élet?
- Császármetszés után mennyi ideig tart és hogyan zajlik a felépülés?
- 2 hónapja volt a térdprotézis műtétem. Nagyon megbántam,...
- Orrműtét utáni felépülés
- Volt valakinek már keresztszalag szakadása? Esetleg műtétje? Mik a tapasztalatok? Hány napig tartott a felépülés?
- Petefészek ciszta tapasztalatok és műtét utáni felépülés