Mama meg a kettős mérce (beszélgetés)
"Elválik a tüdő a májtól!"
Ebből tisztán látható, hogy egyszerű hatalmi kérdésről van szó, ahol a gyerek a hatalmi fegyver. A felek a gyereket használják fel arra, hogy kis piszkos érdekeiket érvényesítsék, végső soron megmutassák, ki az úr(nő) a háznál. Mint mondod, kifogást mindig találsz a (hatalmi fegyver) gyerek tiltás manipulálására. "Légy kreatív!"
Tiszta, világos beszéd! :(
Kicsi "nem" is elég lett volna.
Főleg,hogy amit írtam az a gyerekre vonatkozott.
Nem szidom, leírtam mit csinál. Nem veszekszem a férjemmel, leírtam mit nem csinál. Nem én okozok feszültséget, hanem az anyósom azzal, hogy folyamatosan kritizálja a gyereknevelésem. Bennem kelti a feszültséget minden alkalommal, mintha erre menne ki a játék.
És elvekről hallottál már? Ha szépen arra neveled a gyereked, hogy fogmosás után már csak vizet iszunk és erre megkéred a nagyszülőket, hogy ők is így csinálják és csak azért is megengedik a csokievést este még az ágyban is, akkor az rendben van, mert a nagyszülő nem nevel... Oké, nem nevel, de megértheti az alapszabályokat és be is tarthatná, ha ennyire alap, mint ez. Nem azt kérem, hogy soha semmilyen körülmények között ne egyen a gyerek csokit, hanem hogy fogmosás után ne egyen semmit sem és az ágyban sem.
Ez emberség, tisztelet a másik felé, nem más. Nem kérek olyan dolgokat, amik ne lennének alapok. De ő még azt is megkérdőjelezi, milyen cipőt veszek a gyereknek, miért zöld és nem kék és miért van rajta fehér szín is, mert az kényes. Erre én ennyit tudok válaszolni, ez tetszett neki és a fehér csíkot majd megsikálom egy régi fogkefével, ha elkoszolódik és olyan lesz, mint az új. Nem veszekszek, nem vitázom. Elmondom a szempontjaim. De mire a végére érek, már jön a következő kekeckedés és kérdőre vonás.
Bocsánat, de ha én nagyi leszek, akkor sem engedem be sáros cipőben az unokámat a szőnyegre meg a fotelbe, csak azért, mert nem a gyerekem, hanem az unokám. Mert a józan ész azt diktálja, hogy attól, hogy az unokám, még rászólhatok, ha olyat csinál, amit nem kellene. És nálam alap, hogy este már nincs csoki, de ha a szülő megkér, hogy inkább gyümölccsel tömjem, mint cukorkával, akkor majd úgy próbálkozom cselekedni.
Ez is szeretet.
Azért ezt még te sem gondolhatod komolyan.
Rendszeresen? Havi 1-2X?
Gyerek ellen?
Jézusom!
Értem, nem tudhattam, bocsánat ha rossz érzéseket keltettem, nem akartam. De akkor meg még jobban értékeld a nagyanyai szeretetet ami a gyereked felé irányul. Merthogy szereti, abban biztos lehetsz. Egy nagymamája van. És hidd el a havi 2 fogmosás utáni csokitól az ég adta egy világon nem lesz semmi baja. Nincs arányban azzal, hogy te szidod anyósodat és ezért veszekszel a férjeddel és rossz hangulatot és feszültséget okozol. A férjed is és a gyereked is frusztrált lesz, rólad nem beszélve. Ér ennyit a csoki? Szerintem nem.
Azt viszont mondom, hogy ne hagyd magad megszólni és ne tűrd el ha bánt. Azt valóban nem kell. Lehet ezt okosan, határozottan és békésen megbeszélni. Az anya te vagy más jogosítvánnyal felruházva.
Szinte már tudományos ez a hozzászólás!
De ami nagyon lényeges, hogy indulat mentes, megoldást segítő higgadt gondolkodásmódot fogalmaz meg, ehhez a nagyon szokványos helyzethez.
Édesanyám viselkedése jut eszembe arról az időről, amikor évente hosszabb ideig nagyszüleimnél nyaraltam.
Édesanyám azzal nyitott, hogy: "kisfiam mostantól a nagymama a parancsnok."
A nagyinak meg olyanokat mondott: "anyuka köszönöm, hogy mindenre gondja lesz!" Pedig tudtam, hogy nem ért mindennel egyet. És amikor módja volt azt hangoztatta, hogy a nagymama igazi jó fiút nevel az unokájából.
Egyszóval kifogta a vitorlából a szelet, maga mellé állította az anyósát.
Amikor nekem is voltak már gyerekeim, és be-be szólt az anyós a gyereknevelésbe, megkérdeztem anyukámat: "te sem értettél egyet az anyósod nevelési eszközeivel, mégsem tetted azt szóvá. Miért?"
Ő azt mondta: "valóban sok dologban nem értettünk egyet! De tudtam, hogy az én irányításomnak nagyobb súlya van a te életedben. Ez a tudat megőrizte a nyugalmam."
Nekem egy bölcs édesanyám volt!
Szerintem ez neked is sikerülne! Kipróbálod?
NEM! A gyereknek a nagyiéknál is azt lehet, amit otthon! A kicsinek 4 éves koráig leszedtem a túró tudiról a csokit, tévézés még most sincs, ha azt mondják, hogy 3 mesét nézhet a laptopról a tévén, akkor 3 mesét nézünk.
Mit nem lehet a nagyinak megérteni?!
Havi két alkalom miatt ekkora felhajtást csinálni! Miféle hozzáállás ez? Gondolj arra, ha nem lenne megoldva a lakhatásotok és a szülőknél kellene laknotok, akkor mit csinálnál?
Napi rendszerességgel kellene szembesülni azzal, hogy a nagyszülő nem úgy csinálja a dolgokat, ahogy te akarod, hanem a maga tapasztalatai szerint. Ha naponta kellene a másikat, a nagyszülőt elviselni, akkor mi lenne veled? Azon felül, hogy mindent megtennél, hogy a férjedet az öregek ellen fordítsd.
Igen erős elkényeztetett meny szagot érzek. Képes lennél havi két alkalom miatt felrúgni mindent, csak azért, hogy neked legyen igazad! Borzasztó!
A kettős mércéről annyit, hogy a tv nézés engedélyezést ne emlegesd akkor, amikor a gyerek kezébe mobilt nyomsz, hogy foglalja el magát. Hogy kerül egy gyerek kezébe a mobil?!
lehetne még ragozni, hogy milyen bajokat látok, de legyen elég ennyi...
A nagymamák etetnek édességgel. Azzal nincs gond. A fogmosás rendszeres kihagyásával viszont gond van.
A gyerek fogai egészségnek rovására nem akkora poén ez sajnos.
A férjednél a kulcs.Próbálj először a férjeddel beszélni erről, nem dühösen, nem szemrehányóan,mert ez nem anyós–meny konfliktus elsősorban, hanem párkapcsolati határkérdés. Mond el a férjednek, az anyósodnak.......nekem nagyon fontos, hogy a gyerek következetes keretek között éljen. Ha nálatok teljesen más szabályok vannak, az megnehezíti nekem itthon a szabályok követését, hiszen most picurka a probléma, amiben cinkost talál, de később amikor szórakozni megy, akkor is azt gondolhatja, anyám csak járatja a száját, hivatkozhatsz a mostanában történtekre, a szórakozóhelyeken milyen veszélyek fenyegetik a fiatalokat.Nehéz bármi tanácsot is adni, nem ismerve a kapcsolatot.
Én valami olyasmit mondanék, hogy Ő is anya, te is anya vagy,ő is a legjobbat adta a gyerekének, te is azt próbálod adni, a gyerek érdekében,kössetek szövetséget.
Egyébként , hogy nála eszik édességet, nem okoz nagy gondot az egészségében a gyermeketeknek, hanem a tényleges kettős mérce a rossz példa.
Ugyan már. A beszólogatást ne tűrje azt én is írtam. De egy fogmosás utáni édességért nehogy már pálcát törjünk a nagymama feje felett. És mindezt 1-2 alkalom miatt. Tegye már fel a kezét az akinek nem ilyen volt a nagymamája. Azt előre sajnálom.
Egyébként meg lehet, hogy a te gyerekedet is etették csokival csak nem tudsz róla.
De én itt be is fejeztem. És örülök, hogy ennyi tudatos nagymama van jelen. Ja, nem.
Nagymama vagyok és a világ egyik legjobb dolga. Majd megtudod.
Komolyan havi 1-2 nap? 1-2 napért/ éjszakáért vagy felháborodva? Még jó, hogy a férjed nem támad az anyjára. Van esze, meg empátiája. Örülj, hogy ilyen szerető nagymamája van a gyerekednek. Tudod hányan tennék össze kezüket?
Te szítod a görög tüzet. Nagyon unatkozol? És ha a te anyád csinálná ezeket a "rémesenszörnyű" tetteket?
Nálam is esznek a gyerekek csokit, sütit, gumicukrot és amit szeretnek. Sőt megkérdezem mit vegyek, mit főzzek? Bizony este együtt filmezünk, ők választják ki mit akarnak nézni, mindenhová visszük őket. Élmény nekünk is és a gyerekeknek is. Nem lesz semmi baja a fogának ha havi kétszer fogmosás után benyom egy túrórudit.
Még jó, hogy nem az én menyem vagy, helyretennélek úgy Istenigazából.
Érdekes, a családunkban egyetlen nagymama sem szólogat be az unokája anyjának, nem bírálja szülői szerepében, emberileg vagy nőiességében s egyetlen unokát sem etetnek fogmosás után a nagyszülők édességgel.
Ezek közül szerinted melyik a szeretet megnyilvánulása?
Nincs olyan édességevés, ami fogmosás nélkül ne lenne káros, ez egy. Kétheti rendszerességgel főleg.
Másrészt vannak alapvető dolgok, melyek kötelezőek, mint a megfelelő higiénia elsajátítása. Ez azért fontos, mert a gyerek most tanulja meg az alapokat, a külső kényszer most válik belső indíttatássá.
Ez messze túlmutat azon, hogy kényezteti a nagyi az unokát. Nem, ez nem kényeztetés. Akkor lenne az, ha utána fogat mosna. Ez egyszerűen csak meggondolatlanság, butaás és ki tudja, lehet, hogy dafke is, ez utübbit nem tudom.
Így is eléggé rossz a szájhigiénia ebben az országban, ami generációról generációra javul, nem kell még védeni is az ilyne fokú butaságot. A gyereknek nem érdeke, hogy édesség után ne mosson fogat és őgy feküdjön le, tehát de igen, ez a gyerek ellen való cselekedet.
A nagyülők mindig engedékenyebbek az unokával, a szülő neveli, a nagyi meg kényezteti. Rajta nincs ott a felelősség, hogy "milyen ember lesz belőle".
Veled meg kritikus, hát azért mégsem az ő nevelése vagy, tehát tökéletlen. Ő meg segítő, jó szándékkal akar a megfelelő irányba terelni. 😅
Nevess rajta. Hidd el, változtatni úgysem tudsz. Mióta áll a világ, ez eléggé megszokott mintázat. Olyan, mint a "Régen minden jobb volt." 🤣🤣🤣
Ha nem felel meg az, ahogy anyósod bánik a gyerekkel, akkor nem kell, hogy ott aludjon még havonta egyszer-kétszer sem.
A kapcsolatot inkább te teszed tönkre.
Próbálod a saját szabályaidat ráerőltetni anyósodra.