Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Nem kettős tanítások fórum

Nem kettős tanítások (beszélgetős fórum)


1 2
júl. 24. 21:48

Bocsánat, más oldalról próbálom jelenleg negközelíteni, mert nem haladtam az eddigi módszereimmel. Itt is folytatni szeretném, és nagyon jó hogy elkezdtük, a google már kidobja ezt, ha nem kettős tanításra keresek. Köszönöm a linkeket nagyon jó hogy itt megvannak. A gyakorikerdeseken kiírtam egy új megközelítést, szeretnélek benneteket meginvitálni, kíváncsi vagyok mit szóltok ehhez a megközelítéshez.


[link]

42. 6f18f6fd9c (válaszként erre: 35. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 9. 07:48

"Egy: Vajon a megfigyelő megfigyelhető nélkül mit csinál? A tapasztaló hogy lehet tapasztaló ha nincs amit megtapasztaljon? Lehet hogy valójában sohasem jön el a tiszta tudat állapota? Mindig csak valaminek a megfigyelésében úgymond elrejtőzve tud létezni, és ezért nincs öntudat a mélyalvásban, mert ott nincs semmi megfigyelt, amiben a megfigyelő önmagát észrevehetné" . azt hiszem ez a dilemma végighúzódik az egész nyugati kultúrán, mióta filozófia van. Állandóan ezt a kettősséget érzékelem. Ezekre a felvetésekre nincs racionális magyarázat, egy dolgot lehet csinálni, meg kell tapasztalni.


"Hogy lehet az hogy a tudat úgy dönt hogy megfigyeltté változik, amiben önmagára mint megfigyelőre tud következtetni. Ezt most úgy értem egy színtiszta tudatnak aminek azonkívül nem lehet jellemzője hogy tud, honnan jön a motíváció hogy valamit tudjon? Nem lehet benne semmilyen szándék elvileg, hiszen csak megfigyelő." - Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell, mondta egy Ludwig Wittgenstein nevű filozófus a Tractatusban. Itt ezeknek a kérdéseknek az lehet a veszélye, hogy a saját szűrőnkön keresztül elkezdünk agyalni. Mivel a jelenlegi önazonosítási pontunk az ego, így ebben az értelmezési keretben tudunk gondolkodni. Természetesen nem mondom, hogy nem kell ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, de nem árt az óvatosság.

Már a Buddha idejében is felhívták erre a figyelmet:

[link]

41. 6f18f6fd9c (válaszként erre: 34. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 9. 07:39

"Az elme az, ami énként megjelenik a testben." - Ramana Maharshi Abszolút tudatosság


Szerintem ha elolvassuk az Abszolút tudatosság: [link] Nán jár? Ki vagyok én? c. fejezetét, akkor az általad feltett kérdésekre választ kapunk. Érdemes lenne kielemeznünk ezt a részt.😊 23-26. oldalig tart.

40. 6f18f6fd9c (válaszként erre: 33. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 9. 07:26

Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy az ember rendszeresen megtesz olyan dolgokat, amiket egyébként nem szeret. Azt hiszem van érvénye, ha mielőtt meditációba kezd, megerősíti az akaraterejét.


Az pedig, ha csak egy megvilágosodott is él valahol, kihat az egész emberiségre, mérhetőnek nem mérhető (ez minden kétséget kizáróan így van), de bárcsak több felébredett élne köztünk.

39. 6f18f6fd9c (válaszként erre: 36. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 4. 07:49
Tegnap pont Ramana Maharshi Abszolút tudatosság c. könyvét olvasgattam. Azt hiszem minden kérdésedre választ ad, de majd bemásolom a releváns részeket. 😊
júl. 2. 18:51

Nézzétek meg ezt a videót (nagyon kíváncsi vagyok belőletek milyen hatást vált ki):

[link]

júl. 2. 12:19
Szerintem ennek, mint az életnek is a mérőszáma a boldogság, nem pedig a megvilágosultak száma. Persze az a végső cél.
júl. 1. 23:00

Na ilyen az elme..

Az is lehet annyi a gond hogy a mélyalvást követően rögtön átveszi az elme az uralmat, ami lehetetlenné teszi a tiszta tudatra való emlékezést, mert a tiszta tudat ismeretlen az elme korlátoltságának.

Viszont akkor ez egy olyan korlátozódás aminek a leküzdése lehetetlen ameddig valamilyenek vagyunk. Spira szerint a véges elme nem ismerheti meg a végtelen tudatot, de viszont a végtelen tudat csak akkor ismerhet meg valami végeset ha önmagát látszólag végessé korlátozza.

Ezt az elmémmel úgy értelmezem mintha pl. Lenne szemem hátul is meg oldalt is, és egy panoráma képet látnék, ez mondjuk a minden vagy végtelen, és lekorlátozom magam 2 szemre egy irányba.

júl. 1. 22:07

Most majd az elme megvizsgálásával szeretnék foglalkozni, de előtte még írok egy érdekes felvetést. A tudat elvileg, sőt gyakorlatilag is tapasztaljuk hogy képes valamivé változni. Tehát a megfigyelő megfigyeltté is változik.

Egy: Vajon a megfigyelő megfigyelhető nélkül mit csinál? A tapasztaló hogy lehet tapasztaló ha nincs amit megtapasztaljon? Lehet hogy valójában sohasem jön el a tiszta tudat állapota? Mindig csak valaminek a megfigyelésében úgymond elrejtőzve tud létezni, és ezért nincs öntudat a mélyalvásban, mert ott nincs semmi megfigyelt, amiben a megfigyelő önmagát észrevehetné?

Hogy lehet az hogy a tudat úgy dönt hogy megfigyeltté változik, amiben önmagára mint megfigyelőre tud következtetni. Ezt most úgy értem egy színtiszta tudatnak aminek azonkívül nem lehet jellemzője hogy tud, honnan jön a motíváció hogy valamit tudjon? Nem lehet benne semmilyen szándék elvileg, hiszen csak megfigyelő.

júl. 1. 21:41

Tarkovsky a mélyalvásra mindenképp térjünk vissza, még kutatnom kell kívül belül, ahhoz hogy további hozzászólást írhassak. Lehet hogy annyira egyszerű meditálni hogy már nehéz, igazad van. Akkor próbáljuk más irányból megközelíteni. Egyébként azt mondom mindkettőtöknek, lehet hogy néha kioktatónak hangozhat amiket írok, de nem szándékos. Az az igazság hogy bizonytalan vagyok, minden kijelentésemet illetően ha őszinte akarok lenni, de annak viszont örülök hogy nem csak engem foglalkoztat a téma :) Na szóval most vegyük az elmét/egót, meg vegyük a tudatot.

A kettő kapcsolatát és hatásköreiket kellene szerintem alaposabban megnézni, vagy letisztázni, hogy egy szilárd képünk legyen a helyzetünkről, és ne maradjunk sokáig a pácban amire Hamvas Béla utalhatott. A tudatról azt tudjuk hogy tud, meg azt is hogy létezik, ez a két dolog egymás feltétele. Most a tiszta tudatot vegyük elme nélkül, akkor a létezés csak akkor lehetséges ha tudomás is van róla, a tudomás meg már magában hordozza a létezést, tehát ezt a kettőt egynek vehetjük.

Ez idáig oké, és szerintem az is belátható hogy ez mindennek a vége és a kezdete, az alapja stb. és ennek nincs száma, értelmetlen is lenne hogy 2 vagy több van, nincs ami felossza, sem halandó jellemzője mint pl. egy testnek. Szerintem az is belátható logikusan hogy mi csak ez a tudat lehetünk. Az ami tud minden másról amit a tudaton kívül megnevezhetünk. Minden más a tudaton kívül már jellemzőkkel rendelkezik, változékony, és múlékony. A következő ami érdekes, de szintén logikusan belátható hogy ez a sok változékony és múlékony dolog, minthogy nincs más amiből állhatna, tudatból áll, egyszerűen nincs más építőelem legvégül. Na de a tudat nem valami tégla vagy cement, mégcsak nem is energia vagy rezgés, hanem csak tudat. Ez szintén logikus hogy csak a tudat adhat bármi tudottnak létezési jogot, azáltal hogy tud róla.(ebből következik az is amit korábban írtam hogy amiről nem tudunk az nincs)

Szerintem egyébként az a boldogságérzés vagy békeérzés amiről a guruk beszélnek az nem jellemzője a tudatnak, mert a tudatnak nem lehet jellemzője, hanem több mint valószínű hogy a "szenvedés" hiánya mindössze.

Na de most egyszer és mindenkorra nézzük meg alaposan mi történik itt a földön, hogy megértsük, hogyan kerültünk pácba :)

Az elme lesz a ludas.

Legelőszöris a fentiekből következik hogy az elme is tudatból van. Szerintem az a baj hogy az elme tudatnak hiszi magát. Másképp: Azt hisszük hogy a tudatunk és az elménk ugyanaz, szóval van egy kis kavarodás itt. Folyt. köv.

júl. 1. 20:58
PöttyösPanka, szerintem a kifogás nevű izé azért van mert az ego olyan mint a víz, a kisebb ellenállás irányába folyik, ezesetben az ego/elme az érdekesebb, vagy több örömet okozó dolog felé akar haladni. A meditáció nem könnyű szerintem, sok önuralom kell hozzá ameddig nem érez rá az ember mint a biciklizésre, vagy az úszásra, addig nehéznek tűnik, és az elme egy csomó könnyebb dolgot választhat. Egyrészt ez talán nem is igazán hiba, ameddig az ember nem kezd szenvedni, ha meg szenvedni kezd, úgyis egyre csábítóbb lesz a meditáció, vagyis az önmagunkba való visszahúzódás..minthogy a szenvedés az eltávolodás eredménye. Érdekes a keleti felvetésed, hogy a meditációnak kúltúrája van mégse tartanak előrébb. Szerintem ez így nem mérhető. Ha keleten x százalékkal több megvilágosodott van, az szerintem nem észrevehető, persze lehet hogy tévedek :)
32. 6f18f6fd9c (válaszként erre: 23. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 28. 16:38
Van írás, a Srí Ramana Maharshi útja c. műben már az elején kifejti a szerző, hogy mi a gond a mélyalvással; nevezetesen az: nincs az ember tudatában annak a pillanatnak (lehet nem a legjobb megfogalmazás, mert ott időtlenség van, de valahogy utalnom kell rá). Egyébként ezt egy paradoxonnak érzem, hogy tudnám tapasztalni a tudat hiányát? Tegyük fel elalszok, majd felébredek és volt egy része az alvásnak, amikor semmiféle gondolat nem volt jelen. De ha tapasztalnám a tudat (vagy tudatosságom) hiányát, akkor az már nem lenne a tudatosság hiánya. Hiszen tapasztalom.
31. PöttyösPanka (válaszként erre: 28. - 6f18f6fd9c)
jún. 28. 16:25
Tudom-tudom. Csak hát úgy vagyok ezzel is, mint a sporttal. Az sem megy, mert van ez a súlyos, előrehaladott izém, ami miatt nem lehet. Ez az izé, amit úgy hívnak, hogy kifogás XD
30. PöttyösPanka (válaszként erre: 29. - 6f18f6fd9c)
jún. 28. 16:04
Ez elkeserítő.
29. 6f18f6fd9c (válaszként erre: 27. - PöttyösPanka)
jún. 28. 15:58

Hamvas Béla írta a Karneválban, hogy "A pácban mindenki benne van.", lehet idealizálni a keletet, de én azért örülök, hogy itt élhetek, ahol.


Ebben például semmi szakralitást nem látok: [link]

28. 6f18f6fd9c (válaszként erre: 26. - PöttyösPanka)
jún. 28. 15:53
Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni :) Nincs más titok.
jún. 28. 12:16

A "félrenevelés" szerintem is komoly probléma. De nem várhatunk el helyes nevelést olyan generációktól, akiket szintén "félreneveltek". Nekünk kell jobban csinálni. Olvastam fb-on anyukák csoportban pozitív megerősítő mondatokat, amiket ajánlanak az anyukák egymásnak, hogy mondják a gyerekeiknek. Köztük volt, hogy "az gondolataid nem te vagy". Erre nekem felnőtt fejjel magamtól kellett rájönnöm. Pedig milyen jó lett volna előbb tudni!


Mondjuk vajon jobb-e bármiben is a helyzet Indiában, ahol kultúrája van a meditációnak?

26. PöttyösPanka (válaszként erre: 25. - 6f18f6fd9c)
jún. 28. 12:09

"Lehet különben végső soron annyira "egyszerű" ez az út, hogy már ez okoz számunkra nehézséget."


Valahogy így. Ülni a csendben végtelenül egyszerűnek tűnik. Mégis képtelen vagyok rá pár percnél tovább.

25. 6f18f6fd9c (válaszként erre: 24. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 27. 10:12

Válaszolok először erre a hozzászólásodra, majd az előtte lévőre is nemsokára, viszont még nem néztem meg hozzá a videót Rupert Spirától, amit belinkeltél.


Igen, Dosztojevszkij átlagosan ilyen, vagy hosszabb terjedelmű műveket alkotott. Kell hozzá idő és türelem, ha az ember el akar bennük mélyülni. Szerintem kifejezetten érdemes, ebben az alkotásában főkét. Na de a lényeg, szóval Kirillov. Ő azt mondja, az emberiség a történelem folyamán semmi mást nem tett, csak létrehozott különböző isteneket; ahelyett hogy ő maga válna istenné. Ehhez viszont - ahogyan a szereplő mondja - meg kell ölnie magát. Nem kiábrándultságból, itt az öngyilkosság egy magasabb értelmet kap.


Úgy gondolom ezek a könyvek (a Maharshi újt is pl.) olyanok, amiket nem elég egyszer elolvasni; az ember nem "kikapcsolódásként" foglalkozik ilyen dolgokkal. Ezek folyamatosan adják a motivációt ahhoz, hogy újra és újra leüljünk, csináljuk a szellemi gyakorlatokat még akkor is, amikor "látszólag nincs semmi eredménye". Sokkal nagyobb a mai korban a könyvek szerepe, mint azt elsőre gondolnánk:


"Ennek a műnek a különlegessége abban rejlik, hogy olvasása nem korlátozódik az egység filozófiai értelmezésére, hanem tanulmányozása során az olvasóban a felszabaduláshoz, a magasabb tudatállapotokhoz, valamint az ezekre vonatkozó megértéshez kapcsolódó tapasztalatok jelennek meg. A könyv tanulmányozója közvetlen tapasztalást szerezhet a Bölcsek által élt Egyetemes Valóságról. S ez teszi ezt a művet egyedivé." Forrás: [link]


Igen, egyetértek azzal, sokakban ellenállást szül a vakhit, tapasztaltam magamon is. Valamit el kell hinni és nem szabad kételkedni. A buddhizmus ezért nagyon szimpatikus, a vakhit helyett Buddha kijelentette, még neki se higgyenek el semmit mindaddig, míg meg nem tapasztalták.


Kezdhetjük a lényeges részek kitárgyalását. Szóval a Maharshi tanításában, de minden egyes hagyomány csúcsán a csend áll; legyen szó a zen buddhizmusról, vagy akár a kereszténységről. A csend a legmagasabbrendű tanítás. Én úgy gondolom, elég lecsendesíteni az elmét (lehetőleg minél többször) és még a Ki vagyok én? kérdés is elhagyható. Lehet különben végső soron annyira "egyszerű" ez az út, hogy már ez okoz számunkra nehézséget.

jún. 27. 00:49

Dosztojevszkijnek az Ördögök c. művét bakancslistára teszem akkor, sajnos most egy ideig korlátolt az olvasásra fordítható időm, ez rövidesen változni fog, de most 730 oldalt nem engedhetek meg magamnak :)

Ha van kedved leírhatod, érdekelne mit mondott Kirillov. Maharshi útját újra el kell olvasnom, mert vannak benne részek amit csak átfutottam, de nem tudtam pontosan az idegen kifejezések jelentéseit. Érdemes lenne ide a fórumba lényeges részeket, akár Maharshitól, akár mástól bemásolni, akár más alaptémájú könyvekből, amennyiben érinti a jelen témát, egy kicsit kitárgyalni. Nekem eddig összességében az tetszett a legjobban Maharshi útjában, hogy sehol sem várja el hogy higyjünk, mint a vallások. Mindent logikusan vezet le, a logika és megfigyelés elegendő az igazsághoz. Tényleg nem akarok vallás irányba menni, csak annyit hogy hit nélkül nincs vallás, és hihetetlen hogy a hatalom eltudja hitetni a néppel hogy hinnie kell, vagyis hogy feltétel nélkül el kell hinnünk amit beadnak. Ki is mondják kerek perec, semmit sem tudnak bizonyítani, egyszerűen el kell hinnünk, mert így a hit meg úgy. Ez valami döbbenet hogy megtudják etetni ezt a hitmaszlagot. Maharshi sehol sem vár el ilyesmit a legkissebb mértékben sem. Érdekesnek találom hogy hiába a logika egyértelműen megmutatja az igazságot, az önvalóra mutat, mégis milyen nehezen állítódik át az elme az új felfedezéseknek megfelelően. Ez nem előny de másrészt egy stabilitást ad, ami akkor válik előnnyé, amikor az elme már nekünk dolgozik.

23. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 20. - 6f18f6fd9c)
jún. 27. 00:23

Van erről valami írás? Igazad van az volna a Jackpot, de erről nem hallottam eddig hogy sikerült valakinek. A mélyalvásról beszél egyébként Rupert Spira itt


[link]

22. 6f18f6fd9c (válaszként erre: 18. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 26. 09:15
Bevásárlás közben is ezt a technikát alkalmaztam, és sikerült jelen lennem, pedig nagyon le szokott fárasztani a vásárlás...
21. 6f18f6fd9c (válaszként erre: 17. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 26. 09:11
Fú, pont most olvasom már azt hiszem harmadjára Dosztojevszkijnek az Ördögök c. művét (jó szívvel merem ajánlani, nagyon érdekes könyv), szóval abban van egy bizonyos Kirillov nevű szereplő, érdemes utánanézni mit mond ezzel kapcsolatban, nem lövöm le a poént egyelőre. :)
20. 6f18f6fd9c (válaszként erre: 15. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 26. 09:05
Az álom nélküli mélyalvás állapotát kellene TUDATOSAN átélni. Az maga lenne az önmegvalósítás.
19. 6f18f6fd9c (válaszként erre: 14. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 26. 09:04

Szerintem is, pont még régebben beszélgettük egyik barátommal, hogy már gyerekként felmerült az a kérdés bennünk, amit Ramana Maharshi tanít az Ön-kutatásban. De a felnőttek azt mondták, hülyeség megkérdezni ki vagy valójában. Ez és ez vagy stb.-stb. Tehát ez benne van a civilizációnkban, az az önmegvalósítás amit ők annyira hangoztatnak pont hogy ellentétes a valódi önmegvalósítással, ami tulajdonképpen megváltás az ego rabságából. Nekem ez a kedvenc részem:

[link]

Szívesen, örülök neki, hogy tudunk erről beszélgetni, csak emiatt regisztráltam az oldalra!

jún. 26. 00:14

PöttyösPanka köszi a bíztatást :)

Igazad van a meditáció a kulcs.


Tarkowsky most vettem észre még a másik videód, amiben az "én vagyok légzés" technika van, köszi kipróbálom :)


Janszi igen te még előttem kitértél a vallásokra :)

A kiszínezés szót használtad, most nem akarok belegondolni mennyi háború, szenvedés, tévhit stb. okozói a vallások, ezért tértem én is ki rá, máskülönben nem akartam nagyon belemenni..

jún. 25. 23:39

A farkas gyermekei című sorozat egyik mondanivalója hogy az ember vallásossá lesz az arra való nevelés nélkül is, sőt az ellene nevelés ellenére is. Ezt én nem hiszem el úgy ahogy van. Szerintem az ember nevelés hiányában ösztönösen meditálni kezd, és nem talál ki önmagán kívülálló isteneket. Nekem ez volt a tapasztalatom mint kisgyerek. Szerintem a vallások a hatalom eszköze volt mindig is, azért könnyen eladható a vallás, mert az ember érzi belül istent, vagyis a tudatosságot, annak a misztikusságát, a hatalomnak már csak annyi a dolga hogy kitalálja az érdekeinek megfelelő körítést hozzá.

Így mikor egy vallásos ember hitét megkérdőjelezed, hiába te a körítést kérdőjelezed meg, a vallásos a tudatossága elleni támadásnak veszi, ami szent és sérthetetlen. Az a baj hogy a körítés és a tudatosság egyformán védve lesz, na ezt értettem félrenevelésen.

jún. 25. 23:18
Most a gondolatok alatt félálomban nem az elme zagyvaságaira gondolok, hanem szerintem valamiféle felsőbb énem beszél az elmémhez. Én abban hiszek hogy az elmét nem elpusztítani kell ahogy a könyv írja, hanem átnevelni, tehát szerintem szolgálatba állítható.
jún. 25. 23:14

Nekem a spontán élményeimnek köszönhető hogy érdekel a téma. Most kezdek megint ráérezni a meditáció helyes kivitelezésére. Régen ösztönösen ment, most rájöttem hogy a testre figyelés mint gondolatelterelő nem a legjobb. Most a könyvnek köszönhetően lassan ráérzek megint :)

Valahogy munka is meg nem is. Az első pár perc talán kicsit megerőltetőbb. Úgy vettem észre az a gond hogy kényelmesebb az elmét szabadon engedni, mint elhallgattatni, a tudatosság szívesen "lekapcsolódik", de viszont ahogy erőltetem hogy jelen maradjon, valahogy kezd a gyakorlás hatására magától is az akaratom nélkül "bekapcsolni" ezt félálmomban lévő tudatraébredéskor vettem most észre. Különben úgy szokott lenni hogy félálomban megélek dolgokat illetve ráébredek fontos dolgokra de akkor azok természetesek, de ahogy felébredek elfelejtem mi volt az, pedig tudom hogy valami fontos volt, és jó lenne tudni mi volt az, mert felébredve az elmémnek már nem természetes volna, hanem valami nagy újdonság, vagy segítség de kész, nem tudom felidézni, na erre lesz jó a tudatnál maradás gyakorlása. Nagyon durva mikor jönnek a gondolatok félálomban meditálva, ha akkor sikerül tudatosnak maradni, az a főnyeremény.

jún. 25. 22:55

Szerintem ez a lefokozás alapból nem történne meg, ha nem lennénk "félrenevelve". Mit gondolsz erről?

Már végigolvastam de újra elfogom olvasni úgy, hogy előtte csinálok egy kisszótárat az idegen szavak miatt.

Neked melyik a kedvenc részed?

Megnéztem a filmet is, jó volt,köszönöm a linket.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook