Lelőttek egy vaddisznót, mert megmártózott a Balatonban (beszélgetés)
Egyszer hazafelé tartottunk az út mellett erdős részen aztán valami zörgött, gondolom követett egy ideig. Szerintem el lehet menni időben nem kell ránézni azt kész. A bolt előtt meg pl meg volt kötve egy kutya és úgy alakult, hogy meredt gondoltam kipróbálom, úgy tettem mint aki azért néz félre, mert
egy fa látványa jobban érdekli, mentem tovább. Visszanéztem hát az ebet is valami más érdekelte. Nem minden esetben jön be az biztos.
Szerintem a vadállat két okból támad agresszióból -pl ott vannak a kicsinyei és őket védi-(rádmeredős) vagy mikor sarokba szorítják és félelemből ekkor nem tudom van-e rám meredés... én még csak az előzővel találkoztam.
Hogy őszinte legyek nem veszek részt vadászatokon, nagyon sokat voltam vadászok/erdészek között -pl mikor etetnek, fát telepítenek, vadat lesnek, buliznak az "állam pénzén" stbstb- és egyszer láttam -biztos távolból- vaddisznót támadni, épp a kicsinyeivel volt, félelmetes.
A vadászat nem az én műfajom, szeretem az állatokat, de belátom a vadászat mellett szóló érveket is. :S A szimpla trófea-vadászat (pl mint ismerősöm aki eljár Afrikába trófeázni) pedig kifejezetten ellenszenves
szerencséd volt, vagy szimplán nem vett észre, de felénk is vannak szelíd vaddisznók, egy magtár tulaj eteti-szaporítja őket aztán szélnek eresztik őket az erdőben jönnek az olasz, német, meg fene tudja milyen nemzetiségű vadászok és sikerélménnyel teli lövik őket, mert ők arról nincsenek tájékoztatva, hogy az a szerencsétlen állat csak azért rohan, mert a hajtó űzi, egyébként szelíd mint egy kiscica.
Csak ez egy vaddisznóra sincs ráírva, hogy ő most megszokta-e az ember közelségét és ártalmatlan vagy sem
Nem tudom, hogy működik a kábítólövedék... szóval csak találgatok, de egy jólirányzott "normál" lövedékkel az állat otthelyben összeroggy és már nem veszélyes senkire, míg gondolom a "kábszernek" van valami hatóideje -még ha rövid is- amíg a veszély továbbra is fennáll, sőt akár agressziót is kiválthat az állatban a fájdalom, amit okoz -mert gondolom fáj.
De tényleg csak találgatok.
Én azt tudom, hogy ha adott egy vadállat, amitől x méterre emberek fürdőznek akkor inkább a biztosabb megoldást választom
Ennek már úgy érzem semmi értelme.
Ez már csak a kákán is a csomó keresés.
Ezt úgy hívják, hogy vadgazdálkodás. Csak pici rálátásom van a témára, szóval nem vagyok szakavatott, de...
Azt tudom, hogy ha hagyjuk őket garázdálkodni, akkor előbb utóbb felkopik az állunk és kénytelenek leszünk ismét többynire őket enni az általuk feltűrt, felzabált szántóföldek, gyümölcsösök miatt.
Egyébként szerintem a természet is valahogy így gondolta, hogy a vaddisznónak, őznek, nyúlnak, szarvasnak stb-nek mi vagyunk a természetes ellensége, nézzük csak meg a fogazatunkat. Annak fejébe meg hogy gyengék vagyunk és gyámoltalanok kaptuk a szembefordíthaó hüvelykujjunkat és a "hatalmas" agyunkat, hogy megtaláljuk a módját ezen állatok elejtésének. Ugye az ősember is vígan vadászta kővel-bottal a mamutot, gondolom nem rosszindulatból vagy állatgyűlöletből, hanem szimplán éhes volt, télen meg fázott. Mi már többnyire nemesített növénnyel -amit az a beste vad is igen szívesen rágcsál-
csillapítjuk az éhségünket etetjük a levágásra szánt háziállatokat és egyre több helyen ismét fával melegedünk... itt nincs békesség, vagy ők vagy mi. A vadgazdálkodás meg ezt az egyensúlyt igyekszik valahogy megteremteni a téli etetéssel és a szervezett vadászattal.
További ajánlott fórumok:
- Terhesen fürödtök/fürödnétek a Balatonban?
- Szabad terhesen a Balatonban fürdeni?
- Lehet már a Balatonban kisgyerekkel fürödni? Milyen a víz hőmérséklete?
- 100%-os vaddisznósörtés hajkefe, vagy a Rossmanban kapható vegyes (vaddisznósörte+műanyag)?
- Tud valaki finom vaddisznóreceptet?
- Májusi műtét után, júniusban lehet fürdeni a Balatonban?