Kutyások ide! (beszélgetés)
Szerih! Ezt írtam, hogy nagyon sok okos dolgot hall itt az ember, a tapasztaltabb kutyásoktól, a lelkes kezdőkön át! Olvass, és tanulj! :D
Én nagyon sok hasznát veszem a mai napig a tanácsoknak!
Bocsi szerih, nálam azért érthetetlen a helyzet, mert szintén úgy neveltük a nagyot, hogy ha kaja van az asztalon, ő abból NEM, talán esetleg utána, ha már a gazdik ettek. A kicsi meg követi a nagy példáját, sőt, ha a kicsinek vannak túlkapásai akkor észrevettem, hogy a nagy helyrerakja, hogy "Helló, ez most nem pálya, ezt a gazdik nem szeretik!" - és finoman megráncigálja a kicsi fülét, amiből tanul is a kicsi. :D
DE! Nálunk is az a helyzet, hogy akkor ehetnek, ha nyugodtak, leültek, és nálunk a csettintés vált be. Tehát, ha a csettintés megvan, akkor tudja mind a kettő, hogy ehetnek! :D
Tényleg hasznos dolgok is vannak itt a fórumba visszafelé, érdemes visszaolvasgatni!!! :D
csak határozottan és következetesen. egyszer nekem is lelopta a szendvicsről a szalámit, míg elfordultam, de soha többet nem történt ilyen.
soha nem ütöttem meg és nem is fogom.
:)))
én meg azt a tekintetet, ahogy ül a tálja mellett: "mondod már, végre? na, mondjad már!" :)
Szia, csatlakozom az előttem szólókhoz! Igazuk van. Nekem is van egy hasonló termetű és temperamentumú, iszonyatosan erős akaratú kutyusom, vele is elszaladt párszor a paci...
Ha sikerül nyugalmat erőltetned magadra és úgy leállítani - akár a lakásban is pórázt használva százszor is visszaültetni - rá fog jönni, mi a helyes.
A konyhából alap, hogy ki kell tiltani, mikor a család étkezik! Mi is itt rontottuk el, de ma már nem lépik át a küszöböt, csak engedéllyel, még ha a táljukban a vacsorájuk ott van bent a földön, akkor se!
(Csajok, ezzel még Nektek sem dicsekedtem! Azt a rajtot egyszer levideózom, mikor elhangzik a 2tied!" :D:D:D)
Sziasztok!
Szerih, mióta van veletek a kutya? Azért kérdezem, mert ha a szokásos 2 hónapos korától, akkor az elejét nagyon elrontottátok, és így már nehéz lesz visszacsinálni...
Próbálok segíteni, de ahhoz, hogy valami javuljon, nagyon következetesnek kell lennetek.
Először is a kajálás az egy rituálé, ebben a korban napi 3-szor vagy 4-szer, nagyjából ugyanabban az időpontban odaadod a kaját, de nem vetheti magát rá, leülteted, és csak valamilyen vezényszóra, (pl. tiéd!)foghat hozzá. Ha nem eszi meg, 10-15 percnél tovább ne hagyd előtte, tedd el, és csak a következő etetési időpontban adj neki legközelebb. Friss víz legyen előtte, de kaja csak az etetési időpontokban.
Az asztalra ugrálás, lehúzás valószínűleg azért alakult ki, mert kapott az asztalról enni. Ezt sem szabad. Ha oda ül hozzátok, amikor kajáltok, nem szabad rá figyelni, nem szabad neki adni, rá kell szólni, le kell ültetni, vagy el kell onnan vinni, stb.
A verés nem ér semmit (tapasztalatom szerint), és én soha nem ütném meg a kutyámat. Nyilván előfordul, hogy elkapom a grabancát erősebben, ha muszáj, de ebből értenie kell, ennek egyértelműnek kell lennie. Persze, kiskorában a mi kutyánk is sok mindennel próbálkozott, nálunk az összetekert újság volt a fegyelmező eszköz, de az elég volt felemelni, hogy tudja, ezt most nem szabad.
Viszont ezeket a dolgokat következetesen mindannyiunknak és mindig be kellett tartania két hónapos korától. Elég, ha egy valaki engedékenyebb a családban, a kutya rögtön megérzi, és ki is használja.
Szia! Nem tudom hogy másnak milyen a pincsere, be kell hogy valljam, hogy most néztem meg képen, hogy milyen a kutyid, mert névről nem tudtam beazonosítani... Kutyadokival kapcsolatban... van egy nagyon jó könyve, a címe "Csodálatos kutyadoki" - hogyan váljunk falkavezérré kutyánk számára. Nagyon tudom ajánlani, nekem is a Hoxán ajánlották, rengeteg okos dolgot tud belőle tanulni az ember, és az első pár oldal után rájössz, hogy hol rontottad el. Csak egy ötlet.
Tényleg érdemes átböngészni a fórumot, ahogy Greenlime ajánlotta, mert sok okos tanácsot találhat itt az ember lánya, ha kicsit visszaolvasol. Biztos hogy volt itt korábban olyan, aki hasonló problémákkal küzdött. De abban is biztos vagyok, hogy ne keseredj el, nem a Te kis pincsered az egyedüli egedelem rossz kutya a földön! :D
Egy másik ötlet: ha időd, és az anyagiak engedi, ajánlanék neked, illetve tulajdonképpen a kutyának kutyaovit, ahol az alapvető engedelmességi feladatokra tanítják meg a kutyát, és lehet ilyen korú kutyát is vinni. A kutyasuli 6 hónapos kortól van. Én még ezt is egy lehetséges megoldásnak találnám, hogyha már ott tartasz, hogy végképp feladod a küzdelmet...
Nézz körül ott a környéketeken, biztos hogy van ilyenre lehetőség, és szakember irányításával pikk-pakk megoldást lehet találni dolgokra.
Én is most tapasztalom az irányított nevelést a kutyáknál, amióta suliba visszük őket, mert olyan dolgokat megtanulnak, amik itthon valószínű eszembe sem jutna hogy tanítsam nekik, és tulajdonképpen az értelmével sem lennék nagyon tisztában.
Lehet hogy épkézláb ötletet nem tudok adni, de nekem ezek jutottak eszembe. Írj mindenképpen, hogy mi van veletek!
Sziasztok!
Szerih, már bocsi, de erős a gyanum, hogy a kis drágaságod nagyon is tisztában van vele, hogy nálatok Ő a falkavezér! Erről kellene leszokatni átnevelni, hogy ő legyen a követő, és Te legyél a falkavezér. Ha pár oldallal visszalapozol a fórumban, erre bizony volt már példa és nagyon szépen le lett vezetve, hogy mit és hogyan érdemes ennek ügyében tenni! Hajrá! :D
Húh, ez nem semmi amit leírtál! Bevallom, hogy ilyet csak a tv-ben láttam a Csodálatos kutyadoki sorozatban...
A vesszővel kapcsolatosan annyit írnék, hogy nekem az egy kicsit... hogy én felváltanám egy összetekert újsággal, ami nem üt ugyan akkorát és csípőset mint a vessző, viszont hangosan csattan, amitől kicsit megilletődik az ebecske... Ne érts félre, nem gondolom hogy hülyére vered a vesszővel a kutyát, csak szerintem az újságpapír hatásosabb talán a hangja miatt.
Én szoktam a vizsijeim orrára koppintani ha valamit nem szabad nekik, és nekik mondjuk olyan jó kis bőrük van, bele lehet "kapaszkodni", és nálunk a grabanc rázás is bevált...
Bevallom hogy nem is igazán tudok épkézláb tanácsot adni, mert ilyet én közvetlenül nem tapasztaltam...
Többi kutyás, segítsetek, hátha valakinek van egy tuti tippje, mit lehet ezzel a kis pimasz lurkóval tenni!
Szia! Írj mindenképpen, hogy hogyan haladtok a rendszerességre szoktatással! :)
Bevallom, hogy én szigorú vagyok és "igazságtalan", de nálunk pl. nincs asztalnál kunyizás, azt nem tűröm. Mikor mi leülünk enni, akkor a kutyik nem kapnak soha az asztaltól semmit, ezt már tudják is, és mennek tovább csinálni a dolgukat, mintha mi se történne.
Ha marad valami kajcsiból nálunk, akkor kapják csak meg, ha már mindenki befejezte az evést, felállt az asztaltól, és a pár falatot is asztaltól távol kapják meg.
Képzeljétek el, ha két több mint 20 kilós vizsla ugrálna az asztalon... Na ne... :DDD
Sziasztok!
Szerih, mivel kistermetű kutyusról van szó és még 4 hónapos szerintem még a napi 3x étkezés simán mehet. 6 hónaptól csökkentheted 2x-re és ez maradhat is felnőtt korában. Nálunk is napi 2x kapnak kajcsit a kutymorgók, és doszt elég nekik. :D
Viszont a napi széklet max.1-2-vel fog csökkenni így. Nálunk a nagy kutyának napi 3x széklete van, a kicsinek szintén. :D
nem kell hogy egész nap előtte legyen a kaja.
attól függ, hogy mennyi idős, hogy hányszor és mennyit kell enni adni neki.
az enyém már 5 éves, reggel és este kap enni. 5 perc alatt megeszi a kaját, aztán kész. :-)
Szia! Az én kutyáim 7 hónaposak, és naponta 3 alkalommal kapnak enni. A kaját sosem hagyom előttük, hanem mikor lerakom eléjük, akkor megeszik, utána elveszem a tálat. Mindenhol azt mondják/írják, hogy kaját sosem szabad a kutya előtt hagyni. Ha nem eszik meg az összes kaját, vagy épp nem kell nekik, akkor kb. 5 perc után elveszem a tálat, és majd a következő etetésnél kapnak újra.
Ha egész nap van előtte kaja, és pótolod is ha elfogy esetleg előle, nem tudod kontrollálni, hogy mennyit eszik egyszerre, és egy etetési rendszer sem alakul ki nála.
Nálam reggel fél 8-kor van kaja, 12-kor, valamint este 8-kor, de már tudják, hogy etetési idő van, és mindkettő vonul a konyhába. Ha este esetleg elalszanak, és nem esznek vacsit, akkor majd reggel kapnak, nincs éjszaka csemegézés.
Szerintem ne hagyj előtte egész nap kaját.
Többi kutyis, mi a véleményetek?
További ajánlott fórumok:
- Boxer kutyások, akik szívesen cserélnének véleményt, történeteket. stbbbb:):)
- Tapasztalt kutyások, most segítsetek!
- Hölgyeim! Működik ez a kutyákkal könnyű ismerkedni lányokkal dolog? Gyakran mennek leányzók kutyásokhoz ismerkedni?
- " Harci " kutyások ide!! :)
- Kertészkedők, cicások, kutyások, szívesen utaztok el otthonról több napra?
- Tapasztalt kutyások segítsetek!