Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Köznevelési rendszer - 2013. január 1. fórum

Köznevelési rendszer - 2013. január 1. (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8
158. Juci1979 (válaszként erre: 156. - Cicakaktusz)
2012. nov. 27. 20:33
Mi 15-en vagyunk. Ebből 1 hiperaktív, 2 diszes, 1 szinte analfabéta, 13 rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül annyira szegények. Na ki akar velem helyet cserélni? Pedig lenne annyi szünete egy évben hogycsak na!!!
157. Juci1979 (válaszként erre: 154. - Megi04)
2012. nov. 27. 20:30
Tényleg ez a fontos, hogy mikor van szünet? De van, ebben igazad van. De én ekkor vagyok szabim. Én nem rendelkezek saját szabadsággal. Sokan ezt irigylik tőlünk!Nem rád értem. Nagyon őszintén mondon, ha nyári szünet nem lenne, a pedagógustársadalom fele valamilyen pszihiátrián kötne neki.
156. cicakaktusz (válaszként erre: 151. - Hudvig)
2012. nov. 27. 20:24

De igen. Mindenki a munkahelyén küzd valakivel, valamivel. Ez nem vitás. De a tanárokon nem csak az múlik, hogy a rábízott gyerek megtanul-e írni, olvasni.

A fiam úgy néz ki, hogy diszgráfiás. A tanárának fel lesz adva a lecke, nem kicsit. Úgy kell majd tanítania a helyesírás szabályaira, hogy a fiam ha megfeszül is, nem tud írni. Hiába ismeri a betűket ugyanúgy, mint bármelyik gyerek, ha szavakat, mondatokat nem tud leírni úgy, hogy az olvasható is, és értelmezhető is legyen. És a tanárának meg kell találni a megoldást, hogy minden klappoljon. Mindezt egy olyan közösségben, ahol kapni fogja a támadásokat, hogy kivételezik a fimmal, stb... Azonkívül az osztályban van mentális problémával küzdő gyerek, van túlsúlyos, aki nem az életmód miatt duci, és még a polgármester gyereke is abba az osztályba jár.

Szóval nekik, a tanároknak sokkal több a feladatuk, mint az egyszerű tanítás. És ezt mindenkinek el kéne ismerni.

2012. nov. 27. 20:23
Én nem azt mondom, hogy más munkája nem ér semmit. Mindenkinek vannak ilyen-olyan gondjaik. De én senkit nem becsmérlek le. Legyen az orvos, fodrász ..akármi.
154. megi04 (válaszként erre: 153. - Juci1979)
2012. nov. 27. 20:21
Nektek nincs őszi,tavaszi,téli szünet?:(( Ezt nem bántásból írom,csak nem tudom..
153. Juci1979 (válaszként erre: 151. - Hudvig)
2012. nov. 27. 20:19
Az a baj, hogy te nem érted miről van szó. Ez nem panaszkodás, csak olyanokat állítasz ami nem igaz. Nekem sem számolnak el semmi túlórát. Hidd el nem egyszerű pedagógusnak lenni. Én szeretem amit csinálok, de az ilyen hozzászólások bántóak. Azt a szellemi terhelést, amit mi minden nap kapunk csak az tudja, aki ezt csinálja!
152. Juci1979 (válaszként erre: 150. - Cicakaktusz)
2012. nov. 27. 20:13
Köszi cicakaktusz! Június utolsó hete szabad általában, aztán van két hét kézművestábor, augusztus közepétől bentvagyunk, mert pótvizsga stb. akkor hány hét marad. Ja és én évközben nem vehetek ki szabit, mert éppen ahoz van kedvem.
151. Hudvig (válaszként erre: 150. - Cicakaktusz)
2012. nov. 27. 20:10
Miért, más ember nem küzd meg a munkahelyén a főnökkel, a kollegákkal és a helyenként idióta munkatársakkal? A főnököm felesége pl. este hazaviszi a munkát és még hétvégén is bejár és senki nem számolja el neki a túlórákat. Nagyon sok problémás munkahelyet fel lehetne sorolni, szerintem ezt a részét hagyjuk. Másrészt mondtam, hogy nem lehet piskóta annyi degenerált gyerekkel, akik most vannak. EZt nem irigylem, de nem kell azon panaszkodni, hogy milyen sok a munka, másnak lehet több van.
150. cicakaktusz (válaszként erre: 147. - Hudvig)
2012. nov. 27. 20:03
Valószínűleg pihennek, nem fizikailag, hanem mentálisan. Nem lehet olyan idegnyugtató, hogy tíz hónapon keresztül idegen emberek gyerekeiért ők a felelősek, ha baj van, őket veszik elő, nap nap után megküzdenek a szülőkkel a gyerek érdekében, és hosszan lehetne sorolni.
149. Hudvig (válaszként erre: 146. - Cicakaktusz)
2012. nov. 27. 19:59
Már bocsánat, de ez az ő döntésük volt, hogy vállalják. Én nem vállaltam a saját szakmám, így nem is dolgozok benne. Mást tanulok, mert tudom, hogy azt semmi pénzért nem csinálnám. Lehet, hogy amit most csinálok alattomosabb, de itt boldog vagyok és kielégít amit csinálok.
148. Hudvig (válaszként erre: 147. - Hudvig)
2012. nov. 27. 19:57
Bocs, a gyerekek viselkedése miatt igen, sajnállak titeket. Én biztos nem csinálnám, de ha valaki ezt választotta ...
147. Hudvig (válaszként erre: 144. - Juci1979)
2012. nov. 27. 19:56

Igen? És júliusban, augusztusban mit csinálsz?

Egyébként más munkahelyen is van mit csinálni otthon. Képzeld nekem most az új jogszabályokat és szabványokat kell tanulnom. És a túlórákról nem beszélek és még összeteszem a két kezem, hogy egy fűtött irodában vagyok 7 éve minimálbérért mindenféle béren kívüli juttatás nélkül. Ja és büntetőjogi felelősségem is van. Úgyhogy én nem sajnálom a tanárokat.

146. cicakaktusz (válaszként erre: 144. - Juci1979)
2012. nov. 27. 19:52

Mindig is azt mondtam, hogy a tanároktól elvették a jogot, hogy a gyerekeket neveljék is. Már csak tanítani szabad. De tudnak, mikor a gyerek, tíz éves, azt mondja, hogy "Hagyjál már békén8itt hosszú fütty)", vagy amikor a szülő számonkéri nem kulturáltan a tanártól azt, hogy mert erélyesebben rászólni a gyerekre az órán?

Ezekkel nap mint nap szembesülök, az iskola előtt, vagy az ötödikes lányom mondja az élményeit...

És azt mondod, hogy azzal a fizetéssel ez meg van fizetve??? Minden tiszteletem a tied, meg az ország összes pedagógusáé!!!

145. libalány (válaszként erre: 70. - 2838728b4d)
2012. nov. 27. 19:38
csak nem hitgyüli? Az lenne még logikus...de végül is tökmindegy.
144. Juci1979 (válaszként erre: 17. - Hudvig)
2012. nov. 27. 19:24

A 2.pontra reagálnék. Ma hat órám volt a gyerekekkkel, itthon pedig 2-2 órát töltöttem javítással és vetélkedő feladatok összeállításával.Ez 10 óra. Ne csak azt nézzük már, hogy hány tanítási óránk van egy nap! Az én fizetésem 106.000 ezer. Ez tényleg soknak számít! Mi az hogy nincs felelőségünk? Abból van a legtöbb!

A tiszteletről meg annyit, hogy csinálhatok én bármit, ha a kedves szülők a gyerek előtt lehülyézik a tanárt. A szülőkön is sok múlik!

143. megi04
2012. nov. 27. 19:20
Erre inkább nem írok semmit,mert túl hosszú lenne,és nem szeretnélek megbántani.
2012. nov. 27. 19:06

A mi sulinkat nem tartja meg az önkormányzat. Én örülök, ha vissza kerül az államhoz. Pénz idáig sem volt. Állandóan minket vettek le anyagilag. A termek padlója 30 éve nem volt újra lakkozva, teljesen beleült a por, iszonyat mocskos. Kitalálták, hogy adjon bele az osztály 30 ezer forintot a csiszolásba. (16 fős osztály, és 7-en nem fizettek, az ő részüket is a többiek állták. ) Mert ha nem, jövőre új osztálytermet kapunk, és ki tudja, az milyen lesz. Az iskolában 3 osztályterem is van, ami inkább a lyuk névre hallgat. Egy 16 fős osztály már moccanni is alig bír benne. Persze perkáltunk. Erre összevonták a két osztályt, új termet kaptunk, és azt akarták, hogy annak a felújításába is szálljunk be. Ez nekünk már a harmadik terem lett volna, amit 5 év alatt felújítunk, a másik osztálynak a 4. Hát belengettük a kis kezünk. Most a miénk a legrosszabb osztály, (nem a terem, a gyerekek, azt végülis kénytelenek voltak felújítani nélkülümk, mert követeltük vissza a pénzünket.) 5. osztályosok. 28-an vannak, a legnagyobb terembe alig férnek. Idáig volt 1 rossz magaviseltű tanulónk. Most még 3-an lebuktak hozzánk, ketten felbátorodtak, így 6-an bandát alkottak. Zavarják az órát, nem lehet tőlük tanítani. Az egyik éppen ma törte le a mosdókagylót az osztályban. Mondjuk ez nem tartozik a témához, csak panasz volt. Szóval pénz eddig sem volt, táblakrétát, fénymásoló papírt, szivacsot sem adott az iskola. Szégyen, ahogy a padok kinéznek, némelyiken csak úgy lehet írni, ha rajztáblát fektet rá a gyerek. Rosszabb nem igen lesz a helyzet, mert nálunk az önkormányzat eddig sem adott a feltétlenül muszájnál többet a sulinak.

Viszont, lesz majd szakfelügyelő, legalábbis remélem. Nagyon kíváncsi vagyok, mit szól majd ahhoz, hogy a 6. osztályosok még mindig az 5. osztályos tankönyv elején tartanak angolból. Szerencsére a lányom a másik angol tanárt kapta, persze nagyon gáz tankönyvből tanulnak, de legalább befejezik az anyagot. A húgom fia viszont 6. osztályban még mindig az ötödikes anyag 2. fejezetét veszi, megszólalni nem tudnak. Pedig az angol nagyon fontos tantárgy.

Úgy gondolom némi szigorú felügyelet nem árt meg majd néhány tanárnak, erősen remélem, hogy valóban lesz ilyen. Van néhány káprázatos tanárunk, akik bátran állhatnak bármilyen felügyelet elé, de van egy-kettő, akinek nagyon kellene némi noszogatás.

Ami az egyházi iskolát illeti. Nem értek egyet azzal, hogy a gyereket bele kell helyezni egy hitkörnyzetbe, és gyakorlatilag nyomást gyakorolva egy bizonyos hitvilágba be kell kényszeríteni. Én a hittant kizárólag úgy tudnám elképzelni, ha a világ minden nagy hitvallásáról tanulnának a gyerekek, nem csak egyet ismernének meg. A katolikus hitoktatás tényként kezel legendákat, amelyek egy részének van valós alapja. A gyerekekkel nem közlik, hogy ebből mi a valóság, mi a fikció. A Biblia valóban része az alapműveltségnek. 5. osztályban tanulnak is róla, a megfelelő történelmi háttérrel.

Nem gondolom, hogy a papok tudnának bármit is kezdeni a "bandázó" gyerekekkel. A legtöbb, amit tehetnek, hogy kiteszik őket az iskolából. De mivel 16 éves korig kötelező az iskola, valahová fel kell őket venni. Az én időmben az állami iskolákban is megfelelő volt a fegyelem. Mostanra a helyzet jelentősen romlott, de az egyházi iskolákban is csak akkor jobb a helyzet, ha megválogatják a tanulókat.

Nem örülnék a vasárnapi misének sem. Túl korán van, épp elég, ha a hét napján 7 óra előtt kelnek a gyerekek, ebben a korban még igen nagy az alvásigényük. A lányom amúgy is migrénre hajlamos, ha nem alussza ki magát, súlyos, hányással járó rohama van. Már így is itt van a plusz 2 testnevelés óra, ami amúgy tök jó, csak az a baj, hogy nem fér be a délelőtti oktatási órákba, így délutánra rakták. Ezenkívül van még 2 kötelező TG, ha a gyerek ötös akar lenni adott tantárgyból. Tanulni is kell, és egy gyereknek kell idő arra is, hogy gyerek legyen. És a lányomnak ezenkívül van még gyógytesije, és gyógyúszása is. Semmi szükségünk még egy tantárgyra. Amúgy nálunk hatodiktól van etika tantárgy is. Nem beszélve arról, hogy a misék hosszúak, unalmasak, gyerekeknek érthetetlenek. Azonkívül a templomunk dohos, és fűtetlen. Télen meg lehet benne fagyni.

Semmi kifogásom nem lesz az ellen, ha a lányaim felnőtt fejjel úgy döntenek, hisznek istenben. De nem fogom őket ebbe belenevelni.

141. cicakaktusz (válaszként erre: 28. - Vberni01)
2012. nov. 27. 18:44
Na ja, van választása. Tényleg. A bibi az egészben az, hogy a választással nem jár kéz a kézben a lehetőség! szép kicsi országunkban nem csak nagy városok vannak ám!! És amennyi borzalmas hírt hallani a gyerekek ellen elkövetett bűnökről, igen kevés szülő adja a gyerekét kollégiumba, ami esetleg akár 100km-re van az otthontól.
140. megi04 (válaszként erre: 139. - 2838728b4d)
2012. nov. 27. 17:43
Hát őőőő...Én igyekszem,de tényleg...
2012. nov. 27. 17:38

Balogh Zoltán emberi erőforrás miniszter által aláírt jelentésből én azt olvasom ki, hogy egy tárcaközi bizottság dönti majd el, mennyire megalapozottak a főszabálytól való eltérési szándékok. Azaz mégsem önkéntes települési döntésekről van szó, mint ahogy azt többször nyilatkozták az oktatási államtitkárság vezetői. Borítékolni lehet, hogy sok kisváros akarata és pénzhiánya ellenére is kénytelen lesz működtetni az iskoláit.


Az is nagy baj, hogy nincs pénz. Nem mindegy ugyanis, hogy hány település „viszi” a működtetést. Ha sok marad az állam nyakán, akkor kezelhetetlenné válik a rendszer. Ez annyira így van, hogy a hiányzó költségvetési tételeknél nem is számol a jelentés e 233 település intézményeinek – be nem tervezett, sok milliárdra rúgó - működtetési költségeivel. Felsorol viszont a dokumentum számos olyan hiányzó tételt, ami már önmagában 50-60 milliárd előteremtését igényelné a büdzséből.


A szakképző intézmények működési kiadásaira 24,1 milliárd, a kistelepülések intézményeinek működtetésére 13,4 milliárd forint kellene, az ingyenes tankönyvellátás biztosítására 5,7 milliárd forint (plusz a most kieső önkormányzati források, azok a pénzek, amivel a települések eddig hozzájárultak ehhez), az uniós projektek önerejére 15 milliárd forint. A jelentés szerint ugyan a béreken felüli személyi juttatások nem változnának január 1-jétől, ám erre sincs forrás a KIK költségvetésében.

A személyi és tárgyi feltételek is aggasztóak és irracionálisak egy ekkora hivatal felállításához, üzembe helyezéséhez, pláne néhány héttel ez „éles működés” előtt. A tankerületi igazgatók ugyan megvannak (ahol nem volt pályázó vagy eredménytelen volt a pályázat, a miniszter nevezett ki vezetőt), de már-már komikus, hogy a KIK elnöke az Oktatási Hivataltól „az átadás-átvétel operatív lebonyolításához – tankerületenként – egy fő adminisztratív munkaerőt”, az átadás-átvételi megállapodások jogi ellenjegyzésére további szakembereket kért, azaz hirtelen több mint 200 emberre volna szükség.


Egy éve lehet tudni, hogy megalakul az államosítás valamilyen központi gigaintézménye, ehhez képest egy hónappal az államosítás előtt most a beszerzési (és közbeszerzési) tilalom alóli feloldás szükségességéről szól a jelentés, hogy megvásárolják a bútorokat, informatikai eszközöket. Ez amellett, hogy nyilván a kapkodás, az előkészítetlenség „mellékhatása”, kifejezetten botrányos. Hiszen 200 tankerület bútor és informatikai, felújítási igénye, esetleg autók beszerzése önmagában óriási tétel, s mindezt közbeszerzés nélkül képzeli el az EMMI (a KIK). Ha már év elején elkezdte volna a beszerzést a tárca, akkor ma csomagban állhatnának tankerületenként a rendes, törvényeknek megfelelő körülmények között beszerzett eszközök.


Röviden, tömören ennyi. Remélem érthető.

138. megi04 (válaszként erre: 72. - Hudvig)
2012. nov. 27. 17:35
Igaz. Meg a sok "divat" nevelés.Hogy a szülő,az nem szülő,hanem barát! Most kezd nagyon halványan visszatérni,hogy barátja van elég a gyereknek,a szülő,az szülő,és igenis a gyerekeknek szüksége van nevelésre!Úgyhogy keményen ráb..tunk Dr.Spocra..:)
137. megi04 (válaszként erre: 136. - 2838728b4d)
2012. nov. 27. 17:29
Na,nem baj!:)
2012. nov. 27. 17:27
OK. Csak akkor lehet, hogy hosszú oldal lesz belőle. :)
135. megi04 (válaszként erre: 134. - 2838728b4d)
2012. nov. 27. 17:24
Pedig elég jó volna,mert szerintem sokan nem tudjuk,hogy merre hány méter..?
134. 2838728b4d (válaszként erre: 133. - Megi04)
2012. nov. 27. 17:22
És ez még nem minden. Csak lusta vagyok leírni. :)
133. megi04 (válaszként erre: 128. - 2838728b4d)
2012. nov. 27. 17:19
Ehh....
2012. nov. 27. 17:18
A 3000 fő fölötti települések közül 233 (közel minden második) köszöni szépen, nem vállalja az iskolája működtetését, a 3000 fő alattiak közül viszont csak 96 vállalná azt. A nagyobb önkormányzatok számára tehát kedvezőtlen a rájuk kényszerített konstrukció, hiszen majdnem minden második település „kiszállna a buliból”, s ennek oka nyilván nem az, hogy nem akarja megtartani az intézményeit. Jelentős bevételeket vonnak el ezektől, hogy finanszírozzák az átvett kistelepülési iskolákat, így nem lesz elegendő forrásuk a működtetésre.
131. Muraja (válaszként erre: 123. - Megi04)
2012. nov. 27. 17:16
Pontosan !közben ök mini felnöttek kiket szeretettel , bizalomal , respektel kell kezelni. Föleg nem a fejuk felet beszelni ahogy sokan sajnos meg mais teszik .
130. 2838728b4d (válaszként erre: 126. - Megi04)
2012. nov. 27. 17:15
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ :)
129. 130454e42d (válaszként erre: 121. - Megi04)
2012. nov. 27. 17:14
Ő tudja, én könyvmoly vagyok, most ebook olvasót szeretnék :)
1 2 3 4 5 6 7 8

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook