Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Kis színes, ezt ismeritek?:
A lányom most töltette ki velem, magán és tesóján. Tűpontos lett, és megint megállapítottam, hogy nehéz tanévünk lesz. :-)
De még milyen hasznos lenne!!
Mint sok-sok más is.
De nem, mi nyomjuk a magolós dolgokat, szinte mindenből. És egyre inkább. :-/
Köszi, a lényeg átjött... akkor ezek szerint az igény kisebb vidéken.
De mondjuk egy normális országban az igényhez igazítják a közszolgáltatásokar, no, de mindegy, lépjünk ezen túl...
"Közismert, hogy az általános iskola lényegében nem készíti fel a tanulót a felvételi speciális követelményeire, a jelentkezés és a felvételi eljárása, lebonyolítása pedig soklépcsős, bonyolult folyamat, amely gyakran próbára teszi a résztvevők idegrendszerét.
Ebben a cikkben bemutatjuk:
Miért nehéz a középiskola választás és a jelentkezés?
Hogyan tereli az állam egyre inkább az egyházi és magán oktatás felé a diákokat?
Mennyire nehéz lett különösen a fővárosban egy állami gimnáziumba bejutni?
A pótfelvételi során milyen nehézségekkel kell megküzdeni?"
Igen, pontosan ilyen info morzsákról, hallott dolgokról beszélek... Én is csak pislogok néha, hogy vidéken mennyivel könnyebb (persze, ott is megvannak a helyi elitgimik, ahová rendre magas pontokkal lehet bekerülni, de ezek rendre bent vannak az országos top 10-20-ban), míg Bp-e egy top 100-as gimiért is meg kell izzadni.
Érdekes lenne ezt az érzést statisztikákkal is alátámasztani (vagy elvetni), de eddig még nem találtam erre jó adatokat, ha egyszer sok időm lesz, majd próbálkozom még.
Hát mindenestre mások a viszonyok vidéki kisebb települeseken.
Szombaton beszelgettem egy csaladdal, ahol most volt a második gyerek nyolcadikos. Ragyogó arccal meselték, hogy ennek a lanynak milyen jól sikerült a felvetelije, bejutott a haladó nyelvi tagozatra, mig 2 eve a nővere csak normalra jutott be.
A húg 54 pontot ért el, míg a nővere anno csak 48-at.
Mindketten csak egy, a közeli kisvarosi gimi ket tagozatát jelölték.
Mindig azt gondoltam hogy vidéken nehezebb másik iskolát találni a gyerekeknek, de ezek szerint lehet.
Teljesen egyetértek ezzel és az előző hsz-eddel is.
Mindenhonnan azt hallom, elhangzik az első szülőin, hogy ne legyen szomorú a gyerek és a szülő ha eleinte nem megy minden flottul. Nem lehet tudni előre, kinek milyen lesz. Én álmomban nem gondoltam volna, hogy akár nulladikban fél év online oktatással is (ahol szerintem kicsit könnyebb jónak lenni, mint jelenléti oktatásban) jobb lesz gyerekem átlaga, mint általános iskola felsőben bármikor.
A gyerek FB-ja viszont vsz. fel sem dobja ezt a hirdetést.
Ez egy valós(nak vélt) kereslet - kínálat akció.
Vagy ahogy nagyapám szerint szólna a fenti sor, ahol sz.. van, légy is van.
Versengő ugyanakkor a teljesítménye elégségessége miatt szorogó gyerekről el tudom képzelni, hogy kb. magatól is keszül, de egy normal gyerek nem. Szerintem élvezzék ki a szünet utolsó pillanatát is. Rájuk fér.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?