Középiskolai felvételi (beszélgetés)
sziasztok!
Aki E5-be szeretné vinni gyermekét nem fél attól hogy a tankerület megbolygatja az iskolát (pl tanár elbocsájtás)?
Szerintem a nem egyházi iskolákban ki sem derül, ki milyen felekezetű, hiszen semmilyen hivatalos dokumentumban (szig, lakcímkártya, diákig) sinvs feltüntetve (hálisten...). Az egyháziakban is akkor derül ki, ha kérdezik, illetve a keresztlevélből, papi ajánlásból.
Akkor honnan lehetne tudni? Ránézésből? uh, ez már nagyon durva...
A "szívecskét", köszönöm, nem kérem.
Ha valaki sugall egy (még csak nem is félreérthető, hanem egyértelmű) aljas baromságot, akkor annak kellene szégyellnie magát, aki kimondja, hogy aljas és baromság.
Akkor már elmondom: ma már nincs semmilyen zsidó jellege a Radnótinak (illetve de, van, a gyönyörű, de nagyon rossz állapotú épületnek).
Félreértés ne essék: egész biztosan van számos zsidó származású család és tanár az iskolában (mint ahogy máshol is), de ez sehol sem jelenik meg a mindennapi élet során.
A statisztika szerint kb. 100 ezer zsidó származású ember él Magyarországon, a nagyon nagy részük Budapesten (és a maradék kis résznek egy jelentős része Budapest vonzáskörzetében - a vidéki zsidóság a második világháborúval gyakorlatilag megszűnt létezni).
Ez azt jelenti, hogy a fővárosban átlag minden kb. 20 gyerekből 1 bizony zsidó származású.
Hagyományosan a zsidó családok gyerekei magas színvonalú oktatásban részesülnek. A mögött, hogy az "elit" gimnáziumokban felül lehetnek reprezentálva, nem kell semmilyen sötét összeesküvést keresni: kb. ugyanaz az oka, mint annak, hogy ebben a fórumban is messze felülreprezentáltak a Eötvösbe, a Fazekasba, a Radnótiba, a Berzsenyibe stb. felvételiző gyerekek. De nincs arról szó, hogy tömegesen lennének bármelyik gimnáziumban.
(A Radnótiban a távol-keleti származású gyerekek viszonylag nagy száma feltűnő, de amögött is hasonló okok állnak.)
Sajnos, eléggé biztos vagyok benne, hogy (mint mindenhová), a Radnótiba is kerülnek be "kapcsolatok" útján. De ennek semmi köze a zsidó származáshoz.
Egyébként a Radnótiba "kapcsolat útján" bekerülésnek ez az útja egyszerű és "legalisabb", hiszen az általános iskolai részbe felvételi nélkül lehet bekerülni, és pl. az ELTE-s dolgozók gyerekei nagy eséllyel bekerülnek.
Nos, akkor végképp nem értjük. csak tősgyökere pestiek mehetnek oda, Ez honnan derül ki, és honnan tudod, hogy Csipetke nem pesti?
Egyébként ez már abban is sántít, hogy annyi vietnámi gyerek jár a Radnótiba, hogy megünneplik a Holdújévet. ondolom, ők sem echte pesti származásúak.
Ha poitikai nézetre célozgatsz, háát, tanár legyen a talpán, aki 10-12 éves gyereket látva ezt meg tudja állapítani. Az E5 pedig uez a liga, tehát tanácstalan vagyok, mire célozgatsz...
Kedves Eth!
A hozzászólásom Csitkenyének szólt, őt próbáltam megnyugtatni, mert együttérzek vele.
Mondhatnám, hogy honi soit qui mal y pense, de inkább egy szívecskét küldök Neked szeretettel.
Ebben a témában részemről a beszélgetés lezárva.
Érdemes hallgatni a gyerekre😀 neki kell oda járnia.
Anno a fiam is a Berzsot választotta az E5-tel szemben 8.-ban. Nem bánta meg, szerette, így mi is.
Mert biztosra akarnak menni.
Sokan beírják a top5-öt, majd a 10-ből, 20-ból, 40-ből, és nem jegyzettből. Oka? Hm… menekítés az általánosból, mindenképp el akar menni, választási lehetőséget akar. Mi történik ha mondjuk kettőt írsz be és az egyikbe nem veszik fel a másikat meg utálta! Marad ott ahonnan menekülne. Ezt meg sokan elkerülnék, ha már most jó helye lehet, minek várna 2 évet, amikor már kamaszodik, lehet leenged kicsit és mégkevésbé tudja mit akar.
Van, aki hetedikben vagy nyolcadikban vált (konkrét példa).
De igen, ez speciális érdeklődés.
Radnóti: a nagyon kiugró, erős egyéniségű gyerekek a csapatjátékos válogatáson rendre kiszűrődnek.
Trefort: E5 közeli, de kisebb léptékben. Csak 6osztályos, homogénebb, talán családiasabb.
Apira, Toldyra nincs rálátásom.
A nagyobbikomhoz úgy "jött át", hogy 8oszt Radnótiból uazzal a 6oszt felvételivel. Most nem R-ból jönnek 2en.
Spec.maton felül a két tt osztályba is tehetség, extra érdeklődés alapján válogatnak (ezért 8.ban magas pontot írni = csak beugró a szóbelire).
Az ált. tanrendű osztályt nem tudom, majd ezután fogjuk megismerni...
Nemek aránya: a téma kapcsán 2 erre rálátással bíró szülő állította, nem is lehet úgy pontozni, hogy a végén fix nemi arányok legyenek. Indult már osztály 5-6-8-10 lánnyal is.
Sajnos, pont a Radnótinál nem teljesen értem, mire gondolsz. :)
És az Apáczai, Trefort, Toldy stb. hogyan írhatóak le ezen a módon?
Az az érdekes, hogy mindegyik Fazék speces gyerekem osztályába jött Radnótiból gyerek, néha nem is csak egy.
A spec. tehetségfókuszával egyetértek, hozzátéve, hogy hallottam olyant, hogy a specmatra lányokat kicsit fölülpontozzák (nemi arányok javítása, esélyjavítás, ha később bontakozna ki). Hogy ez igaz-e vagy sem, nem tudom megmondani.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?