Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

64625. szilkszilky (válaszként erre: 64623. - Szilkszilky)
2020. nov. 7. 22:56
Tudom, ez a mai szabályok szerint nem működne, technikailag ez volt a menet, de a suliban írtak mindenhol szóbelinek számítottak, mert nap végére kijavították...
64624. szilkszilky (válaszként erre: 64611. - Madas)
2020. nov. 7. 22:51
Egyetértk
64623. szilkszilky (válaszként erre: 64608. - Virgilius)
2020. nov. 7. 22:49
Ahová én felvételiztem, oda kellett a központi, és mivel ott 7*es volt a túljelentkezés, még írtunk egy tesztet magyarból, töriből, szóbeliztünk magyarból, földrajzból, oroszból, matekból (egy egész délelőtt volt), és ez nem egy gimnázium, hanem egy közgazdasági szakközép volt.
64622. virgilius (válaszként erre: 64620. - Chelsey)
2020. nov. 7. 22:38
Hát... nem vennék rá mérget.
64621. virgilius (válaszként erre: 64619. - Akinomuj)
2020. nov. 7. 22:38
Igen, AKKOR is óriási színvonalbeli különbségek voltak.
64620. Chelsey (válaszként erre: 64619. - Akinomuj)
2020. nov. 7. 22:16
Valószínűleg online lesz már addigra mindenki.
64619. akinomuj (válaszként erre: 64608. - Virgilius)
2020. nov. 7. 21:45

Az átkosban kettő helyre adhattad be a jelentkezésedet emlékeim szerint (én egy gimibe és egy szakközépbe adtam be).

És valóban, vitt jegyek plusz osztályfőnöki jellemzés döntött, kivéve tagozatokon (nálunk angol tagozatra, pár évre rá kémiára volt helyi írásbeli).

Kérdés, volt-e akkora színvonalbeli különbség AKKOR az iskolák közt (mind általános, mind középiskola).

A központi előtti hetekben online oktatás, legalábbis a nyolcadokosoknak (akiknek KÖTELEZŐ a felvételi) szerintem nem ördögtől való. Szünet után közvetlkenül megírják a visszalévő témazárókat, aztéán két hét otthon online órákkal, majd a felvételi UTÁN, de még a félévzárás előtt egy újabb adag dolgozat (ha kell).

A hatodikosoknak és a negyedikeseknek az "oldják meg, ha hiányozni akarnak" a kiskapu... tudom, nem ideális.

Persze lehetne en block online oktatás is.

64618. Macskaringo (válaszként erre: 64616. - Aquarius76)
2020. nov. 7. 20:34

Szerintem még az sem lenne ördögtől való, ha szerveznének egy harmadik írásbeli kört is a járványhelyzetre való tekintettel mondjuk február 6-ára, így jó eséllyel mindenki részt tudna venni rajta.

Ideális megoldás lehetne, ha az írásbelit valahogy megszerveznék, és amelyik suliban tartanak szóbelit, ott ezt online tartják meg. Talán így sérülnének legkevésbé a gyerekek érdekei.

64617. Aquarius76 (válaszként erre: 64611. - Madas)
2020. nov. 7. 20:32
Ez nem tudom milyen/melyik gimi, de az írásbeli eredmények eléggé változatosak főleg ahhoz képest, hogy ők jeles tanulók voltak a sulijukban.
64616. Aquarius76 (válaszként erre: 64613. - Virgilius)
2020. nov. 7. 20:27
Azért ha semmilyen felvételi nem lesz, az eléggé megnehezíti a dolgokat. Szerintem legkésőbb január elején jön az online oktatás mindenkinek, akkor legalább írásbeliztetni lehet talán elég nagy biztonsággal. Aki meg szóbelin tudna javítani, az így járt verheti a fejét a falba. Nem igazságos, de semmi nem az.
64615. Macskaringo (válaszként erre: 64610. - Virgilius)
2020. nov. 7. 20:23

Valóban nem osztogatják ingyen a kitűnőt, de azt gondolom, hogy van olyan erős suli, ahol egy 4,5-ös átlag sokkal nagyobb erőfeszítéssel érhető el, mint egy gyengébb suliban a kitűnő.

De egy erős suli kitűnője sem biztos, hogy akármelyik gimiben megállja a helyét. Szerintem szükség van valamiféle mérésre a hozott jegyeken kívül, és ez a gyerekek érdeke is, mert ha valaki bekerül egy olyan suliba, ami nagyon nem az ő világa, akkor az többet árt neki, mintha egy kevésbé erősbe ment volna.

Egy egyetemi példával tudom talán legjobban megvilágítani, mire gondolok. Még a '90-es évek közepén kezdtem a közgázt egy vidéki egyetemen. Még a 120 pontos rendszerben felvételiztem, ami úgy állt össze, hogy 60 pontot lehetett vinni (6 tantárgy III. év végi és IV. féléi vagy év végi osztályzatai) + felvételizni kellett matekból (30 pont) + egy tárgyból (töri, közgáz, pénzügy, könyvvitel, statisztika...) (30 pont). Ez azt jelentette, hogy matekból központit kellett írni, ami kb. a mai emelt szintű érettséginek felel meg.

De erre az egyetemre felvételi nélkül is be lehetett kerülni úgy, ha valaki hozott 60 pontot, és volt egy középfokú C típusú nyelvvizsgája. Nála ugyanis duplázták a hozott 60 pontot, szóval neki egyáltalán nem kellett semmiféle matektudásról számot adnia.

Mondanom sem kell, azért voltak jó néhányan, akik így kerültek be. Közülük az egyik lány esete nagyon megragadt bennem. Az első félévben analízissel kezdtük a matekot. Ennek a lánynak többszöri próbálkozásra sem sikerült a ZH-ja, és saját fülemmel hallottam, hogy azt mondta a tanárnak, hogy ő nem jó matekos, mert spec. magyar tagozatról jött (egyébként egy igen jó gimiből), úgyhogy legyen már olyan kedves, és engedje át ezzel a tudással, mert az analízist nem fogja tudni ennél jobban megtanulni. Mondanom sem kell, a tanár elhajtotta... Ott is hagyta a közgázt, és elment egy másik egyetemre pszichológiát tanulni, szóval végül megtalálta a saját útját.

Ő is kitűnő volt. Nem ingyen kapta, megdolgozott érte. De ha megírta volna a matek felvételit, kiderült volna, hogy nem oda való, és nem veszített volna egy évet...

És egy gimisnél még rosszabb, ha mellényúl, mert ott nehezebb váltani.

64614. Aquarius76 (válaszként erre: 64595. - Levia)
2020. nov. 7. 20:18
Oh, ahogy olvastam a linken, ez eléggé megbízható. Jó.
64613. virgilius (válaszként erre: 64611. - Madas)
2020. nov. 7. 20:13

Akkor marad a sorsolás... mert sajnos benne van a pakliban, hogy januárban nem tudják megírni a gyerekek az írásbelit. .(((

az az 500 sem mind első helyre írta adott sulit, ha meg igen, akkor is beírta adott suli több tagozatát, szóval azért annyira nem durva a helyzet, de nyilván mind tudjuk, hogy nehéz lesz rangsorolni.

64612. eleonóra123 (válaszként erre: 64609. - Macskaringo)
2020. nov. 7. 20:07

Értem hogy mire gondolsz. Sajnos a rendszerben így is benne van a szubjekivitás és az objektív eredményt adó központin erősen lejt a pálya az írásban jól teljesítő gyerekek felé. Szerintem az érettségin sincs másképpen.

Engem ez mindig is zavart mert az enyémek ilyenek. Ha nem a központi lenne a beugró hanem az összteljesítmény számítana az szerintem igazságosabb lenne. De ez meg a középiskolákra nézve lenne nagy teher hiszen sok gyereket kellene felvételiztetniük. Nincs jó megoldás.

64611. madas (válaszként erre: 64610. - Virgilius)
2020. nov. 7. 20:06

Nagy jelentősége van az írásbelinek, a szóbelinek.

Konkrét fővárosi gimnáziumba jelentkezett tavaly ötszáznál több nyolcadikos; közülük száznál több van, akinek a figyelembe vett hat tárgyból négy tanévben jelese volt (ez nem jelenti azt, hogy minden tárgyból ötösük volt, de közülük valószínűleg soknak volt legalábbis egy-két tanév végén kitűnő bizonyítványa).

Közöttük volt, aki 29/50 pontot írt magyarból; volt, aki 22/50-et matematikából. Ezek a diákok magyarból is, matematikából is 41,3-es átlaggal írták meg a központi írásbelit.

30-nak lett 45 pontnál jobb a magyardolgozata, 37-nek lett 45 pontnál jobb a matematikadolgozata.

Ezek nélkül a pontszámok nélkül képtelenségnek tűnik valamennyire is objektíven rangsorolni.

64610. virgilius (válaszként erre: 64609. - Macskaringo)
2020. nov. 7. 19:34
Azért a kitűnőt sehol sem osztogatják ingyen, a gyengébb iskolákban sem kitűnő a fél osztály, sőt. Általában mindenhol 1-2 van belőlük. :) az erősebb sulikban tulajdonképpen több szokott lenni, mert ott nagyobb a nyomás. (Ez persze csak saját, gyerekeim és barátaink tapasztalata.)
64609. Macskaringo (válaszként erre: 64607. - Eleonóra123)
2020. nov. 7. 19:21

Igazad van, valóban előfordul, hogy valaki nagyon elizgulja. De én most arra gondoltam, hogy nagyon nem egyforma az általános iskolák értékelési rendszere, és azért vannak olyan kitűnők, akik egy normál iskolában bőven nem lennének azok, és az ő esetükben az írásbeli gyengébb teljesítmény nem a ráparázás miatt van, hanem azért, mert tényleg nem valók a topsulikba.

Akár honnan is nézem, ha nincs írásbeli, azzal kiesik az egész felvételi eljárás legobjektívebb eleme, sokkal nagyobb teret engedve a szubjektivitásnak. Nem véletlenül van az a felvételit szabályozó rendeletben meghatározva, hogy amennyiben az iskola tart írásbelit, akkor annak aránya az összpontszámon belül nem lehet 50%-nál kevesebb.

64608. virgilius
2020. nov. 7. 19:20
Annak idején, az átkosban és kicsivel utána a flvételinél többnyire csak a jegyek számítottak, nem volt központi, és csak a táltosképzők tartottak valamilyen felvételit. Mégis eléggé jól szűrtek, többnyire a tényleg odavalók mentek oda. Szerintem most sem lehetetlen ezt kivitelezni, más kérdés, hogy nem ártana már elgondolkodni a hogyanon.
64607. eleonóra123 (válaszként erre: 64603. - Macskaringo)
2020. nov. 7. 19:07

Tényleg nehéz kérdés ez, mert eddig az írásbeli alapján történt az elsődleges szűrés. De!

Ha szóban kevésbé jó valaki az csak 1 adott iskolában rontja az esélyeit, nem mindenhol. Az iskola a szóbelin adhat olyan feladatot amivel ezt kompenzálni tudja. Esetleg a következő szóbelire már belejön és jobban teljesít. De azok a gyerekek akik szóban jobbak mint írásban ők a központi írásbelinél kerülnek hátrányba, és az ott elért pontok mindenhol számítanak. Ha azt elizgulja akkor egy csomó lehetőségtől esik el. Pedig lehet hogy amúgy ők is kis zsenik. A 60-70 írt pont ellenére is.

Ezt valahogy mindig elfelejtjük.

64606. Macskaringo (válaszként erre: 64604. - Chelsey)
2020. nov. 7. 19:01
Tekintve, hogy nem követi ezt a fórumot, valószínűleg sehonnan;-)
64605. Chelsey (válaszként erre: 64601. - Szilkszilky)
2020. nov. 7. 19:00

Az viszont megoldás lehet, hogy csak ott kérnek írásbelit, ahol a tapasztalatok alapján ennek tényleg jelentősége van. Jó, ez egy kicsit hülyén hangzik. De azért nem minden suliba jelentkeznek csak kitűnők első helyen. Azt nagyon jól tudják az iskolák, hogy milyenek a jelentkezők és a felvettek hozott pontjai.

Ez egyébként tényleg elég beláthatatlan még most, hogy mennyire indokolt emiatt aggódni. Azt hiszem semennyire, mert erre a részre nem igen tudunk hatni.

64604. Chelsey (válaszként erre: 64602. - Macskaringo)
2020. nov. 7. 18:56
Honnan a bánatból tudná a főnököd, hogy ki az a Macskaringo?! 😜🤡
64603. Macskaringo (válaszként erre: 64601. - Szilkszilky)
2020. nov. 7. 18:54

Ez tényleg nehezen képzelhető el. Kitűnő és kitűnő között óriási a különbség! Simán lehet, hogy valaki teper, és összehozza a kitűnőt, aztán meg ír 60-70 pontot. Ha az írásbeli kimarad, akkor tényleg nem lesz mi alapján rangsorolni... Lehet valaki pl. egy kis zseni, de szóban nem tud olyan teljesítményt nyújtani, amivel bekerülhetne egy jobb helyre, holott lehet, hogy pont egy jó helyen nyílna majd ki annyira, hogy gimi után simán megállná a helyét szóban is.

Nehéz kérdés ez most... Nagyon lennék már május elején.

64602. Macskaringo (válaszként erre: 64600. - Chelsey)
2020. nov. 7. 18:44
Igen, azért is írtam, csak elsőre benéztem a számolást. Csak a főnököm meg ne tudja:-) Nesze neked statisztikus!:-)
2020. nov. 7. 18:28
Én azért nem tudom elképzelni, hogy nem lesz írásbeli, és a hozott pontok alapján lesz rangsorolás, mert mit fognak kezdeni a topgimik a sok 5,0-s átlaggal jelentkezővel. Náluk mondjuk az esetek 80%-a ilyen és van többszörös túljelentkezés. Tehát ez így nem megoldható. Ha meg írásbelit nem, de szóbelit tartanak, akkor két matekfeladatból kiderül, hogy valaki spec.matekre való-e... Nem tudom, nincs ötletem, hogy mi lenne a jó megoldás...
64600. Chelsey (válaszként erre: 64599. - Macskaringo)
2020. nov. 7. 18:20
De azokat még mindig lehet tesztelni, különösen, ha nincs tünetük.
64599. Macskaringo (válaszként erre: 64598. - Macskaringo)
2020. nov. 7. 17:17
Ja, bocs, a pozitívaknál nagyobb a fals eredmények aránya, 1000-ből kb. 25.
64598. Macskaringo (válaszként erre: 64596. - Levia)
2020. nov. 7. 17:14

Szerintem a Kőrösiben is ilyen - vagy ehhez hasonló - teszt lesz (antigén teszt, az ár is stimmel, de nem kell kifizetni, a suli finanszírozza).

Ha valóban gyakorlatilag 1000-ből 1 esetben "hazudja" azt a teszt egy pozitívról, hogy negatív, az nem rossz arány. A pozitív eredmények picit megbízhatatlanabbak, 1000-ből 2-3 esetben adnak fals eredményt. Mivel azonban ők nem mehetnek vissza a közösségbe, ezért ez a dezinformáció kisebb kockázattal jár. És ha ezeket az eredményeket felülvizsgálják laboratóriumban, akkor ezek az álpozitív esetek is kiszűrhetők.

Én mindenesetre örülök, hogy ezt megszervezik, mert így sok tünetmentes vírushordozót kiszűrhetnek.

64597. levia (válaszként erre: 64596. - Levia)
2020. nov. 7. 16:57
Az állandó lakcímű és kinti egészségbiztosítással rendelkező lakosokanak a tesztelés ingyenes (külf. diákoknak nem) A 20 Euro a bekerülési költség.
64596. levia (válaszként erre: 64595. - Levia)
2020. nov. 7. 16:55

A gyártó szerint a negatív vizsgálati eredménnyel rendelkező személyek több mint 99,9 százaléka valóban negatív. A pozitív teszt körülbelül 97,56 százalékban jelenti azt, hogy az illető valóban fertőzött SARS-CoV-2-vel. A pozitív teszteredményeket klasszik PCR laboratóriumi vizsgálatokkal felül ellenőrizik, így kétlépcsős a szűrés."

A gyorsteszt ára kb. 20 Euro/db.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook