Kinek van szívritmuszavara, ki esett át szívkatéterezésen? (beszélgetés)
Sziasztok!
Szóval: Hétfőn 4 óra autókázás után végre megérkeztünk a budapesti kórházba, kb. 10óra 30perckor. Kis várakozás után felvettek az osztályra. Jött egy ápoló, aki bekötötte alkarba a branült, majd egy fiatal doktornő "kikérdezett" és megvizsgált. Nem szabadott enni, csak min. folyadékot fogyasztani. Mondták, hogy szólni fognak, ha mehetek a műtőbe, addig pihenjek. Izgulás, várakozás... Negyed 3-kor végre jött egy műtős, hogy pisiljek, aztán mehetünk. Na, pulzus 130, "zabszem-szindróma", stb.. Oda kellett ülnöm a műtő elé, Gellér doki pont jött, üdvözölt, hogy mindjárt én jövök, majd elsietett. Na, kb. 10 perc után jött vissza a műtős srác, hogy irány a kórterem, elhívták a dokit egy sürgős műtéthez. 2 óra újabb várakozás után végre másodszor is elindultunk a beavatkozásra. Előkészítés: vetkőzés, műtős lepedő, lekötözés, mindkét ágyéki véna fertőtlenítése, kis lelki fröccs.. Aztán műtős nőci is bejött, még egy valaki, majd a doki. Mindenki irtó aranyos, kedves volt. Beállították a monitorokat, odaült jobb oldalamra a doki, majd az ágyéknál elkezdett érzésteleníteni és felvezette a katétert. Utóbbi nekem nagyon szar érzés volt, éreztem végig, a csípőcsontnál, a hasamban.. Mikor felért a szívemig, akkor meg úgy éreztem, mintha szétrobbannának a nyaki ütőerek. De ezek nem fájdalmasak, csak kellemetlenek. Aztán elkezdték bizdergálni a kis ketyegőmet. A katéter mozgatása ill.az ingerlés együttesen nálam olyan rosszullétet okozott, mint ájulásnál az a zsibbadós, rossz érzés, a végtagjaimról folyt a hideg veríték, leesett a vérnyomásom és ez volt végig.. Az, hogy felpörgették a szívet, az nem volt ismeretlen érzés, ki lehetett bírni. Nekem a rosszullét volt a legszarabb, meg persze a közben jelentkező extrák miatt eléggé halálfélelmem volt. Viszont nem sikerült kiváltani a spontán begyorsulást, így nem tudták meghatározni, hogy rosszullétnél honnan indul a psvt, ezért sajnos az ablációt sem lehetett elvégezni. Kb. 40 perc után kihúzták a katétereket, nyomókötés, majd kitoltak a műtőből. A műtét alatt végig mondta a doki, hogy mit csinálnak. Amikor rosszullétnél mondtam, hogy már nem bírom tovább, megkérdezték, adjanak-e valami nyugtatót. Ezt orron keresztül v.mi gáz formájában kaptam. Ez kicsit letompított, de nem bódultam el, mindent éreztem, csak talán egy picit beletörődőbben tűrtem a dolgokat. A kórteremben 3 órán keresztül nem szabadott mozgatni a jobb lábamat, majd levették a nyomókötést, és + 1 óra pihenés. Utána már felkelhettem, lehetett inni, enni, pisilni /már aki tud/. Én nem tudtam, és aludni sem. Szasza által írt "plafon nézős" időszakban én filmet néztem a telómon, majd éjjeli fél 1-kor nekivágtam, hogy elinduljak a mosdóba. A nővérszobához érve sikerült elhagynom a vérnyomásomat és elájultam. Szegény nővérke húzkodott vissza az ágyikómba. Szóval, ha valaki úgy érzi, nem biztos, hogy boldogul, az kérjen segítséget, ne legyen ilyen hüle, mint én. Mindenki nagyon ari és segítőkész. Reggel már 1/2 6-kor villany fel, vizit, stb. Eléggé elkeserítő volt, hogy nagyon sok volt az extrám meg a probléma gócát sem sikerült megtalálni. Néha,-mint másnál is-olyan fura érzés volt a mellkasomban, mintha az egyik szonda bennmaradt volna. Sajnos a dokira fél 3-ig várni kellett, mire tudott a hazamenő betegekkel foglalkozni és kiadta a zárójelentést. Gyógyszeres kezelést írt fel /Ez már a sokadik lesz:(/ De pozitívan próbálom elkezdeni a szedését, hátha ez hatásos lesz. A szobát már előbb el kellett hagyni, mert sok a beteg, szükségük volt az ágyra. Nem tudom, hogy az akkori ácsorgástól, vagy rosszul mozdulhattam, de mikorra hazaértem nagyon csúnyán bevérzett a szövetek között az ágyékomnál. Ezt jegeléssel próbálom mulasztani, úgy néz ki, hogy kezd hatni.
Összegezve /Szasza után:)/:
Fájdalom: 10/5
Kellemetlenség:10/8
Személyzet hozzáállása:10/10*
Tanulság: Nagyon sokat segíthetünk itt a fórumon egymásnak, és nekem is sokat jelent. Viszont a beavatkozást mindenki másképp éli meg, illetve nem is teljesen egyformán végzik. Többféle katéter van, a felvezetés helye is más lehet, valamint fontos, hogy kinél mit sikerül az ingerléssel kiváltani. Pont hallottam, amint egy beavatkozás előtt álló erről kérdez egy doktornőt. Ő is azt mondta, hogy minden "műtét" más és más, van egy általános protokoll, de nyilván kicsit mégis eltérnek a beavatkozások, mikor mire van szükség, illetve a beteg lelki-és fizikai állapotától is függhetnek dolgok.
Szóval: bármennyire szörnyű vagy nem szörnyű a beavatkozás, egy esélyt adunk magunknak, hogy jobban legyünk. Én is megpróbálok nem csüggedni, hogy nem találták meg a baj forrását, de legalább "körbekukucskáltak" odabenn. Ez is valami.. Jobbulást mindenkinek, a katéterezés előtt állóknak szurkolok és utólag is köszönök minden támogatást!:) Ja, és várom a beszámolókat. Bocs, ha kusza lettem esetleg, próbáltam mindenre kitérni. Ha van kérdésetek, nyugodtan írjatok! Ritmusos, szép estét!
Szia Artist! Ö
Örülök, hogy itt vagy, írj nyugodtan itt mindenki ettől a "nyavajától" szenved. Én is Lokrent szedek, mikor olvastalak felcsillant a szemem. Igaz, én esténként egy felet-negyedet-háromnegyedet, attól függően, hogy épp most hogy vagyok. Van amikor két-három naponta is elég, de van amikor naponta is kevés. Front és idegfüggő a dolog. Lényeg: ablatio óta nem tudtam abbahagyni. A 200-as begyorsulás nálam sincs már, de az extrák, stb igen. Sőt néha csak alaphelyzetben gyorsan ver. Ilyenkor bekapok egyet és jobb lesz:( nem tudok leszokni.
Te nem próbáltad abbahagyni? Előtte szedtél valamit? Írtad, hogy tavaly volt a műtét és másfél hónapja szeded a Lokrent. Közte volt valami gyógyszeres kezelés?
Üdv a fórumon!
Ez az a kérdés, amit ha felteszel a kardiológusodnak, ő is elkezdi vakargatni a fejét. :)
Ha találtok egy "jó" gyógyszert, elmúlhatnak, bár több ablált fórumtárs is együtt él ezekkel a panaszokkal. Várd meg az ő véleményüket is!
Nekem az abláció óta nem történt semmi rendellenes, azon kívül, hogy erősebben dobogott a szívem val'szeg a concor hirtelen elhagyása miatt.
Ma már nem bírtam tovább, be kellett dobjak egy negyedet, hogy megbizonyosodjam a függőségben.
Sokkal jobb lett, úgyhogy lassan veszem le róla magam.
Szia Ildikó!!!!
Örülök, hogy hazaértél, majd mesélj, remélem jól vagy:) Már nagyon vártunk:))
Sziasztok Sorstársak!
Hazaértem, élek de még nem virulok... Most leginkább a saját ágyikómba vágyódom, úgyhogy most csak beugrottam szólni, hogy "rossz pénz nem vész el", megvagyok. Holnap írok bővebben! Köszi, hogy gondoltatok rám!
Sziasztok,
Mi lehet Ildikóval? Már nagyon várom, hogy jelentkezzen! Remélem minden rendben vele.
Kipróbáltam a galagonya teát.
Egész kellemesen lecsillapította a -szokásosnál erősebb- szívverésemet.
Ajánlom annak aki még nem próbálta,hátha segít valamelyest!
Köszi a válaszokat Hölgyek! Akkor nem aggódom...
Reméljük minden rendben megy Ildikónál.
Szia!
Én is sokat extráztam tegnap,megfigyeltm ezt a szeles dolgot én is,meg a frontokat,de nekem a kórházban azt tanácsolták,hogy ne figyelgessem hogy milyen front van mert előre félni fogok a rosszulléttől.
Sziasztok!
Hát én is szorítok a beavatkozás előtt állóknak!
Én az este nagyon rosszul voltam!Most nem rohamom volt,hanem nagyon szorított,szúrt a szívem,nehezen kaptam levegőt!Alig aludtam valamit!Már megfigyeltem,hogy ez mindig akkor fordul elő,mikor nagyon fúj a szél(tegnap is)!Ma sem vagyok tökéletesen,kimerült,fáradt vagyok és most is szúrkál!
Ti hogy vagytok?
Kedves Livia 40!
2 éve estem át szívkatéterezésen. Előtte sokszor "beugrott" a ketyegőm. Azóta nem "ugrott" be, de elég sokszor érzek nyomásokat, főleg amikor időváltozás van.
Nati:), Barbi, Szasza és Mindenki, aki gondol rám!
Köszi Nektek! Holnap már remélem sikeresen túl leszek az abláción és kedden sietek haza, hogy én is tudjak majd másoknak segíteni. Pussz: Ildikó
Szia barbidus!
Köszi egész jól vagyok, de ha visszaolvasol kicsit írtam egy elég részletes beszámolót az állapotomról és a beavatkozásról. (csak nem akarom személyes blogommá tenni a fórumot azzal, hogy ismétlem magam.)
Holnap megyek dolgozni.
Gondolom egy idegpályát égettek előzőleg svpt-m volt.
További ajánlott fórumok:
- 24 órás szívritmus-mérőt(nem tudom a pontos nevét) akarnak feltenni rám.Mi az? Mekkora valamit képzeljek el?
- Időnként nagyobbat dobban a szívem? Lehet, hogy szívritmus zavarom van?
- Fiatalon szívritmus zavar?
- Ez "csak" sima szivritmus zavar?
- Volt valakinek terhesség alatti szívritmuszavara?
- Valaki tud bővebbet a szívritmuszavar miatti szívkatéterezésről?