Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Kinek higgyek? - Védőnő kontra gyermekorvos fórum

Kinek higgyek? - Védőnő kontra gyermekorvos (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Kinek higgyek? - Védőnő kontra gyermekorvos

2009. febr. 2. 11:15

Mikor kiderült, hogy érkezni fog a kistesó Ricsikénk még szopizott! A nőgyógyász a terhesség igazolásakor azt mondta EL KELL VENNI A CICIT!!!

A dokinénink és a védőnéni viszont azt, hogy NEM KELL!!!Teljes káosz volt a fejemben mit is tegyek!Rengeteg véleményt olvastam a neten, többek közt a hoxán! Muszály infókat gyűjteni! Most ott tartunk, hogy kisfiam 10hósan magától hagyta el a szopizást és egyre több mindent eszik már, nem is hiányzik neki! MEGOLDOTTA A DRÁGÁM, az én nagy örömömre!

29. maya80
2008. aug. 26. 11:54
Kislányom holnap lesz tizenegy hónapos, és sokszor nekem is nagy feladat eldönteni, kire is hallgassak...
2008. jún. 24. 08:43
Őszinte legyek mindig magadnak,első sorban hiszen manapság már ebben az internetes világban mindennek utána tudsz nézni sőt ma már az ilyesfajta portálokon mit a hoxa meg is tudod vitatni a kérdéseidet pro és kontra alapon,de ha dolgokban úgy érzed,hogy még szakértőre is szükséged van akkor hidd el itt helyben meg is találod.
27. emily (válaszként erre: 23. - Fe20557d00)
2008. márc. 22. 15:00
Persze, nem is mondom, hogy pacalpörköltet egyen másfél évesen! ;-) De azt hiszem már az én parám is alábbhagyot a kezdetekhez képest! Nem esek már kétségbe, ha mondjuk nem akar enni...na bumm, majd eszik később. :-)
26. emily (válaszként erre: 25. - Dinadin)
2008. márc. 22. 14:57

Igen, én is ezt teszem, ha szerintem nem igazán a szívéből jött a tanács. Bár, hogy őszinte legyek, mostanában már nem is nagyon kérdezem őket. :-)

(Kb. egyidősek lehetnek a babáink. :-) )

2008. márc. 19. 15:10
Szia emily! Nekem is az első babám van! Babám, 1,5 éves rosszcsont! :D Szóval a mi védőnőnk, rendes, aranyos, kedves, de sokszor azt mondja, amit mondania kell, nem pedig azt ami jó lenne az anyuka vagy a kisbaba számára! Sokat gondolkoztam rajta hogy némelyik esetben mitévő legyek, szóljak neki, vagy oldjam meg magam! Sokszor a 2. variáció mellett döntöttem! És csak utólag szóltam hogy ez és ez volt! Vagy megdícsért, hogy ügyes voltam, vagy azt mondta hogy hát másként is lehetett volna! Gyerek orvosunk nincs, én a saját háziorvosomhoz hordom, nem egy lángész a gyerekek terén, de mindenben tudott ég segíteni!
2008. febr. 21. 16:17
Elöször is a saját megérzésednek de az orvos tanácsai fontosak.
2007. dec. 15. 20:55

Szia Emily én Zsanett32 vel értek nagyon egyet... Azt gondolom hogy ennek két oldala van.Neked van az ösztönös megérzésed és a dokinak a tudása mi a kettőt szoktuk összhangba hozni! Nálunk müködik.Bár a védőnővel sem volt gondom! Én el tudom fogadni amit egy szakember mond nem szoktam kétségbe vonni ...ha valamit úgy látok hogy nem stimmel vagy belülről úgy érzem nyilván szólok,de direktbe nem keresek ellenvéleményeket,mert mindig talál az ember és bele lehet őrülni.Meg kell találni olyan embereket akikre tudsz hallgatni!

Azt meg nem lehet levonni hogy a régi időkben kinek mitől milyen baja lett és aki 80 éves koráig él miért...?A genetika nem hazudtolja meg magát vannak szerencsésebb génállományú emberek akik a környezeti ártalmakat jobban viselik,mert kevésbé hajlamosak a betegségekre...stb! Én amondó vagyok amit nem muszáj ne adjuk a gyerekek..ráér...

22. emily (válaszként erre: 21. - ALLICS)
2007. dec. 15. 20:18
Ugye-ugye? :-) Majd a 2. babánál már biztos nevetünk az ilyeneken, de az elsőnél még nem tud az ember...
21. ALLICS
2007. dec. 15. 19:22
Nekem a védőnő soha nincs ott a tanácsadáson együtt nem is láttam őket.Vannak olyan dolgok amiket a védőnő mond és amikor az orvosnak mondom csak néz nagyokat.
20. win
2007. nov. 1. 07:01

A védőnő és az orvos/gyerekorvos csak munkakapcsolatban állnak (pl. közös tanácsadás), az orvos nem főnöke a védőnőnek! (A védőnő a védőnői szolgálathoz tartozik, ott van a főnöke, illetve az önkormányzat a munkáltatója.)

Nem kötelesek egyet érteni. De a gyerek és a szülő szempontjából nem ártana...

2007. okt. 31. 20:22

Sziasztok!


Nekek szerencsém van, mert a védőnőm és a gyerekorvosunk is egy véleményen vannak, jó csapatot alkotnak együtt. Mindekettő fiatal, 30 év felett vannal nemsokkal.

2007. okt. 31. 20:18
Ahány baba annyi egyéniség, és ez ugyanúgy jellemző a védőnőkre is.A védőnőszakos hallgatók egyébként 8 hétig tanítóvédőnő mellett gyakorlatoznak, mert a főiskola igencsak elméleti. De nincs mindenhol gyerekorvos,védőnő viszont igen, s minden tanács személyre szabott kell hogy legyen.Mert nem kell addig erőltetni a hozzátáplálást,/pl./ amig a pici szépen fejlődik. És a védőnőnek nem gyógyítania kell,hanem segíteni az egészséges fejlődést, és neki a legnehezebb, ha egy vaskalapos fŐnökkel van megáldva..
2007. okt. 31. 15:37

Én erről a kérdésről az gondolom, hogy mindkettőnek vagy egyiknek sem!

Ugyanis gondolom, mindenkinek van munkahelye, és nagyon jól tudja, hogy a munka csak akkor eredményes és hatékony, ha a kollégák egymást segítik, és kiegészítik, nem pedig teljesen széthúznak.

Így van ez az orvossal és a védőnővel is. Ha jól együtt tudnak működni, akkor a többek által megírt pozitív vélemyényt fogjuk kapni, ellenkező esetben meg, ... ti is tudjátok...

De ehhez 2 ember kell. Ha viszont ellentmondásba keverednek, én a védőnőnek hiszek (meg vagyok elégedve vele), hisz az orvosom mondta, hogy a dr-eket a betegségek gyógyítására, kezelésekre készítik fel, míg a védőnőket a megelőzésre! És ez sokmindent megmagyaráz nekem...

2007. aug. 16. 12:24
Én ebből a szempontból elég nehéz helyzetbe kerültem a minap,mert a 7 hónapos kislányomat kellett ellenőrzésre vinnem az orthopédiára. A kislányom feláll és ha van biztositása sétál, már az ágyba,asztalba kapaszkodva feláll és próbálkozik. A doktornő rámrivallt hogy nem szabad vezetgetni a gyereket, a háziorvos meg a védőnő azt hajtogatja hogy amit ő akar nyugodta hagyjam, csak ne cipőbe hanem mezítláb(zokniba) sétáljon. Kérdem én hogyan tartsam vissza a picit? Ez lehetetlen! a szeparációs szorongás az anyától való elszakadás félelme a gyermekben ami nálunk már elkezdődött( az informátorom a párom aki szociál pedagógus)
15. win (válaszként erre: 14. - Orsica)
2007. júl. 27. 07:45

Ejha, ha így folytatja, Te is hamar fogsz utána szaladgálni! ;)))


Ha most egyezik a véleményük, talán később sem fognak (olyan nagyon) ellentmondani egymásnak. De az nagyon roszz, mikor tanácstalan vagy, aztán, ahány (szak?)ember, annyifélét mond. Én egy pár ilyen eset után döntöttem úgy, hogy mondjanak, amit akarnak, majd megyek a saját fejem után.

14. Orsica (válaszként erre: 13. - Win)
2007. júl. 26. 15:23

Kiváncsi leszek a későbbiekre, akkor is egyezik-e majd a véleményük.

Én 6 hónaposan olyan duci voltam, hogy meg se mozdultam, csak feküdtem mint egy darab fa, anyukám beszámolója alapján, a bátyám meg már izgett-mozgott. Az én pici lányom a kórházi ágyában arrébb mászott, most meg körbe tornázza az ágyát ( ma vagyunk 4 hetesek).

13. win (válaszként erre: 10. - Orsica)
2007. júl. 26. 08:00

Valóban nagy szerncséd van, hogy orvos és védőnő összhangban vannak.


Én pont tegnap hallottam az egyik anyukától, akinek van egy húga, szinte pont egy évvel fiatalabb a kislánya, mint az övé, hogy a 4 hónapos kislány még nem fordult hasra. Ezért a gyerekorvos azt mondta nekik, hogy kezdjék el valamilyen lepedőben, takaróban forgatni, különben konduktorhoz kell menniük. Minket ugyanez a gyerkorvos letolt, hogy ne üljön a gyerekünk 6 hónaposan.


Hmm. Érdekes, nem? Pedig az első, amit elmondank és leírnak mindenhol, hogy soha ne hasonlítsunk össze egy gyereket a szomszédéval, barátnő gyerekével, stb., mert minden gyerek más, másmilyen ütemben fejlődik.

A barátnőm kisfia még nem tartja magát szinte egyáltalán, tehát ülni még messze nem mostanában fog, 2 hét múlva lesz 7 hónapos. Az én fiam ekkor már bőszen mászott, és 1 héttel később felállt.

2007. júl. 25. 06:57
Nagyon jó témát dobtál fel, mert nálunk is ez a helyzet. Mást mond az orvos és mást a védőnő. A doktornéniről annyit, hogy ő volt az enyém is, nincs vele semmi probléma, de már nem fiatal. A védőnő meg fura egy csaj, mert aranyos, de mást beszél ő is meg az orvos is. Sőt, amikor mi haza jöttünk a kórházból, az én védőnőm szabadságon volt, így egy másik jött ki helyette. Hát, ő is mást mondott. Úgyhogy, én úgy vagyok vele, hogy ezekből megpróbálom kiválasztani az arany középutat.
11. emily (válaszként erre: 10. - Orsica)
2007. júl. 24. 20:22
Remélem, ez az egyezés így is marad! Nekem olyan rosszak a tapsztalataim, hogy nem nagyon bízom benne! :-)
10. Orsica
2007. júl. 24. 15:02

Sziasztok!

Én még nagyon kezdő anyuka vagyok, 3 hetes a pici, 2x-2x volt kinn a védőnő, és a dokinő egyaránt. Mind a ketten legalább 20 éve a pályán vannak, egyöntetű a véleményük hál'Istennek. A barátnőm most diplomázott egy hónapja védőnőként, és mindent kérdez tőlem, mit hogyan, mi mire való, nem tudom, hogy fog nekiállni egyededül mondjuk egy kezdő szülőnél. Mert tankönyvi adatokat tanulnak, de a tapasztalatokat nem mesélik el nekik, anélkül meg nem megy szerintem.

2007. júl. 23. 16:06
Nekem mázlim van, hogy a védőnő is és az orvos is ugyanazon a véleményen van általában. Eddig, amiben eltértek 2 dolog volt. Az egyik, hogy a védőnő már 5 hónapos kortól ajánlotta a hozzátáplálást, az orvos csak 6-tól. Én a magam meggyőződésére hallgattam, és 6 hónapos korban kezdtem el. A másik, hogy a védőnő hisz a homeopátiás szerekben, az orvos nem. Én valamelyiket megpróbáltam, de nem tapasztaltam semmi jót, így én sem használom őket.
2007. júl. 23. 15:54
Mindenki az öregeket hozza fel példának, azt viszont figyelmen kívül hagyják, hogy mennyit változott a világ. Nemrég olvastam 1 tanulmányt, amiben a paprika, paradicsom vitamin és ásványianyag tartalmát hasonlították össze a mostani és a 15 évvel ezelőtti adatokkal. Gondolom mindenki el tudja képzelni, hogy milyen siralmas volt az eredmény...
7. emily (válaszként erre: 3. - Erikpipi)
2007. júl. 23. 15:44

Na pont ez az, hogy az "öregek" mennyi mindent kaptak, ami most szigorúan tilos!


Más: régen nem volt ennyi káros anyag sem a földben, sem a levegőben. Viszont akkor ennyi erővel mindenből bio-t kéne adni,(amiben meg manapság biztos sem lehetsz,hogy mennyire bio...) azt meg ki tudja megfizetni???

2007. júl. 23. 13:58

Nekem a védőnőnkkel nagy szerencsém van. Egy fiatal, nagyon kedves és felkészült csajszi. Minden kérdésemre több lehetőséget is felsorolt és én döntöttem el melyik a számomra szimpi megoldás.

A gyerekorvosunk sajnos már nem ilyen, ő nem mindig van a helyzet magaslatán!

2007. júl. 23. 13:51

Én tudom, hogy haladni kell a korral, mert nagyon sok új dolog van amire csak most derül fény, de én az idősebb korosztályt részesítem előnyben ha tanácsról van szó.

Lehet, hohy a most főiskoláról kikerült védőnők nagyon sok elméleti alapot tanultak, de ugyanúgy kezdők a gyermeknevelés talaján. Az aki még nem szült, ne akarja nekem megmagyarázni milyenek a szülési fájdalmak, mi lenne jó nekem.

Az újszülöttel kapcsolatban is a két mamának a tanácsait hallgattuk meg, aztán saját belátásunk szerint döntöttünk. Lehet, hogy nem mindig jól, de elfogadtuk, hogy az akkor a mi döntésünk volt, magunk miatt nem működött esetleg valamilyen praktika.

A saját tapasztalatnál, anyai ösztönnél szerintem nem kell több. Mindenkinek úgysem tudsz mindig megfelelni. Lesznek mindig olyanok, akik azt mondják majd: ezt nem így kellett volna csinálni.

2007. júl. 23. 12:49
Sziasztok! Szerintem az ösztöneidre hallgas, ez a legjobb tanácsadó. Szülés előtt 2 nappal jött a védőnő, és közölte velem, ebbe a házba (amit 2 éve vásároltunk), már született béba gyerek.. Ami nem is volt igaz, de azthiszem hatalmas pocakkal , és izgalommal ez teljesen mindegy, ha az emberhez ezt csak ugy odavágják.. A doktornéniknek sem nagyon akartam hinni, mert náluk minden gyermek vashiányos volt, és ittaták velük a csöppöket, mitő a foguk, vagy a gyomruk ment tönkre, ugyhogy én úgy döntöttem, az ösztöneimre hallgatok, és soha nem is volt semmilyen probléma. Szerintem az a baj nálatok, hogy túl jól, túl tudományossan szeretnétek mindent csinálni, pedig szerintem egy babának csak az anyjára van szüksége, aki egy kis idő múlva már minden rezdüléséből tudja, hogy mi lehet a gond, mindenféle ehhez "értő" és megzavaró tanács nálkül.Persze ezt csak a napi problémákra értem, persze, hogy orvoshoz vittem én is mikor ezernyi kiütés lett az kis arcocskáján.:-)
2007. júl. 23. 12:46

Hát sajnálom a firss anyukákat, mert bizony nehéz helyzetben vannak. Az idősebb orvosok és ápolónők kissé lazábbra veszik, a fiatalabbak pedig túlzott óvatosságra intenek.

Én inkább a saját tapasztalatom alapján nevelem a gyerekeimet, persze az első fiam volt a "kisérleti alany" :D. Engem inkább a táplálkozás lepett meg, hogy mennyi mindent nem szabad adni a csecsemőnek és miért. Szegény nagynénéim akik babon,meg vajlevesen, és tehéntejen nőttek fel, makk egészségesek és 80 körül vannak. És mivel szüléseim átfognak majd 20 évet, nekem is nehéz eligazodnom. De nálunk a laza orvos, és védőnő jutott, és ennek roppant örülök.Viszont a mai kor alternatív divatjával egyáltalán nem tudok egyetérteni,mert sok első gyerekes anyukának okoznak ezzel lelki ismeret furdalást, depressziót.

Szerintem halgass az ösztöneidre, és szelektáld a hallottakat. Mert nincs két egyforma ember, főleg csecsemő. Ahogy az LGT dalolja: Mindenki másképp csinálja......

üdv

2007. júl. 23. 12:01
Ismerős a helyzet. :)) Én is így vagyok, ahány kérdés, ahány embernek címezve, annyi különböző válasz. Én úgy döntöttem, hogy választok egy nekem szimpatikus "irányzatot", és annak megfelelően fogadom meg a tanácsokat. A mi doktornénink, ez irányba hajlik, a neten megismertem egy kedves, szimpatikus tanácsadót, és így ha valami van, vele megvitatjuk. Védőnőt már jó ideje nem kérdezek, sőt, van amit nem is tud... De ez így jó nekünk, én legalábbis ezt gondolom.
2007. júl. 12. 15:35
Biztos veletek is megtörtént már, hogy ugyanarra a számotokra egyszerűen megválaszolható kérdésre a védőnő és az orvos is mást válaszolt...Mit tehet ilyenkor az ember lánya, főleg, ha ez az első baba? Kinek higgyen?

Ugrás a teljes cikkre: Kinek higgyek? - Védőnő kontra gyermekorvos

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook